Jump to content

χώρισμα cassini


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς τι γωνιώδη απόσταση έχει το χώρισμα cassini του Κρόνου, όπως παρατηρείται από τη γη φέτος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το χάσμα Cassini έχει πλάτος 4.700 km (ή 4.650-4.800 ανάλογα με την πηγή). Η απόσταση του Κρόνου από τη Γη τη στιγμή που γράφω είναι 8,509 a.u. (αστρονομικό software Redshift5) δηλ. 8,509x149.598.000=1273 εκατ. km. Η διαίρεση 4.700/1.273.000.000 δίνει την εφαπτομένη της γωνίας με την οποία βλέπουμε το χάσμα από τη Γη. Με επιστημονικό κομπιουτεράκι βρίσκουμε από την εφαπτομένη ότι η γωνία αυτή είναι 0,76'' της μοίρας (0,76arcsec).

 

Άλλος τρόπος: από μια μεγάλη φωτογραφία του Κρόνου διαπιστώνουμε με ένα χάρακα ότι το χάσμα είναι περίπου το 1/27 της διαμέτρου του πλανήτη (χωρίς τους δακτυλίους). Από το Sky & Telescope βλέπουμε ότι η φαινόμενη διάμετρος του Κρόνου στά τέλη Νοεμβρίου 2004 είναι 19,8". Συνεπώς η τιμή που θέλουμε είναι 19,8/27= 0,7"

 

Στά μέσα Ιανουαρίου ο Κρόνος θα πλησιάσει μέχρι τις 8,076 a.u. συνεπώς το χάσμα θα φτάσει τα 0,8". Αυτά όλα ισχύουν γιά το χάσμα όπως φαίνεται στις άκρες των δακτυλίων (δεξιά και αριστερά).

 

Θεωρητικά, με αυτό το γωνιακό άνοιγμα το χάσμα Cassini θα έπρεπε να είναι ορατό μόνο με τηλεσκόπια διαμέτρου 150mm και πάνω. Ευτυχώς όμως είναι ορατό και με πολύ μικρότερα (κυρίως επειδή είναι μια συνεχόμενη γραμμή με υψηλό κοντράστ).

 

Και μια ...δυσάρεστη πληροφορία: Ο Κρόνος βρίσκεται σε πορεία απομάκρυνσης από τη Γη και θα απομακρύνεται μέχρι το 2019 οπότε θα φαίνεται στα 3/4 περίπου της σημερινής διαμέτρου του. Στη συνέχεια θα αρχίζει να πλησιάζει και θα ξαναφτάσει στο σημερινό φαινόμενο μέγεθος το 2035! Καλύτερα να τον παρατηρήσουμε τώρα...

  • Καλές παρατηρήσεις, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΥΓ. Και ενδιαμεσα (2004-2019-2035) θα παιζει και η γωνια των δακτυλιων προς τη Γη .....

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Stephane,

pera apo tous ypologismous sou, i gonia einai akoma mikroteri giati oi diaktylioi exoun kai ena (mikro sxetika) paxos, diladi to xorisma einai trisdiastato kai emeis den to vlepoume katakoryfa.

Akrivos auto prepei na ennoouse kai o Aristarchus otan eipe oti metavalletai kai i gonia me tin opoia koitazoume tous daktylious.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματικά, όσο οι δακτύλιοι του Κρόνου θα «κλείνουν» (μέχρι να γίνουν μια αόρατη ευθεία γραμμή το φθινόπωρο του 2009), τόσο θα δυσκολεύει η παρατήρηση του χάσματος Cassini, όχι τόσο στα άκρα αλλά κυρίως στα πιό κεντρικά σημεία. Αυτό συμβαίνει όχι επειδή οι δακτύλιοι έχουν κάποιο πάχος, αλλά επειδή εμείς από τη θέση που βρισκόμαστε βλέπουμε πάντοτε την προβολή τους στο νοητό επίπεδο που είναι κάθετο στη διεύθυνση Γη - Κρόνος. Συνεπώς, εκτός από τα ακραία σημεία του χάσματος (δεξιά και αριστερά) όπου το φαινόμενο άνοιγμα δέν επηρεάζεται από το «κλείσιμο» των δακτυλίων (γιατί είναι κάθετο στη παραπάνω διεύθυνση), όλα τα υπόλοιπα μέρη του χάσματος και των δακτυλίων γενικότερα θα στενεύουν όσο θα προοδεύει το «κλείσιμο». Έτσι θα δυσκολεύει η παρατήρηση τους και αυτή τη δυσκολία πιστεύω ότι εννοεί ο φίλος Aristarchus.

 

Το πάχος των (ορατών) δακτυλίων είναι φοβερά μικρό, από 100m μέχρι 1km (NASA). Αν φτιάχναμε ένα ακριβές μοντέλο του Κρόνου με διάμετρο 1m (η σφαίρα του πλανήτη), οι δακτύλιοι θα έπρεπε να γίνουν από χαρτί πάχους 0,008mm! Το χάσμα θα ήταν 39mm. Είναι φανερό λοιπόν ότι το πάχος των δακτυλίων δεν βάζει κανένα εμπόδιο στη παρατήρηση του χάσματος Cassini. (Να έφτιαχνε και ο καιρός...)

 

Δείτε εδώ μιά ωραία φωτογραφία της εξέλιξης του «κλεισίματος» ή «ανοίγματος»:

http://www.aip.de/~gallery/solar_system/Saturn/saturnseasons_hst_big.jpg

Αν σας αρέσει για desktop, ρυθμίστε το Google σε θέση "Images", αναζητήστε "saturn seasons" και κατεβάστε μία με καλή ανάλυση.

  • Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 έτη αργότερα...

Δυστιχως το link δεν δουλευει, ευτυχως εχει η Nasa στην φωτογραφια της ημερας εχει κατι σχετικο.

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap071024.html

 

Google "saturn seasons" (image huge)

http://images.google.com/images?q=saturn+seasons&svnum=10&um=1&hl=el&client=opera&rls=en&sa=N&imgsz=huge

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης