Jump to content

Ο Ωρίωνας ανατέλλει στον Παρνωνα...


andrewmil10

Και τις δυο μαγικές βραδιές που βρέθηκα στον Πάρνωνα, η παρατήρηση τελείωνε όταν ο Ωρίωνας είχε πια ανατείλλει για τα καλά μέσα στο λυκόφως, μια εικόνα που μου θυμίζει πάντα την πρώτη φορά που τον είδα, πριν από 7 χρόνια περίπου.

 

Αυτή η φωτογραφία ελήφθη με φιλμ Fuji Sensia 400, και την Canon AE-1 με φακό 50 χιλ. πάνω στην HEQ5. Έκθεση περίπου 15 λετπά (δεν κρατούσα χρονόμετρο πια εκείνη την ώρα!). Με το photoshop έβγαλα ένα μικρό gradient που υπήρχε στο κάτω μέρος λόγω του λυκόφωτος, αλλά εν γένει η επεξεργασία ήταν πολύ ελαφριά (λιγο levels+curves).

 

Αξίζει να παρατηρήσει κανείς την τρομερή διαφορά της απόκρισης του φιλμ από τις ψηφιακές μηχανές. Τράβηξα και με τα δύο μέσα φωτογραφίες στον Πάρνωνα, και οι διαφορές που παρατηρώ είναι εκπληκτικές! Ελπίζω τις επόμενες μέρες να προλάβω να επεξεργαστώ μερικές από αυτές τις φωτογραφίες και να σας δείξω τι εννοώ. Το sensia έχει πολύ μεγαλύτερο κορεσμό στα χρώματα και απείρως καλύτερη ευαισθησία στο κόκκινο σε σχέση με την Nikon D50 που έχω.


From the category:

Υπόλοιπα Deep Sky

· 379 images
  • 379 images
  • 1001 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Ανδρεα,

 

Εδω και δυο εβδομαφες ειμαι κατω απο τον εναστρο ουρανο μεχρι το πρωι ... και καθε βραδια θαυμαζω την ανατολη του Ωριωνα στο τελος της βραδιας.

 

Οντως με πολυ μεγαλη αγωνια περιμενω αυτο τον πανεμορφο αστερισμο να ειναι σε θεση για "χτυπημα" επειδη εχει ΠΟΛΛΑ να μας προσφερει. Το ιδιο και με τις Πλειαδες.

 

Σε ευχαριστω για την ομορφη εικονα και υπενθυμιση!

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Αυτή είναι ΑΠΟΚΡΙΣΗ στο κόκκινο!!!!!!!!!!! Φιλμ-Νικον D50 σημειώσατε ένα! Καλά που δεν ανέβασα την δική μου έκδοση από τη D50 αλλά ίσως και να το κάνω για σύγκριση! Ανδρέα φοβερή! Περιμένουμε τις άλλες φωτό!!
Σύνδεσμος για σχόλιο

Ανδρέα,

 

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια σου. Θα είχε πολυ ενδιαφέρον μια σύγκριση του ίδιου στόχου με φίλμ και ψηφιακή.

 

Κώστας

Σύνδεσμος για σχόλιο

Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας! Κώστα έχω κάνει κάτι αντίστοιχο με την περιοχή του Τοξότη (λήψη με ψηφιακή και με φιλμ), αλλά δεν βρήκα καιρό αυτές τις μέρες να τις επεξεργαστώ καθόλου γιατί ετοιμάζομαι να επιστρέψω στη Ζυρίχη...Πάντως σίγουρα θα τις ανεβάσω καποια στιγμή.

 

Fred, thank you very much, I'm glad you liked it! I have recorded Barnard's loop even with 5 min. exposures in the past, using the same film. The problem was that light pollution always interfered and the photos were looking awful...This time on Parnon was an excellent opportunity to make the exposure I wanted!

 

Φίλε nickthegreek, είναι αλήθεια ότι η έκθεση είναι αρκετά μεγάλη σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλεπουμε στον Ωρίωνα, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος για να καταγραφούν τα νεφελώματα που υπάρχουν στην περιοχή. Αυτό που μπορεί κανείς να κάνει μετά (και που δεν έκανα εγώ) είναι να μειώσει τεχνητά το μέγεθος των αστεριών στο Photoshop, ώστε να μην φάινονται τόσο χτυπητά, κρατώντας παράλληλα τη λεπτομέρεια στα νεφελώματα. Πάντως η υπερβολή στην έκθεση πιστεύω ότι είναι εν τέλει θέμα προσωπικού γούστου και συνήθειας. Όσο περισσότερο φως καταγράφουμε τόσο περισσότερα βλέπουμε.

 

Ανδρέας

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης