Jump to content

Συνέντευξη με τον Arthur Clarke


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο Βρετανός Arthur C. Clarke είναι ένας από τους σημαντικότερους διαστημικούς επιστήμονες και ένας από τους καλύτερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Τα μυθιστορήματα του «Συνάντηση με το Ράμα», «Το Τέλος της Παιδικότητας» και «Οδύσσεια του Διαστήματος» είναι μερικά μόνο από τα αριστουργήματα που μας χάρισε απλόχερα, ενώ είναι παράλληλα και ο οραματιστής των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων. Με αφορμή τα ενενηκοστά γενέθλια του, έδωσε μια σύντομη συνέντευξη στο Βρετανικό περιοδικό BBC Focus, η οποία δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2007 στο τεύχος 184.

 

Πως είναι να είστε 90 ετών;

Λοιπόν, δεν νιώθω ποιο ηλικιωμένος από τα 85. Και όπως είπε ο Bop Hope «Ξέρεις ότι γερνάς όταν τα κεράκια κοστίσουν περισσότερο από την ίδια την τούρτα». Όμως το ποιο άσχημο κομμάτι είναι ότι οι περισσότεροι φίλοι μου έχουν φύγει.

 

Η επιστήμη και η τεχνολογία αναπτύχθηκαν όπως προσδοκούσατε;

Μεγαλώνοντας στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, δεν περίμενα ποτέ ότι θα ζούσα για να δω όλα αυτά που συνέβησαν. Είναι αλήθεια ότι εμείς της Βρετανικής Διαπλανητικής Κοινότητας ξοδεύαμε όλο τον ελεύθερο χρόνο μας συζητώντας για διαστημικά ταξίδια, αλλά ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι τα όνειρα μας θα γινόντουσαν πραγματικότητα στην διάρκεια της ζωής μας.

 

Σας ανησυχεί η κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος;

Έχω μεγάλη πίστη στην αισιοδοξία ως φιλοσοφία, μόνο επειδή μας προσφέρει την ευκαιρία της αυτοπραγματοποίσημης προφητείας. Η ανάπτυξη καθαρών πηγών ενέργειας στα επόμενα χρόνια μπορεί να μας εμποδίζει στο να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα, όμως θα πρέπει να ζήσουμε με τις δυσμενείς συνέπειες των επεμβάσεων μας. Η ανθρωπότητα θα επικρατήσει.

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα;

Η οργανωμένη θρησκεία μολύνει τους νους μας καθώς προσποιείται ότι διαδίδει την ηθική και πνευματική σωτηρία. Διαδίδει το ποιόν κακόβουλο ιό του μυαλού. Ελπίζω ότι η φυλή μας μπορεί μια μέρα να ξεπεράσει αυτή την πρωτόγονη έννοια.

 

Αν ήσασταν ο πλανητάρχης, τι θα αλλάζατε;

Τα κράτη και τις κυβερνήσεις που αναμιγνύουν τη διακυβέρνηση με την θρησκεία. Αυτό είναι ένα θανατηφόρο κοκτέιλ που κρατά δισεκατομμύρια στην μιζέρια. Η θρησκεία πρέπει να είναι μια πολύ ιδιωτική υπόθεση που δεν πρέπει ποτέ να είναι ένας αθλητισμός θεατών.

 

Για ποιο πράγμα που έχετε κάνει είστε περισσότερο περήφανος;

Έχω γράψει περίπου 100 βιβλία και περισσότερα από 1.000 σύντομα κομμάτια για επιλογή. Θα έλεγα ότι ήταν το «Extra-terrestrial Relays» (Ασύρματος Κόσμος, Οκτώβριος 1945), όπου επινόησα τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, και για το οποίο καταβλήθηκα το πριγκηπικό ποσό των 15 λυρών. Δεύτερο ήταν η σύντομη ιστορία «Ο Φρουρός», γραμμένο το 1948 για διαγωνισμό του BBC (δεν τοποθετήθηκε!) και αργότερα επεκτάθηκε σε μια μεγάλη σπιτική ταινία που έκανα με τον Stanley Kubrick (2001: Οδύσσεια του Διαστήματος).

 

Σκεφτήκατε ποτέ να αποσυρθείτε;

Τα σχέδια μου για απόσυρση πάντα αναιρούσαν οπότε δεν το προσπαθώ ούτε τώρα. Ο Frederik Pohl αυτή την περίοδο ολοκληρώνει το τελευταίο μου μυθιστόρημα, «Το Τελευταίο Θεώρημα», το οποίο πήρε πολύ περισσότερο από ότι περίμενα. Αυτό θα μπορούσε να είναι το τελευταίο μου μυθιστόρημα, όμως μετά, αυτό έχω πει πριν!

 

Το 2003 υποστηρίξατε ότι υπάρχει βλάστηση στην επιφάνεια του Άρη. Το πιστεύετε ακόμα αυτό;

Μετά την μελέτη ντουζινών φωτογραφιών που ήρθαν από πρόσφατες τοπογραφικές αποστολές στον Άρη, βρήκα μερικά επιφανειακά χαρακτηριστικά που έμοιαζαν πολύ με τα δέντρα Banyan. Κάτι πραγματικά κινεί και αλλάζει εποχιακά αυτή την προτεινόμενη, τουλάχιστον, βλάστηση, Φυσικά, αυτό απαιτεί επαλήθευση, η οποία ελπίζω να συμβεί σύντομα.

 

Υποστηρίζετε ακόμη την ψυχροπυρηνική σύντηξη;

Δεν είναι ακριβώς ψυχρή και πιθανόν να μην είναι σύντηξη, αλλά κάτι συμβαίνει εδώ. Για μια δεκαετία ή και περισσότερο, κρατούσα ανοιχτό τον νου μου για τα πειράματα αυτής της νέας μορφής ενέργειας, ακόμη κι αν δεν έχουμε δει ακόμη αποτελέσματα εμπορικού επιπέδου. Αναμένω ανυπόμονα την τελική απόφαση σε αυτήν την υπόθεση - η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω. Βέβαια, αν τα αποτελέσματα αυτής της ανώμαλα υπερβολικής ενέργειας αναβαθμιστούν, μπορεί να σταματήσει την εποχή των ορυκτών καυσίμων, να σταματήσει τις ανησυχίες μας για την κλιματική αλλαγή, και να αλλάξει την γεωπολιτική δομή του πλανήτη μας εντελώς.

 

Υπάρχουν κι άλλες ιδέες εκτός της επικρατούσας τάσης που στηρίζετε;

Είχα προάγει τον Διαστημικό Ανελκυστήρα (ένα καλώδιο σχεδιασμένο να μεταφέρει υλικά από τη Γη στο Διάστημα) για περίπου 30 χρόνια, ξεκινώντας σε μια εποχή που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να κρύψουν τα γέλια. Αλλά σήμερα κανένας δεν γελάει. Θα κρατήσω ανοιχτό τον νου μου στα χρονικά ταξίδια και στα παράλληλα Σύμπαντα.

 

Ποιο είναι το μήνυμα σας για τους νέους ανθρώπους στον κόσμο σήμερα;

Να θυμάστε τους Τρεις Νόμους του Clarke:

1) Όταν ένας διακεκριμένος μα ηλικιωμένος επιστήμονας λέει ότι κάτι είναι εφικτό, έχει σχεδόν πάντα δίκιο. Όταν λέει ότι κάτι είναι ανέφικτο, πιθανόν να έχει άδικο

2) Ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψεις τα όρια του εφικτού είναι να τολμήσεις ένα βήμα προς το ανέφικτο.

3) Κάθε υπερεξελιγμένη τεχνολογία είναι αδιαχώριστη από την μαγεία.

 

.jpg.b4e84b43db5143d05163b5f28883f1d0.jpg

Ο Άρθουρ Κλαρκ

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο τελευταίος της μεγάλης τριάδας της επιστημονικής φαντασίας (άλλο δύο: Robert A. Heinlein & Isaac Asimov). Ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές επιστήμονες του αιώνα μας, ένας ονειροπόλος συγγραφέας που η φαντασία του μεγάλωσε γενιές και γενιές και ώθησε επιστήμονες να ονειρευτούν και να κυνηγήσουν το ανέφικτο, στα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Πράγματα που οραματίστηκε έγιναν, άλλα μελετούνται ή αναπτύσσονται και άλλα είναι ακόμα μακριά από την εποχή μας αλλά ποιος ξέρει.. Λίγοι έχουν επηρεάσει την επιστήμη και την επιστημονική φαντασία ( ; ) όσο αυτός, χαίρομαι που είναι ακόμα καλά και συνεχίζει να γράφει..κάποτε η προσωπικότητά του θα είναι, κατά τη γνώμη μου, αναντικατάστατη. Ας ελπίσουμε ότι το μέλλον θα φέρει στην ανθρωπότητα όσα έγραφε ο Clarke, που τόσο πολύ πιστεύει στις δυνατότητες μας σαν είδος.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_Clark

 

Ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψεις τα όρια του εφικτού είναι να τολμήσεις ένα βήμα προς το ανέφικτο...

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιλάει εναντίον της οργανωμένης θρησκείας και αυτό είναι λάθος. Δεν μπορούμε να καταδικάζουμε μία θρησκεία επειδή επειδή υπάρχουν φανατισμένοι και εγκληματίες σάν την ιερά εξέταση της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Ο Κλάρκ έχει ένα δίκιο γιατί επικεντρώνεται στα δεινά και τον σκοταδισμό που προκάλεσαν τέτοια γεγονότα, αλλά ο πλήρης αφορισμός μίας οργανωμένης θρησκείας είναι λάθος. Άν ο Κλάρκ δεν πιστεύει γενικότερα στις θρησκείες και απλώς πιστεύει σε έναν Θεο με το δικό του τρόπο, είναι οκ, αλλά δεν μπορεί να καταδικάζει το οργανωμένο, απλώς γιατί ο ίδιος δεν πιστεύει σε αυτό, άσχετα εάν όντως έχει δίκιο στο ότι οι οργανωμένες εκκλησίες κάποιες φορές προκάλεσαν δεινά.

 

Δεν θέλω να πυροδοτήσω καμία διαμάχη με αυτό, απλώς δεν μου αρέσει αυτή η αντίληψη και τα λόγια του Κλάρκ. Κατα τα άλλα είναι ένας μεγάλος οραματιστής, πολύ μπροστά από την εποχή του.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν οργανωμένη θρησκεία εννοεί τους ανθρώπους εκείνους που «γνωρίζουν τον λόγο ύπαρξης του κόσμου» ( αρχιερείς κάθε θρησκείας) τότε έχει ΑΠΟΛΥΤΟ δίκαιο .

Δεν υπήρξε στην ιστορία του πολιτισμένου ανθρώπινου είδους πόλεμος στον οποίο να μη συμμετείχαν και αυτοί για να μη πω ότι τους περισσότερους (πολέμους-καταστροφές) αυτοί τους δημιούργησαν.

Αν βρεί κάποιος έστω και ΕΝΑ παράδειγμα οργανωμένης θρησκείας που δεν συμμετείχε σε τέτοιου είδους γεγονότα τότε ναι ο Άρθουρ Κλάρκ έχει άδικο.

 

Φιλικά

Νίκος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κανένας δεν έχει πρόβλημα με την αγνή πίστη της γιαγιάς στο χωριό και την ελπίδας της για βοήθεια από το Θεό.

Πρόβλημα υπάρχει με αυτούς οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους εκπρόσωπους του θεού στη γή και τις πράξεις που εξ' ονόματός του κάνουν.

Γραφετε καθαρά, χωρίς μουντζούρες.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι, αλλά είπαμε, δεν μπορούμε να καταδικάζουμε μια θρησκεία στην ουσία της λόγω κάποιων ανθρώπων. Και επειδή κάποιοι κάποτε έκαναν σταυροφορίες, πάει να πεί ότι ο Χριστιανισμός είναι λάθος? Ο Κλάρκ μιλάει γενικότερα για την εκκλησία γιατί έχει προφανώς στο μυαλό του τα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, που έχει πρωτοστατήσει σε αίσχη.
starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενώ οι άλλες πάνε πίσω........ :cheesy: :cheesy: :cheesy:

 

Τες πα...... Ο Arthur C. Clarke είναι ο μεγαλύτερος προφήτης της "διαστημικής" εποχής. Θα μπορούσαμε να μιλάμε ημέρες ολόκληρες για το τι έχει προσφέρει (από τηλ/κούς δορυφόρους μέχρι το spaceguard survey κλπ κλπ).

 

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ (με την έννοια του Hommo Universalis) είναι απλώς ΤΕΛΕΙΟΣ με ό,τι κατά καιρούς του προσάπτουν....

 

Υ.Γ. Συγνώμη αλλά με τον Clarke ΔΕΝ μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Τον άνθρωπο τον λατρεύω.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:!: Παρακαλώ τους φίλους μου να μη κάνουμε και αυτό το θέμα θρησκευτική διαμάχη. Θα ήταν καλύτερα να συζητήσουμε για το έργο αυτού το μεγάλου ανθρώπου (ή έστω για την πιθανότητα βλάστησης στον Άρη) μιας και έτσι δεν χαλάμε την θεματολογία της σελίδας μας :D

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολυ αξιολογο ατομο,πραγματικα τον θαυμαζω!!!!

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Η συνέντευξη που διαβάσατε ήταν τελικά η τελευταία του. Ξεψύχησε την Τετάρτη σε ηλικία 90 ετών από αναπνευστική ανεπάρκεια :cry:

 

2008: Η Τελική Οδύσσεια/Πέθανε ο μεγάλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Αρθουρ Κλαρκ

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Rest In Peace Master. Αναπαύσου Δάσκαλε.

 

Ο πλανήτης έχασε έναν οραματιστή...

 

Αντίο!

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν τίθετε θέμα θρησκευτικής διαμάχης.

Είναι πραγματικό πρόβλημα για το ανθρώπινο πνεύμα όσοι κατέχουν την Αλήθεια (άρα οι υπόλοιποι ζούνε σε ένα ψέμα). Από κει εκπορεύονται τα κακά των θρησκειών...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η αλήθεια είναι ότι η θρησκεία εκμεταλλεύεται(όχι η θρησκεία καθαυτή οι εκάστοτε θρησκευτικοί ηγέτες θα έλεγα καλύτερα)την ανθρώπινη αδυναμία και τον φόβο του αγνώστου(θανάτου),από εκεί και πέρα όμως δεν είναι κακό να πιστεύεις σε κάτι(να ελπίζεις).Κακό είναι να κρίνεις αυτούς που δεν πιστεύουν και δεν φοβούνται να το δηλώσουν.

 

Καλό ταξίδι στον Arthur C. Clarke.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο τελευταίος των κλασικών της ΕΦ. Πραγματικά μεγάλη απώλεια...

 

Και όχι μόνο. Ενας απο τους μεγαλύτερους οραματιστές της εξέλιξης του είδους μας, και μάλιστα πάντα αισιόδοξος.

Καλό του ταξίδι

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δύο από τα έργα του που πρωτοδιάβασα όταν ήμουν έφηβος:

 

"Η πόλη κάτω από τα άστρα"

"Η Αυτοκρατορία της Γης"

 

Το λιγότερο που μπορώ να κάνω για να τιμήσω και εγώ την μνήμη του.

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένας πραγματικός ανθρωπιστής, ένας μεγάλος οραματιστής και επιστήμονας, ένας καταπληκτικός συγγραφέας.. ότι και να πω θα είναι λίγο, όπως τόσα που θα πουν τόσοι άλλοι..Ένα τεράστιο κενό μένει και η επιστημονική φαντασία θρηνεί για έναν από τους μεγάλους της. Καλό του ταξίδι όπου και αν πηγαίνει..

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μακάρι να υπήρχαν πολλοί οραματιστές τέτοιοι σαν τον Clarke, που να μας κάνουν να βλέπουμε αυτά που θα έρθουν, πολλά χρόνια πριν... Καλό ταξίδι και από εμένα. Θα μείνει πάντα στο μυαλό μας και στις βιβλιοθήκες μας.
Και εγένετω φως....
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά σε ένα από τα ράφια της βιβλιοθήκης βλέπω κάποιους από τους τίτλους των βιβλίων του Clarke που έχω. Κάθε ένα από αυτά διατυπώνει με εξαιρετική λεπτομέρεια και απίστευτες περιγραφές εικόνες από το μέλλον. Όχι επιστημονική φαντασία αλλά "εικόνες" από το μέλλον...

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματικά εκπληκτικός οραματιστής! Ένα από τα τελευταία έργα της ζωής του ήταν η προώθηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας που υπόσχονται να σώσουν τον πλανήτη. Ασχολήθηκε με εφευρέτες αυτοκινήτων που κινούνται με νερό (πατέντες ηλεκτρόλυσης), καθώς και τα σχέδια ψυχρής σύντηξης από πλευράς κυρίως των Ρώσων αλλά και άλλων.

Καλό του ταξίδι στην τελευταία του οδύσσεια!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης