Jump to content

Mege8insis


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εξαρτάται από το τηλεσκόπιο. Ποιά η διάμετρός του? Ισως σε διαφωτίσει η συζήτηση στο ερώτημα του προηγούμενου θέματος (Ερώτηση για Barlow του badnews)

 

Πέτρος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οπως πολύ σωστά αναφέρθηκε σε άλλο μήνυμα η μέγιστη μεγέθυνση που δίνει καθαρή εικόνα είναι το διπλάσιο του ανοίγματος του τηλεσκοπίου σε χιλιοστά. Ωστόσο ακόμα και αυτή η μεγέθυνση δεν δίνει καθαρές εικόνες αν δεν το επιτρέπουν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Γενικά οι περιπτώσεις που θα μπορείς να την χρησιμοποιήσεις είναι σπάνιες (εμένα για παράδειγμα μου συμβαίνει λιγότερο από 10 φορές τον χρόνο images/smiles/icon_sad.gif ). Πάντως καλό είναι να έχει κανείς και την δυνατότητα για μια μεγάλη μεγέθυνση έστω και αν την χρησιμοποιεί σπάνια. (Τις λίγες φορές που θα είναι τόσο καλές οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ώστε να σηκώνουν ένα 300x, σίγουρα θα νιώσεις άσχημα αν δεν έχεις αυτήν την μεγέθυνση!)

 

Να σημειώσω επίσης ότι για πολλά τηλεσκόπια με μικρή εστιακή απόσταση είναι αδύνατον να επιτύχεις πολύ μεγάλη μεγέθυνση μόνο με έναν προσοφθάλμιο οπότε έτσι κι αλλιώς θα χρειαστείς barlow. Για παράδειγμα αν έχεις ένα τηλεσκόπιο με εστιακή απόσταση 500mm τότε θα χρειαζόσουν έναν φακό 2,5mm για να πάρεις μεγέθυνση 200x αλλά μου φαίνεται ότι οι πιο κοντοί φακοί είναι αυτοί των 4mm. (Και παράλληλα η παρατήρηση με αυτούς είναι κουραστική σε αντίθεση με το αν είχες έναν φακό barlow και έναν προσοφθάλμιο 8mm).

 

Ανδρέας

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης