Jump to content

Αντικατάσταση Skywatcher 130EQ2


kekropas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά,

έδωσα το 130EQ2 και ψάχνω το επόμενο τηλεσκόπιο μετά από 2 χρόνια περίπου (μου έλειψε αρκετά). Το budget περιορισμένο, θα ήθελα βελτίωση κυρίως στη στήριξη, δηλαδή ένα απλό tracking για να μπορέσω να βγάλω και καμία φωτογραφία θα το εκτιμούσα πολύ (έστω piggyback ή με τον αντάπτορα για το smartphone για κανένα φεγγάρι).

 

Έχω δεί το

Skywatcher Explorer 130P SupaTrak AUTO

https://www.firstlightoptics.com/reflectors/skywatcher-explorer-130p-supatrak-auto.html

 

TS-Optics 150/750 mm with mount EQ3-1

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/products_id/5546

 

και μόνο αν αξίζει να σκεφτώ την υπέρβαση:

Sky-Watcher Star Discovery 150P

https://www.firstlightoptics.com/reflectors/sky-watcher-star-discovery-150p.html

 

Σκεφτόμουνα την επιλογή και ενός dobson 8" αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή να έχω τη δυνατότητα για tracking για τους λόγους που είπα (δεν με νοιάζει το GOTO, μόνο το tracking).

 

Έχετε καμία αντιπρόταση/συμβουλή? Κόστος όσο τα δύο πρώτα, περίπου 300 ευρώ και να γίνει καμια υπέρβαση μόνο αν είναι κάτι που έχει διαφορά μεγάλη να πάω στην κατηγορία τιμής του τρίτου.. Χρήση γενική για επαρχία, χωρίς ιδιαίτερη φωτορύπανση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να βγει η Σελήνη με adapter δεν χρειάζεται tracking δηλαδή απλό μοτέρ ή goto, για piggyback χρειάζεται μοτέρ στον άξονα ορθής αναφοράς.

 

Piggyback είναι καλύτερα η ισημερινή με μοτέρ και όχι η αλταζιμουθιακή. Γιατί το πουλήσατε και δεν βάζατε απλά μοτέρ στην EQ2 ?

Σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη βάση αλλά για piggyback ή για να βάλετε απλά την μηχανή πάνω στην στήριξη με μοτέρ και να φωτογραφίσετε κάνει μια χαρά.

 

piggyback εννοείτε λογικά με DSLR ή Mirrorless λογικά (ποια DSLR ή Mirrorless έχετε ?)οπότε γιατί δεν φωτογραφίζεται την Σελήνη με την DSLR (μέσο τηλεσκοπίου και όχι με αντάπτορες κινητά κλπ).

 

Τα τηλεσκόπια της Skywatcher που έχετε στα links είναι καλά για παρατήρηση και πλανητική φωτογράφιση με webcam , δεν κάνουν για piggyback επειδή κινούνται σε 2 άξονες και όχι σε έναν όπως η ισημερινή.

 

 

Μία άλλη (budget) λύση είναι να πάρετε μια βάση EQ2 να βάλετε μοτέρ και να βάλετε εκεί την DSLR ή την Mirrorless (χωρίς τηλεσκόπιο) πάνω και να φωτογραφίσετε : Γαλαξία, αστερισμούς κλπ.

Σίγουρα η βάση δεν θα μπορεί να είναι okay σε πολύ μεγάλες εκθέσεις (αφού δεν έχει πολική διόπτρα αλλά ούτε και auto-guiding).

 

Μία άλλη λύση είναι να κάνε guiding με προσοφθάλμιo με φωτεινό σταυρόνημα (μέσο τηλεσκόπιο) και η DSLR piggyback. (έτσι θα μεγαλώσουν οι χρόνοι έκθεσης)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το έδωσα για άλλους λόγους αρκετό καιρό πριν και είπα τώρα που μου έλειψε να το αντικαταστήσω επιτέλους, με κάτι ίσως λίγο καλύτερο..
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οπότε καταλαβαίνω ότι η ισημερινή στήριξη θα είναι προτιμότερη. Το Ts-optics που έχω στο link και η στήριξή του EQ31 σε σχέση με το Skywatcher 130 EQ2 δεν θα είναι καλύτερο;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης