Jump to content

Ένας από τους φωτεινότερους κομήτες; C/2011 L4 (Pan-STARRS)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

        • Κομήτης C/2011 L4 (Pan-STARRS)

 

 

Κάποιες από τις τελευταίες βραδιές για παρατήρηση, βρισκόμουν σε καλό ουρανό 21,3 SQM και αποφάσισα να ασχοληθώ με ένα (εξαιρετικό; ) στόχο που ήθελα να τον δω εδώ και ημέρες. Πρόκειται για τον κομήτη C/2011 L4 (Pan-STARRS), που ανακαλύφτηκε πριν ένα χρόνο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα όρια Σκορπιού-Ζυγού στις 24 μοίρες επάνω από τον ορίζοντα. Χρειάστηκαν αρκετές προσπάθειες και ταυτοποίηση του πεδίου μέχρι που έκανε την εμφάνισή του στο προσοφθάλμιό μου. Τον διέκρινα περισσότερο διότι γνώριζα θεωρητικά την θέση του και ανά ώρα παρακολουθούσα και κατέγραφα την μετακίνησή του, παρά επειδή έμοιαζε με κομήτη. Ουσιαστικά δείχνει σαν ένα αμυδρό, ελαφρά θαμπό αστεράκι γύρω στα +13mag. Αργά κάθε βράδυ η μετακίνησή του ήταν πια σαφής, μαρτυρώντας ότι πρόκειται για τον συγκεκριμένο κομήτη.

 

Όμως αφού μοιάζει με ένα θαμπό αστεράκι, τι το εξαιρετικό υπάρχει σε αυτόν;

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι αυτός ο κομήτης θα μας απασχολήσει μετά από κάποιο διάστημα γιατί θα αποκτήσει μεγάλη λαμπρότητα, πιθανόν να φτάσει σε μέγεθος φωτεινότητας το 0 έως -1 mag και θα είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού.

 

 

Ιστορικό:

 

Ανακαλύφτηκε από το Ritchey-Chretien τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1 (Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System ) που βρίσκεται στο όρος Haleakala του Maui στην Χαβάη, στις 6 Ιουνίου 2011. Το τηλεσκόπιο έχει κάτοπτρο 1,8 μέτρα και την μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα στον κόσμο με 1,4 δις pixels. Η κάμερα παίρνει μία φωτογραφία κάθε 45 δευτερόλεπτα και κάθε εικόνα υψηλής ανάλυσης έχει μέγεθος 3 GB!

 

 

[fullalbumimg]15027[/fullalbumimg]

 

Το τηλεσκόπιο αυτό έχει σχεδιαστεί ειδικά για το κυνήγι αστεροειδών που ενδεχομένως αποτελούν απειλή για την Γη. Η ανακάλυψη του κομήτη έγινε στις 6 Ιουνίου 2011 και είχε μέγεθος 19,4. Θα προσεγγίσει τη Γη σε απόσταση 1.10 AU στις 5/3/2012. Συνήθως οι κομήτες αποκτούν το όνομά τους από τον ερευνητή που τους ανακάλυψε. Εδώ όμως αφορά σε ένα ολόκληρο επιτελείο από επιστήμονες και έτσι πήρε τελικά το όνομά του από το τηλεσκόπιο που χρησιμοποιήθηκε στην ανακάλυψή του.

 

 

[fullalbumimg]15025[/fullalbumimg]

 

Στο περιήλιο μπαίνει στις 10 Μάρτιου του 2013. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι πιθανόν θα φτάσει σε μέγεθος το 0 η ακόμη και -1 mag πλησιάζοντας τον ήλιο στα 50 εκατ. χιλιόμετρα (0.30 AU) , δηλαδή περίπου όσο απέχει ο Ερμής από τον Ήλιο και δεν αποτελεί κίνδυνο για την Γη. Επειδή η θέση του θα είναι χαμηλά στον ορίζοντα, το μόνο πρόβλημα που ίσως υπάρξει με την θέασή του για κάποιες ημέρες, θα είναι το έντονο φως του ήλιου που θα δύει εκείνη την ώρα.

 

 

Που θα τον δούμε:

 

[fullalbumimg]15026[/fullalbumimg]

 

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα όρια μεταξύ Σκορπιού και Ζυγού. (Ο συνημμένος χάρτης παρακάτω είναι σε μεγαλύτερη ανάλυση). Χρειάζεται να διαθέσουμε αρκετή ώρα ώστε να δούμε την μεταβολή στην κίνησή του. Τον Αύγουστο θα χαμηλώσει στον ουρανό και δεν θα είναι ορατός μέχρι να επανέλθει δριμύτερος τον Μάρτιο. Οπότε είναι ευκαιρία αν θέλουμε να τον δούμε τώρα. Ακόμη και αν δεν δείχνει κάτι εντυπωσιακό ακόμη, είναι ωραίο εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν, να βλέπουμε με γυμνό οφθαλμό χαμηλά στον δυτικό ουρανό στα μέσα Μαρτίου του 2013, το πώς εξελίχθηκε σε μέγεθος φωτεινότητας ένας κομήτης που αυτή τη στιγμή φαίνεται σαν θαμπό αστεράκι.

 

 

Πηγές:

http://pan-starrs.ifa.hawaii.edu/public/

http://www.space.com/11996-comet-earth-2013-flyby-c2011l4-pan-starrs.html

http://www.itelescope.net/sky-alerts

 

1919170310_C2011L4D.thumb.jpg.53b5db29d22650f4768249d53554fd34.jpg

Η θέση του κομήτη στις 18-19 Ιουνίου 2012

 

L4_PANSTARSS_GRAS_Chart_June.thumb.png.db4ff0f60e78bd1dcadeb3ffee4155b2.png

Η πορεία του κομήτη από 12 έως 20 Ιουνίου 2012

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 9 μήνες αργότερα...

Ένας χρόνος μετά!

 

Τις τελευταίες ημέρες ο κομήτης έγινε επιτέλους εύκολα ορατός. Δεν έχει το μέγεθος της αρχικής πρόβλεψης αλλά παραμένει υπέροχο θέαμα καθώς κινείται βόρεια μέρα με την ημέρα. Θέλει βέβαια κάποιος να γνωρίζει την θέση του ή να την έχει ανακαλύψει μέσα από το τηλεσκόπιο ή τα κιάλια του. Αμέσως μετά αν οι συνθήκες και η τοποθεσία το επιτρέπουν με λίγη προσπάθεια ο κομήτης διακρίνεται οριακά και με γυμνούς οφθαλμούς. Έχω χαρεί ιδιαίτερα παρατηρώντας τον, που ένα αμυδρό σώμα του ουρανού πριν ένα χρόνο, έφτασε να μπορεί να διακριθεί τόσο εύκολα πια. :D

 

1009392920_IMG_3851c.thumb.jpg.d54c1cdef6ef9b821fd1583ba634f73d.jpg

Panstarrs C/2011 L4 μέσα από 16Χ70 κιάλια.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρόλο που ο κομήτης έχει γίνει εύκολος με κιάλια τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν παρατηρητές που δυσκολεύονται να τον βρουν. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες στον ορίζοντα δυσχεραίνουν τις προσπάθειες.

 

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε τον κομήτη με κιάλια θα σας βοηθήσει πολύ μια πυξίδα.

 

Βρείτε την σημερινή θέση του κομήτη από ένα χάρτη. Σημειώστε την ώρα της δύσης του ήλιου. Επίσης και την ώρα της δύσης του κομήτη σαν το τέλος της προσπάθειας για την εύρεσή του.

Ξεκινήστε αυτές τις ημέρες περίπου 25-30 λεπτά μετά την δύση του ήλιου.

Σημαδέψτε δύο σημεία στον ορίζοντα που να περιλαμβάνουν την θέση του κομήτη.

Κρατήστε τα σαν σημεία αναφοράς.

Στο παράδειγμα της συνημμένης φωτογραφίας τα σημεία Α και Β είναι τα χαμηλότερα σημεία ανάμεσα στις δύο κορυφές.

Κάνετε το ψάξιμο σας ανάμεσα στα δύο αυτά σημεία.

 

Αν τα κιάλια σας είναι μεγέθυνσης 10Χ τότε θα βλέπετε μέσα από ένα κύκλο, περίπου 5 μοίρες του ουρανού. Ξεκινήστε ψηλότερα από το σημείο Α και μεταφέρετε αργά τα κιάλια ένα κύκλο δεξιά. Συνεχίστε την κίνηση για 5 κύκλους. Στον τελευταίο κύκλο κατεβείτε χαμηλότερα και ξεκινήστε την ίδια διαδικασία προς τα αριστερά μέχρι να εντοπίσετε τον κομήτη.

 

[fullalbumimg]16213[/fullalbumimg]

 

Μη μπερδέψετε αμυδρά ίχνη από αεροπλάνα με την ουρά του κομήτη. Επίσης μην παρασύρεστε από αρκετές φωτογραφίες που τον δείχνουν υπερτονισμένο. Θα είναι ίσως πιο αμυδρός από ότι φαντάζεστε. Αλλά πανέμορφος!

 

Όταν τελειώσει η διαδικασία ξεκινήστε από την αρχή. Έχετε υπομονή αν δεν βρεθεί αμέσως. Δεν χρειάζεται να φύγετε έξω από τα σημεία Α και Β απλώς το πιθανότερο είναι το φως του ήλιου να μην αφήνει τον κομήτη να φανεί. Στην αρχή θα δείτε ένα θαμπό αστέρι και μετά από λίγα λεπτά θα διακρίνετε και την ουρά του. Είδα ότι αυτός είναι ένας αρκετά εύκολος τρόπος για να τον διακρίνει κάποιος.

 

Σήμερα Κυριακή 24 Μαρτίου θα είναι καλύτερα για παρατήρηση, γιατί Δευτέρα και Τρίτη συννεφιά και σκόνη θα δυσκολέψουν μάλλον τα πράγματα.

Ο κομήτης θα βρίσκεται ψηλότερα από τον ορίζοντα στις 295 μοίρες Δυτικά-βορειοδυτικά μετά τις 19:20. Πόσο ψηλότερα; 15 μοίρες δηλαδή περίπου 1-2 παλάμες από το τεντωμένο χέρι μας.

 

Θα είναι προτιμότερο να στηρίξετε κάπου σταθερά τα κιάλια σας ειδάλλως σε λίγη ώρα η κούραση στα χέρια θα είναι αρκετή ώστε να μη σας αφήσει να ψάξετε με την ησυχία σας αλλά και να ευχαριστηθείτε την θέασή του όταν τον διακρίνετε.

 

Καθαρούς ουρανούς!

 

1154102554_Panstarrs2011L4.thumb.jpg.1dd1840ef4c6173e279c8c5f58a43e06.jpg

Εύρεση του Panstarrs με κιάλια ή ερευνητή τηλεσκοπίου.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης