Jump to content

Επεξεργασία με IRIS


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα φίλοι.

 

Έχω διαβάσει το πολύ καλό εκπαιδευτικό κείμενο ash's "Diamonds from the Rough" (http://astro.ai-software.com/articles/dslr_iris/dslr_iris.html) του Ashley Roeckelein για την επεξεργασία φωτογραφιών στο IRIS και έχω ήδη πειραματιστεί λίγες ώρες. Το θεωρώ ένα πολύ δυνατό αστρονομικό εργαλείο και θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής σχετικά με την χρήση flat frames.

 

Στην επιλογή Digital Photo/Preprocessing ή Preprocessing/Automatic Preprocessing το σχετικό παράθυρο ζητά να προσδιορίσουμε τα αρχεία που περιέχουν αντίστοιχα τα light, dark, flat, bias κλπ frames. Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν έχουμε π.χ. βγάλει flat frames; Το IRIS αρνείται να συνεχίσει αν αφήσουμε κενό το σχετικό πεδίο, ούτε δίνει την επιλογή να μην χρησιμοποιήσουμε flat frames (ή οποιουδήποτε άλλου είδους frames).

Έχει παρακάμψει κανείς αυτόν τον περιορισμό; Δυστυχώς στην φωτογραφία που επεξεργάζομαι δεν έχω flat frame και είναι κρίμα να μην μπορέσω να προχωρήσω.. :(

iris.jpg.e3f64eb2a15cf1b2bcce4583c956da4b.jpg

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό ψάχνω κι εγώ. Αυτό που έκανα ήταν να φτιάξω flat frames από 5 από τα light frames και ένα master flat και να χρησιμοποιήσω αυτό, άν και δεν ξέρω αν είναι σωστό. Εγώ έχω κολλήσει στα χρώματα, καθώς όταν μετατρέπω τα lights σε έγχρωμα το χρώμα είναι πράσινο στο M42 και μετά το stacking παίζω με τις μπάρες στο threshold αλλά δεν βγαίνει καλό αποτέλεσμα. Η αρχικές φωτογραφίες δηλαδή έχουν κανονικά χρώματα ενώ η τελική στακαρισμένη όχι.
starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρακαλώ όποιος ξέρει να απαντήσει. Η τελική φώτο που θα βγεί απο το iris θα έχει κανονικά χρώματα? Εμένα μου είναι πρασινωπά. Ή αυτά θα προκύψουν απο photoshop?
starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στις λίγες δοκιμές που έχω κάνει μέχρι τώρα, το κομμάτι απο το tutorial :

 

....For my M31 image (which fills the entire image frame), I wont bother attempting to remove any gradient (since it is probably mostly due to the galaxy clouds itself), so I will go to the command-line for a few commands. First thing I want to do is identify a small area on the image that should be black (or, should be the darkest part of the image, not necessarily black). Use the mouse to "drag out" a rectangle on that area, then use the command-line window to enter the command: black. This will scale the pixel values downwards and darken the image slightly in the view. Now (the tough part!) is to identify a star in your image that should be white. Try to not pick an obviously red star, or blue one either - even though the colors aren't exactly right yet, you can usually tell. Once that star is identified, "drag out" a very small rectangle around it, then enter the command: white into the command-line window, and marvel at your now color balanced image!

Κάτω απο το fig. 40 , έχει φέρει σωστά χρώματα.

Για να βρώ ενα άσπρο αστέρι κοιτάω στο cartes du cial για κάποιο άστρο στην φωτογραφία που να έχει color index όσο πιο κοντά στο 0 γίνεται και επιλέγω αυτό.

I''ve got amazing powers of observation
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πράσινο χρώμα διορθώνεται από το μενού View - White Balance, αφού πρώτα εκτελέσουμε την εντολή >black όπως λέει το tutorial. Για την EOS350 οι τιμές είναι Red: 1,96 Green: 1,00 Blue: 1,23. Διαπίστωσα πως για την EOS400 το Blue είναι πιο κοντά στο 1,30, ενώ το Green καλύτερα προς 0,95 ως 0,98. Για dSLR με μετατροπή, ή για άλλες μάρκες, ή και για άλλα μοντέλα της ίδιας εταιρίας οι τιμές αυτές αλλάζουν. Για εξειδικευμένες CCD επίσης. Η μέθοδος με το λευκό άστρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν δε γνωρίζουμε τις τιμές για το White Balance, αλλά προσωπικά δεν τη βρίσκω σίγουρη.

 

Υπόψην παιδιά, το tutorial λέει τα βασικά μόνο για επεξεργασία με dSLR. Για παράδειγμα δε λέει πώς γίνεται η εξαγωγή μιας .pic εικόνας ως .tiff ώστε να τη δουλέψετε στο Photoshop. Δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Πολύ περισσότερα λέγονται στο site του IRIS. Επίσης, κάτι που δε λέει στο tutorial του ash είναι πως η άθροιση adaptive weighting προσθέτει κάποιο θόρυβο παραπάνω σε σχέση με τη sigma clipping. Να την προτιμάτε.

 

Τέλος, αν δεν έχουμε flat, η απλή λύση είναι να στήσουμε τον εξοπλισμό μας και να το κατασκευάσουμε! Αν η φωτογραφία δεν τραβήχθηκε με το δικό μας εξοπλισμό, μπορούμε να συνθέσουμε από τα lights τα flats και να τα αφαιρέσουμε κατόπιν. Αν τέλος δε θέλουμε καθόλου να χρησιμοποιήσουμε flats, δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μενού αυτόματου preprocessing (γιατί το μενού αυτό ακριβώς κάνει: όλες τις απαραίτητες διεργασίες αυτόματα). Θα πάμε στο μενού Digital Photo και θα κάνουμε κάθε βήμα χωριστα: είναι οι εντολές Remove offset, Remove dark, Divide by a flat-field... (αυτό είπαμε θέλουμε να το παραλείψουμε), Cosmetic correction. Ακόμα καλύτερο είναι ο χειριστής του IRIS να μάθει κάποια στιγμή να χρησιμοποιεί το μενού εντολών. Είναι πιο ευέλικτο από το μενού που είναι προσβάσιμο με το ποντίκι και προσφέρει περισσότερες δυνατότητες. Παρακαλώ πολύ να μην σκέφτεστε και να μην ανυπομονείτε για την ώρα που θα ανοίξετε το Photoshop. H επεξεργασία μιας αστρονομικής εικόνας μπορεί να αρχίσει και να τελειώσει άψογα στο IRIS χωρίς καμία άλλη βοήθεια.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Καλησπέρα σε όλους.

 

Είπα και εγώ χθες το βράδυ, να κάνω την πρώτη μου απόπειρα σε deep sky! Βγήκα λοιπόν στο μπαλκόνι, σημάδεψα τον πολικό με την canon, και άρχισα να παίρνω λήψεις του 1 λεπτού. Έκανα συνολικά 9 λήψεις. Η ιδέα ήταν να τις επεξεργαστώ με το Iris, να τις στακάρω και να φτιάξω έτσι το πρώτο μου (υποτυπώδες) star trail.

Πήρα darks.

Πήρα flats.

Πήρα offsets.

 

Ακολουθώντας τις οδηγίες που βρήκα εδώ:

http://astro.ai-software.com/articles/dslr_iris/dslr_iris.html

έφτασα μέχρι το βήμα 5. (Digital photo/Preprocessing). Στο τέλος αυτού του βήματος όμως, αντί να δημιουργηθούν τα lights αρχεία (b files - βλ. link) μου έσκασε ένα error στα μούτρα... (βλ. συνημμένο).

](*,)

Έψαξα στο Google την περιγραφή του λάθους αλλά δεν βρήκα κάτι...

 

Καμιά ιδέα?

 

ΥΓ. Η μόνη μου παρατυπία ήταν ότι τις photo δεν τις πήρα σε raw αλλά σε jpg. Τις μετέτρεψα όμως στην συνέχεια σε *.PIC από το File > Select File > (JPG - κλπ).

irisError.jpg.b389ff3f424ce9009899f145f9fba1c1.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό το median stack τι είναι; Δεν έπρεπε να σου βγαίνει στο preprocessing. Προσπάθησες να κάνεις άθροιση με τη σειρά a;

 

Επίσης, έχω μια ένσταση για τη χρήση jpeg. Tι νόημα έχει να πάρεις darks σε jpeg, αφού με αυτό τοφορμά θα υπάρξει τέτοια συμπίεση που τα δεδομένα θορύβου που περιέχουν θα αλλοιωθούν.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σε όλους.

Αυτή τη φορά το έκανα πιο σωστά. Προσπάθησα με Raw αρχεία και κάτι έκανα...

Το πράσινο σφαιρωτό σμήνος M3 είναι το αποτέλεσμα τουλάχιστον 2 ωρών επεξεργασίας με το Iris. Αφού προσεκτικά διάλεξα μια προς μία τις 30 φωτογραφίες για στακάρισμα (+ darks, flats κλπ) ακολούθησα πιστά τις οδηγίες από το γνωστό tutorial:

 

ash's "Diamonds from the Rough" Page

http://astro.ai-software.com/articles/dslr_iris/dslr_iris.html

 

Το αποτέλεσμα?

Το σμήνος βγήκε πράσινο και όχι τόσο ευκρινές όσο στις μεμονωμένες φωτογραφίες!

](*,)

 

Καμιά ιδέα?

 

ΥΓ. Ακόμα μια απορία:

Αν ανοίξω μια εικόνα με το Iris (σε οποιαδήποτε μορφή: jpg, tif κλπ) και πατήσω ‘Αποθήκευση’ η εικόνα γίνεται μπάχαλο (βλ. corruptM3.jpg) ακόμα και αν δεν της κάνω κάποια αλλαγή. Αυτό φαίνεται αν ανοίξω στην συνέχεια την photo με οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας. Για να πάρω τις εικόνες που βλέπετε από το Iris αναγκάστηκα να τις πάρω με Print Screen!

#-o

Τι μπορεί να φταίει?

 

M3Web2.jpg

One shot 40 sec.

Canon EOS 400D

ISO 800

Skywatcher 8"

EQ6 Pro

Ελάχιστη επεξεργασία στο Iris (μόνο Black φόντο από το Command line) και Photoshop (λίγο unsharp mask).

 

M3Web.jpg

Stack 30 photos από 40 sec.

Canon EOS 400D

ISO 800

Skywatcher 8"

EQ6 Pro

Βαριά επεξεργασία στο Iris και Photoshop (λίγο unsharp mask).

M3Web.jpg.1bf73c370c0a7e9c025df68ada0c8a6b.jpg

M3Web2.jpg.450150c5d1c493eba2f38218f920ca87.jpg

corruptM3.jpg.08189bf6a67aeae3114d214f05ef42b3.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η τελική εικόνα βγήκε πράσινη επειδή δεν ολοκλήρωσες τη διαδικασία του white balance. Η απλή χρήση της εντολής >black και ύστερα έξοδος στο Photoshop και unsharp masking είναι λάθος. Μετά τη χρήση της εντολής >black πας στο μενού View, White balance adjustment και από εκεί ρυθμίζεις τα τρία χρώματα ως εξής: Red:1.96 Green:1.00 Blue:1.23 για EOS 300D. Για EOS 400D οι αντίστοιχες τιμές είναι περίπου οι ίδιες (προσωπικά προτιμώ Red:1.96 ως 2.00 Green:0.98 Blue:1.30 αλλά πειραματίσου λίγο και μόνος σου). Το τελευταίο βήμα της εξισορρόπησης λευκού γίνεται με την αφαίρεση τυχόν gradient, αλά μπορείς να το παραλείψεις.

 

Γενικά η επεξεργασία dSLR εικόνων δίνεται βήμα - βήμα, αναλυτικά και τυποποιημένα στο:

 

http://www.astrosurf.com/buil/iris/roadmap/help2_us.htm

 

Για να χρησιμοποιείς το IRIS το site του ash δεν αρκεί. Όλη η βοήθεια που χρειάζεται βρίσκεται στο:

 

http://www.astrosurf.com/buil/us/iris/iris.htm

 

Κοίτα χαμηλά στη σελίδα κάτω από τον τίτλο tutorial. Εκεί θα βρείς και την απάντηση στο γιατί προέκυψε αυτό το χάλι με το corruptM3.jpg:

 

http://www.astrosurf.com/buil/iris/tutorial1/doc4_us.htm

 

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω στα ελληνικά.

Η βασική αιτία για το χάλι αυτό είναι πως η εικόνα περιέχει αρνητικές τιμές. Άρα πριν κάθε εξαγωγή εικόνας από το IRIS με άλλο φορμά από .pic εκτελούμε την εντολή >STAT. Στο παράθυρο Οutput θα μας δείξει τις τιμές για κάθε χρώμα. Αν π.χ. οι τιμές Minimum είναι -3500 εκτελούμε την εξής εντολή: >OFFSET 3500. Τώρα η εικόνα έχει τιμές Minimum 0.

 

Και πάλι αρκετές φορές τα προκύπτοντα αρχεία .tiff δε βλέπονται γιατί είναι πολύ σκοτεινά. Το πρόβλημα είναι ότι το δυναμικό εύρος εκτείνεται σε χαμηλές τιμές, ας πούμε από 0 (το έχουμε ήδη ρυθμίσει) μέχρι 1345. Για να φανεί σωστά στο Photoshop (αλλά και στο Paint Shop Pro που χρησιμοποιώ εγώ) πρέπει να διευρύνουμε το εύρος μέχρι τη μέγιστη τιμή του 32767 (στη μπάρα του threshold είναι η μέγιστη δυνατή τιμή). Τρέχουμε όπως προηγουμένως την εντολή >STAT και ελέγχουμε τις μέγιστες τιμές. Θα τις δούμε να είναι 1345. Πρέπει τώρα να πολλαπλασιάσουμε την εικόνα έτσι ώστε οι μέγιστες τιμές να φτάσουν στο 32767. Άρα ο πολλαπλασιασμός θα γίνει κατά ένα παράγοντα που τον βρίσκουμε διαιρώντας το 32767 με τις μέγιστες τιμές μας (1345 στην περίπτωσή μας), δηλαδή 24,362. Τρέχουμε λοιπόν την εντολή >MULT 24,362. Η εικόνα στο IRIS τώρα θα φαίνεται εντελώς χάλια, αλλά δε μας νοιάζει (πληροφοριακά, αν η πάνω μπάρα του threshold πάει στο 32767 και η κάτω στο 0, η εικόνα θα δείξει μια χαρά). Σώζουμε την εικόνα όπως είναι ως αρχείο .tiff και θα δεις στο Photoshop ότι η εικόνα είναι εντάξει και έτοιμη για περαιτέρω επεξεργασία. Νομίζω πως πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει και με ρύθμιση των Levels στο Photoshop (ή Paint Shop Pro) αλλά δεν το κάνω ποτέ. Συνοψίζω τα βήματα που χρειάζονται:

- Φέρνουμε τις minimum τιμές στο μηδέν με την εντολή >OFFSET

- Βρίσκουμε πόσο πρέπει να πολλαπλασιάσουμε την εικόνα μέχρι να αποκτήσει τιμές maximum 32767 και πολλαπλασιάζουμε με την εντολή >MULT

- Σώζουμε στο φορμά που επιθυμούμε.

 

Μόλις μάθεις τη διαδικασία θα σου παίρνει μόλις ένα λεπτάκι να την κάνεις.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κανονικά όλα αυτά δε χρειάζονται για εικόνες .jpeg! Όταν σώζεις σε .jpeg, το IRIS σώζει την εικόνα όπως ακριβώς τη βλέπεις εκείνη τη στιγμή, στις ρυθμίσεις του threshold που είναι εκείνη τη στιγμή ασχέτως του αν υπάρχου αρνητικές τιμές ή αν οι μέγιστες δεν είναι 32767. Οπότε μπορεί να υπάρχει και κάποιο άλλο πρόβλημα. Εδώ θα είμαστε...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης