Jump to content

Περιπλανησεις στον Ηρακλη


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας!

Οταν ακουει κανεις για τον αστερισμο του Ηρακλη τι του ρχεται στον νου;Το ωραιο σφαιρωτο Μ13 φυσικα αντε και το Μ92 παροτι επισκιαζεται απο τον διασημο γειτονα του.

Χτες μαζι με εναν φιλο περιπλανηθηκαμε σε πιο αγνωστες γωνιες του αστερισμου.

Πηγαμε σε τοποθεσια 15 χλμ απο την Καλαματα με ουρανο μεγεθους περιπου 6 στο ζενιθ με τον ανατολικο και νοτιανατολικο οριζοντα να χει αρκετη φωτορυπανση απο την ανταυγεια των φωτων της πολης.

Ειχαμε μαζι τα δυο dob μας.Το δικο μου 8" f/4.5 ιδιοκατασκευη και το Skywatcher 10" f/5.

Αφου απολαυσαμε τα γνωστα Μ13 Μ92 δοκιμασαμε και τον πολυ καλο 15mm televue plossl μονο του και με τον 3x barlow της ιδιας εταιρειας διαλυοντας ευκολα τα δυο προηγουμενα σφαιρωτα σε αναριθμητα αστρα, βυθιστηκαμε πιο βαθεια στον αστερισμο.

Πρωτα ο γαλαξιας NGC6207 διπλα στο M13 σαρωθηκε ευκολα με εναν 18 mm Meade SWA ( 51x).Ηταν ορατος σαν ενα αμυδρο νεφελωματακι.Λιγοι τον παρατηρουν, ο διασημος λαμπρος (αν και σε κοσμικη κλιμακα τιποτενιος μπροστα στον γαλαξια) γειτονας κλεβει την παρασταση.

Συνεχισαμε με το τριτο σχετικα αγνωστο σφαιρωτο σμηνος του αστερισμου NGC6229.Ευκολα ορατο σαν συννεφακι.Αδιαλυτο σε ολες τις μεγεθυνσεις.Ειναι πολυ απομακρυσμενο γυρω στις 100.000 ετη φωτος.

Στη συνεχεια σκοπευση με τον quickfinder στο σημειο του πλανητικου νεφελωματος NGC6210.

Μικρο και λαμπερο.Δυσκολο να αναγνωριστει σε 51x.Βοηθαει το εντονο γαλαζιο χρωμα του.Με προσοχη διακρινεται σαν μικρος δισκος.Παιρνει ανετα μεγεθυνση.Η μεγαλη επιφανειακη του λαμπροτητα το σωζει απο την φωτορυπανση, το χω δει και απο το μπαλκονι μου.

Στη συνεχεια το δυσκολοτερο πλανητικο νεφελωμα NGC6058.

Προσεχτικα αστροαλματα.

Διπλα του υπαρχει μια ομαδα απο αμυδρους αστερες που μου θυμιζε τον αστερισμο του λεοντα χωρις κεφαλι.Τον ονομασα χαριτολογωντας "ο ακεφαλος λεων".Το NGC6058 ειναι μροστα απο τον θωρακα του "ακεφαλου λεοντα".

Μεγαλυτερο απο το NGC6210 αλλα πολυ αμυδροτερο!Ενα φιλτρο O-III βοηθαει σημαντικα.

Τελος ειπαμε να δουμε αλλον εναν γαλαξια στον Ηρακλη.Στοχευση με τον quickfinder στην θεση που συμφωνα με τον χαρτη βρισκεται ο γαλαξιας NGC6239.

Αρχικα τιποτα νεφελωδες ορατο στο πεδιο..με επιμονη και περιφερειακη οραση ξαφνικα ξεπηδησε ενα αμυδροτατο συννεφακι στο κεντρο του αδειου πεδιου.Μετα απο λιγο το κρατουσα με περιφερειακη οραση.

Καντε μια διαδρομη εξω απο τα καθιερωμενα μονοπατια στον Ηρακλη (και οχι μονο σε αυτον) κρυβει μικρους θησαυρους!

 

Καθαρους ουρανους σε ολους!

 

ΥΓ θα θελα να ακουσω απο φιλους που εψαξαν τους κρυμενους θησαυρους του Ηρακλη!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σας!

 

Πολύ καλή έκθεση σχετικά από το φίλο μας giorgosgr για ένα από τους "αγνοημένους" αστερισμούς - τον Ηρακλη. Οι περισσότεροι φίλοι θα επισκεφτούν αυτόν τον αστερισμό, να εξετάσουν το M13 και ίσως το M92, κατόπιν πηγαίνουν στους πιό εξοικειωμένους γαλαξίες της Virgo του Leo και του Coma Berenices.

 

Υπάρχουν (στον Ηρακλη) περίπου 100 ενδιαφέρον αντικείμενα NCG που είναι < Mag: 13.9 - Σχεδόν όλα τα αντικείμενα είναι γαλαξίες - και οι περισσότεροι μπορούν να παρατηρηθούν με μέτρια ανοιγμάτων τηλεσκόπια σε σκοτεινό ουρανό.

 

Το NGC6229 είναι σφιχτός "globular" που ακόμη και ο Herschel τοv τοποθετείσαι στην πλανητική κατηγορία κατα λάθος.

 

Για να μην επαναλάβο τα ήδη αναφερθέντα αντικείμενα, Θα επιθυμούσα να προσθέσω μερικούς γαλαξίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος - NGC6155 με διπλό αστέρι στο νοτιοδυτικό σημείο , NGC6269 (πολλοί άλλοι γαλαξίες στην περιοχή), NGC6484 (είναι ο φωτεινότερος σε μια ομάδα με 3), και ίσως μια από τις συμπάθειές μου (με μεγάλο τηλεσκόπιο) NGC6166 χάνεστε μέσα στον αριθμό εξασθενημένων αντικειμένων .

 

Όπως αναφερε ο φίλος μας, αυτός ο αστερισμός κρύβει "πολλούς θησαυρούς" - ειδικά για τους φίλους που είναι παρατηρητές βαθιοί ουρανού.

 

Δώστε του την ευκαιρία να σας παρουσιάσει τα μυστικά του.

 

φιλικα

 

-

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο, εκτός από το Μ13 και τον γειτονικό γαλαξία NGC 6207, προτείνω να επιχειρήσεις και το IC (δεν θυμάμαι αριθμό) που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο προηγούμενα αντικείμενα! Πολύ δύσκολο αντικείμενο βέβαια...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγγελε,

το IC4617 (αυτο ειναι που αναφερεσαι) το χαμε δει περυσι με το 16" dob του Χαρη του Καμπανη στον Παρνωνα.

Ειναι δυσκολο ακομα και με 16"..δεν νομιζω πως το ταπεινο μου dob μπορει να το δει παροτι σε πολλες περιπτωσεις με εχει βγαλει ασπροπροσωπο :D

Σχετικα με το NGC6229 o E.J. Hartung στο κλασσικο εξαιρετικο βιβλιο

"Astronomical objects for southern telescopes" γραφει πως ειναι το βορειοτερο σφαιρωτο σμηνος που υπαρχει με την εξαιρεση ενος που βρεθηκε στο Κηφεα απο φωτογραφιες στο Palomar και πως επισης ολα τα σφαιρωτα σμηνη του ουρανου ειναι ορατα για νοτιους παρατηρητες(τυχερακηδες αυστραλοι ποσο σας ζηλευωωωωωωωωω.....!!!!!!) :D

Θεωρει πως το σφαιρωτο στον Κηφεα ειναι εκτος των δυνατοτητων των ερασιτεχνικων τηλεσκοπιων.Αυτο φυσικα πριν την επανασταση των dobsonian.

 

ΥΓ το βιβλιο του E.J. Hartung εχει επανεκδοθει με εγχρωμες φωτογραφιες και "εκμοντερνιστει" και η τιμη του εξακοντιστει σε ..αστρονομικα υψη (110.55$!!στο amazon).

Κριμα ..θεωρω πως τετοια κλασσικα βιβλια σχετικα με την παρατηρηση πρεπει να μενουν αναλλοιωτα και προσιτα,αναδυοντας το αρωμα της εποχης τους.Θεωρω εαυτον τυχερο που εχω την παλια εκδοση.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα παίδες

και επειδή μας ανοίξατε την όρεξη και μας κεντρίσατε το ενδιαφέρον δίνω ένα link (για όσους δεν το έχουν....) 8) με πολύ καλές εικόνες για όλα αυτά που αναφέρετε .... και όχι μόνο!!!!!! :wink:

... και μην ξεχνάμε ότι πρέπει να κοιτάμε πάντα ψηλά... εκεί ψηλά... Αξίζει! \:D/

 

Γιάννης

-----------------

SKYWATCHER 150 EQ3-2

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης