Jump to content

rem54397

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    256
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με rem54397

  • Γενέθλια 08/01/1979

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

150 επισκέψεις προφίλ

του/της rem54397 Επιτεύγματα

Community Regular

Community Regular (8/14)

  • Dedicated Σπάνιος
  • Reacting Well Σπάνιος
  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter

Recent Badges

17

Φήμη

  1. Εχω τα 15χ70 τα γνωστά κυαλια και εχω χρησιμοποιησει και 10χ50. Να σου πω την αλήθεια οσες φορες εχω προσπαθησει να δω κάτι (νεφελωμα ωριωνα , γαλαξια της ανδρομέδας και m13 σφαιρωτο) που θεωρουνται απο τα πιο φωτεινα αντικειμενα και ευκολα απο ημιαστικη περιοχή και μια φορα στη Διρφυ, εχω απογοητευτει....ποσο μαλλον στην Αθήνα. ενω σε αυτη την περιπτωση δε συζητάμε για πλανήτες εκτος και αν θες να φαινονται σαν αστερακια. Εμπειροι χρηστες βεβαια βρισκουν πολυ περισσότερα αντικειμενα και γω εχω βρει αρκετα αλλα το οτι τα βρισκεις και τα βλεπεις δε σημαινει οτι βλεπεις και λεπτομερεια. Ειναι πολυ αχνα και καμια σχεση με το τι θα δειξει ενα τηλεσκόπιο 6 ιντσων Στο φεγγάρι λίγο καλυτερα αλλα δεν μπορεις να τα κρατησεις αρκετη ωρα στα χερια ουτε να αντισταθμισεις το τρεμουλο . Τα κυαλια συνήθως μπορουν να χρησιμοποιηθουν για γρηγορη σαρωση του ουρανου και για μεγάλα πεδία... Επειδή δε θα βγαλεις ευκολα ακρη θα σου ελεγα τωρα που ανοιγει ο καιρος να πας σε μια εξορμηση που κανουν οι συλλογοι να τα δεις απο κοντα και να σχηματισεις τη δικια σου γνωμη για ολα
  2. Δυστυχώς φίλε μου η φορητότητα στο χομπι ανεβάζει το κόστος εκθετικά στα τηλεσκόπια γιαυτό το λόγο συνήθως προτείνονται τα dob και τα νευτώνια γενικά επειδή ειναι η πιο οικονομικη (value for money) επιλογή για τη διάμετρο που προσφέρουν. Είναι και η εποχή δύσκολη με τις τιμές στον αστρονομικο εξοπλισμο . Επειδή τώρα δεν το κατανοείς και είναι απολυτα φυσιολογικό δεν είναι μόνο ο εστιαστής του το θεμα αλλα εξίσου σημαντικό και το οτι πρέπει να το τοποθετεις πανω σε κάτι αλλο το οποίο θα πρέπει να είναι στιβαρο για να μην κουνιέται το τηλεσκόπιο κατα την παρατήρηση. Σκέψου οτι στην Αθήνα οι επιλογές για παρατήρηση θα είναι μόνο τον πλανητών και της σελήνης πράγμα που θέλει καλή βαση λογω μεγεθυνσεων και παρατήρησε στο βιντεο οπου ο ed ting το βάζει σε κουτι και καθεται σε καθισμα, πόσο άβολη είναι θέση. Φάντάσου οτι με τα πόδια σου θα χτυπάς συνέχεια το κουτί και θα χάνεις το στόχο ή θα τρέμει. Το συγκεκριμένο λογω εστιακής 750 και τύπου είναι στραμμένο πρός μεγάλα πεδία και σκοτεινό ουρανο για να το απολάυσεις ενώ στους πλανήτες δε θα σου δίνει το μέγιστο για τις ιντσες του. Για να του το βγάλεις αυτό το μεγιστο θα πρέπει να έχει αψογο collimation. Οταν λοιπόν ολα αυτα τα μέρη που έχει τα πλαστικά απο τον εστιαστη που επίσης είναι και ελικοειδης μεχρι το στεφάνι που στηρίζεται η αράχνη και γενικά οτι είναι και trus θα δυσκολεύεσαι παρα πολύ να το καταφέρεις. Αν όμως η φορητότητα είναι το βασικό σου κριτήριο δυστυχώς δεν υπάρχουν οικονομικές επιλογές και θα πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς και ισως να δεχτείς αυτά που σου δίνει εφόσον γνωρίζεις τωρα πιά και το τι παίρνεις.
  3. Ολα είναι θέμα συμβιβασμού στα τηλεσκόπια και μεχρι που μπορεί να φτάσει η τσέπη του καθενός. Για μένα είναι πιο σημαντικό να τηρούνται καποια στανταρντ ωστε το τηλεσκόπιο να έχει μια βασική απόδοση (οπτική και πρακτική) για να σε κρατήσει στο χομπι.
  4. Εγώ προσωπικά διαφωνώ με τη φιλοσοφία των συγκεκριμένων τηλεσκοπίων. Δεν ξέρω αν σε πρόλαβα να το σκεφτείς καλύτερα αλλα οπως θα είδες και στα βιντεο: 1) Για να παρατηρησεις με τα συγκεκριμένα τηλεσκόπια ανθρώπινα θα χρειαστείς στήριξη με τρίποδο επειδή η βάση τους είναι πολύ χαμηλή απο κατασκευής και το να τα τοποθετείς πανω σε κατι αλλο (κουτί πχ ή κομοδίνο το θεωρώ απαράδεκτο στο πεδίο). Αν αγοράσεις αλλη βάση να το τοποθετήσεις τότε παρε απο την αρχή κατι καλυτερο. 2) ο εστιαστής τους είναι για κλάματα θα σε παιδέψει με ελαστικότητα και αλλα πολλα οπως και στην ευθυγράμμιση γιατι ολα στέκονται πανω σε πλαστικά. Δεν μιλάμε να του βάλεις προσοφθάλμιους που κοστίζουν περισσότερο απο το ιδιο το τηλεσκόπιο αλλα και με τους απλους hyperions θα έχεις θέμα. 3) θέλει φωτοχιτωνιο το οποίο δε θα το καλύπτει σωστα και θα σου σπαει τα νέυρα βάλε βγάλε συν οτι θα είναι ενα επιπλεον εξαρτημα για κουβάλημα μαζι με το κομοδίνο....(ασε που αισθητικά είναι σα να του έχεις βαλει γυψο με το φωτοχιτώνιο) Μάζεψε χρήματα και κατευθύνσου προς 6αρι dob κλειστού σωλήνα θα έχεις ενα σοβαρό εργαλείο παρατήρησησ και διαχρονικό.
  5. Συμφωνώ απόλυτα για το παραπάνω..... Εγώ θα σας έλεγα να αποφύγετε το University of Oxford Telescope και παρόμοια , το πιό πιθανό είναι να μην έχετε καθαρές εικόνες σε πλανήτες και σελήνη. Επίσης το γεγονός ότι χρειάζεται τραπεζάκι στην πράξη καθιστά δύσκολη την παρατήρηση. Το δευτερεύον κάτοπτρο επίσης στηρίζεται σε ένα μόνο κομμάτι σίδερου αντί για αράχνη και θα κανει την ευθυγράμμιση εφιάλτη. Δείτε εδώ μια δοκιμή φθηνών
  6. Ένα ενδιαφέρον Video απομυθοποίησης εξοπλισμού από θυμωμένο μάλλον αγοραστή... https://www.youtube.com/watch?v=Pu34NGd_k10
  7. Καλή επιτυχία στο project λοιπόν, ενημέρωσέ μας για το αποτέλεσμα!!!
  8. rem54397

    Panoptic 35 vc es30 82

    Λογικά έχεις εστιακή με το 12 dob 1500. Με τον 35mm θα έχεις exit pupil 7,1 το οποίο το θεωρώ οριακό. Μόνο και μόνο γιαυτο εγώ θα τον απέφευγα.
  9. Εγώ πχ βρήκα ψάχνοντας απο χαλασμένα κιάλια 35-40mm πρέπει να είναι. τον ένα φακό και τον προσοφθάλμιο του και ενα προσοφθάλμιο τηλεσκοπίου της πλάκας Αν θέλεις και μιας και είναι για σχολείο στείλε μου μια διεύθυνση να σου τα ταχυδρομήσω χωρίς καμιά χρέωση. Ένα τηλεσκόπιο με αυτά το φτιάχνετε.
  10. Απο φθηνούς μεγεθυντικούς φακούς ίσως κάνουν για την κατασκευή: https://scienceforall.gr/tileskopio-apla-ylika/ https://tinanantsou.blogspot.com/2011/06/blog-post_15.html http://patentes-kataskeves.blogspot.com/2011/06/blog-post.html https://www.skroutz.gr/c/3528/megethyntikoi-fakoi.html?keyphrase=λουπα https://www.skroutz.gr/s/32879663/Μεγεθυντικός-Φακός-Χειρός-25mm-180601.html Μήπως να ρωτούσατε πόσοι απο εδώ έχουν να σας δώσουν φακούς απο χαλασμένα οπτικά, τηλεσκόπια παιχνίδια και κιάλια.
  11. Χωρίς να έχω εμπειρία για ρίξε μια ματιά εδώ: https://www.why.gr/καταστημα/εκπαιδευτικά-προϊόντα/φυσική/οπτική/αμφίκυρτος-φακός-50mm/ Επίσης απο χαλασμένο παλιο κιάλι ίσως γίνεται να πειραματιστείτε.
  12. Έχεις δίκιο δε συγκρίνονται με τα σημερινά BCO.... Τυχεροί όσοι τα έχουν στη συλλογή τους!!! Πέρα απο την οπτική απόδοση είναι και όμορφα τα άτιμα...😍
  13. Δημιουργώ αυτό το νήμα ώστε να ανεβάζουμε φωτογραφίες από Vintage αστρονομικό εξοπλισμό που έχουμε στην κατοχή μας και να ανταλλάσσουμε απόψεις γιαυτο! Σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί λάτρεις του ''παλιού'' εξοπλισμού για διαφορετικούς λόγους ο κάθε ένας . Με τη σειρά από δεξιά: 1) Baader eudiascopic 30mm 2) Celestron silvertop 26mm 3) Celestron ultima 18mm 4) Televue 17mm plossl 5) Celestron Axiom 15mm 6) Celestron ultima 12.5mm 7) Meade 12.4mm Celestron Silvertop 10mm. Όλα εκτός παραγωγής εδώ και αρκετά χρόνια και όλα Made in japan.
  14. Χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία!
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης