magos_ Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2007 Η προσπάθεια μου να φτιάξω ένα ηλιακό φίλτρο. Εδώ είναι τα υλικά που χρησιμοποίησα . Το χαρτόνι που χρησιμοποίησα είναι από χαρτόκουτο και 2 κομμάτια από λεπτό χαρτόνι που χρησιμοποιείται πχ σε εξώφυλλα βιβλίων (εγώ το πηρά από το κάλυμμα που ήρθε το φίλτρο) Έκοψα στην αρχή το χαρτοκιβώτιο και κράτησα τις δυο μεγάλες πλευρές του. Στην συνεχεία με τον διαβήτη έκανα σε 2 χαρτόνια κύκλους κάτι περισσότερο από 8" (8" είναι το τηλεσκόπιο μου) ώστε τα χαρτόνια να πηγαίνουν πίσω και να φτάνουν μέχρι τις βίδες που στηρίζουν το δευτερεύον. Στην συνεχεία κόλλησα τα δυο χαρτόνια μαζί για να γίνει ποιο στιβαρή η κατασκευή. Με τον διαβήτη κάνω 2 κύκλους σε μέγεθος κάτι παραπάνω από 6"στα μαλακά χαρτόνια καθώς το ηλιακό φίλτρο που είχα αγοράσει ήταν σε μέγεθος Α4. Πέρασα το φίλτρο ανάμεσα από αυτά τα χαρτόνια και το κόλλησα. Έκοψα πάλι με την βοήθεια του διαβήτη αλλά 2 κομμάτια χαρτόνι σε κύκλους περίπου 6,5" και πέρασα τα προηγούμενα 2 μαζί με το ηλιακό φίλτρο ανάμεσα σε αυτά τα δύο και τα κόλλησα τώρα όλα μαζί. Τέλος έκοψα σε λωρίδες το χαρτόνι και δημιούργησα κάτι σαν σφήνα για να μπορέσω να ενώσω τα δυο τμήματα που έχω κατασκευάσει ποιο πάνω. Έτσι κατασκευάστηκε το ηλιακό φίλτρο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και είναι και εξαιρετικά στιβαρό δεν κουνιέται από αέρα κτλ. Είναι η πρώτη κατασκευή που κάνω και δουλεύει! Hellooooooo, my name is Ηλίας. http://astrocom.wordpress.com/
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2007 Στηρίζεται επαρκώς στον σωλήνα ;; Εμένα δεν μου εμπνέει πολύ εμπιστοσύνη όπως το βλέπω στην φωτό. Θα φοβόμουν μην το παρασύρει ο άνεμος ... μπορεί να κάνω και λάθος. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
magos_ Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2007 Στηριζεται μια χαρα . Οι μεγαλες τρυπες στο χαρτονι ειναι ακρβως οσο το ανοιγμα του τηλεσκοποιου οποτε σφηνώνει πολυ καλα. Το δοκιμασα και με αρκετο αερα στην ταρατσα και παλι ηταν πολυ σταθερο. Μπορεις να προσθεσεις και μερικα λουρακια που συνδεουμε καλωδια (straps) και τοτε ειναι που δεν κουνιεται καθολου. Hellooooooo, my name is Ηλίας. http://astrocom.wordpress.com/
SPAIRUS Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2007 Δεν ειναι τοσο αξιοπιστο μου φενεται στη μεταφορα του αλλα μου εδωσες ιδεα γιατι θελω να φτιαξω κ γω.
magos_ Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2007 Σε βαλιτσάκι πάντως από τα Praktiker (στο μεγάλο) χωράει ακριβώς και μεταφέρεται εύκολα (σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι φίλοι για τα προσοφθάλμια) . Επειδή η κατασκευή έχει κάποιο πάχος το ηλιακό φίλτρο δεν ακουμπάει πουθενά και με το χαρτί που ήρθε όταν το αγόρασα είναι εντελώς καλυμμένο. Φιλε μου ουτε εγω δεν το πιστευω οτι δουλευει! Hellooooooo, my name is Ηλίας. http://astrocom.wordpress.com/
JIMKIBOU Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2007 Μια πολυ καλη ιδεα βασης για το ηλιακο φιλτρο ειναι και τα πλαστικα πιατακια που βαζουμε επανω τις γλαστρες. Το ειχα διαβασει καπου (δεν θυμαμαι τωρα), τελοσπαντων η κατασκευη ειναι πανευκολη. Βρισκουμε το καταλληλο μεγεθος πιατου ετσι ωστε να μπαινει σαν καπακι εξωτερικα στο τηλεσκοπιο μας. Κοβουμε τον πατο του πιατου και επειτα κολαμε το φιλτρο αφου το εχουμε κοψει λιγο περισσοτερο απο τις ιντσες του τηλεσκοπιου. Η κατασκευη του μου πηρε περιπου 20 λεπτα ενω τα υπολοιπα υλικα (πιατακι- κολα) κοστισαν περιπου 2-3 ευρω! Απο τοτε δεν ανυσηχω για αερα αφου σχεδον σφηνωνει το φιλτρο λογω του κωνικου σχηματος και επισης εχω προστατευμενο το φιλτρο οταν δεν το χρησιμοποιω βαζοντας απλα δυο αλλα πιατακια ενα απο πανω και ενα απο κατω Φιλικά Δημήτρης Κ. Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)
SPAIRUS Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2007 Στο πλανηταριο Θεσ/νικης το ειδες,το ειδα κ γω.Αυτο θα φτιαξω τελικα.
JIMKIBOU Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2007 Ναι SPAIRUS εχεις δικιο εκει το ειχα δει τελικα. Πολυ καλη λυση και επιπλεoν ομορφη εμφανιση. Εβαψα μαυρα τα πιατακια και δειχνει ακομη καλυτερο, σαν βιομηχανικο προιον! Φιλικά Δημήτρης Κ. Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)
SPAIRUS Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2007 Ναι οντως ειναι πολυ καλη κ στη μεταφορα επισης
jupiter Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2007 κσι ένα μέλος του αστροβοξ είχε θίξει αυτό το θέμα..... κάνοντας αναζήτηση για ηλιακό φίλτρο θα τη βρείτε.... scooby doobi dooo!!!!!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα