Jump to content

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναζήτησης εξωηλιακών πλανητών


gbirsianis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το διαστημικό τηλεσκόπιο COROT πρόκειται να εκτοξευθεί τον προσεχή Δεκέμβριο και θα αποτελέσει έτσι το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα αναζητήσει πλανήτες με πετρώδη σύσταση πέρα από το Ηλιακό μας Σύστημα.

Στη δεκαετία που ακολούθησε την ανακάλυψη του πρώτου πλανήτη έξω από το Ηλιακό μας Σύστημα στον 51b του Πήγασου το 1995, περισσότεροι από 200 νέοι πλανήτες έχουν ανακαλυφθεί από μεγάλα τηλεσκόπια τοποθετημένα στην επιφάνεια του δικού μας πλανήτη. Το COROT υπόσχεται να ανακαλύψει πολλούς περισσότερους κατά τη διάρκεια των 2,5 ετών της αποστολής του και να επεκτείνει τα όρια της γνώσης μας για ολοένα και μικρότερους πλανήτες.

Θα προσπαθήσει να εντοπίσει την ελάχιστη εκείνη μείωση της λαμπρότητας που προκαλείται όταν ένας πλανήτης διασχίζει από τη μια άκρη στην άλλη την επιφάνεια του άστρου γύρω από το οποίο περιφέρεται (transit).

Οι περισσότεροι από τους πλανήτες που αναμένεται να εντοπίσει πιστεύεται ότι θα είναι σαν τον Δία σε θερμή όμως κατάσταση και αυτό γιατί θα βρίσκεται σε κοντινή τροχιά γύρω από το άστρο του. Ένα άγνωστο προς το παρόν ποσοστό των πλανητών που θα ανακαλυφθούν από το διαστημικό αυτό τηλεσκόπιο αναμένεται να είναι βραχώδεις κόσμοι, πιθανότατα λίγες μόλις φορές μεγαλύτεροι από τη Γη μας ή και ίσως λίγο μικρότεροι. Εάν το COROT βρει τέτοιους κόσμους αυτοί θα αποτελέσουν μια διαφορετική κατηγορία πλανητών, ενώ θα ανοίξει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στην προσπάθεια αναζήτησης πλανητών γύρω από άλλα άστρα, καθώς θα είναι η πρώτη αποστολή που θα καταγράψει τους βραχώδεις πλανήτες των άστρων αυτών.

Από όλους τους πλανήτες αυτού του είδους που πιθανόν περιμένουν να ανακαλυφθούν, το COROT είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να δείχνει τη μεγαλύτερη ευαισθησία στους πλανήτες που έχουν περίοδο περιφοράς λιγότερο από 50 ημέρες. Αυτοί θα βρίσκονται σε τροχιές πολύ πιο κοντινές προς το άστρο τους από αυτή του δικού μας Ερμή. Στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοια εγγύτητα σε ένα άστρο θα σήμαινε σχεδόν μηδενική πιθανότητα ύπαρξης οποιασδήποτε μορφής ζωής. Παρόλα αυτά, εάν ανακαλύπτονταν ένας τέτοιος κόσμος σε τροχιά γύρω από ένα κόκκινο νάνο π.χ. θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι βρίσκεται ακριβώς στη σωστή απόσταση για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του.

Το COROT είναι μια διεθνής αποστολή στην οποία συμμετέχουν η Αυστρία, η Ισπανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Βραζιλία και η Γαλλία με επικεφαλής την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της τελευταίας (CNES). Στην αποστολή συμμετέχει και η ESA της οποίας το Τμήμα Έρευνας και Επιστημονικής Υποστήριξης σχεδίασε, κατασκεύασε και ήλεγξε δύο από τις μονάδες επεξεργασίας δεδομένων με τις οποίες είναι εφοδιασμένο το σκάφος. Επιπρόσθετα η ESA παρείχε τα οπτικά μέρη του τηλεσκοπίου, το οποίο αποτελεί και το βασικό όργανό του. Το πρωτεύον κάτοπτρό του έχει διάμετρο 30 cm.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής το τηλεσκόπιο θα συλλέξει το φως χιλιάδων άστρων και θα το οδηγήσει σε μια ειδική “διπλή” κάμερα.

Το ένα μέρος της κάμερας έχει σχεδιαστεί για έρευνα πλανητών και το άλλο για την ανίχνευση των ανεπαίσθητων μεταβολών του αστρικού φωτός, οι οποίες προκαλούνται από ηχητικά κύματα που ρυτιδώνουν την επιφάνεια. Τα κύματα αυτά είναι αντίστοιχα με τα σεισμικά κύματα στη Γη.

Μελετώντας τα κύματα αυτά οι αστρονόμοι μπορούν να αποκομίσουν μια πιο λεπτομερή εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό των άστρων. Η τεχνική είναι γνωστή ως “αστροσεισμολογία” (asteroseismology). Το Ηλιακό Παρατηρητήριο SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) έχει κάνει ήδη, για χρόνια, πρωτοποριακές έρευνες στον Ήλιο γύρω από το θέμα αυτό. Έχει αποδείξει ότι είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος τρόπος για να κατανοηθούν σε βάθος οι συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό των άστρων και οι αστρονόμοι είναι πρόθυμοι να επεκτείνουν την τεχνική αυτή και σε άλλα άστρα.

Το COROT θα εξετάσει τουλάχιστον πενήντα συγκεκριμένα άστρα για μια πιο λεπτομερή έρευνα προς την κατεύθυνση αυτή. Θα επιλεγούν άστρα διαφορετικού μεγέθους και συμπεριφοράς και η έρευνα αυτή θα εφοδιάσει τους αστρονόμους με την πιο πλήρη εικόνα γύρω από την εξέλιξη των άστρων.

Το όνομα COROT προέρχεται από τις λέξεις “Convection Rotation and planetary Transits”. Το όνομα αντικατοπτρίζει τους επιστημονικούς σκοπούς της αποστολής με τις λέξεις convection (μεταφορά) και rotation (περιστροφή) να παραπέμπουν στην αστροσεισμολογία. Και οι δύο σκοποί απαιτούν μεγάλη ευαισθησία της κάμερας ώστε να ανιχνεύονται οι μεταβολές στη λαμπρότητα των άστρων της τάξης του 1/100.000. Για να επιτευχθεί αυτή η ευαισθησία η ομάδα σχεδίασης της ESA επινόησε ένα πρωτοποριακό διάφραγμα το οποίο εγκλωβίζει και οδηγεί στο τηλεσκόπιο κάθε αποκλίνουσα ακτίνα φωτός.

Η εκτόξευση του COROT ανοίγει ένα νέο εντυπωσιακό κεφάλαιο στην αναζήτηση πλανητών γύρω από άλλα άστρα και αποτελεί σίγουρα ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

 

ΠΗΓΕΣ : ESA-ESO Report No1 for Extra-Solar Planets

www.esa.int

 

update:

 

Σε τροχιά το Διαστημικό Τηλεσκόπιο COROT:

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, 16:23 ώρα Ελλάδος η εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου COROT. Η εκτόξευση έγινε από το νέο πύραυλο Soyuz 2-1b στο Baikonur Cosmodroeme στο Kazakhstan και το τηλεσκόπιο μπήκε σε τροχιά μετά από περίπου 50 λεπτά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.esa.int/esaCP/SEMYOPQJNVE_index_0.html

http://www.cnes-tv.com/corot_en/

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκπληκτικά νέα!

 

Αναμένονται κι'άλλα εξελιγμένα προγράμματα στα επόμενα χρόνια όπως το Terrestial Planet Finder και το πρόγραμμα Δαρβίνος...

 

Θεωρώ ότι μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια θα έχουμε απαντήσει οριστικά στο αιώνιο ερώτημα που μας βασανίζει..

"είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν;"

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η προσπάθεια των αστρονόμων σήμερα να ανακαλύψουν νέους πλανήτες πέρα από το δικό μας σύστημα στηρίζεται σε αυτή ακριβώς την προσδοκία. Στην ανακάλυψη ζωής και μάλιστα με νοημοσύνη.

Η πεποίθηση ότι δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας όμως απομένει μία μικρή λεπτομέρεια, να αποδειχθεί με επιστημονικά δεδομένα.

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως αν κρίνουμε από τις εντελώς αλόκοτες και απροσδόκητες τροχιές και θέσεις των εξωηλιακών πλανητών που ανακαλύψαμε πρόσφατα αποδυκνύει αν μη τι άλλο ότι το σύμπαν δεν είναι απαραίτητα συμβατό με τις εκάστοτε προσδοκίες και θεωρίες μας..

Οπότε το αν είμαστε ο μόνος ζωντανός πλανήτης μένει να το μάθουμε στ'αλήθεια παρά να το προσδοκούμε..

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με τη λέξη προσδοκία εννοώ δεδομένη τη βεβαιότητα ύπαρξης ζωής σε κάποιο ή κάποιους άλλους Κόσμους προσδοκώντας εμείς οι άνθρωποι, οι κάτοικοι του πλανήτη Γη να αποκτήσουμε τα δεδομένα εκείνα που θα το επιβεβαιώσουν.

Συνεπώς φίλε dimo νομίζω ότι συμφωνούμε απόλυτα και εκφράζουμε ακριβώς την ίδια ιδέα.

Εξάλλου κάπου διάβασα, χωρίς δυστυχώς να θυμάμαι που, ότι στο Σύμπαν οποιαδήποτε ιδέα και οποιοδήποτε σενάριο είναι εφικτά, αρκεί να υπάρχει φαντασία και μάλλον στο Σύμπαν υπάρχει πολύ!

Κοντολογίς τα πάντα μπορούν να συμβούν.

 

Φιλικά Γιώργος O:)

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

οι μονοι εξωηλιακοι πλανητες που γνωριζω μεσα απο αναφορες ειναι (με καθε επιφυλαξη) οι 3 συνοδοι του υ ανδρομεδας και αυτος του 51 πηγασου. γνωριζετε μηπως φιλοι καποιους αλλους η εχουν γινει καποιες αλλες αναφορες εκτος απο τους παραπανω;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εδώ θα βρεις την πλήρη λίστα με τους μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένους ανακαλυφθέντες εξωπλανήτες..

205 μέχρι στιγμής!!

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_stars_with_confirmed_extrasolar_planets

Έχουν βρεθεί και λίγοι που είναι σε τροχιά γύρω από πάλσαρ, καφε νάνους καθώς και ελεύθεροι δίχως να είναι σε συγκεκριμένη τροχιά γύρω από άστρο!

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και γενικά τα πάντα για τους εξωηλιακούς πλανήτες εδώ: http://exoplanet.eu/ , όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές στο παρελθόν. :wink:

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...
  • 5 εβδομάδες αργότερα...

Τη νύχτα μεταξύ 17 και 18 Ιανουαρίου 2007 το COROT άνοιξε με επιτυχία το προστατευτικό κάλυμμα του τηλεσκοπίου του και συνέλεξε το πρώτο αστρικό φως πραγματοποιώντας την πρώτη του παρατήρηση.

Περισσότερα θα βρείτε εδώ : http://www.esa.int/esaSC/SEMH7ASMTWE_index_0.html

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Σήμερα ανακοινώθηκε από την ESA η ανακάλυψη του πρώτου εξωηλιακού πλανήτη από το COROT.

Πρόκειται για έναν αέριο γίγαντα με μάζα περίπου 1,5 φορά τη μάζα του Δία και ακτίνα περίπου 2 φορές την ακτίνα του.

Περιφέρεται γύρω από έναν κίτρινο νάνο, σαν τον δικό μας Ήλιο, συμπληρώνοντας μια περιφορά σε 1,5 ημέρα.

Απέχει από τη Γη 1500 ε.φ. και βρίσκεται προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Μονόκερου.

Η ανακάλυψη αυτή δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο από μόνη της, καθόσον έχουν ήδη ανακαλυφθεί σχεδόν 2 εκατοντάδες τέτοιοι πλανήτες μέχρι σήμερα, ωστόσο το γεγονός ότι αυτή έγινε από το συγκεκριμένο διαστημικό τηλεσκόπιο γεμίζει τους επιστήμονες με αισιοδοξία για μελλοντικές ανακαλύψεις πλανητών του μεγέθους και της σύστασης της Γης μας.

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ : http://www.esa.int/esaCP/SEMCKNU681F_index_0.html

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 έτη αργότερα...

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου θα κατασκευαστεί στη Χιλή

 

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ θα κατασκευαστεί στην έρημο της νότιας Χιλής, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO).

 

Με μήκος 42 μέτρα το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT) θα αναζητήσει στο διάστημα την ύπαρξη εξωπλανητών, δηλαδή πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Επιπλέον, θα προσπαθήσει να διαλευκάνει το μυστήριο της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.

 

Το τηλεσκόπιο θα κατασκευαστεί στα 3.060 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ένα βουνό της πλούσιας σε ορυκτά ερήμου Ατακάμα στη νότια Χιλή, η οποία προτιμάται από τους ειδικούς καθώς εκεί επικρατούν χαμηλά επίπεδα εξάτμισης του νερού και καθαρός ουρανός κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Πέντε χώρες -η Ισπανία, το Μαρόκο, η Νότια Αφρική, η Αργεντινή και η Χιλή- βρίσκονταν ανάμεσα στις υποψήφιες για να φιλοξενήσουν το τηλεσκόπιο.

 

«Το μέγεθος θα μας επιτρέψει βασικά να δούμε πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη» δήλωσε ο Λαρς Λίντμπεργκ Κρίστενσεν, επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης του Παρατηρητήριου που εδρεύει στο Γκάρτσινγκ της Γερμανίας.

 

«Θα είναι δυνατό να εξετάσουμε θεμελιώδη φυσικά ζητήματα σε ένα βαθμό που δεν ήταν προηγουμένως ποτέ δυνατό. Θα εξετάσουμε μαύρες τρύπες, γαλαξίες, σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια, τα οποία είναι δύο τελείως άγνωστα τμήματα του σύμπαντος» πρόσθεσε ο κ. Κρίστενσεν.

 

Το τηλεσκόπιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2018, μετά από επτά χρόνια εργασιών.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

tile.jpg.0e556ea8020beef0db54206615c1c2ea.jpg

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

 

http://www.pdesypris.com/

http://www.ceo-despet.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το COROT ανεκάλυψε τον ένατο πλανήτη του τη 17η Μαρτίου 2010. Ως γνωστόν, οι ανακαλύψεις του βασίζονται αποκλειστικά στη μέθοδο της διάβασης (Transit).

 

Ιδού και το site με το σχετικό άρθρο:

http://www.dlr.de/en/desktopdefault.aspx/tabid-11/129_read-23114/%7C

 

Να και τα περαιτέρω στοιχεία του συστήματος, στο πινάκιον δίπλα:

http://en.wikipedia.org/wiki/COROT-9b

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης