Τα 10 πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού: Πώς να τα βρείτε και να τα παρατηρήσετε!

Αυτή είναι η λίστα με δέκα από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα που μπορεί κανείς να παρατηρήσει στον ουρανό. Πολλά από αυτά είναι ορατά ακόμα και με κιάλια όμως όσο πιο καλός ο εξοπλισμός σας τόσο πιο πολύ θα τα απολαύσετε.

 

1. Το νεφέλωμα του Ωρίωνα

Το νεφέλωμα του Ωρίωνα, ή Μ42, είναι το πιο εντυπωσιακό και το πιο λαμπρό νεφέλωμα του νυχτερινού ουρανού. Είναι ένα νεφέλωμα διάχυσης και μια περιοχή όπου γεννιούνται νέοι αστέρες. Στο κέντρο του βρίσκονται 4 αστέρια που σχηματίζουν ένα τραπέζιο.

m42.jpg (6683 bytes)
Φωτογραφία του Μ42

m42finder.gif (3134 bytes)
Ψάξτε το νεφέλωμα του Ωρίωνα στο κάτω κεντρικό μέρος του αστερισμού ανάμεσα σε 2 λαμπρά άστρα.

Το νεφέλωμα του Ωρίωνα βρίσκεται στον πιο εντυπωσιακό αστερισμό του χειμερινού ουρανού, του Ωρίωνα. Ο Ωρίωνας είναι ορατός ήδη από το φθινόπωρο αργά την νύχτα αλλά για να τον δείτε το βραδάκι θα πρέπει να κοιτάξετε τον χειμώνα και μέχρι την αρχή της άνοιξης. Το νεφέλωμα βρίσκεται στο σημείο που δείχνει το βελάκι. Είναι ορατό ακόμα και με ένα ζευγάρι κιάλια σαν μια μουτζούρα αλλά εκεί που γίνεται εντυπωσιακό είναι με ένα τηλεσκόπιο, έστω και μικρό.

2. Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας ή Μ31

Ο σπειροειδής γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι ο μεγαλύτερος από τους κοντινούς σε εμάς γαλαξίες. Απέχει περίπου 2,5 εκατομύρια έτη φωτός από εμάς και αποτελείται από 300 δισεκατομύρια αστέρια. Είναι μόλις ορατός με γυμνό μάτι (σε σκοτεινούς ουρανούς) και αποτελεί το πιο μακρινό αντικείμενο που μπορεί να δει ο άνθρωπος με γυμνό μάτι. Είναι ο πιο λαμπρός και εύκολα παρατηρήσιμος γαλαξίας για τους ερασιτέχνες αστρονόμους.

m31.jpg (12438 bytes)
Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας μαζί με τους δύο συνοδούς γαλαξίες του.

m31finder.gif (2409 bytes)
Ψάξτε για τον γαλαξία αυτό κοντά στο μεγάλο τετράγωνο του Πήγασου.

Για να δείτε τον γαλαξία της Ανδρομέδας αρκεί και ένα ζευγάρι κιάλια. Με αυτά θα είναι ορατός σαν μία φωτεινή λουρίδα. Με ένα τηλεσκόπιο, ακόμα και τα πιο μικρά, θα μπορέσετε να διακρίνετε εύκολα δομή στον γαλαξία και το σπειροειδές του σχήμα. Ο Μ31 βρίσκεται στον αστερισμό της Ανδρομέδας στο ύψος του μεσαίου από τα 3 λαμπρά αστέρια που σχηματίζει η Γραμμή της Ανδρομέδας.

3. Ο Αλμπιρέο

Ο Αλμπιρέο είναι το πιο γνωστό και ίσως το πιο όμορφο διπλό αστέρι του ουρανού. Διπλά αστέρια είναι αστέρια που επειδή είναι πολύ κοντά μαζί φαίνονται σαν ένα με γυμνό μάτι αλλά που διακρίνονται σε δύο με ένα τηλεσκόπιο. Τα πιο εντυπωσιακά διπλά αστέρια είναι αυτά που αποτελούνται από άστρα διαφορετικού χρώματος που προσφέρουν μια πολύ ωραία αντίθεση.Το ένα αστέρι του ζευγαριού είναι πορτοκαλί και το άλλο μπλε. Ο Αλμπιρέο είναι το διπλό αστέρι σε σχέση με το οποίο συγκρίνονται όλα τα άλλα διπλά αστέρια. Ανήκει στον αστερισμού του κύκνου που είναι ορατός το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε οπτικά μέσα και μπορεί να χωριστεί ακόμα και σε μικρές μεγενθύσεις.

albireofinder.gif (5138 bytes)
Ο Αλμπιρέο βρίσκεται στο κάτω μέρος του σταυρού που σχηματίζει ο αστερισμός του Κύκνου.


4.Το Διπλό Σμήνος Του Περσέα

Διπλό σμήνος του Περσέα
Το διπλό σμήνος του Περσέα είναι εύκολα να εντοπιστεί μιας και βρίσκεται κοντά σε λαμπρά αστέρια

Δύο ανοιχτά σμήνη που σχηματίζουν ένα πολύ όμορφο ζευγάρι. Πρόκειται για τα ανοιχτά σμήνη NGC 869 και NGC 884. Θα τα βρείτε στον αστερισμό του Περσέα που μεσουρανεί το Φθινόπωρο. Στο σχήμα που βλέπετε το διπλό σμήνος βρίσκεται στο σημείο που δείχνει ο κύκλος. Το διπλό αυτό σμήνος είναι αρκετά λαμπρό και σε σκοτεινούς ουρανούς είναι ορατό και με το γυμνό μάτι. Για να το απολαύσετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο σε χαμηλή μεγέθυνση ώστε να μπορούν να εμφανίζονται και τα δύο σμήνη ταυτόχρονα.

5. Οι Πλειάδες

Οι Πλειάδες, η γνωστή μας Πούλια, είναι το πιο γνωστό αστρικό σμήνος. Αποτελείται από μερικές εκατοντάδες άστρα, 6 από τα οποία είναι ορατά με γυμνό μάτι. Είναι όλα σχετικά νέα άστρα που γεννήθηκαν στην ίδια περιοχή. Με ένα τηλεσκόπιο μπορεί κανείς να διακρίνει το μπλε χρώμα των πιο λαμπρών από τα αστέρια του σμήνους.

m45.jpg (10071 bytes)
Το ανοιχτό σμήνος των Πλειάδων

pleiadesfinder.gif (2718 bytes)
Η Πούλια είναι ορατή στον χειμερινό ουρανό στον αστερισμό του Ταύρου.

Οι Πλειάδες βρίσκονται στον αστερισμό του Ταύρου. Ο Ταύρος ξεχωρίζει στον χειμερινό ουρανό σαν ένα πλάγιο V στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ένα πορτοκαλί αστέρι, ο Αλντεμπαράν. Οταν εντοπίσετε τον Αλντεμπαράν ψάξτε για 6 αστέρια πολύ κοντά μεταξύ τους που βρίσκονται λίγο ψηλότερα από τον Αλντεμπαράν και μοιάζουν λίγο σαν την Μεγάλη Αρκτο σε μικρογραφία.. Μόλις βρήκατε τις Πλειάδες!

6. Το νεφέλωμα Δαχτυλίδι ή Μ57

Το νεφέλωμα αυτό είναι ένα από τα πιο όμορφα πλανητικά νεφελώματα. Ονομάζεται νεφέλωμα του δαχτυλιδιού λόγω του σχήματος δακτυλίου που έχει. Αυτό το νεφέλωμα είναι ένα νέφος υδρογόνου και ήλιου που βρίσκεται περίπου 5 χιλιάδες έτη φωτός μακριά από την Γη.

Το νεφέλωμα Δαχτυλίδι Μ57
Το Μ57 ιδιαίτερα εντυπωσιακό σε αυτή την φωτογραφία

Εύρεση του Μ57
Το Μ57 βρίσκεται στην πιο χαρακτηριστική ίσως περιοχή του καλοκαιρινού ουρανού, το θερινό τρίγωνο που σχηματίζουν οι αστερισμοί Κύκνος - Λύρα - Αετός.

Το Μ57 βρίσκεται στον αστερισμό της Λύρας, ενός αστερισμού μικρού αλλά χαρακτηριστικού λόγω του πολύ λαμπρού αστρου Βέγκα. Το νεφέλωμα βρίσκεται στο σημείο στο οποίο δείχνει το βελάκι του σχήματος. Για να το εντοπίσετε είναι αρκετή και η μικρή μεγέθυνση αλλά για να μπορέσετε να διακρίνετε το σχήμα δαχτυλιδιού είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μεγάλη μεγέθυνση. Η καλύτερη εποχή για να παρατηρήσετε αυτό το νεφέλωμα είναι το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου.

7. Το νεφέλωμα Λίμνη

Ενας πολύ ομορφος συνδυασμός από το νεφέλωμα διάχυσης Μ8 και το ανοιχτό σμήνος NGC 6530 και ένας από τους πιο δημοφιλείς στόχους για τους ερασιτέχνες αστρονόμους. Το ανοιχτό σμήνος είναι λαμπρό και εύκολος στόχος ενώ το νεφέλωμα χρειάζεται κάπως πιο σκοτεινούς ουρανούς για να εμφανιστεί σε όλη του την έκταση.

Το νεφέλωμα Λίμνη Μ8
Ενας πραγματικά πανέμορφος στόχος για τους ερασιτέχνες αστρονόμους

Ο τοξότης και το Μ8
Δεν θα δυσκολευτείτε να εντοπίσετε τον Τοξότη στον καλοκαιρινό ουρανό από το χαρακτηριστικό του σχήμα

Για να βρείτε αυτό το όμορφο ζευγάρι, πρώτα εντοπίστε τον αστερισμό του Τοξότη ο οποίος μοιάζει με μια κανάτα τσαγιού. Ο Τοξότης εμφανίζεται χαμηλά στον νότιο ουρανό του καλοκαιριού. Το Μ8 βρίσκεται στην θέση που δείχνει ο κύκλος στο σχήμα μας. Η περιοχή αυτή βρίσκεται πάνω στον γαλαξία μας οπότε θα έχετε ένα φόντο πλούσιο σε άστρα και άλλα αντικείμενα.

 

8. Το πλανητικό νεφέλωμα Μ27

 

9. Το σφαιρωτό σμήνος Μ3

 

10. Το Μεγάλο Σμήνος Του Ηρακλή

Τα υπόλοιπα έρχονται σύντομα!

Περιεχόμενα
Κεντρική Σελίδα
Forum
Αστροημερολόγιο
Αστροφωτογραφίες
Βασικές Γνώσεις
Με γυμνά μάτια
Αστέρια
Αστερισμοί
Ο Γαλαξίας
Μάθε τον ουρανό
Ουράνια Αντικείμενα
Πλανήτες
Ηλιος-Σελήνη
Βροχές Διαττόντων
Κομήτες
Διπλοί Αστέρες
Γαλαξίες Σμήνη Νεφελώματα
Τα Καλύτερα
Εξοπλισμός
Οδηγός Τηλεσκοπίων
Αγορά Τηλεσκοπίων
Κιάλια
Αστρονομική Κοινότητα
Σύλλογοι
Συνέδρια
Μαθητικός Διαγωνισμός
Πηγές Αναφοράς
Προγράμματα
Περιοδικά
Χάρτες-Βιβλία
Διαφορα Αρθρα
Τεχνητοί Δορυφόροι
Φωτορύπανση
Ονοματολογία
Λαμπρότητα Αντικειμένων
Αρχείο Θεμάτων
Υπηρεσίες
AstroVox Forum
Newsletter
Μικρές Αγγελίες
Αναζήτηση
AstroVox
Επικοινωνία
Οροι Χρήσης
 

 Γραφτείτε κι εσείς στη λίστα του AstroVox. Θα ειδοποιήστε για σημαντικά
αστρονομικά νέα και νέες προσθήκες στο site
Απλά δώστε το e-mail σας και πατήστε "Αποστολή"


   

 

Το AstroVox προωθεί την ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα από την 10η Ιανουαρίου 1999.
Δημιουργήθηκε και φροντίζεται από τον Ανδρέα Παπαλάμπρου με τη βοήθεια όλων
των φίλων της αστρονομίας από την Ελλάδα που συμμετέχουν στο forum. Μπορείτε να επικοινωνήσετε
με το AstroVox μέσω αυτής της σελίδας. Τα κείμενα, τα σχήματα και όλο το υλικό του
site αποτελούν προστατευόμενη πνευματική ιδιοκτησία.