Jump to content

Υπάρχει τρόπος οργάνωσης των παρατηρήσεων;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πρώτα ήρθε το τηλεσκόπιο τα Χριστούγεννα, μετά η θέαση της σελήνης με το που βγήκε από το κουτί.

Μετά με διάβασμα (backyard astronomers guide & internet) κατανοήθηκε ο τρόπος χρήσης της ισημερινής βάσης και γενικότερα ο ρόλος των διαφόρων εξαρτημάτων όπως και το πως μπορείς να ξεκινήσεις με τις παρατηρήσεις σου. Επίσης πραγματοποιήθηκαν συμπληρωματικές αγορές εξαρτημάτων.

Ο Δίας με τους δορυφόρους του έγινε μόνιμος στόχος...μια ημέρα ήταν εφικτή και η παρατήρηση της Αφροδίτης.

Υπάρχει και ένας χάρτης από άλλο θέμα εδώ με τα αντικείμενα messier και τα διπλά άστρα.

Προς το παρόν οι παρατηρήσεις έχουν γίνει από ταράτσα στα βορειοανατολικά της Αθήνας, οπότε οι συνθήκες μόνο ιδανικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Σίγουρα θα μπορούσε να γίνει μελέτη νωρίς το απόγευμα μέσω πχ Stellarium για το τι είναι που από κάποια αντικείμενα Messier σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για να καταστρωθεί πρόγραμμα για το βράδυ, ώστε το τηλεσκόπιο να μην πηγαίνει πέρα-δώθε αλλά από μια αρχική θέση να προχωράει προοδευτικά στα επιλεγμένα αντικείμενα (πχ. από εκεί που είμαι είναι ευκολότερο να δω ότι είναι στο νότο και λίγο ΝΑ-ΝΔ επειδή εκεί είναι ο Υμηττός και κάπως περιορίζεται η φωτορύπανση.

Αν υπήρχε αρκετός χρόνος, προφανώς κάπως έτσι θα γινόταν και όπως είναι φυσικό με τον καιρό και την εμπειρία αυτό θα γινόταν όλο και καλύτερα. Όμως δυστυχώς πολύς χρόνος δεν υπάρχει, είναι και χειμώνας που δεν ξέρεις πιο βράδυ θα είναι καθαρός ο ουρανός και ποιο όχι και ως τώρα τελευταία στιγμή απλά βγάζω το τηλεσκόπιο στην ταράτσα.

Και η ερώτηση τώρα...υπάρχει κάποιο λογισμικό διαθέσιμο που να του δίνεις ημερομηνία, ώρα και τοποθεσία (ή ακόμη και μέγεθος τηλεσκοπίου) και να σου βγάζει στόχους που μπορείς πιο εύκολα να δεις και ένα πρόγραμμα πχ 3-4 αντικειμένων για τη βραδιά;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχουν λογισμικά που φτιάχνουν πρόγραμμα παρατήρησης. Κατά κανόνα όμως είναι δύσχρηστα με πολλές παραμέτρους και προσωπικά εμένα δεν με έχουν βολέψει. Ένα καλό εργαλείο που κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερο από τα προγράμματα και είναι δικτυακό βρίσκεται εδώ http://dso-browser.com/

 

Εγώ έχω δοκιμάσει αυτά, αλλά όπως είπα τα βρήκα δύσχρηστα:

 

http://www.astroplanner.net/

http://knightware.biz/dsp/index.php

# Σπύρος Αντωνόπουλος #
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η οργάνωση των παρατηρήσεων δεν είναι μόνο θέμα λογισμικού αλλά χρειάζεται και το ψάξιμο σε άλλες πηγές για τους στόχους που πρόκειται να παρατηρηθούν.

Προσωπικά θεωρώ αναπόσπαστο κομμάτι των παρατηρήσεων, τις έστω και ελάχιστες πληροφορίες που θα συγκεντρώσω για τον κάθε στόχο μου.

 

Διαφορετικά είναι σαν να βλέπω διπλούς, διπλούς, διπλούς αστέρες, σμήνη, σμήνη, νεφελώματα, νεφελώματα, γαλαξίες γαλαξίες. Όλα σε λίγο θα μοιάζουν ίδια. Είναι σαν να μπαίνεις σε ένα μουσείο χωρίς οδηγό ή ξεναγό που θα σου έλεγε την ιστορία και πληροφορίες για τα εκθέματα. Σε λίγη ώρα όλα θα είναι απλώς ωραία γλυπτά, ωραίοι πίνακες.

 

- Εγώ χρησιμοποιώ για χρόνια το Deepsky astronomy software http://www.deepskysoftware.net/

Φτιάχνω σε μερικά λεπτά πρόγραμμα παρατήρησης με 50 περίπου στόχους και παρατηρώ τακτικά και αρκετά συχνά μερικούς από αυτούς. Κάθε φορά 3-4 για παράδειγμα. Αλλά το άλλο μισό της οργάνωσης είναι η προεργασία για τις πληροφορίες των στόχων μου, που θα μαζέψω.

 

- Ένα παλαιότερο θέμα υπάρχει στο φόρουμ όπου αρκετοί αστροπαρατηρητές, έδωσαν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο που οργανώνουν τις παρατηρήσεις τους. Πιστεύω θα σε πάει αν το διαβάσεις, πέρα από το αρχικό σου ερώτημα.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7797&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=13320864e293c6e467842978d1b6a626

 

- Τέλος είτε είσαι στα πρώτα σου βήματα είτε έχεις προχωρήσει, ο "Οδηγός παρατήρησης από ην πόλη" εδώ http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=18880&sid=dea44adeb27fcfe6d7fecf1a2fb27620 έχει χρήσιμες πληροφορίες και θα σε βοηθήσει στο ερώτημά σου, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο "Προγραμματίστε" στην σελ. 8

 

Καλές παρατηρήσεις! :)

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χρησιμοποιώ το astroplanner που αναφέρθηκε προηγουμένως. Αν και η πρώτη άποψη που μπορεί κανείς να διαμορφώσει κατά την πρώτη χρήση του είναι ότι είναι δύσχρηστο, μετά από κάποιες δοκιμές μαζί του, νομίζω ότι λύνει τα χέρια, καθώς προσφέρει πολύ μεγάλες δυνατότητες οργάνωσης μιας βραδιάς αστροπαρατήρησης (αλλά και προγραμματισμού σε διαφορετικές χρονικές περιόδους).
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η τάση είναι να υπάρξουν και προγράμματα για φορητές συσκευές - πχ αυτό: http://observerpro.com/ - που απλοποιούν τη διαδικασία χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες της συσκευής και παρέχοντας ευκολίες όπως χαρτογράφηση της ορατότητας του ορίζοντα, εισαγωγή συντεταγμένων κτλ. Κοίτα και σε αυτή την κατεύθυνση! Το αγόρασα και το χρησιμοποίησα ένα διάστημα αλλά μετά επανήλθα στο... χειροκίνητο σύστημα.

 

Ο λόγος είναι πως χρησιμοποιώ ως κύρια πηγή αναφοράς και έμπνευσης για στόχους τη συλλογή μου από βιβλία παρατήρησης το περιεχόμενο των οποίων δεν υπάρχει (ακόμα) σε κανένα ψηφιακό μέσο. Ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός στόχων έχει αποτυπωθεί σε ένα excel και από εκεί και πέρα για κάθε βραδιά επιλέγω αυτούς που βρίσκονται σε καλή ορατότητα με τη βοήθεια του Cartes du Ciel ή του Sky Safari. Με λίγη εμπειρία, η διαδικασία είναι μόνο ένα 10λεπτο τη φορά. Αν, τώρα, ο χρόνος και οι συνθήκες δε μου επιτρέψουν προγραμματισμό, η λύση ανάγκης είναι το βιβλίο που ήδη έχει αναφερθεί (Nightsky Observer's Guide) το οποίο έχει χωρισμένα τα αντικείμενα σε αστερισμούς, Κοιτάς ποιοι αστερισμοί είναι σε καλή θέση και πας στο αντίστοιχο κεφάλαιο. Το να αφιερώσεις μια βραδιά παρατήρησης σε έναν αστερισμό είναι καλή ιδέα, αποκτάς μια καλή εξοικείωση με τον αστερισμό, τα αστροάλματα γίνονται όλο και πιο γρήγορα και δεν κάνεις μεγάλες μετακινήσεις.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημερα.

Το astroplanner το χρησιμοποιώ κι εγώ και είμαι πολύ ικανοποιημένος.

 

Επίσης προτιμώ να διαλεγω τους στόχους μου ανα αστερισμό. Έτσι όταν

αποφάσισε να κάνω παρατηρηση , φταχνω τη θέση μου κι αυτη του τηλεσκοπίου μου ώστε να μη χρειάζεται να μετακινουμε πολύ μεταξυ τηλεσκοπίου, προσοφθαλμιων και σημειώσεων και ξεκινω.

 

Ακόμη θα πω οτι καλά είναι τα προγράμματα πλανηταρίου για να βρεις στόχους, αλλά όταν θα πας εκτός πολης, θα χρειαστεις ενα καλό οδηγό παρατήρησης, όπως πχ το εξαιρετικό Night Sky Observer's Guide, το οποίο είναι οργανωμένο ανα αστερισμό και περιέχει πολλές πληροφοριες για κάθε στοχο και κυρίως σκίτσο του ή και φωτογραφία. Κατ'αυτο τον τρόπο εχεις ήδη μια ιδέα του τι ψαχνεις.

 

Επίσης μην ξεχνάς να καταγραφείς παντα τις παρατηρήσεις σου. Έτσι σιγά σιγά θα δημιουργησεις ενα ωραίο αρχειο στο οποίο θα μπορείς ανα πάσα στιγμη να ανατρεξεις.

 

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης