Jump to content

Αξίζει ένας auto focuser?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί φίλοι,

 

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ένας auto focuser θα με βοηθούσε στο ακόλουθο πρόβλημα. Πριν από λίγες μέρες δοκίμαζα ένα καινούργιο set up και προσπαθώντας να 'δω' για πρώτη φορά με μια καινούργια κάμερα μέσω υπολογιστή βρέθηκα αντιμέτωπος με το πρόβλημα να μην μπορώ ταυτόχρονα να είμαι μπροστά στον υπολογιστή και να γυρίζω το κουμπί του εστιαστή στο τηλεσκόπιο. Τότε σκέφτηκα μήπως με έναν auto focuser μπορώ να εστιάσω από κάποια απόσταση ενώ κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή και βλέπω το μόνιτορ. Είναι αυτή μια δόκιμη λύση? Έχω ένα Skywatcher 200 PDS με εστιαστή Crayford.

 

Βαγγέλης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σαφώς θα βοηθήσει σε αυτό καθώς και στην ακρίβεια της εστίασης. Στο παρατηρητήριό μου, παρόλο που είναι μικρό, συχνά η θέση του τηλεσκοπίου είναι τέτοια που να πρέπει να "τεντώνομαι" για να τα φτάνω όλα στην εστίαση. Κι εγώ το σκέφτομαι για το μέλλον.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα,

 

φυσικά και αξίζει. Δεν πρόκειται να ξαναδείς κούνημα στο τηλεσκόπιό σου.

Η εστίαση γίνεται παιχνιδάκι και πολύ πιο ακριβής.

Δουλεύει και από απόσταση με ένα FCUSB.

 

http://www.store.shoestringastronomy.com/products_fc.htm

 

Φιλικά

Στάθης

Φιλικά

Στάθης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H SW εχει motor focuser και μάλιστα σε καλή τιμή.

Κατά την γνώμη μου ειναι απαραίτητο εξάρτημα, αποφεύγεις όλους τους κραδασμούς που είναι αναπόφευκτοι σε μεγάλες μεγενθύνσεις, και επιτυγχάνεις την καλύτερη δυνατή εστίαση, χωρίς να αποσπάς την προσοχή σου απο την οθόνη του υπολογιστή.

Προσωπικά χρησιμοποιώ motorfocus εδω και μερικά χρόνια και επειδή συνήθως τραβάω ήλιο εχω το επι πλέον πλεονέκτημα οτι χρησιμοποιώντας μακρυά καλώδια ελέγχω το τηλεσκόπιο απο μέρος που είναι στην σκιά :D

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω πολύ για τις απαντήσεις. Η ιδέα ενός motorized focuser ελεγχόμενου από τον Η/Υ ακούγεται πολύ καλή. Θα ψάξω περισσότερο τον συνδιασμό του skywatcher auto focuser, FCUSB και κάποιου κατάλληλου λογισμικού. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1000%. Απο τα εξαρτηματα που ΔΕΝ προκειται να μετανοιωσεις. Σε συνεργασια με καποιο καλο προγραμμα σου λεινει τα χερια στην κυριολεξια :wink: Και φυσικα θα σε βοηθησει και σε αλλα πραγματα , πχ επανα-εστιαση καθε μια ωρα ή καθε αλλαγη φιλτρου - σιγα μην το κανεις με το χερι. Εγω παντως το κανω απο μεσα το σπιτι με remote desktop :) Ξερω αλλους που το κανουνε με τελειως αυτοματοποιημενα προγραμματα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετά τις απαντήσεις σας άρχισα να το ψάχνω και θεώρησα σαν εύκολη λύση την χρήση του Skywatcher auto focuser σε συνδιασμό με FCUSB. Συνάντησα αμέσως 2 δυσκολίες. Ο Skywatcher auto focuser δεν είναι άμεσα συμβατός με τον Crayfold dual speed εστιαστή που έχει το Skywatcher 200 PDS και χρειάζεται 'πατέντα' για να τοποθετηθεί, ενώ δεν είναι σίγουρο αν είναι και συμβατός με το FCUSB καθώς ο συγκεκριμένος auto focuser δεν αναφέρεται στην λίστα συμβατότητας στο site της Shoestring Astronomy. Συνεχίζω να το ψάχνω και αναρωτιέμαι αν κάποιος φίλος έχει ήδη την λύση.

 

Φιλικά,

 

Βαγγέλης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Βαγγέλη καλημέρα,

 

Το μοτεράκι της skywatcher συνεργαζεται άψογα με το FCUSB, καθώς και τα υποστηρικτικά προγράμματα - drivers για απομακρυσμένη εργασια απο τον υπολογιστή (Focus pal, ASCOM κλπ). Το χρησιμοποιώ και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

 

Για τον εστιαστη του 200 pds δεν γνωρίζω αν θέλει πατέντα η όχι άλλα απο μια ματια που έριξα στο ιντερνετ, μάλλον δεν θα την αποφυγεις γιατί κανένα απο τα λαμακια που έρχονται μάζι με το μοτεράκι δεν ταιριάζει απόλυτα στις βιδες. Αν κάποιο άλλο μέλος του φόρουμ το έχει κανει ας μας δώσει τα φώτα του.

 

Φιλικά

Σταθης

Φιλικά

Στάθης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε ευχαριστώ Στάθη. Να υποθέσω πως το μοτεράκι τροφοδοτείται με ρεύμα από το USB port? Η πατέντα με την οποία το auto focuser φοριέται στον crayford dual speed παρουσιάζεται εδώ:

 

Φιλικά,

 

Βαγγέλης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης