AstroVox :: Επισκόπηση Θ.Ενότητας - Η Μεγάλη Σύνοδος Δία-Κρόνου σε 10 ερωταποκρίσεις
Κεντρική σελίδα του AstroVox AstroVox
Η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα
 
 Κεντρική ΣελίδαΚεντρική Σελίδα   FAQFAQ   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών    ΑστροφωτογραφίεςΑστροφωτογραφίες   ΕγγραφήΕγγραφή 
  ForumForum  ΑστροημερολόγιοΑστροημερολόγιο  ΠροφίλΠροφίλ   ΑλληλογραφίαΑλληλογραφία   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Αστροημερολόγιο 
Η Μεγάλη Σύνοδος Δία-Κρόνου σε 10 ερωταποκρίσεις

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Αυτή η Θ.Ενότητα έχει κλειδώσει, δεν μπορείτε να απαντήσετε ή να επεξεργασθείτε συζήτηση σ' αυτή    AstroVox Forum Αρχική σελίδα -> Ανακοινώσεις
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
astrovoxOffline
Εξωγήινος Πλανήτη Happy
Άβαταρ

Ένταξη: 18 Μάρ 2001
Σύνολο δημοσιεύσεων: 7924
Τόπος: Πάτρα
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 19/12/2020, ημέρα Σάββατο και ώρα 22:22    Θέμα δημοσίευσης: Η Μεγάλη Σύνοδος Δία-Κρόνου σε 10 ερωταποκρίσεις Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η Μεγάλη Σύνοδος Δία-Κρόνου σε 10 ερωταποκρίσεις

1. Τί είναι η πλανητική σύνοδος;
Οι πλανητικές σύνοδοι συμβαίνουν όταν δύο (ή περισσότεροι) πλανήτες εμφανίζονται κοντά στον ουρανό, το οποίο αποτυπώνεται αστρονομικά είτε με το ίδιο εκλειπτικό μήκος λ είτε με την ίδια ορθή αναφορά. Από την προοπτική της Γης, αυτό που παρατηρούμε είναι τους δυο πλανήτες να βρίσκονται φαινομενικά κοντά και τον έναν να «προσπερνάει» λίγο πιο βόρεια ή νότια τον άλλον. Στην πραγματικότητα, οι πλανήτες απέχουν μεταξύ τους πολύ μεγάλες αποστάσεις.

2. Γιατί είναι ξεχωριστή αυτή η σύνοδος;
Πλανητικές σύνοδοι συμβαίνουν συχνά όμως οι πιο σημαντικές σύνοδοι συμβαίνουν όταν περιλαμβάνουν τους φωτεινούς πλανήτες και όταν η φαινόμενη απόστασή τους είναι μικρή. Όταν πρόκειται για τους δύο μεγάλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία και τον Κρόνο, την ονομάζουμε Μεγάλη Σύνοδο. Οι φαινόμενες αποστάσεις στον ουρανό μετρούνται με την γωνιώδη απόσταση, σε μοίρες, λεπτά και δεύτερα λεπτά της μοίρας. Για παράδειγμα η Σελήνη έχει γωνιώδη διάμετρο περίπου μισή μοίρα ενώ ο πλανήτης Δίας λίγο πάνω από μισό λεπτό της μοίρας (33 δεύτερα λεπτά). Στη συγκεκριμένη σύνοδο, ο Δίας και ο Κρόνος θα χωρίζονται από μόλις 6 πρώτα λεπτά της μοίρας!

3. Ποια είναι η σπανιότητα της συνόδου;
Ο Δίας και ο Κρόνος βρίσκονται σε σύνοδο κάθε 20 περίπου χρόνια. Σε αυτά τα 20 χρόνια ο Κρόνος εκτελεί τα 2/3 μιας περιφοράς του γύρω από τον ήλιο ενώ ο Δίας μία πλήρη περιφορά και 2/3 μιας δεύτερης. Κάθε 20 συνόδους, δηλαδή με μια περίοδο περίπου 400 χρόνων, έχουμε μία ή περισσότερες κοντινές συνόδους. Την προηγούμενη «απλή» σύνοδο πριν 20 χρόνια οι δύο αέριοι πλανήτες χωρίζονταν από γωνιώδη απόσταση 1,2 μοίρας ενώ η προηγούμενη υπερ-σύνοδος ήταν το 1623, αρκετά κοντά στον ήλιο όμως. Κοντινή σύνοδο θα έχουμε και το 2080 ενώ μετά θα πρέπει να περιμένουμε μετά το 2400!

4. Ποια ημέρα μπορούμε να την παρατηρήσουμε;

Εδώ και αρκετές ημέρες ο Δίας και ο Κρόνος πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο καθημερινά. Η Μεγάλη Σύνοδος θα συμβεί την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου λίγο μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδος (αφού δύσουν οι πλανήτες) ωστόσο η φαινόμενη απόστασή τους θα είναι πρακτικά ίδια όλο το απόγευμα της ημέρας αυτής. Μία ημέρα πριν και μετά, η γωνιώδη απόστασή τους θα είναι 50% μεγαλύτερη, περίπου 9 πρώτα λεπτά.

5. Πού στον ουρανό θα φανεί και τί ώρα να κοιτάξουμε;

Οι πλανήτες θα βρίσκονται στον νοτιοδυτικό ουρανό και θα είναι εύκολα ορατοί ήδη από το σούρουπο, πριν σκοτεινιάσει τελείως. Θα μπορούν να παρατηρηθούν ήδη σε γαλάζιο φόντο σε ύψος λίγο κάτω από 20 μοίρες γύρω στις 17:30 ενώ έως τις 18:30 θα έχει μεν πλήρες σκοτάδι αλλά θα έχουν χάσει πολύ ύψος και θα βρίσκονται σε ύψος μόλις 10 μοιρών. Καθώς η ατμόσφαιρα σε χαμηλά ύψη διαταράσσει ιδιαίτερα τα πλανητικά είδωλα, προτείνεται να είμαστε έτοιμοι να παρατηρήσουμε αμέσως μετά τη δύση του ήλιου με το που θα γίνουν ορατοί. Η ιδανική παρατήρηση θα γίνει όταν θα έχει βαθύνει το μπλε του ουρανού αρκετά χωρίς να χαμηλώσουν πολύ οι πλανήτες. Βρείτε, πάντως, μέρος παρατήρησης με ανοιχτό νοτιοδυτικό ορίζοντα για να τους παρατηρήσετε για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα γίνεται.

6. Πώς θα φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού;

Πριν και μετά την 21η Δεκεμβρίου οι πλανήτες θα φαίνονται ιδιαίτερα κοντά, με τον πολύ φωτεινότερο Δία αρχικά από κάτω και μετά από πάνω. Την ίδια την ημέρα της Μεγάλης Συνόδου, όμως, οι πλανήτες θα βρίσκονται τόσο κοντά ώστε να δίνουν την εντύπωση ενός ενιαίου, ίσως ελαφρώς επιμήκους αντικειμένου. Οι έχοντες οξεία όραση θα μπορούν να ξεχωρίσουν θεωρητικά τα δύο αντικείμενα όμως η ιδιαίτερα μεγαλύτερη φωτεινότητα του Δία ίσως «πνίξει» τον αμυδρότερο Κρόνο, ειδικά αν οι συνθήκες της ατμόσφαιρας δεν είναι ιδανικές. Αναμένουμε όλοι να δούμε πώς θα φανεί στην πράξη!

7. Πώς μπορούμε να παρατηρήσουμε το φαινόμενο καλύτερα;
Με απλά κιάλια θα είναι εύκολα ορατοί ως διακριτοί οι πλανήτες ενώ θα φαίνονται και οι δορυφόροι του Δία και μια υποψία δακτυλίων του Κρόνου. Όμως, αυτό που πραγματικά περιμένουν οι παρατηρητές είναι τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρατήρησής τους από ένα τηλεσκόπιο καθώς η φαινόμενη απόστασή τους θα είναι τόσο μικρή που θα φαίνονται ακόμα και με υψηλή μεγέθυνση! Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να παρατηρήσετε μαζί, στο ίδιο πεδίο τους δακτυλίους του Κρόνου και τις ζώνες του πλανήτη Δία! Παρατηρείστε νωρίς, όσο οι πλανήτες είναι το δυνατόν ψηλότερα.

8. Πώς μπορούμε να το φωτογραφίσουμε;
Το φαινόμενο μπορεί να αποτυπωθεί με πολλούς τρόπους ωστόσο κοντά στην ημέρα της συνόδου οι φωτογραφίες τοπίου δεν θα μπορέσουν να διαχωρίσουν εύκολα τους δύο πλανήτες όπως θα γίνεται τις ημέρες πριν και μετά. Συνίσταται, λοιπόν, την βραδιά της συνόδου να γίνει φωτογράφηση μέσα από τηλεσκόπιο που μπορεί να αποτυπώσει ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά και των δύο πλανητών μέσα από το ίδιο πεδίο, είτε με στατικές φωτογραφίες είτε με βίντεο σύμφωνα με τις συνήθεις πλανητικές φωτογραφικές πρακτικές. Πρόκληση θα αποτελέσει η διαφορά στη φωτεινότητα των αντικειμένων και η χρήση ικανής εστιακής απόστασης ώστε, ανάλογα και τον φωτογραφικό εξοπλισμό, να παρέχει την απαιτούμενη διακριτική ικανότητα ώστε να καταγραφούν χαρακτηριστικά των πλανητών.

9. Πώς μπορώ να ενημερώνομαι για αστρονομικά φαινόμενα όπως αυτό;

Μπορείτε να επισκέπτεστε το AstroVox και τις σελίδες του στα κοινωνικά δίκτυα καθώς και το αστροημερολόγιό μας που περιλαμβάνει όλα τα αστρονομικά γεγονότα.

10. Υπάρχει σχέση με το άστρο των Χριστουγέννων ή το χειμερινό ηλιοστάσιο;
Καμία. Το «Άστρο των Χριστουγέννων» δε συνιστά αστρονομικό φαινόμενο ενώ η ημερολογιακή σύμπτωση με το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι ακριβώς αυτό, σύμπτωση.jup-sat-FAQ-Dec2020.png
 Περιγραφή:
 Μέγεθος αρχείου:  43.33 KB
 Διαβάστηκε:  147 φορές

jup-sat-FAQ-Dec2020.png_________________
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer


Έχει επεξεργασθεί από τον/την astrovox στις 19/12/2020, ημέρα Σάββατο και ώρα 22:33, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
astrovoxOffline
Εξωγήινος Πλανήτη Happy
Άβαταρ

Ένταξη: 18 Μάρ 2001
Σύνολο δημοσιεύσεων: 7924
Τόπος: Πάτρα
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 19/12/2020, ημέρα Σάββατο και ώρα 22:23    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Το θέμα συζητείται εδώ: https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=28520
_________________
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Αυτή η Θ.Ενότητα έχει κλειδώσει, δεν μπορείτε να απαντήσετε ή να επεξεργασθείτε συζήτηση σ' αυτή    AstroVox Forum Αρχική σελίδα -> Ανακοινώσεις Όλες οι Ώρες είναι UTC + 3
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δε μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία σε αυτό το forum
Μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία σε αυτό το forum


Βασισμένο στο phpBB. Η συμμετοχή στο AstroVox βασίζεται στους εξής όρους χρήσης