Jump to content

Αγορά τηλεσκοπίου για παιδι


Giorgos_S_A

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σας, ευχαριστώ για την αποδοχή.

Με σκοπό να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο, δώρο Χριστουγέννων που μου ζήτησε ο εγγονός μου μαθητής Γ τάξης Δημοτικού, τις προηγούμενες ημέρες μελέτησα ό,τι σχετικό έχετε αναρτήσει στον φιλόξενο χώρο σας και με κριτήρια: α) την ευκολία στο στήσιμο-ευθυγράμμιση, β) το μικρό βάρος, γ) την εύκολη στόχευση δ) την επάρκειά του τηλεσκοπίου για την παρατήρηση και μετά την φάση του αρχαρίου δ) κόστος έως 600-650€, ε) επιθυμητή η συνεργασία με pc/smartphone και η αστροφωτογράφιση, κατέληξα στα ρομποτικά τηλεσκόπια με διάμετρο > 100mm.

Επειδή είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με το πεδίο της αστρονομίας, παρακαλώ για την βοήθειά σας στα εξής:

1. Είναι σωστό το συμπέρασμά μου για αγορά ρομποτικού τηλεσκοπίου ή υπάρχουν και άλλα που πληρούν τα παραπάνω 5 κριτήρια;

2. Έχω βρει τα εξής:

ι. Skywatcher Telescope N 114-500 SkyHawk 1145PS AZ-GTe GoTo WiFi €460.00

ιι.SKYWATCHER STAR DISCOVERY 150 GOTO €639.00

ιιι. Skywatcher Maksutov telescope MC 127-1500 SkyMax BD AZ-S GoTo €699.00

Ποιό από αυτά μου συστήνετε, ως γνώστες, να πάρω;

3. Υπάρχει κάποιο άλλο καταλληλότερο, από την γνώση και την εμπειρία σας, που πρέπει να ερευνήσω/αγοράσω;

Και μία γενικότερης φύσης ερώτηση: με αυτών των δυνατοτήτων τα τηλεσκόπια μπορεί κανείς να κάνει παρατηρήσεις σχετικές με την ηλικία και την εξέλιξη του σύμπαντος ή μόνο με τα γνωστά μεγάλα τηλεσκόπια των πλανηταρίων και τα διαστημικά;

Με την κατανόησή σας, αν οι ερωτήσεις μου δεν είναι εύστοχες, σας ευχαριστώ για την βοήθεια

Γιώργος Αραμπατζής

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα και καλως ήρθες στο φόρουμ!

Θα σας πρότεινα το Skywatcher dobsonian truss 130, https://www.planitario.gr/dobsonian-truss-130mm.html

Ευκολία στο στήσιμο, ούτε ένα λεπτό δεν θέλει, πολύ εύκολο στο χειρισμό, σταθερότατο, φορητότατο, με διάμετρο 5 ιντσών αξιοπρεπέστατη και για πλανήτες εντός πόλης, αλλά και για βαθύ ουρανό, όταν πηγαίνετε στην εξοχή.

Για αστροφωτογράφιση μην το σκεφτεστε, απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα για να ξεκινήσει έστω κανείς.

Στα ρομποτικά τηλεσκόπια μεγάλο μερος του ποσού παει στα ηλεκτρονικά και όχι στα οπτικά του τηλεσκοπίου, και πάλι πρεπει να ξέρεις κάποια πράγματα από τον ουρανό για να το προσανατολίσεις σωστά και μετα να σου βρίσκει μόνο του τους στόχους.

Με τα χρήματα που διαθέτετε μπορείτε αργότερα να παρετε καποια καλυτερα προσοφθάλμια, γιατί συνήθως αυτά που συνοδεύουν αρχικά τα τηλεσκόπια είναι μέτρια ή και ανεπαρκή πολλές φορές, (εφ'όσον παραμείνει το ενδιαφέρον για την αστροπαρατήρηση στο μέλλον).

 

Καλή αρχή!

Μενέλαος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα φιλε και καλωσηρθες στο αστροβοξ. Απο οτι καταλαβα θες ενα τηλεσκοπιο για ολα που να ειναι καλο για παρατηρηση ρομποτικο και καλο για αστροφωτογραφια. Θα στο πω ωμα οτι τετοιο τηλεσκοπιο δεν υπαρχει μεσα στο budget σου ουτε σε πολυ μεγαλυτερο. Οποτε κατασταλαξε πρωτα για τι το θες παρατηρηση ή αστροφωτογραφιση. Προσφατα πηρα και εγω μια καμερα και ξεκιναω να φωτογραφιζω. Θελεις σιγουρα ενα αρκετα σκοτεινο ουρανο bortle 4 και λιγοτερο και να εχεις το adobe photoshop. Οποτε υποθετω αφηνουμαι την φωτογραφια για την ωρα. Οταν λες ρομποτικο τηλεσκοπιο αν εννοεις goto τοτε θελεις να παρεις μια στηριξη πρωτα και να βαλεις ενα σωληνα πανω της. Μια καλη αρχη θα ηταν το 8ιντσο dob της sky watcher μαζι με το goto upgrade kit που ομως ειναι καπου στα 1200 ευρω. Οποτε παρε ενα καλο και μεγαλο dob οπως το dob 10 που εχει διαμετρο για να παρατηρεις χρονια και ειναι μεσα στο budget. Σκεψου οτι θα χρειαστει αργα η γρηγορα προσοφθαλμια που ειναι αρκετα ακριβα. Δεν θα πω κατι για ισημερινες γιατι ειναι πιο πολυπλοκες και δυσκολες στο στησιμο. Αν παλι θες ντε και καλα ενα σετ για φωτογραφια τοτε παρε το 8ιντσο sky watcher πανω στην eq5 στα 800ευρω ειναι καλο για φωτογραφια αλλα χρειαζεσαι και μια καμερα. Για πολυ αρχη παρε την star adventurer και μια canon eos και θα εχεις αποτελεσματα. Τωρα οσο αναφορα τηλεσκοπια για την ηλικια του συμπαντος υπαρχουν εκτος απο τα αστεροσκοπια και τα διαστημοτηλεσκοπια πολυ μεγαλα ερασιτεχνικα που μπορουν να δωσουν δεδομενα αλλα κοστιζουν και καποιες δεκαδες χιλιαδες ευρω. Μαλλον θα σε μπερδεψα οποτε αν εχεις ερωτησεις στειλε εδω η σε πμ.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης