AstroVox :: Επισκόπηση Θ.Ενότητας - Σχετικά με αστρονομικές εκδόσεις
Κεντρική σελίδα του AstroVox AstroVox
Η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα
 
 Κεντρική ΣελίδαΚεντρική Σελίδα   FAQFAQ   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών    ΑστροφωτογραφίεςΑστροφωτογραφίες   ΕγγραφήΕγγραφή 
  ForumForum  ΑστροημερολόγιοΑστροημερολόγιο  ΠροφίλΠροφίλ   ΑλληλογραφίαΑλληλογραφία   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Αστροημερολόγιο 
Σχετικά με αστρονομικές εκδόσεις

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Αυτή η Θ.Ενότητα έχει κλειδώσει, δεν μπορείτε να απαντήσετε ή να επεξεργασθείτε συζήτηση σ' αυτή    AstroVox Forum Αρχική σελίδα -> Αστρονομικές Εκδόσεις
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
astrovoxOffline
Εξωγήινος Πλανήτη Happy
Άβαταρ

Ένταξη: 18 Μάρ 2001
Σύνολο δημοσιεύσεων: 7839
Τόπος: Πάτρα
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 23/12/2011, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20:37    Θέμα δημοσίευσης: Σχετικά με αστρονομικές εκδόσεις Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Στην κατηγορία "αστρονομικές εκδόσεις" μπορεί κανείς να βρει συζητήσεις για αστρονομικά βιβλία, χάρτες, περιοδικά και άλλες έντυπες εκδόσεις. Αυτό το "επισημασμένο" θέμα περιέχει μερικές πληροφορίες ως σημείο έναρξης για το νέο επισκέπτη που αναζητεί κάποιες πρώτες πληροφορίες.

Βιβλία
Τα βιβλία για την ερασιτεχνική αστρονομία που έχουν εκδοθεί στα ελληνικά δεν είναι πολλά οπότε εύκολα κανείς ξεχωρίζει δύο άριστες επιλογές. Πρόκειται για το Nighwatch του Terrene Dickinson και το Backyard Astronomer’s Guide του ιδίου μαζί με τον Alan Dyer. Τα βιβλία αυτά είναι διεθνή best seller και έχουμε την τύχη να μπορούμε να τα βρούμε και στα ελληνικά. Το Nighwatch θέτει τα θεμέλια για την αστρονομία και την αστρονομική παρατήρηση από τον ερασιτέχνη όσον αφορά τα ουράνια αντικείμενα και τον εξοπλισμό. Το Backyard Astronomer’s Guide προχωράει ένα επίπεδο παραπέρα και αναλύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τον αστρονομικό εξοπλισμό και τη χρήση του για παρατήρηση.

Άλλα αξιομνημόνευτα βιβλία είναι το Monthly Sky Guide που ξεναγεί στο νυχτερινό ουρανό μήνα προς μήνα καθώς και το Μια βόλτα στους ουρανούς για την εκμάθηση των αστερισμών. Περισσότερη ελληνική βιβλιογραφία μπορεί κανείς να βρει εδώ.

Η διεθνής βιβλιογραφία για την ερασιτεχνική αστρονομία είναι πραγματικά ανεξάντλητη. Ως σημείο εκκίνησης, μπορεί κανείς να βρει πολλά ενδιαφέροντα βιβλία στους εκδοτικούς οίκους Wilmann-Bell και Sky Publishing.

Χάρτες
Οι αστρονομικοί χάρτες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του ερασιτέχνη αστρονόμου. Παρόλο που οι ηλεκτρονικοί χάρτες κερδίζουν έδαφος, η χρήση έντυπων χαρτών είναι ακόμα απαραίτητη καθώς τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά. Το σχετικά χαμηλό κόστος, η διατήρηση της προσαρμογής στο σκοτάδι αλλά και η έλλειψη ανάγκης για ρεύμα τους κάνουν να είναι ακόμα η πρώτη επιλογή για την πλοήγηση στον ουρανό, τουλάχιστον για τα χειροκίνητα τηλεσκόπια. Οι αστρονομικοί χάρτες έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τον αριθμό των άστρων και λοιπών αντικειμένων που απεικονίζουν. Οι χάρτες που περιέχουν μικρότερο αριθμό αντικειμένων είναι κατάλληλοι για χρήση με μικρότερα τηλεσκόπια ή για καλύτερη εποπτική εικόνα του ουρανού καθώς χωρούν μεγαλύτερο τμήμα του σε κάθε τους σελίδα. Όσο πιο αναλυτικοί γίνονται οι χάρτες, τόσο αυξάνεται το μέγεθός τους, ο αριθμός των αμυδρών αντικειμένων που περιέχουν αλλά μειώνεται και το κομμάτι του ουρανού που απεικονίζεται σε κάθε σελίδα. Οι αστρονομικοί χάρτες που κυκλοφορούν είναι πολλοί αλλά οι εξής είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς:
Pocket Sky Atlas: Ένας φορητός χάρτης με μικρό μέγεθος και 100 μόλις σελίδες που χωρά ωστόσο 30.000 αστέρια φαινόμενου μεγέθους έως 7,6 και περίπου 1500 αντικείμενα βαθύ ουρανού. Είναι κατάλληλος για μικρά και μεσαία τηλεσκόπια καθώς και για κιάλια αλλά και για χάρτης πρώτου επιπέδου πριν κανείς μεταφερθεί σε πιο αναλυτικό χάρτη καθώς σε αυτόν διακρίνονται ξεκάθαρα οι μορφές των αστερισμών.
Sky Atlas 2000.0: Αυτός ο κλασικός χάρτης αποτελεί εδώ και χρόνια τον πιο δημοφιλή «μεσαίο» χάρτη κατάλληλο και για μεσαία και μεγαλύτερα τηλεσκόπια. Περιέχει 81000 αστέρια φαινόμενου μεγέθους έως 8,5 και 2700 αντικείμενα βαθύ ουρανού. Στις 26 υπερμεγέθεις του σελίδες μπορούν τα μεσαία τηλεσκόπια να βρουν τα περισσότερα αντικείμενα εντός των δυνατοτήτων τους ενώ τα μεγάλα κάποιες φορές θα θελήσουν κάτι παραπάνω. Κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις, δεμένες, πλαστικοποιημένες κά. Κυκλοφορεί και τόμος-ευρετήριο του χάρτη που περιέχει και συνοπτικές πληροφορίες για τα αντικείμενα βαθύ ουρανού που απεικονίζονται στο χάρτη.
Uranometria 2000.0: Αυτός ο χάρτης είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για τους κατόχους μεγάλων τηλεσκοπίων. Στους δύο μεγάλους δεμένους τόμους της χωράνε 280000 αστέρια φαινόμενου μεγέθους έως 9,75 και 30000 αντικείμενα βαθύ ουρανού. Οι 440 σελίδες χαρτών που περιέχει έχουν την ανάλυση που απαιτείται για αστροάλματα σε δύσκολους στόχους αλλά απαιτεί μια εμπειρία στη χρήση καθώς κάθε χάρτης χωράει ένα μικρό κομμάτι του ουρανού. Κυκλοφορεί και τόμος-ευρετήριο του χάρτη με επιπλέον πληροφορίες για τα αντικείμενα που απεικονίζονται στο χάρτη.
Πέρα από έτοιμους τυπωμένος χάρτες, κυκλοφορούν και χάρτες που μπορεί κανείς να τυπώσει μόνος του. Οι πιο δημοφιλείς τέτοιοι χάρτες είναι του Jose Torres και κυκλοφορούν σε διάφορες εκδόσεις με διαφορετικό αριθμό αντικειμένων και άστρων. Μπορεί κανείς να τους κατεβάσει δωρεάν σε PDF και να τους εκτυπώσει.

Τέλος, μπορεί κανείς να προμηθευθεί χάρτες Σελήνης από τα καταστήματα αστρονομικών ειδών καθώς και πλανήσφαιρα (ή επιπεδόσφαιρα) που δείχνουν τις θέσεις των αστεριών ανάλογα την εποχή και την ώρα.

Περιοδικά
Το αμερικανικό περιοδικό Sky & Telescope είναι από τα πιο παλιά στον χώρο και ένα από τα αγαπημένα περιοδικά των ερασιτεχνών αστρονόμων. Συνδυάζει σε πολύ καλό βαθμό τα επιστημονικά άρθρα για την αστρονομία με την κάλυψη των αστρονομικών γεγονότων και τα άρθρα για τα τηλεσκόπια και τους ερασιτέχνες. Η ποιότητα της έκδοσης είναι άριστη, η εγκυρότητα των άρθρων του αναμφισβήτητη ενώ είναι χρήσιμο τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους ερασιτέχνες αστρονόμους. Το επίσης αμερικανικό περιοδικό Astronomy είναι το πρώτο σε πωλήσεις περιοδικό και μαζί με το Sky & Telescope αποτελούν τα δύο πιο γνωστά περιοδικά. Και εδώ υπάρχουν πολλά άρθρα για την αστρονομία αλλά και για τα αστρονομικά γεγονότα και τους ερασιτέχνες. Η διαφορά του από το Sky & Telescope είναι ότι το Astronomy είναι ελαφρώς περισσότερο προσανατολισμένο προς τον αρχάριο αναγνώστη και προσεγγίζει περισσότερο την θεωρητική αστρονομία. Το Astronomy Now είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή προσπάθεια για την δημιουργία περιοδικού για την αστρονομία. Έρχεται από την Αγγλία και κινείται και αυτό στα πλαίσια των παραπάνω περιοδικών με αξιοσημείωτη ποικιλία ύλης. Δε λείπει η καλή κάλυψη των αστρονομικών γεγονότων του μήνα αλλά και τα άρθρα γενικότερου ενδιαφέροντος. Το μεγάλο του πλεονέκτημα σε σχέση με τα αμερικανικά περιοδικά είναι το ότι το περιεχόμενό του όπως οι τιμές και η διαθεσιμότητα εξοπλισμού, η κάλυψη ουράνιων φαινομένων κτλ είναι πιο σχετικά για τους Ευρωπαίους. Αν κάποιος ενδιαφέρεται ειδικά για αστρονομικό εξοπλισμό και θέλει κάτι με μικρό κόστος, υπάρχει το Astronomy Technology Today στο οποίο μπορεί κανείς να γραφτεί ως ηλεκτρονικός συνδρομητής. Από ελληνικά περιοδικά, το πιο δημοφιλές είναι ο τριμηνιαίος Ουρανός.nightwatch.jpg
 Περιγραφή:
Nighwatch
 Μέγεθος αρχείου:  46.37 KB
 Διαβάστηκε:  1258 φορές

nightwatch.jpgbackyard.jpg
 Περιγραφή:
Backyard Astronomer's Guide
 Μέγεθος αρχείου:  29.34 KB
 Διαβάστηκε:  684 φορές

backyard.jpgmonthly.jpg
 Περιγραφή:
The Monthly Sky Guide
 Μέγεθος αρχείου:  22.75 KB
 Διαβάστηκε:  696 φορές

monthly.jpgvolta.jpg
 Περιγραφή:
Μια βόλτα στους ουρανούς
 Μέγεθος αρχείου:  71.84 KB
 Διαβάστηκε:  830 φορές

volta.jpgpocket.jpg
 Περιγραφή:
Pocket Sky Atlas
 Μέγεθος αρχείου:  14.44 KB
 Διαβάστηκε:  641 φορές

pocket.jpgsky atlas 2000.jpg
 Περιγραφή:
Sky Atlas 2000.0
 Μέγεθος αρχείου:  14.2 KB
 Διαβάστηκε:  624 φορές

sky atlas 2000.jpguranometria.jpg
 Περιγραφή:
Uranometria 2000
 Μέγεθος αρχείου:  67.43 KB
 Διαβάστηκε:  616 φορές

uranometria.jpgskytelescope.jpg
 Περιγραφή:
Sky & Telescope
 Μέγεθος αρχείου:  61.71 KB
 Διαβάστηκε:  587 φορές

skytelescope.jpgastronomy.jpg
 Περιγραφή:
Astronomy
 Μέγεθος αρχείου:  14.57 KB
 Διαβάστηκε:  565 φορές

astronomy.jpgastronomynow.jpg
 Περιγραφή:
Astronomy Now
 Μέγεθος αρχείου:  45.04 KB
 Διαβάστηκε:  550 φορές

astronomynow.jpg_________________
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Αυτή η Θ.Ενότητα έχει κλειδώσει, δεν μπορείτε να απαντήσετε ή να επεξεργασθείτε συζήτηση σ' αυτή    AstroVox Forum Αρχική σελίδα -> Αστρονομικές Εκδόσεις Όλες οι Ώρες είναι UTC + 3
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δε μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία σε αυτό το forum
Μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία σε αυτό το forum


Βασισμένο στο phpBB. Η συμμετοχή στο AstroVox βασίζεται στους εξής όρους χρήσης