Jump to content

Ασφαλής Παρατήρηση του Ήλιου


Heal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν ασχοληθεί κανείς με την παρατήρηση του Ήλιου πρέπει να έχει υπόψιν του το εξής:

 

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ Ή ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ 'Η ΚΙΑΛΙΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΗΛΙΑΚΟ ΦΙΛΤΡΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΥΦΛΩΣΗΣ, ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗΣ ΒΛΑΒΗΣ.

 

Για την ασφαλή παρατήρηση του Ήλιου είναι απαραίτητο λοιπόν να χρησιμοποιούμε ειδικό φίλτρο που μειώνει κατά πολύ την φωτεινότητά του (10.000-100.000 φορές) ή επιτρέπει μόνο σε ένα μικρό μέρος του φάσματος να περάσει (π.χ. φίλτρο Ηα). Το φίλτρο πρέπει να τοποθετηθεί με ασφαλή τρόπο μπρόστα από το οπτικό όργανο ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσει ξαφνικά. Επίσης ακίνδυνη είναι η παρατήρηση του Ήλιου μέσω προβολής σε πέτασμα, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά τη σκόπευση, ώστε οι ακτίνες του Ήλιου να εξέρχονται πάντα από το τηλεσκόπιο και το είδωλό του να προβάλεται ολόκληρο στο πέτασμα.

 

Για την παρατήρηση μόνο με τα μάτια (χωρίς οπτικό όργανο) είναι απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά/φίλτρα που πωλούνται με ελάχιστο κόστος (συνήθως λιγότερο από 5 ευρώ) στα καταστήματα αστρονομικού εξοπλισμού. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η παρατήρηση του Ήλιου μέσα από αυτοσχέδια "φίλτρα" όπως καπνισμένα γυαλιά, φίλμ, cd, γυαλιά ηλεκτροσυγκόλλησης, γυαλιά ηλίου τοποθετημένα το ένα μετά το άλλο ή άλλες ιδιοκασκευές. Ακόμη και αν δίνεται η αίσθηση ότι η λαμπρότητα του Ήλιου μειώθηκε επαρκώς με κάποιο πρόχειρο φίλτρο, μεγάλο μέρος αόρατης βλαβερής για τα μάτια μας ακτινοβολίας μπορεί να περάσει και να μας δημιουρήσει μόνιμη βλάβη.

 

Ο Ήλιος ΔΕΝ είναι ακίνδυνος για άμεση παρατήρηση χωρίς φίλτρα κατά τη διάρκεια εκλείψεων, ακόμη και αν έχει κρυφτεί μεγάλο μέρος του πίσω από τη Σελήνη. Μόνο κατά τη φάση της ολικότητας, διάρκειας λίγων λεπτών, μπορούμε να παρατηρήσουμε το στέμμα του απευθείας χωρίς φίλτρο, επειδή τότε κανένα μέρος της λαμπρής επιφάνειας του Ήλιου δεν είναι ορατό.

 

Ολικές εκλείψεις συμβαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη της υφηλίου.

Ωστόσο, η επόμενη ολική ηλιακή έκλειψη ορατή από την Ελλάδα θα είναι το ...2088!

 

 

 

 

Χρήσιμα Ηλιακά Θέματα στο Forum:

EΠΙΛΟΓΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ

ΗΛΙΑΚΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ και τα τμήματά των....

TYΠΟΙ ΗΛΙΑΚΩΝ ΠΡΟΕΞΟΧΩΝ

Αξίζει το coronado PST;

Baader solar filter - Τί μπορεί να δείξει;

Ηλιακή παρατήρηση με προβολή

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Guest
Αυτή η συζήτηση είναι κλειστή σε νέες απαντήσεις.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης