Jump to content

Όνομα Γαλαξία


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Απο παλιά είχα την απορία, αλλα ποτέ δέν κατάφερα να τη λύσω. Ποιό είναι το όνομα του δικού μας Γαλαξία;

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απ'ότι γνωρίζω ο Γαλαξίας μας δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο όνομα,λέγεται απλά Γαλαξίας με Γ κεφαλαίο για να τον ξεχωρίζουμε από τους υπόλοιπους που τους γράφουμε με γ μικρό.Άλλωστε το όνομα αυτό το έδωσαν οι αρχαίοι Έλληνες οι οποίοι δεν μπορούσαν να διακρίνουν με τα τότε μέσα άλλους γαλαξίες παρά μόνο τον δικό μας.

Ο Γαλαξίας μας λοιπόν ανοίκει σε ένα σύνολο γαλαξιών με το όνομα Τοπική Ομάδα και η ομάδα αυτή σε ένα μεγαλύτερο σύνολο ομάδων,ένα υπερσμήνος,με το όνομα Υπερσμήνος της Παρθένου το οποίο αποτελείται από 5.000 γαλαξίες περίπου και έχει διάμετρο 100.000.000 έτη φωτός.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...
Το όνομα αυτό του το είχαν δώσει οι αρχαίοι διότι τους θύμιζε ο γαλαξίας ένα γαλακτώδη δρόμο στον ουρανό. Το Milky Way μάλιστα είναι η αγγλική μετάφραση αυτού του ονόματος. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο δρόμος αυτός προήλθε από το γάλα της Ήρας. Ο Δίας θέλοντας να γίνει ο Ηρακλής ισχυρός προσπάθησε με δόλο να πείσει την Ήρα να τον θηλάσει. Η Ήρα τον θήλασε στην αρχή, όταν όμως στην πορεία κατάλαβε ποιο ήταν το παιδί το πέταξε από κοντά της και παράλληλα χύθηκε λίγο γάλα από το στήθος της, το γάλα αυτό σχημάτισε τον "γαλαξία".
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όχι φίλε μου, δεν υπάρχει τουλάχιστον σε αυτό, τίποτε τραγικό αφού τις πληροφορίες αυτές μπορείς να τις διαβάσεις αναλυτικά στο βιβλίο του Σταύρου Πλακίδη, η Μυθολογία η ονοματολογία και τα αξιοπαρατήρητα των αστερισμών, από τις εκδόσεις του συλλόγου προς διάδοσιν ωφέλιμων βιβλίων, 1992, το οποίο πιστεύω ότι είναι ένα βιβλίο απαραίτητο στον κάθε ερασιτέχνη αστρονόμο. Σε αυτό γίνεται αναφορά στους μύθους και τις δοξασίες των αρχαίων λαών που συνόδευαν όσα μπορούσαν να παρατηρήσουν. Το μόνο προβληματάκι του είναι η γλώσσα η οποία έχει στοιχεία καθαρεύουσας χωρίς όμως να παρουσιάζει δυσκολίες στην κατανόησή της.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω με τον Τάσο, πως το βιβλίο του Σταύρου Πλακίδη είναι κάτι δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός όχι μόνο ερασιτέχνη αστρονόμου αλλα όποιου θέλει να ονομάζεται απόγονος των αρχαίων Ελλήνων.

 

Ποιός δεν έχει σπίτι του μια καινή διαθήκη;

 

Ποιός όμως έχει ενα βιβλίο που του λέει πολλά περισσότερα για αυτά που πίστευαν και παρατηρούσαν οι πρόγονοί του;

 

Εμμανουηλίδης Κωνσταντίνος

Ερασιτεχνικό Αστεροσκοπείο Κ(Α)ΣΤΡΟ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι,

Το μόνο βιβλίο που πρέπει χωρίς αμφιβολία να υπάρχει σε κάθε σπίτι είναι, απ’ ότι γνωρίζω, ο τηλεφωνικός κατάλογος. Η αξία οποιουδήποτε άλλου βιβλίου θα μπορούσε να αμφισβητηθεί.

 

Γιατί άραγε να πρέπει να γνωρίζουμε καλύτερα τη μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων απ’ ότι άλλοι λαοί; Η συγγένειά μας με τους προγόνους μας αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση μια χωρίς ιδιαίτερη σημασία συγγένεια αίματος. Η συγγένεια του πνεύματος δεν προϋποθέτει καμιά σχέση αίματος.

 

Όσο για την Καινή Διαθήκη που αναφέρει ο Κώστας, δεν είμαι βέβαιος ότι είναι το κατάλληλο βιβλίο για όσους υποκλίνονται κάθε νύκτα εκστατικά μπρος στην κρυστάλλινη μαγεία, των ειδώλων ενός φακού τριών στοιχείων. Ο χαρακτηρισμός «ειδωλολάτρες» θα ήταν μάλλον εκείνος που καλύτερα θα τους ταίριαζε.

«Θεάματα εξαίσια, τεράστια, φανταστικά, θέλγουν δια του γοητευτικού κάλλους των τον ερευνώντα τας λεπτομερείας των, και μεταφέρουν εις την μεγαλειότητά του αχανούς τον παραδιδόμενον εις την προς το άπειρον πτήσιν.» (Φλαμμαριών)

 

Τείνω να πιστέψω τα τελευταία χρόνια ότι ένα βιβλίο δεν μπορεί να δράσει ευεργετικά πάνω σε έναν άνθρωπο εάν δεν το έχει γράψει πρώτα ο ίδιος. Εξαίρεση αποτελεί μόνο ο τηλεφωνικός κατάλογος.

 

Γιάννης Ηλιόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

hi there

 

genika simfwnw me ton k.gianni kai malista oi apopseis mou einai ligo perissotero "airetikes"

to erwtima kateme den einai an tha prepei na gnwrizoume kalitera tin mithologia twn asterismwn kalitera apo tous allous laous alla an the prepei na tous gnwrizoume. ti prosfairoun stin astronomia kapoies istories pou fantastikan kapoioi prin apo aiwnes kai pou den exoun kamia sxesi me tin pragmatikotita ???

exoun graftei biblia kai biblia me tis istories twn asterismwn kai tous mithous tous alla giati enas astronomos tha prepei na na gnwrizei ola afta?

edw den exoume na kanoume pia me astronomia alla me ena idos filologias, apla exei thema ta astra.

 

 

dimitris mislis

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλά ρε παιδιά έχετε διαβάσει έστω και λίγο από το βιβλίο; Από τις απαντήσεις σας καταλαβαίνω πως μάλλον δεν το έχετε μελετήσει αρκετα! Μέσα δεν αναφέρει μόνο για τη μυθολογία των αστερισμών αλλα και για ποιά ουράνια αντικείμενα μπορεί να παρατηρήσει κανείς και με διάφορα διαμετρήματα! Μιλάμε για ενα Burnhams Celestial Handbook στα ελληνικά.

 

Στην εισαγωγή του υπάρχει προτροπή προς τους ερασιτέχνες αστρονόμους αλλα και για οποιονδήποτε Έλληνα να εκμεταλλευτεί το κλίμα της χώρας μας και να αδράξει την ευκαιρία για αστρονομικές παρατηρήσεις.

 

Δεν μπορεί να έχετε διαβάσει το βιβλίο και να λέτε πως αναφέρεται μόνο στην μυθολογία των αστερισμών. Ούτε και να εξετάσετε ενα βιβλίο που γράφτηκε τη δεκαετία του 1960 προορισμένο για όποιον αγαπά τον νυχτερινό ουρανό με τα σημερινά δεδομένα. Και μόνο που κάποιος ασχολήθηκε τότε για εμένα είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ και κάτι που δεν περίμενα με τίποτα.

 

Αυτό που λέω είναι πως ενω η κληρονομιά που μας έχει μείνει αφορά την μετατροπή της αστρολογίας σε αστρονομία από τους προγόνους μας και εμείς έχουμε γνώση για πολλά θέματα και όχι για αυτά που θεωρούνταν πολύ σημαντικά στο παρελθόν...Αστρονομία; τι είναι αυτό; τι θα συμβεί αύριο... Γειά σου μεγάλε αστρολόγε... είναι η αντιδράσεις του 99% των Ελλήνων σήμερα.

 

Τώρα για το αν πρέπει να έχουμε μόνο τηλεφωνικό κατάλογο στο σπίτι μας, αυτό το αφήνω στην κρίση του καθένα.

 

Φιλικά

Κώστας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Κώστα,

 

Αν είναι εύκολο, θα σε παρακαλούσα για τις πλήρες πληροφορίες (π.χ. ISBN, εκδοτης κα) για το συγκεκριμένο βιβλίο ώστε να με βοηθήσει στην αγορά του. Φυσικά, αν γνωρίζεις και κανένα βιβλιοπωλείο που το έχει αυτή την στιγμή, θα με υποχρεώσεις!

 

Σ'ευχαριστώ εκ των προτερων.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

kwsta, den anaferomai ston siggekrimenw biblio. milaw genika, ti sou exei prosfairei i mithologia twn arxaiwn ellinwn se sxesi me tin astronomia ???

otan mia epistimi exelisete toso grigora san tin astronomia to mono pou den prepei na kaneis einai na kolas se xeperasmenes idees.

twra oso gia tin "arxaia klironomia" afto einai allo kefalaio. min xexnas oti oi arxaia progonoi sou genisan kai tin astrologia.

to thema einai na bgeite apo ton dromo pou badizan oi ellines erasitexnes tosa xronia, ta exoume pei kialles fores. na min menete se pragmata pou exoun pethanei. den mporw na pistepsw gia paradeigma oti esi exeis anakgi na biabaseis oute mia selida apo ena tetoio biblio pou graftike to '60 gia na gineis kaliteros .....

 

filika

 

kala na pernate

 

dimitris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η παραπάνω συζήτηση όπως εξελίσσεται, μου φαίνεται αποδεικνύει ότι εκτός από την εξ αίματος συγγένεια (στο βαθμό που υφίσταται) με τους αρχαίους Έλληνες υπάρχει και μια πολύ έντονη πνευματική συγγένεια. Από την ερώτηση για το όνομα του Γαλαξία μας, περάσαμε σε μια συζήτηση φιλοσοφικού χαρακτήρα για το εάν οι μύθοι έχουν κάποια αξία για την αστρονομία. Δεν θα ήθελα τα παραπάνω να εκληφθούν ως αποδοκιμασία σε καμία περίπτωση.

Πάντως το αν έχει αξία για κάποιον να αφιερώσει έστω και ελάχιστο κόπο για να ασχοληθεί με τη μυθολογία, είναι το ίδιο με το να λέει κανείς πως ένα ποίημα είναι ίχνη μελανιού πάνω σε χαρτί. Αυτό δε σημαίνει πως είναι κατακριτέος όποιος δεν ενδιαφέρεται για τη ποίηση, αλλά καλό θα ήταν να έχει την ωριμότητα να καταλάβει πως τα μέτρα και τα σταθμά για το τί αξίζει ή όχι έχουν να κάνουν με την αισθητική του καθενός. Προσωπικά πιστεύω πως μέσα από την μυθολογία μπορούμε να εξερευνήσουμε το εμβρυακό στάδιο της αστρονομικής σκέψης. Κυρίως όμως χαρίζει μια ομορφιά και γοητεία στον αστρόφιλο.

Αν και δε θέλω να ανακινήσω το θέμα για το οποίο ήδη έχουν ειπωθεί πολλά (ερασιτέχνης αστρονόμος) μιας και αναφέρθηκε σε μία προηγούμενη δημοσίευση, θα ήθελα να τονίσω πως ο λόγος που αδυνατούμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο είναι η απροθυμία μερικών να δεχτούν ότι δεν επιθυμούν όλοι να κοιτάζουν τον ουρανό με τον ίδιο τρόπο. Ενδεχομένως ο όρος "ερασιτέχνης αστρονόμος" για μια μερίδα ανθρώπων να σημαίνει κάτι συγκεκριμένο (τηλεσκόπια, συστηματικές παρατηρήσεις κλπ) και ίσως να έχουν ένα δίκιο που ενοχλούνται όταν κάποιος που έχει διαβάσει πέντε βιβλία αστρονομίας και έχει δει δυο φορές με τηλεσκόπιο αυτοαποκαλείται "ερασιτέχνης αστρονόμος". Αυτός ο άνθρωπος όμως δεν το κάνει αυτό από αλαζονία ή κακοπροαίρετα, αλλά από άγνοια και καλό θα ήταν να το κατάλαβαιναν αυτό οι περισσότεροι που του επιτίθενται.

Θα ήθελα να επισημάνω στον φίλο Messier51 ότι από παντού μπορεί κανείς να αποκομίσει κέρδος, αρκεί να ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του. Όσο για το: "na min menete se pragmata pou exoun pethanei. den mporw na pistepsw gia paradeigma oti esi exeis anakgi na biabaseis oute mia selida apo ena tetoio biblio pou graftike to '60 gia na gineis kaliteros", οποιαδήποτε γνώση δεν πεθαίνει απλά συμπληρώνεται.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα σε ολους!!

Γιατί βλεπεις φιλε whirlpool galaxy( :wink: ) ετσι, στενα το ζητημα της προσφορας μιας πληροφοριας(εν προκειμενω της γνωσης της μυθολογιας);

Νομιζω πως καλο ειναι να μη παρατηρουμε μια πληροφορια που πολλες φορες συνεπαγεται ΓΝΩΣΗ,χρησιμοθηρικα!!

 

Λες αν μας προσφερει κατι σε σχεση με την αστρονομια

 

Το ζητημα δεν ειναι αυτο, δηλαδη τί "κερδισαμε" με την εν λογω γνωση, τί

"μας εδωσε" για να της ανταποδωσουμε κι εμεις με τη σειρα μας την αναγνωριση απο κοινου και τελικα να αποσπασει μια ευρεια αποδοχη σε σχεση με αλλες "αχρηστες" γνωσεις.Σκοπος μας δεν ειναι να δωσουμε βραβειο στη γνωση που προσεφερε, ουτε να εκδικηθουμε αυτη που "δεν προσεφερε" μη δινοντας της προσοχη ή ξεχνωντας την.

 

Δεν πρεπει να ξεχναμε οτι ολοι αυτοι οι μυθοι αποτελουν αναποσπαστο κομματι του ιδιου του πολιτισμου μας, δεν λεω βεβαια οτι ειναι απαραιτητο να εισαι γνωστης ολων αυτων,αλλασυνθετουν και ενα αλλο κομματι της αστρονομιας, που δεν ειναι μονο μαθηματικα ή φυσικη, αλλα φιλοσοφια, μυθολογια, ενας αλλος τροπος να δεις και να γνωρισεις τον ουρανο λιγοτερο ή περισσοτερο ρομαντικος, δε ξερω..

 

Απο την αλλη πλευρα, η γνωση αυτων των μυθων, μαζι με αυτη τη "χρησιμη",στο συνολο τους αυτα σου προσφερουν κατι που ειναι πολλα σκαλια πιο πανω απο τη συγκριση"χρησιμης"και "αχρηστης" γνωσης, μιλω για την κουλτουρα, που ερχεται να ολοκληρωσει τον επιστημονα και το ιδιο το ατομο.

 

Με το σκεπτικο αυτο λοιπον(το δικο σου)να βαλουμε την ιστορια της αστρονομιας στην ακρη καθως ειναι γεματη απο "πεθαμενες" ιδεες, να μη διαβασουμε για την αριστοτελεια φυσικη καθως κι αυτη πλεον δεν ισχυει, γενικα να περιθωριοποιησουμε για να μην πω καταργησουμε το ιστορικο κομματι της επιστημης ή οτι εγινε"ιστορια"αρα παρελθον αρα "αχρηστο" και να αγνοησουμε τον παιδευτικο και παιδαγωγικο ρολο αυτης της ιστοριας(καθως πολυ χονδρικα θα πω οτι η ιστορια διδασκει, εδειξε, δειχνει και θα δειχνει λαθη,παραληψεις,πρωτοτυπιες, καινοτομο τροπο σκεψης και ενα σωρο αλλα απο τα οποια διδασκομαστε και διδασκουμε).

 

Ο τροπος σκεψης ειναι αυτος που μας ενδιαφερει, οι τακτικες..και αυτο μας προσφερει απλοχερα η μελετη της ιστοριας, πραγματων που εσυ χαρακτηριζεις "ξεπερασμενα" γιατι δεν αντεξαν στο περασμα του χρονου και τα χρονια ή οι αιωνες τα εθαψαν.Γιατι να τα θαψουμε κι εμεις ξεχνοντας ετσι παραλληλα τους πνευματικους δημιουργους τους καποιοι απο τους οποιους υπηρξαν πραγματικα κορυφαιοι στο χωρο των επιστημων;Κατι τετοιο θα μας εδινε και βραβειο αγνωμοσυνης.Αλλωστε το λαθος που χαρακτηριζει,αγαπητε Δημητρη,τις "ξεπερασμενες" ιδεες υπηρχε ανεκαθεν και ο ρολος του στην επιστημονικη σκεψη καθοριστικος, μαθαμε απο αυτα,γιατι να θαψουμεεμεσα και τα λαθη επειδη απλως ειναι λαθη;

 

Μπορείνα προτιμας επιστημονες που σνομπαρουν αυτες τις ιστοριες περι αστερισμων κλπ αλλα εγω παλι προτιμω την ιντελλιγκεντσια να εχει παιδεία τουλαχιστον οσον αφορα στον τομεατου καθενος και κατι τετοιο προυποθετει να γνωριζεις τετοια "αχρηστα" πραγματα γιατι οταν θα χρειαστει να μιλησει στον αδαη ή σε μια ταξη αδαων και μαλιστα νεων ατομων, δε θα ξεκινησει απο την πληθωριστικη κοσμολογια, ουτε απο την κβαντικη, θα ξεκινησει απο καπου που θα εξαψει το ενδιαφερον του κοινου, καπου που πρωτιστως θα προσελκυσει το νεο κιολας ανθρωπο και θα τον κανει πιο ευαισθητο στην μαγευτικη εικονα του νυχτερινου ουρανου..

φιλικα Βαγγελης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν είναι εύκολο, θα σε παρακαλούσα για τις πλήρες πληροφορίες (π.χ. ISBN, εκδοτης κα) για το συγκεκριμένο βιβλίο ώστε να με βοηθήσει στην αγορά του. Φυσικά, αν γνωρίζεις και κανένα βιβλιοπωλείο που το έχει αυτή την στιγμή, θα με υποχρεώσεις!

 

Αντώνη, σε παραπέμπω σε παλαιότερο topic με συζήτηση για το συγκεκριμένο βιβλίο:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=466

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κύριε Γιάννη,

Θα διαφωνήσω ότι ο τηλεφωνικός κατάλογος είναι το απαραίτητο βιβλίο που θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Ίσως να μην γνωρίζετε ότι πολύ απλά υπάρχει το internet αλλά και CD τα οποία μπορούν πολύ καλύτερα να καλύψουν τη συγκεκριμένη ανάγκη.

Δεν νομίζω ότι η τοποθέτηση του προηγούμενου φίλου μας είχε θρησκευτικό χαρακτήρα, αλλά απλά με αυτή την έκφραση ήθελε να δώσει έμφαση στην τοποθέτησή του.

Όσο για το συγκεκριμένο βιβλίο, του οποίου σίγουρα δεν είμαι ο συγγραφέας, δεν είμαι σίγουρος για το κατά πόσο το γνωρίζετε αφού στο εσωτερικό του θα βρείτε πληροφορίες για αυτά που πίστευαν για τα άστρα και τους αστερισμούς όχι μόνο οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και οι περισσότεροι αρχαίοι πολιτισμοί. Οι πληροφορίες αυτές όμως, είναι τμήμα μόνο αυτού του βιβλίου το οποίο προσεγγίζει τις 1000 σελίδες. Δεν αναφέρθηκε ποτέ ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το Α και το Ω της ερασιτεχνικής αστρονομίας. Οι αδυναμίες του είναι γνωστές και συγκεκριμένες για όσους το έχουν ξεφυλλίσει αφού η συγγραφή του έγινε το 1974 και μάλιστα σε απλή καθαρεύουσα. Είναι όμως ένα βιβλίο αρκετά χρήσιμο που σίγουρα έχει θέση στη βιβλιοθήκη του ερασιτέχνη αστρονόμου, γραμμένο στην ελληνική γλώσσα και όχι μετάφραση κάποιας ξενόγλωσσης έκδοσης, πράγμα που το καθιστά αρκετά προσιτό στην τιμή και κατάλληλο ώστε να ντύσει με γοητευτικό τρόπο τις νυκτερινές μας περιπλανήσεις. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρούμε μέσω του Hubble ώστε πάντοτε να μας μαγεύει η εικόνα. Πολλές φορές θα πρέπει να δουλέψει η φαντασία μας βλέποντας τα άστρα και τους γαλαξίες ώστε να φτιάξουμε ένα όμορφο περιτύλιγμα για τα υποτονικά φωτάκια.

Η τελευταία παράγραφος δημιουργεί ερωτηματικά. Δεν είμαστε μια ανθρωπότητα συγγραφέων και όλοι λαμβάνουμε πληροφορίες και κτίζουμε τη γνώση μας και μέσω των βιβλίων, καλών ή κακών. Η γνώση δομείται από στοιχεία και πληροφορίες που κάποιοι άλλοι έκαναν τον κόπο να τα συλλέξουν και να τα παραθέσουν σε κάποιο βιβλίο. Θεωρώ άστοχη την τοποθέτηση αυτή η οποία ίσως να οφείλεται σε κακή διατύπωση.

Όσο για τον φίλο Δημήτρη θα ήθελα να του πω να μην απαξιώνει σε τέτοιο βαθμό τη μυθολογία η οποία είναι προϊόν των πολιτισμών που πέρασαν από τον πλανήτη μας. Σίγουρα μέσα από αυτή δεν θα μπορέσει κάποιος να διακρίνει καλύτερα ούτε το νεφέλωμα του Ωρίωνα, ούτε τον σπειροειδή γαλαξία της Ανδρομέδας. Επειδή όμως, η απάντηση στα ερωτηματικά του απαιτεί αρκετές ακόμα παραγράφους και μάλλον έχω κουράσει θα πρότεινα απλά να κοιτάξει γύρω του και να αντιληφθεί τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν όλοι οι σοβαροί επιστήμονες, σε κάθε χώρο, τις αναζητήσεις και τις προσεγγίσεις των αρχαίων πολιτισμών. Ας σκεφτεί ότι αυτό κάτι μπορεί να σημαίνει.

 

Και κάτι για τον Aristarchus:

Όχι μην τρομάζεις∙ πληροφορία θέλω να σου δώσω.

Η μυθολογία, η ονοματολογία και τα αξιοπαρατήρητα των αστερισμών

Σταύρου Μ. Πλακίδου

Εκδόσεις: Σύλλογος προς διάδοσιν ωφέλιμων βιβλίων

Αθήναι 1992

ΙSBN-960-7133-24-2

Λυπάμαι που δεν μπορώ να θυμηθώ το όνομα του βιβλιοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας από όπου το προμηθεύτηκα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι,

 

Διαβάζοντας τις δημοσιεύσεις για το ποια βιβλία έχουν θέση και ποια όχι στη βιβλιοθήκη μου υπό τον κραταιό τίτλο "Γαλαξίας", απόφασισα να λάβω και εγώ μέρος. :)

 

Το μόνο βιβλίο που πρέπει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη κάθε Ελληνα αστρονόμου, είναι το "Γυρίστε το Γαλαξία με ωτοστόπ". Είναι μια σειρά τεσσάρων περιεκτικότατων βιβλίων, που αναφέρουν όλες τις μυθολογίες του Γαλαξία, μαζί με έναν καταπληκτικό οδηγό για τα πιο ενδιαφέροντα σημεία στο ουράνιο στερέωμα.

 

Δίνει μια ανατρεπτική απάντηση στο ερώτημα της προέλευσης του ανθρώπου και περιγράφει με μια διορατική ματιά το τέλος του πλανήτη μας και όλου του Σύμπαντος.

 

Επειδή δεν νοείται αστρονόμος ούτε ερασιτέχνης ούτε επαγγελματίας, που δεν έχει διαβάσει αυτό το βιβλίο, θα πρότεινα στο forum να οργανώνει συχνά test και όσοι δεν έχουν ικανοποιητικές απαντήσεις να διαγράφονται. 8)

 

 

Προσοχή!!! Εχετε ολόκληρο Σαββατοκύριακο για να διαβάσετε. :shock:

 

 

Στάθης Αλεξόπουλος :lol: :lol:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανδρέα και Στάθη,

 

Σας ευχαριστω για τις πληροφοριες σε σχεση με το βιβλιο του Πλακιδου !!!

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η δυσκολία της συνεννόησης δείχνει ότι δεν αρκεί να διαβάζουμε αυτά που γράφει κάποιος για να τα καταλάβουμε. Προϋπόθεση είναι να έχουμε ήδη προβληματιστεί αρκετά πάνω στα θέματα που διαπραγματεύεται, να ξέρουμε να τον ακούμε με προσοχή και το κύριο μέλημά μας να μην είναι απλά να επικρατήσει η άποψή μας. Γιατί, φοβάμαι πολύ, ότι ακόμη και αν συμπεριλάβουμε στη νέα ελληνική γραμματική τα απαραίτητα πλεον κίτρινα γελαστά προσωπάκια που θα δείχνουν πότε κάνουμε χιούμορ, πότε χρησιμοποιούμε μετωνυμία ή μεταφορά, δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Γιάννης Ηλιόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εφ’όσον το σχόλιό μου δεν έγινε αντιληπτό θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι θα πρότεινα ανεπιφύλακτα το βιβλίο του κ. Πλακίδη σε κάθε ερασιτέχνη αστρονόμο και κάθε καλλιεργημένο άνθρωπο !

 

Έχει δίκιο ο Κώστας να εκθειάζει το βιβλίο αυτό στο βαθμό που το κάνει, ας μου επιτρέψει όμως να είμαι δύσπιστος για το αν υπάρχουν βιβλία ικανά να εμπνεύσουν και να ενθουσιάσουν όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους και «όλους όσους θα ήθελαν να λέγονται απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

 

Είναι εύλογο ο Δημήτρης, ως αστρονόμος, να βρίσκει ξεπερασμένο το αστρονομικό περιεχόμενο του βιβλίου αυτού. Το Astronomical Image Processing for Windows του Berry είναι σίγουρα περισσότερο επίκαιρο και ενδιαφέρον για όσους θα ήθελαν να ασχοληθούν στις μέρες μας με την αστρονομία.

 

Εμένα βέβαια μου αρέσουν και τα παλιά και τα ξεπερασμένα βιβλία πάρα πολύ, μάλλον γιατί δεν πολυπιστεύω στην πρόοδο. Πιστεύω στο νόμο της συντήρησης της ποσότητας του ανεξιχνίαστου μέσα από τις μεταμορφώσεις του. Νομίζω λοιπόν ότι θα έρθει ο καιρός που η σύγχρονη επιστήμη θα αποτελέσει και αυτή μέρος της ιστορίας της μυθολογίας. Όμως όλοι αυτοί οι μύθοι, όλες αυτές οι ιστορίες ήταν και είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές. Και όλοι αυτοί οι κόσμοι που δημιουργούν είναι υπέροχοι. Και εγώ θα ήθελα να τους γνωρίσω όλους !

 

Γιατί να μην ταυτίσουμε την ευρύτερη ανθρώπινη πραγματικότητα με τη δυνατότητα να βιώνουμε μια πολλαπλότητα μυθικών κόσμων ; Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι ερευνώντας τους μύθους μας γνωρίζουμε τον εαυτό μας.

 

Γιάννης Ηλιόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

kalispera,

 

distixos diapistwnw kai egw akoma mia fora, opos eipe kai o k. giannis, iparxei mia sigxisi se afta pou legontai kai se afta pou apantontai.

 

wraia. kala kai omorfa ola afta. mou lete oti einai kalo a meletame tin arxaia grammatia panw stin astronomia kai stin fisiki (o filos evans milise gia aristoteliki fisiki). to erwtima einai giati ??? gia na min pesoume sta idia lathei tou parelthontos oso afora tin epistimi ??? diladi me liga logia mou lete oti meletate arxaia elliniki mithologia kai ali tin istoria tis epistimis gia na min kanete ta idia lathei stis anakalipseis sas ??? einai apla paidagogikoi logoi ??? ti einai ??

pragmatika poios apo emas pistevei oti einai axios na anakalipsei kati me ton exoplismo kai tis gwseis pou diathetei ??

oso gia tous ekolaptomenous astronomous pouthena ston kosmo oi astronomoi, epagelmaties kai erasitexnes, den gnwrizoun kai den ediaferontai gia ti mithologia twn asterismwn PROKEIMENOU NA GINOUN KALITEROI ASTRONOMOI. afti einai i diafora !!!!

i mithologia tis astronomias einai ena mithistorima. mia wraia tainia i' ena wraio paramithi. opoios thelei na to diabasei apla to diabazei. afto pou episimenw egw einai oti ENA TETOIO BIBLIO DEN BGAZEI KALITEROUS ASTRONOMOUS, APLA PERNAS KALA (I' OXI, EXARTATE) TIN WRA SOU.

afto fainete stin epagelmatiki astronomia. stin exelixi tis gnwsis. kaneis den asxolitai me paramithia.

teliwnwntas exw na pw oti ena biblio mithologias tis astronomias exei tin idia axia gia enan ASTRONOMO oso exei kai ena biblio astrologias. anakribies kai pragmata pou DEN EXOUN KAMIA SXESI ME TIN PRAGMATIKOTITA. apla o kathenas einai eleftheros na diabazei oti thelei. afto einai to simantiko tis istorias.

 

panta filika

 

 

dimitris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη,

Η εξέλιξη των επιστημονικών θεωριών συχνά προκύπτει μέσα από τις κρίσεις της θεωρίας που υποδηλώνουν την ανάγκη μιας αναθεώρησης των προϋποθέσεων του ισχύοντος εννοιολογικού πλαισίου.

Η εξοικείωση του επιστήμονα-δημιουργού στην περίπτωση αυτή με την ιστορία της σκέψης του παρέχει την απαραίτητη ελευθερία πνεύματος για να αποστασιοποιηθεί από το καθιερωμένο μοντέλο.

Ο προβληματισμός των αρχαίων φιλόσοφων που εγκαινίασαν τον «πολιτισμό του λόγου» έχει εντοπίσει ήδη από την εποχή του Αριστοτέλη τις βασικές αντινομίες που αφορούν το νόημα της γνώσης και της εμπειρίας. Πέρα από τις συγκεκριμένες προτάσεις της Αριστοτελικής φυσικής που δεν ισχύουν σήμερα, το ευρύτερο φιλοσοφικό πλαίσιο μέσα από το οποίο προκύπτει η φυσική αυτή παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Γιατί και πάλι η επιστήμη αισθάνεται την ανάγκη να καταλάβει τον εαυτό της και να επαναπροσδιορίσει το νόημά της. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός πως επιστήμονες-δημιουργοί όπως ο Μπόρ, ο Άινσταιν, ο Χάιζεμπεργκ αντλούσαν πάντοτε από την ανθρωπιστική τους παιδεία επιστημονική έμπνευση.

 

Νομίζω ότι αυτή είναι, σε πολύ γενικές γραμμές, η απάντηση στο ερώτημά σου. Δεν μπορώ φυσικά να την αναπτύξω περισσότερο στα πλαίσια αυτού του φόρουμ.

 

Γιάννης Ηλιόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης