Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους,

Έχω μια ερώτηση. Διαθέτω ένα laptop της Compaq και το Celestron Powertank 12V. Δεν έχω καινούργια μπαταρία για το laptop και θέλω να το χρησιμοπιήσω στον Πάρνωνα για αστροφωτογράφιση.

Ο μετασχηματιστής που τροφοδοτεί το laptop έχει έξοδο 19V DC, 3.16 A

Η παλία μπαταρία του laptop φέρει τις ενδείξεις 14,8V , 4 AHr

Για να τροφοδοτήσω το laptop με ρεύμα στο βουνό τι πρέπει να λάβω υπόψη; Τις ενδείξεις της μπαταρίας ή του μετασχηματιστή;

Έχει κανείς χρησιμοπιήσει το powertank της Celestron για σύνδεση με laptopq;

Κάποιο κατάστημα στην Αθήνα γνωρίζεται για να το ψάξω το πράγμα τώρα που είναι καιρός.

Σας ευχαριστώ,

Κώστας

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Κωστα,

Εγω εχω παρει εναν μετασχηματιστη για 12ν και ολα ειναι μια χαρα. Η ποιο γνωστη προσφορα στην αγορα ειναι της LIND και ειναι αυτη που πηρα εγω και επιτρεπει 11 μεχρι 16ν.

Και εγω θα ειμαι στον Παρνωνα και μπορεις να δεις απο κοντα. Τον πηρα για 40 δολλαρια απο ΗΠΑ.

Για να δεις τωρα τον συγκεκριμενο μετασχηματιστη, δες http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=42165&item=6782147574&rd=1&ssPageName=WDVW ...

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Κώστα και εμένα με απασχολεί το θέμα και πήγα στο "Πλαίσιο" από όπου αγόρασα το Laptop. Μου είπαν ότι πρέπει να βώ πηγή που να δίνει τα ίδια βόλτ και αμπέρ με το τροφοδοτικό του Laptop.

Μου είπαν επίσης ότι πρέπει να προσέξω πολύ γιατί και διαφορά 0.1Α μπορεί να κάψει το Laptop.

Δημοσιεύτηκε

Κώστα,

για να υπάρξει φόρτιση πρέπει να υπάρχει διαφορά τάσης μεταξύ της πηγής (φορτιστής) και του δέκτη (μπαταρία). Όσο μεγαλύτερη η διαφορά τάσης, τόσο περισσότερο ρεύμα περνά, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται ταχύτερα η φόρτιση. Αυτό είναι αποδεκτό σε μερικούς τύπους μπαταριών αλλά όχι σε άλλους. Πχ οι μπαταρίες αυτοκινήτων αντέχουν σε πολύ μεγάλες εντάσεις ρεύματος, ενώ οι υπόλοιποι τύποι θέλουν πιό χαμηλές εντάσεις. Η αργή φόρτιση έχει μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με την ενέργεια που παρέχει ο φορτιστής και την ενέργεια που κρατά η μπαταρία, ενώ παράλληλα επιμηκύνεται η ωφέλιμη ζωή της μπαταρίας.

Οι φορτιστές λοιπόν βγάζουν μεγαλύτερη τάση από την ονομαστική τιμή τάσης της μπαταρίας, όπως πχ παρατήρησες για το laptop που διαθέτεις.

Για να φορτίσεις το laptop σου δεν αρκεί μία φορητή πηγή 12V. Για να το τροφοδοτήσεις απλώς χωρίς φόρτιση, και πάλι τα πράγματα είναι ύποπτα και μπορεί να το κάψεις γιατί θα του δίνεις χαμηλότερη τάση από τα περίπου 15V που δουλεύει.

Χρειάζεσαι ένα inverter από 12V σε 19V (έχει ο Βαγγέλης Τσάμης, θα το δείς στον Πάρνωνα), ή μία πηγή 220V (εναλλασόμενο ρεύμα) για να χρησιμοποιήσεις τον κανονικό σου φορτιστή τοίχου.

Εδώ μπορώ να βοηθήσω στον Πάρνωνα. Εχω φτιάξει ένα μεγάλο powerpack από μπαταρίες 12V και με την χρήση inverter έχω παροχή 220V εναλλασόμενο. Μπορούμε άνετα να έχουμε 'μπριζωμένα' τα laptop και άλλες συσκευές για 220V για να λειτουργούν και να φορτίζουν όλη την νύχτα χωρίς πρόβλημα.

Οπότε πάρε τα σύνεργά σου μαζί, και δεν θα υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας. Μόνο μην ξεχάσεις τον φορτιστή/τροφοδοτικό για 220 στο laptop!

Αγγελος

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Κώστα KC,

όσο αφορά τα τροφοδοτικά των laptop πάντα έχουν έξοδο μεγαλύτερης τάσης από αυτή της ενσωματωμένης μπαταρίας αφού φροντίζουν και για τη φόρτισή της. Για να γίνει φόρτιση σε μια μια μπαταρία π.χ. 12V χρειάζεσαι πηγή τάσης μεγαλύτερη από αυτή.

Εάν έχεις δει power pack 12V που φορτίζονται με 12V μετασχηματιστή μη παραξενεύεσαι. Ο μετασχηματιστής μπορεί να γράφει 12V αλλά χωρίς συνδεδεμένο φορτίο αν τον μετρήσεις θα δείξει ίσως και παραπάνω από 15V. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανόρθωσης της τάσης στο εσωτερικό του και είναι φυσιολογικό.

Πραγματικά δεν γνωρίζω τι θα γίνει αν συνδέσεις ένα τροφοδοτικό 12V στο laptop σου. Εάν το έκανα εγώ θα το επιχειρούσα έχοντας την εσωτερική μπαταρία αποσυνδεδεμένη. Πιθανώς να μην ανάψει ή εάν ανάψει να μη λειτουργεί η εγγραφή cd.

Πάντως επειδή κι εγώ έχω ένα laptop που η τροφοδοσία του είναι 19V (ακόμη χειρότερα) έχω κάνει τα εξής: χρησιμοποιώ inverter τάσης από 12V σε 220V. Τα 12V είναι η τάση ενός power pack (π.χ. αυτoύ του γνωστού από τα Lidl) ή ο αναπτήρας του αυτοκινήτου. Το inverter ανυψώνει τη τάση στα 220V (σαν τη τάση της πρίζας του σπιτιού σου) και από εκεί συνδέω κανονικά το τροφοδοτικό του laptop.

Περίεργο σχήμα βέβαια αλλά παίζει. Εάν σε ενδιαφέρει σε αυτό το link θα βρεις πληροφορίες: http://www.tele.gr/html/162.HTM Προφανώς προσοχή χρειάζεται στην έξοδο του inverter αφού η τάση των 220V είναι θανάσιμη.

Καλημέρα,

Μαρίνος - Starguider

http://uk.geocities.com/starguider1/astro.htm

Φιλικά,

Μαρίνος - Starguider

Δημοσιεύτηκε
Εδώ μπορώ να βοηθήσω στον Πάρνωνα. Εχω φτιάξει ένα μεγάλο powerpack από μπαταρίες 12V και με την χρήση inverter έχω παροχή 220V εναλλασόμενο. Μπορούμε άνετα να έχουμε 'μπριζωμένα' τα laptop και άλλες συσκευές για 220V για να λειτουργούν και να φορτίζουν όλη την νύχτα χωρίς πρόβλημα.

Οπότε πάρε τα σύνεργά σου μαζί, και δεν θα υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας. Μόνο μην ξεχάσεις τον φορτιστή/τροφοδοτικό για 220 στο laptop!

Αγγελος

Αγγελε,

Μονο και μονο αυτο που περιγραφεις αξιζει τον κοπο να ερθουν ολοι οι φιλοι στον Παρνωνα! :lol:

Απο περιεργια, ποσες μπαταριες 12V πηρες για την κατασκευη; Ποσο κοστισε το inverter;

Θα ηθελα και εγω να κανω κατι παρομοιο με τις 7 x 12V μπαταριες που διαθετω.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα φίλοι μου,

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Θα τα πούμε στον Πάρνωνα D

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Αντώνη,

υπάρχουν power inverters με διαφορετική ισχύ ανάλογα με την χρήση που έχεις στο μυαλό σου. Αν κάνεις google θα βρείς τεράστια ποικιλία. Το να είναι μεγαλύτερης ισχύος από αυτήν που χρειάζεσαι δεν πειράζει, απλά είναι μεγαλύτερο το μηχάνημα.

Το δικό μου είναι rated για έξοδο 300W σε συνεχή χρήση, δηλαδή είναι μικρομεσαίο μέγεθος αλλά επαρκεί για μικρές συσκευές όπως ψυγεία, τηλεοράσεις, laptops κλπ. Το μέγεθός του είναι όσο περίπου μισό τούβλο, και έχει πολλά αυτόματα συστήματα για να ειδοποιεί όταν ξεφορτίζεται η μπαταρία, όταν η ισχύς είναι πολύ μεγάλη κλπ.

Αν έρθεις στον Πάρνωνα θα το δείς και θα σου αρέσει! και δεν είναι ακριβό, κάνει περίπου €50.

Αν έχεις 7 gell cell μπαταρίες, που έχουν περίπου 7Ah η κάθε μία, τότε έχεις μία ικανοποιητική πηγή με σύνολο χωρητικότητας περίπου 50Ah. Εγώ έχω πάνω από 100Ah το οποίο αντιστοιχεί στην χωρητικότητα με 2-3 μπαταρίες αυτοκινήτου.

Καλή ιδέα είναι να αγοράσεις μία μεγάλη μπαταρία με υγρά (όπως αυτοκινήτου), αλλά κατά προτίμηση deep cycle, marine type που είναι πιό κατάλληλες για χαμηλή ένταση ρεύματος. Είναι πολύ φτηνές (με €50-80 παίρνεις ολόκληρο θηρίο) και θα έχεις πολύ μεγάλο απόθεμα ενέργειας.

Εκτός από τον φορτιστή για το σπίτι (€30) έχω φτιάξει το κατάλληλο καλώδιο και φορτίζω το powerpack στο αυτοκίνητο, όπως οδηγώ κανονικά. Ετσι, ακόμα και μία μικρή βόλτα να πάω στον Πάρνωνα την ημέρα, πχ για φαγητό στην Καστάνιτσα, ξαναφορτίζει.

Εχω και ηλιακό φορτιστή, αλλά τον χρησιμοποιώ για το κινητό τηλέφωνο και την μικρή μπαταρία που έχω στο τηλεσκόπιο καθώς έχει μικρή ισχύ (περίπου 2,5W) και δεν αρκεί για να φορτίσει το μεγάλο powerpack.

Κι όταν λέμε powerpack, το δικό μου είναι ένα μεγάλο πλαστικό καφάσι για γάλατα (το έκλεψα από super-market...) μέσα στο οποίο υπάρχουν σε τρία στρώματα 24 συνολικά μπαταρίες!

Αγγελος

Δημοσιεύτηκε

Άγγελε,

με έστειλες με αυτό που έχεις φτιάξει. Σίγουρα το καφάσι θα έχει ρόδες...

Πολύ καλή και έξυπνη δουλειά! Αλήθεια πόσα amps είναι ο φορτιστής σου?

Εγώ θα το ονόμαζα "Power Vault" κατά το power tank της Celestron !

Φιλικά,

Μαρίνος - Starguider

Φιλικά,

Μαρίνος - Starguider

Δημοσιεύτηκε

Μαρίνο,

το καφάσι από μόνο του δεν έχει ρόδες αλλά όντως χρησιμοποιώ ένα μικρό σπαστό καρότσι για μεταφορές (ξέρεις αυτό με τις δύο ρόδες που φορτώνεις την μικρή πλατφόρμα και το γέρνεις για να ισορροπήσει) γιατί το πακέτο είναι αρκετά βαρύ. Η επιλογή του καφασιού ήταν πολύ επιστημονική δουλειά(!) γιατί έπρεπε να ταιριάζει με τις διαστάσεις των μπαταριών και να αφήνει ακριβώς τον χώρο για προσατευτικό στρώμα γύρω-γύρω, ώστε να μην κουνιέται καθόλου. Επίσης, τα καφάσια για γάλατα (ανοιχτό πράσινο χρώμα) είναι πιό ψηλά από τα υπόλοιπα και έχουν πολύ πιό ισχυρό σκελετό.

Ο φορτιστής τοίχου που έχω είναι ένας TELE των 10Α.

Στο αυτοκίνητο χρησιμοποιώ βύσμα από τον αναπτήρα για να φορτίζει το pack. Συνήθως τα βύσματα αυτά έχουν εσωτερική ασφάλεια 10Α.

Ήμουν τυχερός γιατί στο κτίριο γραφείων που δουλεύω έκαναν συντήρηση και άλλαξαν όλες τις μπαταρίες στα card readers στις πόρτες. Οι μπαταρίες ήταν σε άριστη κατάσταση, πολύ καλής ποιότητας, Γερμανικής προέλευσης και τις είχαν πετάξει στα σκουπίδια. Οταν τις είδα τρελάθηκα, γιατί στον Γερμανό κοστίζουν €20 οι μεγάλες των 7Ah.

Έμαθα μάλιστα από τους συντηρητές οτι σύντομα θα βγεί κι άλλο πακέτο με μπαταρίες για πέταμα. Χε-χε, κάποιος θα περιμένει τα σκουπίδια..

Δημοσιεύτηκε

Άρα στον Πάρνωνα θα χρειαστούν και μπαλαντέζες!!!

Γιατί από όσα ρώτησα σήμερα στον ΚΑΤΟΥΜΑ και στο ΠΛΑΙΣΙΟ άκρη δε βρήκα.

Μάλιστα είχα τη φαεινή ιδέα να ρωτήσω για δεύτερη μπαταρία του Laptop μου και κοστίζει 120€ :(

Όσο για μπαταρίες των 12V (μικρές), με converter δίνουν 20V και 3.5Α, όμως το Laptop μου αντέχει μόνο 3.25Α και μου είπαν ότι θα έχει πρόβλημα.

Δημοσιεύτηκε

Οι μπαλαντέζες είναι ευπρόσδεκτες, εγώ θα έχω πολύμπριζο για έξοδο 220.

Η καλύτερη λύση για laptop είναι ο μετατροπέας που έχει πάρει ο Βαγγέλης, ο οποίος μοιάζει με το κανονικό τροφοδοτικό 220-σε-19V αλλά αντί 220V εναλλασόμενο έχει είσοδο 12V συνεχές και μπορεί να τροφοδοτηθεί από αυτοκίνητο ή μικρό powerpack.

Ηλία, δεν τίθεται θέμα αν "αντέχει" κάποια ένταση το laptop. Αυτό θα τραβήξει μόνο όσο ρεύμα χρειάζεται, όπως πχ οι συσκευές στο σπίτι οι οποίες καταναλώνουν όσο ρεύμα χρειάζονται αν και η παροχή μπορεί να σηκώσει μεγάλα φορτία. Το θέμα είναι αν η πηγή ενέργειάς σου μπορεί να αντέξει να δίνει αυτό το ρεύμα. Αν έχεις μικρή μπαταρία, δεν μπορείς να δίνεις πολύ ρεύμα για πολλή ώρα.

Δημοσιεύτηκε

Ηλία,

αυτό που περιγράφει ο Άγγελος ονομάζεται dc-dc converter και μπορείς να το βρεις σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων (αυτά που πωλούν κεραίες, καλώδια, τηλεκοντρόλ κλπ). Στην Ελληνική αφορά κυκλοφορούν πολλά διαφόρων κατασκευαστών. Φρόντισε μόνο να έχεις υπολογίσει το σύνολο των φορτίων που θα τροφοδοτήσεις διότι εκτός από τις τάσεις που θα μεταλλάσει απαιτείται να επιλεχθεί και το κατάληλλο σε ισχύ!

Φιλικά,

Μαρίνος - Starguider

Φιλικά,

Μαρίνος - Starguider

Δημοσιεύτηκε
Άγγελε, σε ευχαριστώ πολύ.

Απλά με προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το Laptop να δεχθεί ούτε 0.1 V ή Α περισσότερο από ότι δίνει το τροφοδοτικό του.

Ηλία είναι σχεδόν βέβαιο ότι το laptop έχει εσωτερικό σταθεροποιητή και έτσι μπορεί να δεχθεί άνετα μερικά volt παραπάνω τα οποία θα πάνε απλώς χαμένα σε θερμότητα. Όσο για τα A(mpere) ΔΕΝ γίνεται, όπως ήδη ειπώθηκε, να το εξαναγκάσει κανείς να τα "τραβήξει" με το ζόρι -μην ανησυχείς.

Χρήστος Μαρινός

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης