Jump to content

Διαφορές και κόστος στις επιστρώσεις


KonstantinosM

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ένα θέμα που με απασχολεί τακτικά και έχει ιδιαίτερη σημασία στα οπτικά συστήματα και φυσικά και στα κιάλια, είναι αυτό των επιστρώσεων. Μια προσπάθεια να μοιραστώ μερικά που τα θεωρώ σημαντικά είναι τα παρακάτω:

 

Λίγα λόγια για τις διαφορές των επιστρώσεων στα κιάλια

 

 

Στο εσωτερικό των κιαλιών βρίσκονται οι μεγαλύτερες διαφορές που δεν φαίνονται. Το θέμα των επιστρώσεων είναι σημαντικό αφού αλλάζει κατά πολύ τόσο το κόστος, όσο και την διακριτική ικανότητα των κιαλιών. Ακούμε για επιστρωμένα, πλήρως επιστρωμένα, πολυεπιστρωμένα, πλήρως πολυεπιστρωμένα, πλήρως πολυεπιστρωμένα σε όλες τις επιφάνειες και δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται αφήνοντας πολλές φορές τους πωλητές να το εκμεταλλεύονται.

 

Οι επιστρώσεις διαφοροποιούνται αναλόγως των στρώσεων που αυτές έχουν αλλά και το σωστό πάχος τους. Δηλαδή αν είναι μονές επιστρώσεις μπορεί να είναι χρώματος μπλε ή ανοιχτού κίτρινου ή κεχριμπαρένιες και συνήθως οι αντανακλάσεις φωτός είναι περισσότερες στο εσωτερικό του οπτικού συστήματος των κιαλιών, με ανάλογη μείωση του κοντράστ και της ευκρίνειας της εικόνας. Αν είναι πολυεπιστρωμένα πιθανόν χρώματος πρασίνου ή μωβ, σημαίνει ότι έχουν εφαρμοσθεί περισσότερες επιστρώσεις, με αποτέλεσμα λιγότερες αντανακλάσεις φωτός. Αλλά ίσως είναι πολυεπιστρωμένα μόνο στους αντικειμενικούς φακούς και τους προσοφθάλμιους. Περαιτέρω βελτίωση προσφέρεται όταν είναι πλήρως πολυεπιστρωμένα. Δηλαδή έχουν επιστρωθεί πολλαπλά όλες οι επιφάνειες γυαλιού τόσο των φακών όσο και των πρισμάτων.

 

Να σημειώσω ότι το χρώμα δεν είναι πάντοτε ενδεικτικό της ποιότητας των επιστρώσεων. Με λίγα λόγια μπορεί κάποια πολυεπιστρωμένα να έχουν πράσινο χρώμα άλλα αν δεν έχουν το σωστό πάχος όπως ¼ wave τότε οι επιστρώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε βαθύτερο πράσινο χρώμα χωρίς όμως να είναι καλής απόδοσης.

 

Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν τα κιάλια έχουν κάποιες επιφάνειες πολυεπιστρωμένες για παράδειγμα μόνο τους αντικειμενικούς φακούς αυτά μπορείτε να τα βρείτε να πωλούνται σαν "πολυεπιστρωμένα".

 

Το άλλο που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι όπως έγραψα παραπάνω οι οπτικές επιφάνειες χωρίς επιστρώσεις ή με μονή επίστρωση αντανακλούν περισσότερο φως μέσα στα κιάλια. Το αποτέλεσμα των αντανακλάσεων είναι το χαμηλό κοντράστ.

Μια πολυεπιστρωμένη επιφάνεια μπορεί να αντανακλά, μόνο το 0,2% του φωτός που προσλαμβάνει. Μια απλής επιστρώσεις το 1,5%. Χωρίς επίστρωση μπορεί να φτάσει να αντανακλά το 4%. Αν σας φαίνεται λίγο υπολογίστε ότι τα κιάλια έχουν 12-20 επιφάνειες. Υπολογίστε λοιπόν σε τι ποσοστό φτάνουν οι αντανακλάσεις και τι προβλήματα δημιουργούν στην εικόνα μας.

 

Η διαδικασία επιστρώσεων από τους κατασκευαστές μπορεί να κρατήσει για ώρες, γι αυτό και αυξάνεται το κόστος. Ακολουθεί ο έλεγχος ποιότητας. Πάρα πολλές οπτικές επιφάνειες δεν περνούν τον έλεγχο ποιότητας και δεν έχουν επιστρωθεί σωστά. Φυσικά δεν πετιούνται. Εδώ έρχεται ο παράγοντας άνθρωπος που κάνει τον τεχνικό έλεγχο και ξεσκαρτάρει όσα δεν είναι άψογα κατασκευαστικά. Από τα 100 κομμάτια βάζει ας πούμε τα 20 άριστα που τηρούν της προδιαγραφές του Α κατασκευαστή για υψηλή ποιότητα και τα υπόλοιπα τα μοιράζει ανάλογα σε Β και Γ κατασκευαστές που θέλουν χαμηλότερο κόστος. Εξωτερικά όμως τα κιάλια είναι ίδια. Το μεγάλο όνομα φυσικά δεν παίζει ρόλο αρκετές φορές. Η κάθε διάσημη εταιρία μπορεί να βγάλει κιάλια με 20 ευρώ με οπτικά από τον πάτο των 100 που λέγαμε παραπάνω . Και με αρκετές από τις ατέλειες που κατεβάζουν το κόστος.

 

 

 

Οι κατασκευαστές κιαλιών κάποιες φορές διαφοροποιούν τις επιστρώσεις που προσφέρουν με τον εξής τρόπο:

 

Επιλογή 1η: MF μονή επίστρωση (Magnesium Fluoride coating) σε 16 glass-to-air επιφάνειες. Συνήθως έχει μπλε χρώμα. Οι τέσσερις επιφάνειες των πρισμάτων δεν είναι επιστρωμένες. Αυτές οι επιστρώσεις αναφέρονται (κακώς) στην διεθνή αγορά σαν "πλήρως επιστρωμένα - fully coated" κιάλια.

 

Επιλογή 2η: Πολυεπιστρωμένα (Broadband multi-coatings) σε 5-7 στρώματα συνήθως πράσινου χρώματος, σε 8 εξωτερικές επιφάνειες των αντικειμενικών και προσοφθαλμίων και μονή επίστρωση σε 12 επιφάνειες των αντικειμενικών και προσοφθαλμίων. Τα κιάλια αυτά αναφέρονται σαν "πολυεπιστρωμένα - multi-coated" στην διεθνή αγορά.

 

Επιλογή 3η: Πολυεπιστρωμένα (Broadband multi-coatings), σε όλες τις επιφάνειες φακών και πρισμάτων, εκτός από τις 4 μεγάλου μήκους των πρισμάτων. Το κόστος επίστρωσης των 4 μεγάλου μήκους των πρισμάτων πλευρών, είναι ΜΕΓΑΛΟ και κοστίζει περισσότερο από το να επιστρωθούν οι αντικειμενικοί φακοί και οι προσοφθάλμιοι. Τα κιάλια αυτά αναφέρονται σαν "πλήρως πολυεπιστρωμένα - "fully multi-coated" στην διεθνή αγορά.

 

Επιλογή 4η: Πολυεπιστρωμένα (Broadband multi-coatings), σε όλες τις επιφάνειες. Συμπεριλαμβάνονται και οι 4 μεγάλου μήκους των πρισμάτων. Αυτή είναι η ακριβότερη λύση επιστρώσεων και κοστίζει τουλάχιστον 15 φορές περισσότερο από την 1η επιλογή, 5 φορές περισσότερο από την 2η επιλογή και 50% περισσότερο από την 3η επιλογή.

 

Οι περισσότεροι πωλητές παραγγέλνουν τα κιάλια της 1ης επιλογής, λιγότεροι της 2ης και 3ης.

 

EDIT 5/1/2014:

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό μετά και από συζητήσεις και ερωτήσεις που είχα κατά καιρούς, συμπληρώνω τα παρακάτω:

 

Στην επιλογή 1η: Στην πραγματικότητα είναι απλώς "Επιστρωμένα - Coated" και έτσι θα έπρεπε να αναγράφονται από τους κατασκευαστές αφού είναι μονής επίστρωσης αλλά όχι στα πρίσματα. Ελάχιστοι είναι ειλικρινείς και τα πουλάνε σαν "Επιστρωμένα". Οι περισσότεροι προτιμούν να τα ονομάζουν "πλήρως επιστρωμένα - fully coated". Αλλά η λέξη "Πλήρως" χρησιμοποιείται κανονικά για να δηλώσει επιστρώσεις σε όλες τις γυάλινες επιφάνειες, δηλαδή ΚΑΙ στα πρίσματα, κάτι που εδώ δεν συμβαίνει. Γι αυτό καλό είναι να βεβαιώνεστε όταν διαβάζετε πλήρως επιστρωμένα ότι υπάρχουν απλές επιστρώσεις ΚΑΙ στα πρίσματα.

 

Επιλογή 2η: Με το όρο "πολυεπιστρωμένα - multi-coated" σημαίνει λοιπόν πολλαπλές επιστρώσεις, αλλά όχι στα πρίσματα μόνο στους φακούς.

 

Επιλογή 3η: Εδώ λοιπόν είναι επιστρωμένες όλες οι γυάλινες επιφάνειες, αντικειμενικών, προσοφθάλμιων και πρισμάτων εκτός των 4 μεγάλων επιφανειών των πρισμάτων και γι αυτό ονομάζονται "πλήρως πολυεπιστρωμένα - "fully multi-coated ή Broadband fully multi-coated". Προσφέρουν μια πολύ καλή μετάδοση του φωτός ελαχιστοποιώντας δηλαδή τις αντανακλάσεις του στο εσωτερικό των κιαλιών.

 

Επιλογή 4η: Σε αυτή την επιλογή οι κατασκευαστές - πωλητές συνήθως αναφέρουν καθαρά ότι είναι πλήρως επιστρωμένα ακόμη και στις μεγάλες επιφάνειες των πρισμάτων, αφού αυτό τους προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ισχυρή μοναδικότητα στις πωλήσεις (USP). Προσφέρουν μια άριστη μετάδοση του φωτός ελαχιστοποιώντας δηλαδή ακόμη περισσότερο τις αντανακλάσεις του στο εσωτερικό των κιαλιών, επιτυγχάνοντας εξαιρετικό κοντράστ.

 

Άρα βασιζόμενοι στις επιλογές 1-4 κρατήστε ότι η διακύμανση στο φάσμα των επιστρώσεων σε ποιότητα μεταβάλλεται ως εξής:

 

• Επιστρωμένα,

• πλήρως επιστρωμένα,

• πολυεπιστρωμένα,

• πλήρως πολυεπιστρωμένα,

• πλήρως πολυεπιστρωμένα και στις 4 μεγάλες επιφάνειες πρισμάτων.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε, σ' ευχαριστούμε για την τόσο λεπτομερή και κατατοπιστική ανάλυση σ' αυτό το θέμα που δημιουργεί σύγχιση και διλήμματα. Νά' σαι καλά.
...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης