Jump to content

Πρώτες εμπειρίες με ΕΤΧ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σε όλους.

 

Πριν μερικές ημέρες με έπιασε τελικά καταναλωτική μανία και βγήκα για να αγοράσω το πολυπόθητο τηλεσκόπιο μου. Ημουν μεταξύ του Mead ΕΤΧ-125 και του LX-10 αλλά στην αντιπροσωπία με έβγαλαν από το δίλημμα λέγοντας ότι προς το παρών δεν φέρνουν LX-10 αλλά από LX-90 και πάνω. Ετσι κατέληξα με ένα όμορφο ΕΤΧ-125 και με διάφορα άλλα παρελκόμενα ¨καλούδια¨ .

Από την ημέρα αγοράς έως τώρα πρόλαβα να το δοκιμάσω μόνο μια φορά δυστυχώς, στη Ραφήνα, και όχι με την καλύτερη ατμόσφαιρα, λόγω υγρασίας.

Παρακάτω έχω μερικά σχόλια.

 

Εγχειρίδια Χρήσης

Το Instructions Manual που βρίσκεται στο κουτί αναφέρεται σε πιο παλιό μοντέλο ΕΤΧ, αλλά και το Manual του Autostar δεν εξηγεί και πολλά. Στο Site της Mead ευτυχώς υπάρχουν καινούργια και αρκετά ολοκληρωμένα εγχειρίδια τα οποία κατέβασα, τύπωσα και εμπέδωσα. Και η εδώ αντιπροσωπεία όμως δίνει ένα δικό της, αρκετά καλό, εγχειρίδιο χρήσης για το Autostar που αξίζει και αυτό διαβάσματος.

 

Alignment

Για πρώτη φορά δεν χρησιμοποίησα το τρίποδο αλλά ένα σταθερό τραπέζι, με το τηλεσκόπιο σε Alt/Az θέση. Μου φάνηκε πιο βολικό γιατί επάνω ακουμπάει κανείς αρκετά άλλα πράγματα. Επίσης είναι πιο εύκολο να στοχεύσει κανείς τον Βορρά έτσι, από το να γυρνά ολόκληρο τρίποδα.

Το Setup- Align λοιπόν δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Το πέτυχα με τη δεύτερη, δοκιμάζοντας όμως με το 2-Star Align γιατί πολλά αστέρια που μου έδειχνε το Easy-Align κρυβόντουσαν από δέντρα εκείνη την ώρα. Επιλέγοντας λοιπόν αρχικά τον Vega και μετά τον Deneb και με μερικές διορθώσεις έγινε μια αρκετά καλή ευθυγράμμιση. Από εκεί και πέρα έκανα μόνο μερικές μικροδιορθώσεις, κυρίως όταν στόχευα σε σημεία με μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο, αλλά μετά όλα ερχόντουσαν στο κέντρο του προσοφθαλμίου. Ξέχασα να πω ότι στην αρχή είχα κάνει και την λεγόμενη ¨εκπαίδευση¨ (train drive) του τηλεσκοπίου, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Προς το παρόν, έχει πολύ ενδιαφέρον και μόνο το γεγονός ότι διαλέγεις αντικείμενο και προσανατολίζεται μόνο του προς τα εκεί. Είναι αρκετά εντυπωσιακό θέαμα και θυμίζει λίγο κάτι όλμους του στρατού. Υποθέτω πως όταν βαρεθώ τα έτοιμα, θα ανοίξω χάρτες και θα αρχίσω το Star – Hopping.

 

Οπτικά

Επειδή οι καιρικές συνθήκες ήταν μέτριες ως κακές, αλλά και επειδή δεν έχω και ιδιαίτερη πείρα σε τηλεσκόπια, δεν είμαι αυτή τη στιγμή και ο πλέον κατάλληλος να σχολιάσω τα οπτικά. Το πιο ενδιαφέρον και καθαρό αντικείμενο που είδα και με εντυπωσίασε ήταν το Νεφέλωμα του Ορίωνα. Και τον Γαλαξία της Ανδρομέδας είδα άλλα ήταν αρκετά αμυδρός. Πλανήτες δεν φαινόντουσαν εκείνη την ώρα και δυστυχώς ούτε το Φεγγάρι. Περιμένω μια καλή βραδιά για να πάω πάλι Ραφήνα και να δοκιμάσω ξανά. Από τα λίγα που είδα ως τώρα δεν νομίζω να με απογοητεύσει το ΕΤΧ.

 

Για το τέλος αφήνω μια, αφελέστατη θα έλεγα λόγω της άγνοιάς μου στο αντικείμενο, ερώτηση. :roll:

 

Eρώτηση

Κοιτώντας από το προσοφθάλμιο, υπάρχει στο κέντρο μια πιο σκοτεινή περιοχή, σαν κηλίδα. Υποθέτω ότι είναι η περιοχή του αντικειμενικού φακού που καλύπτεται από το δευτερεύων κάτοπτρο αλλά δεν έχω ξανακοιτάξει από τέτοιου είδους τηλεσκόπιο και θα ήθελα μια επιβεβαίωση.

 

Θα σας κρατάω ενήμερους (αν βέβαια ενδιαφέρεστε) για τις επόμενες εμπειρίες.

 

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο,

σε σχέση με την απορία για την σκοτεινή κηλίδα, πρέπει να ελέγξεις εάν αυτό συνέβη όταν χρησιμοποίησες προσοφθάλμιο με πολύ μεγάλο εστιακό μήκος (δηλ πολύ χαμηλή μεγέθυνση) το οποίο ξεπερνά το ελάχιστο όριο για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο. Η κηλίδα εμφανίζεται όταν η σκιά από τον δευτερεύοντα αρχίζει να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος από την ανοιχτή ίριδα του ματιού. Το πρόβλημα έχει σχέση με τα χαρακτηριστικά του οπτικού συστήματος, αλλά και το πόσο ανοιχτή είναι η ίριδα (η οποία με την σειρά της επηρεάζεται από τον χρόνο προσαρμογής στο σκοτάδι αλλά και την ηλικία).

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σου Rama

 

Το εστιακό μήκος του ΕΤΧ 125 είναι 1900 mm και το προσοφθάλμιο με το οποίο κοιτάω συνήθως (και βλέπω και την περίεργη κηλίδα) είναι ένα 26mm (όχι widefield). Το ίδιο όμως συμβαίνει και όταν βλέπω με τον 9.7 mm. Πάντως εκεί που κάνω τις παρατηρήσεις υπάρχουν σχεδόν φάτσα δυο λάμπες της ΔΕΗ που δεν με αφήνουν να προσαρμοστώ και ιδιαίτερα στο σκοτάδι.. Ίσως βέβαια είμαι και πιο ευαίσθητος στο φως γιατί όταν είπα σε ένα φίλο μου να κοιτάξει και αυτός, είπε ότι δεν διέκρινε τίποτα παράξενο. Όταν πάω σε κανένα πιο σκοτεινό μέρος ελπίζω να βελτιωθεί η κατάσταση. Ευχαριστώ για την απάντηση. Αν έχεις καμία άλλη ιδέα ευχαρίστως να την ακούσω.

 

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Γιωργο,

για να βλεπεις μαυρη κηλιδα,δηλαδη για να ειναι ορατη η κεντρικη παρεμποδιση, πρεπει η κορη εξοδου (exit pupil) να ειναι μεγαλυτερη απο 7mm που ειναι η μεγιστη διαμετρος που μπορει να λαβει η κορη του ματιου υγιους ενηλικου ατομου.

Η κορη εξοδου υπολογιζεται διαιρωντας την διαμετρο του αντικειμενικου σε χιλιοστα με την μεγεθυνση, η την εστιακη αποσταση του προσοθφαλμιου με τον εστιακο λογο του τηλεσκοπιου.

Ταυτοχρονα η κορη εξοδου 7mm προσδιοριζει και την ελαχιστη μεγεθυνση ενος τηλεσκοπιου(στο δικο σου 125/7=18x).

Την ημερα με το εντονο φως η κορη του ματιου εχει μικροτερη διαμετρο και συνεπως η κεντρικη παρεμποδιση ειναι ευκολοτερα ορατη ως σκοτεινη κηλιδα.

Απο τους προσοφθαλμιους που λες εχουμε

26mm 1900/26=73x exit pupil 125/73=1.7mm

9.7mm 1900/9.7=196x exit pupil 125/196=0.64mm

Συνεπως δεν πρεπει να φαινεται η κεντρικη παρεμποδιση...

Μηπως δεν τοποθετεις το ματι σου σωστα στον προσοθφαλμιο;

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι να πω βρε παιδιά. Ισως όντως να μην τοποθετώ σωστά το μάτι μου, αλλά και πάλι πόσοι τρόποι υπάρχουν για να δεις από ένα προσοφθάλμιο. Αυτό με το exit pupil δεν το κατάλαβα ακριβώς, θα πρέπει να διαβάσω κανένα άρθρο, αλλά για να λες ότι δεν φταίει αυτό, κάτι θα ξέρεις. Πάντως, τις προάλλες που είδα τη Σελήνη, με τον 26mm είχα πολύ μικρό πρόβλημα, αλλά με τον 9.7mm ήταν σαν να έβλεπα την αντανάκλαση του ματιού μου μέσα στο φακό. Και ήταν ακόμα πιο έντονο το φαινόμενο όταν έβαλα και τον Barlow. Το περίεργο είναι ότι σε εκείνη την περίπτωση ένας άλλος φίλος μου που κοίταξε είπε ότι και αυτός έβλεπε κάτι περίεργους ¨κύκλους¨. Το τηλεσκόπιο ήταν έξω τουλάχιστον 45 λεπτά άρα δεν μπορεί να είναι λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Ισως τελικά τη ψάχνω πολύ τη δουλειά. Θα πρέπει να ρωτήσω και τον Νίκο (Adam) που έχει το ίδιο τηλεσκόπιο αν ποτέ αντιμετώπισε κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ πάντως για τις συμβουλές. Θα δω τι θα κάνω με το θέμα.

 

Γιώργος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης