Jump to content

Από που να αρχίσω


astronikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους!

 

Τελείως αρχάριος αστροπαρατηρητής εδώ. Τόσο αρχάριος βασικά που η μόνη μου επαφή είναι ένας φίλος να μου λέει για αστερισμούς και πλανήτες το καλοκαίρι σε ένα φεστιβάλ και εγώ να συνειδητοποιώ πόσο θα ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω! Σήμερα μου πρότεινε ένας καθηγητής το φόρουμ και..βρήκα τον δρόμο μου!

 

Σαν αρχή λοιπόν, απο που θα μπορούσα να ξεκινήσω ; Θα ήθελα πέρα απο το να διαβάζω πράγματα να μπορώ και να παρατηρώ ταυτόχρονα.. για τηλεσκόπιο με ένα μπάτζετ 200 ευρώ υπάρχει καμία πρόταση;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

astronikos καλως ορισες στην παρεα μας.

 

Θα ηθελα να μου επιτρεψεις να σου δώσω καποιες συμβουλες , παροτι δεν ειμαι σε καμια περιπτωση εμπειρος αστροπαρατηρητης.

 

1. δεν χρειαζεσαι τηλεσκοπιο .

Το ξερω οτι ειναι πολυ ωραιο σαν ιδεα να εχει κανεις ενα τηλεσκοπιο και να βλεπει πραγματα που δεν φαινονται με γυμνο ματι , αλλα υπαρχουν πααααρα πολλα πραγματα που φαινονται με γυμνο ματι και ακομα δεν τα εχεις δει. Επισης, αν αγορασεις ενα τηλεσκοπιο μαλλον θα το μετανιωσεις επειδη δεν ξερεις για τι χρηση το θελεις.

Θα σου πω ενα ασχετο παραδειγμα: μοτοσυκλετες.

Μπαινει ενας που δεν εχει οδηγησει ποτε του μοτοσυκλετα σε ενα φορουμ μοτοσυκλετιστων. Και λεει:τι μοτοσυκλετα να αγορασω; Ενας λατρης της ταχυτητας του λεει να αγορασει μια αγωνιστικη street μηχανη για να τρεχει γρηγορα. Ενας λατρης της φυσης του λεει να αγορασει μια moto cross για να ανεβαινει στα βουνα και να γουσταρει. Ενας ταξιδιαρης του λεει να παρει μια transalp, μια africa twin για να κανει πιο ανετα ταξιδια και ενας ντελιβερας του προτεινει το αθανατο παπι ! Και εχουν ολοι δικιο ! Αρα η λογικη λεει : παρε ενα ποδηλατο , ψαξτο λιγο και μετα θα ξερεις εσυ ο ιδιος τι μηχανη θα παρεις. Ακριβως ετσι ειναι και με τα τηλεσκοπια. Καποιοι τα θελουν για φωτογραφηση. καποιοι για πλανητες, καποιοι για αντικειμενα βαθεως ουρανου και καποιοι (εγω ειμαι σε αυτους) τα θελουν μικρα ,ελαφρια, και αδυναμα (αναγκαστικα) γιατι θελουν να τα κουβαλανε παντου με ευκολια χωρις να κουραζονται (αυτο παρεπιπτοντως λεγεται στα ελληνικα "grub and go astronomy")

 

2. ξεκινα μαθαινοντας τους αστερισμους.

Υπαρχουν πολλοι τροποι για να το κανεις αυτο. Εγω ξεκινησα να παρατηρω τους αστερισμους το καλοκαιρι στην παραλια με ενα ζευγαρι ματια. Πηρα ενα βιβλιο (τα αστρα και οι μυθοι τους -εισαγωγη στην ουρανογραφια ,Δανεζης θεοδοσιου, εκδοσεις διαυλος) που με βοηθησε πολυ. Βασικα το συνιστω σε καθε αρχαριο αστροπαρατηρητη επειδη σου λεει τι βλεπεις οπως ενας ξεναγος σε ενα μουσειο. Εναλλακτικα μπορεις να κατεβασεις δωρεαν το stellarium ή να μπεις στο solarsystemscope.com .

 

3.Ελα σε μια αστροεξορμηση. Η επομενη θα γινει αρχες αυγουστου στα Γρεβενα. Θα σου δοθει η ευκαιρια να δεις μεσα απο δεκαδες τηλεσκοπια, να μιλησεις με πολλους αστροπαρατηρητες και να παρακολουθησεις ενδιαφερουσες διαλεξεις. Αν μενεις στην Αττικη και δεν μπορεις να περιμενεις τον Αυγουστο , ελα σε μια συναντηση-παρατηρηση του ΣΕΑ (συλλογος ερασιτεχνων αστρονομων) Θα σε βοηθησει πολυ

 

Μετα απο ολα αυτα θα εχεις μια εμπειρια που θα σου επιτρεψει να ξερεις τι θελεις, τι τηλεσκοπιο ειναι το καταλληλοτερο για εσενα και γενικα περι τινις προκειται.

 

Αν παρολαυτα θελεις ενα τηλεσκοπιο εδω και τωρα, οι περισσοτεροι θα σου ελεγαν να παρεις το

 

https://www.planitario.gr/heritage-76.html

 

ή αν εχεις περισσοτερα λεφτα το

 

https://www.planitario.gr/dobsonian-8-pyrex.html

 

Εγω απο τημ αλλη προτεινω το

 

https://www.planitario.gr/102-500-az3.html

στο οποιο μετα απο καιρο θα πεταξεις στα σκουπιδια τη βαση και θα παρεις μια πιο αξιοπρεπη...

 

πριν αγορασεις καποιο τηλεσκοπιο , ολοι θα σου προτειναν να παρεις ενα βιβλιο, την κλασικη βιβλο του αστροπαρατηρητη : https://www.planitario.gr/the-backyard-astronomer-s-guide.html ή εστω το https://www.planitario.gr/nightwatch-enas-praktikos-odhgos-gia-na-deite-to-sumpan-new.html

 

Συγγνωμη που σου προτεινω τα παντα απο το συγγεκριμενο μαγαζι, δεν δουλευω γι αυτους και η αληθεια ειναι οτι μπορεις να τα βρεις ολα αυτα πολυ φθηνοτερα απο eshops οπως το firstlightoptics.com , telescopeexpres.de και σε διαφορα αλλα.

 

 

 

Καλη τυχη φιλε,

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αρχικά σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση!

 

Το υπέθεσα πως μάλλον βιάζομαι πολύ όσονα φορά το τηλεσκόπιο.. και εγώ με παρατήρηση έχω ξεκινήσει. Έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο αστερισμών, περισσότερο εγκυκλοπαιδικό παρά πρακτικό θα έλεγα, οπότε έψαχνα να δω μπας και υπάρχει κάποιο άλλο που θα με βοηθήσει περισσότερο.. σε ευχαριστώ και για αυτό λοιπόν!

 

Όσο για την συνάντηση.. μακάρι να μπορέσω να παρευρεθώ. Θα το προσπαθήσω! Και θα αφήσω αν είναι την αγορά τηλεσκοπίου για μετά. Και ας είναι τόσο ωραία αυτά που ανέβασες [-X

 

Ευχαριστώ και πάλι!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O 2genes τα λέει πολύ ωραία. Απλά να επισημάνω την αγορά βιβλίου

https://www.planitario.gr/nightwatch-enas-praktikos-odhgos-gia-na-deite-to-sumpan-new.html

Με αυτό κι ένα ζευγάρι κιάλια θα περάσεις αρκετές νύχτες, και θα σου λυθούν πολλές απορίες όσο αφορά τον εξοπλισμό και την ορολογία. Μετά από κανα δίμηνο και μία εξόρμηση με αστροπαρέα θα είσαι σε θέση να πάρεις τηλεσκόπιο.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης