Jump to content

Προσοφθάλμια Baader Hyperion


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μεγάλες μεγενθύνσεις , μεγάλο ευρύ πεδίο :!: Νομίζω η Baader έκανε το θαύμα της και συνδύασε αυτά τα δύο σε προσιτή τιμή κατάλληλη για όλους.Ώς νέος στον χώρο της αστρονομίας ψάχνομαι συνεχώς για εξοπλισμό και παρότι μόλις έλαβα τον 6αρη της Vixen ,χρειάζομαι επιπλέον μεγένθυνση.Έχω βάλει το 3,5mm Hyperion στο μάτι αλλά δεν ξέρω κατά πόσο χρήσιμος μπορεί να μου φανεί εφόσον η τελική μεγένθυνση που δίνει μαζι με τον 2x Barlow είναι κάτι παραπάνω απο 600x...ποσό που ξεπερνάει κατά πολύ την θεωρητική ωφελίσιμη(η οποία είναι 400χ)για το τηλεσκόπιο μου.Επιπλέον φαντάζομαι οτι θα απαιτούνται άριστες καιρικές συνθήκες για τέτοιες μεγενθύνσεις.Πείτε μου την γνώμη σας :)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο cloudynights.com έχουν συζητηθεί πρόσφατα και κατ΄επανάληψη οι επιδόσεις των συγκεκριμένων προσοφθαλμίων με αρκετά κολακευτικά σχόλια. Μάλλον αποτελούν «κλώνους» των Vixen Lanthanum, όπως συμβαίνει και με τα αμερικάνικα Orion Stratus, τα οποία όμως υπολείπονται σε σχέση με τα Hyperion ως προς την δυνατότητα προσαρμογής φωτογραφικών μηχανών επάνω τους, ενώ έχει ακουστεί ότι τα δεύτερα (τα Hyperion), ως μεταγενέστερα, υπερτερούν και σε επιστρώσεις. Γενικά, θεωρούνται προσοφθάλμια με πολύ καλό λόγο δυνατοτήτων – αγοραίας αξίας, θα σου συνιστούσα όμως να κάνεις (όπως συνιστώ πάντα και σε οποιονδήποτε) την δική σου έρευνα στο παραπάνω site, γιατί δεν έχω προσωπική εμπειρία ως προς το συγκεκριμένο προσοφθάλμιο.

 

Ότι κι αν τελικά επιλέξεις, να φροντίσεις το προσοφθάλμιο να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φαινόμενο πεδίο (λ.χ. τα Hyperion έχουν 68ο), επειδή το τηλεσκόπιό σου δεν διαθέτει οδήγηση και αυτό μετράει στις υψηλές μεγεθύνσεις. Όμως, να προσέξεις το προσοφθάλμιο να είναι «διορθωμένο» προς τα άκρα του πεδίου όσο γίνεται, δηλαδή να αποδίδει ακριβή και όχι παραμορφωμένα οπτικά ή χρωματικά τα είδωλα. Σε αυτό παίζει ρόλο και εάν το «f» του τηλεσκοπίου σου είναι μεγάλο ή μικρό. Στα μεγάλα «f» τα περισσότερα προσοφθάλμια αποδίδουν καλά. Αν όμως το δικό σου έχει λ.χ. f/6 ή κατώτερο χρειάζεται προσοχή, διότι μπορεί το επιλεγέν προσοφθάλμιο να σου παρέχει «χορταστικό» και «άνετο» πεδίο παρατήρησης, αλλά το «ωφέλιμο» πεδίο να είναι αισθητά μικρότερο.

 

Τα 600x αποτελούν ακραία (τουλάχιστον) τιμή για το τηλεσκόπιό σου.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης