Jump to content

Καπακι στο καπακι


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αναρωτιόμουν για αρκετό καιρό σε τι ακριβώς χρησιμεύει η μικρότερη τρυπά που υπάρχει στο καπάκι του τηλεσκοπίου. Εννοώ κάτι σαν αυτό

80ss_cap.jpg

 

 

(στην εικόνα αυτή είναι κεντραρισμένο αλλά πχ σε μένα, όπως και σε άλλους, είναι εκτός κέντρου)

Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα ότι πιθανώς να είναι για παρατήρηση πολύ λαμπρών αντικειμένων όπως πχ του Ήλιου(επιπλέον δεν χρειάζεται να καλύψεις όλο το άνοιγμα με φίλτρο που δεν είναι και φτηνό) και της σελήνης, αφού ουσιαστικά περιορίζει το άνοιγμα του τηλεσκοπίου μας.

Δεν μπόρεσα να δοκιμάσω την θεωρία μου χτες που είχε πανσέληνο λόγο συννεφιάς, αλλά ηλπιζα κάποιος που ξέρει να την επιβεβαιώσει, να την συμπληρώσει ή να την καταρρίψει

Περικλης

 

ΔS>0: A change we can believe in.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

κατι τετοιο εινια,μαλιτσα στα ντοπς υπαρχουν δυο ''καπακια'' ενα που ανοιγει κανονικα και ενα αλλπου απλα εξεχει λιγο απο το κυριως χωρις ομως να ανοιγει...

το τελευταιο μαλλον ειναι για να αποτελει ''καλουπι'' για την δημιουργεια φιλτρων για το αλλο καπακι...

Η ΑΣΤΡΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ !!!!!

astronomy for all

 

http://mechntua.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Peri οι υποψίες σου είναι σωστές. Το καπάκι υπάρχει για να κάνουμε το λεγόμενο stop down για πολύ λαμπρά αντικείμενα, και για ηλιακή παρατήρηση με φίλτρο όπως περιγράφεις. Επίσης βελτιώνει την ποιότητα της εικόνας που δίνει το τηλεσκόπιο, με κόστος βέβαια τη φωτεινότητα.

 

Στα ντομπς και τα νευτώνεια, το δεύτερο εξόγκωμα υπάρχει για τον εξής πολύ πρακτικό σκοπό: να βάζουμε εκεί το πρώτο καπάκι και να μην το χάνουμε μέσα στα σκοτάδια. 8)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λέγοντας πως η εικόνα βελτιώνεται εννοώ πως στα διοπτρικά τηλεσκόπια ελαττώνεται το χρωματικό σφάλμα. Όταν βάζουμε το καπάκι με τον τρόπο που συζητάμε, ουσιαστικά τι κάνουμε; Κρατάμε σταθερή την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου και μειώνουμε τη διάμετρό του. Δηλαδή, μεγαλώνουμε τον εστιακό λόγο. Σε μεγάλους εστιακούς λόγους, το χρωματικό σφάλμα μειώνεται. Το κόστος είναι βέβαια μεγάλο, γιατί η εικόνα σκοτεινιάζει πολύ.

 

Το κόλπο αυτό έκανε και ο Γαλιλαίος στο δικό του τηλεσκόπιο, γιατί το χρωματικό σφάλμα δεν παιζόταν. Αντί για να βάλει καπάκι όμως, ο Γαλιλαίος άνοιξε το σωλήνα και έβαλε ένα δακτύλιο μέσα στο σωλήνα. Το ίδιο κάνει. Σήμερα πολλά αχρωματικά διοπτρικά (θα έλεγα "όλα", μόνο που δεν είμαι σίγουρος) έχουν τέτοιο δακτύλιο, έχουν και... καπάκι στο καπάκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαλιστα... Πολυ ενδιαφερον!Θα ψαξω για λεπτομεριες(μην τα ζηταμε ολα στο πιατο)

Ευχαριστω παντως

Περικλης

 

ΔS>0: A change we can believe in.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης