Jump to content

Stargazer_101

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    26
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με Stargazer_101

  • Γενέθλια 11/27/1992

του/της Stargazer_101 Επιτεύγματα

Explorer

Explorer (4/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Stargazer_101

    Comet Ison - C/2012 S1 (Nevski & Novichonok)

    Εξαιρετική! Διακρίνονται πολύ όμορφες λεπτομέρειες. Το animation όμως δεν μπορώ να το προβάλω
  2. Αν και με τον ερασιτεχνικό εξοπλισμό που έχουμε οι περισσότεροι η παρατήρησή τους είναι "αδύνατη", η μαγεία που κρύβουν οι δακτύλιοι αυτού του μακρινού γίγαντα είναι απερίγραπτη! Παρ' όλα αυτά η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε διαμάχη σχετικά με το κατά πόσον ο Herschel κατάφερε, μόλις από τα τέλη του 18ου αιώνα, να τους παρατηρήσει: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6569849.stm http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2007/04/23/did-herschel-see-the-rings-of-uranus/ Ίσως τελικά "ανακάλυψή" τους από τους ερασιτέχνες να μην είναι τόσο ακατόρθωτη όσο φαντάζει... Φωτογραφία από το τηλεσκόπιο Keck της Χαβάης. Φωτογραφία από αστρονομικό παρατηρητήριο της Χιλής.
  3. Stargazer_101

    MARK III HYPERION ZOOM 8-24 mm

    Μιλάω για όλες τις εστιακές. Αν το πρόβλημα οφείλεται στον συνδασμό τηλεσκοπίου/φακού δεν γνωρίζω... Παρ' όλα αυτά το φαινόμενο παρατηρείται και σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού (πέρα από αυτό των άστρων...) οπότε δεν νομίζω να ευθύνεται η ανάκλαση κάποιου φωτός*. Όπως και να 'χει δεν μιλάμε για αισθητή αλλοίωση του μαύρου του ουρανού. "Σημαντική" μόνο σε σύγκριση με άλλους φακούς (βλ. explore scientific της ιδιας διαμέτρου -προφανώς όχι zoom-). __________________________________ * Εκτός και αν έχουμε ανάκλαση του φωτός του Δία πάνω στο φακό... έτσι θα μπορούσαν να εξηγηθούν όλα... Καταραμμένη φωτορύπανση!
  4. Εύστοχο το σχόλιο Ο συγκεκριμένος συνάδελφος εμφανίζεται πιο αραιά και από τον Halley οπότε αν περιμένεις να τον γνωρίσεις αυτοπροσόπως...
  5. Stargazer_101

    MARK III HYPERION ZOOM 8-24 mm

    Και εγώ αγοράζοντας ένα 8" SW πριν από έναν χρόνο (πέρασε χρόνος ) αποφάσισα να πάρω τον Hyperion της Baader ο οποίος με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο μετά από αρκετές παρατηρήσεις. Υπάρχει ένα θέμα όμως... ΔΕΝ είμαι σίγουρος ότι οφείλεται όντως στον φακό όμως παρατηρώ μια μικρή έλλειψη αντίθεσης σε σύγκριση με άλλα τηλεσκόπια (του ίδιου βεληνεκούς, ήτοι SW 8" -10") μέσα από τα οποία έχω δει. Δηλαδή νιώθω σαν να είναι το μαύρο λιγότερο μαύρο απ' ότι σε άλλα τηλεσκόπια με μη zoom φακούς... Σαν να μην έχει γίνει σωστό collimation. Υποθέτω ότι αυτή η θολότητα που αναφέρατε εσείς είναι το ίδιο φαινόμενο όμως για να ενοχλεί έμενα (όχι βέβαια σε σημαντικό βαθμό...) σημαίνει ότι κάποιος πιο μυημένος στην παρατήρηση με ποιοτικό εξοπλισμο θα έχει θέμα... υποθέτω
  6. Πήρε λίγο καιρό αλλά απάντηση βρέθηκε! Το φαινόμενο οφείλονταν στην αντίθεση της φωτεινότητας των 2 ''αστεριών''. Με απλά λόγια (όχι ότι μπορώ εκφραστώ και με πιο τεχνικούς όρους...) όταν ένα φωτεινό αντικείμενο βρίσκεται κοντά σε ένα λιγότερο φωτεινό αντικείμενο τότε το μάτι έχει την "τάση" να τα ενώνει (λόγω κακής "ανάλυσης" του φακού) γιατί θεωρεί πως είναι ένα! Εννοείται πως όσο χειρότερο το μάτι τόσο εντονότερο το φαινόμενο! Το ίδιο θα συνέβαινε και αν είχαμε σκοτεινά αντικείμενα σε ανοιχτόχρωμο φόντο (π.χ. τα ψιλά γράμματα στον πίνακα του οφθαλμιάτρου έχουμε την τάση να τα βλέπουμε ενωμένα). Πηγή: Φίλος οφθαλμίατρος/αστρονόμος! Μια άλλη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι (δεν αλληλοαναιρούνται!) ότι εστίασα μεταξύ Porrima και Κρόνου και απλά το μάτι μου αντιλήφθηκε τα ανεπαίσθητα spikes!
  7. Stargazer_101

    ETHOS??? !!! xmmm!

    Για να αναφέρω κι εγώ την άποψή μου σχετικά με το οπτικό πεδίο-θηρίο των 100 μοιρών... Αυτοί που έχουν κάποια εμπειρία (πόσο μάλλον οι αστρόλυκοι) θα έχουν σίγουρα συνειδητοποιήσει την αξία του να ''μάθεις να βλέπεις'' μέσα από το τηλεσκόπειο. Ακούστε τον Herschel! Το θέμα είναι ότι αν εξαιρέσουμε τα μεγαλύτερα αστρικά σμήνη και νεφελώματα σε όλους τους υπόλοιπους στόχους, κυρίως τους αμυδρούς, οι 100 μοίρες καθιστούν την εστίαση του ματιού και την πλάγια όραση πολύ δύσκολη. Κυρίως οι φακοί μικρής μεγένθυσης! -Δεν αμφισβητώ ότι κατά τα άλλα είναι πολύ άνετοι- http://www.skyandtelescope.com/howto/basics/3304001.html?page=6&c=y Το να βλέπεις μάσα από ένα τέτοιο φακό είναι μια ξεχωριστή εμπειρία (και εάν ήταν διαθέσιμοι σε μία πιό λογική τιμή δεν θα είχα αντισταθεί στη γοητεία τους) παρ' όλα αυτά αν εξαιρέσουμε το όλο simulation experience που διαφημίζουν δεν έχουν να σου προσφέρουν πολλά περισσότερα από έναν Nagler που να δικαιολογούν την χρηματική απόκλιση.
  8. Φτιάχνουν κάτι από το τίποτα! Αυτό -θέλω να πιστεύω- ότι υπνοείται σ' άλλο ένα Α.Τ.Υ.Α. post... 'ΟΤΙ ΛΑΜΠΕΙ δεν ΕΙΝΑΙ UFO!
  9. Σαφέστατη και περιεκτικότατη η απάντήση σου! 'Εκανα και εγώ μια μικρή έρευνα. Σαν διασταυρώσω τις πηγές μου (και βρεθεί και λίγος χρονός...), θα παραθέσω την δικιά μου οπτική!
  10. Το φαινόμενο ήταν ορατό δια γυμνού οφθαλμού!
  11. Εγώ ξέρω ότι μέχρι το Σούνιο φθάσαμε για χάρη της και την τιμή (μέχρι τη μιάμιση που ήλθε η απόγνωση και... την κοπανήσαμε αλλά αστρονομικά) δεν μας την έκανε! Χαλάλι της! Το 2018 θα μας χαρίσει μεγάλυτερη σε διάρκεια έκλειψη!
  12. Παρατήρησα ένα περίεργο φαινόμενο. Από την πόλη διακρίνονταν (κατά γενική ομολογία) μια αμυδρή γραμμή να ενώνει τον Κρόνο με το άστρο! Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε τίποτα (το έλεγξα με το τηλεσκόπειο ), όμως ήταν μια ιδιαίτερα όμορφη ψευδαίσθηση. Καμία ιδέα για το που οφείλετε;
  13. Έχει, δεν έχει βελτιωθεί ο καιρός, υπάρχει κανένα καλό μέρος για παρατήρηση του φαινομένου από την αρχή του (π.χ. Λυκαβητος, Στρέφη) κάπου στην Αθήνα*; Κατί λίγο πιο έξω; Σούνιο; Πεντέλη; Πάρνηθα; Τι λέτε; *υπάρχει παρ΄ όλα αυτά θεματάκι με τα δρώμενα...
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης