Jump to content

Meade ETX 125


Adam

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φίλοι γεια σας. Μετά από 1 χρόνο περίπου επικοινωνώ και πάλι μαζί σας για γνώμες και συμβουλές. Τότε με βοηθήσατε πολύ και σας ευχαριστώ όλους ( ιδιαίτερα τον Πέτρο-psordinas).Tώρα και μετά από περιπέτειες και συγκυρίες, είμαι κάτοχος ενός ΕΤΧ125 της Meade. Επειδή έχω πρόβλημα με την ακρίβεια στο goto , παρόλα τα drives training,θα ήθελα να παρακαλέσω όσους έχουν τηλεσκόπιο της σειράς ΕΤΧ με autostar και έχουν ή είχαν το ίδιο πρόβλημα να μου πουν για τις ενέργειες που έκαναν. Εχω επισκεφθεί πολλές φορές το www.weasner.com αλλά μήπως θα μπορούσαμε οι έλληνες χρήστες να ανταλλάξουμε γνώμες και απόψεις χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουμε στην άλλη πλευρά του πλανήτη;

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Adam γειά σου,

είμαι και εγώ κάτοχος Meade & autostar (DS-114). Θα ήθελα να διευκρινήσεις τι έννοείς όταν λές " με την ακρίβεια του autostar" ;

 

Πάντως σαν πρώτα σχόλια

α) έχεις το location του τόπου παρατήρησης ; (πολύ βασικό !!!!)

(συντεταγμένες δηλαδή Νorth-Εast) (προσοχή νομίζω το east το θέλει σαν αρνητικό δεν το θυμάμαι καλά αυτό, έχω καιρό να το βάλω να δουλέψει με autostar)

β) χρησιμοποιείς το easy align ;

γ) περνάς την ώρα σωστά ; θερινή ή χειμερινή ;

δ) στο τέλος της διεργασίας σου δίνει το autostar "allign succesful"

ή όχι ;

ε) τι προσοφθάλμιο χρησιμοποιείς όταν κάνεις allign και εκπαίδευση ;

στ) στην εκπαίδευση που κάνεις στο τηλεσκόπιο το αντικείμενό σου είναι αρκετά μακρυά (4-5 χλμ)

Εγώ μέχρι να το πετύχω την πρώτη φορά με νευρίασε λίγο και μιά άλλη φορά πάλι έκανα την εξυπνάδα να του δώσω άλλη χρονιά και ενώ έβλεπα την 'Αρη μπροστά στα μάτια μου, μου έλεγε το autostar ότι είναι κάτω από τον ορίζοντα !!!!!

Απάντησε στις ερωτήσεις και τα ξαναλέμε.

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Δημήτρη ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.Κατ΄αρχάς να ευχηθώ να κρατήσετε το ίδιο ψηλά όπως τώρα, την αστρονομία στην όμορφη Αλεξανδρούπολη. Στη συνέχεια θα σου απαντήσω σ'ένα -ένα τα ερωτήματά σου μήπως και εντοπίσουμε την πηγή ή τις πηγές του προβλήματος.

-Ακρίβεια goto εννοώ την ικανότητα του autostar να φέρνει τον στόχο μας μέσα στο FOV και στη συνέχεια βέβαια να τον ακολουθεί (το tracking). Στη δική μου περίπτωση με προσοφθάλμιο 26mm, που συμπαραδίδεται με το τηλεσκόπιο, έχω το στόχο στην περιφέρεια του οπτικού μου πεδίου,στην καλύτερη περίπτωση.

-Το location της περιοχής μου, Μάτι-Ραφήνα Αττικής το βρήκα στο http://www.heavens-above.com/ και άλλωστε είμαι τόσο κοντά στο κέντρο της Αθήνας που είναι στα locations των πόλεων του autostar, που θα μπορούσα, κατά τα γραφόμενα στο manual του autostar, να χρησιμοποιήσω εκείνο.

-Ναι χρησιμοποιώ το easy align και μάλιστα το two stars.

-H ώρα περνιέται σωστά είτε θερινή είτε χειμερινή

-Το πρόβλημα ακολουθεί πάντα μετά το μήνυμα align succesfull

-To training είναι αλήθεια ότι δεν το κάνω σε μακρυνά αντικείμενα λόγω του ότι γύρω μου υπάρχουν φυσικά εμπόδια. Ομως μερικές φορές χρησιμοποίησα τον polaris χωρίς θεαματικά αποτελέσματα.

Λόγω του προβλήματος αυτού αλλά και του λιγοστού μου χρόνου βουτάω παραμάσχαλα :? το τηλεσκόπιο με το τρίποδο, χωρίς ρεύμα και autostar, και βγαίνω στην ταρατσούλα για παρατήρηση. Μ'αυτό το τρόπο χάρηκα το καλοκαίρι τον Αρη και πρόσφατα τον έξοχο Κρόνο.Εύχομαι στο προσεχές διάστημα να ευχαριστηθώ το Δία με πραγματικό tracking από το τηλεσκόπιο και όχι χειροκίνητα όπως τώρα.

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Νίκο,

διαβάζοντας όλα όσα γράφεις έχω να σχολιάσω τα εξής :

α) θεωρούμε ότι έχει περασθεί το location σωστά Νorth και East (στο ξαναγράφω επειδή έχει σημασία το East νομίζω το δέχεται με μείον)

β) σε κάποιο σημείο του menu του autostar έχει κάτι νούμερα που σχετίζονται με τα γρανάζια και θεωρώ δεδομένο ότι ΔΕΝ τα έχεις πειράξει.

γ) δοκίμασε να κάνεις την εκπαίδευση, μόνο, με μεγαλύτερο προσοφθάλμιο 10-15 mm και δώσε πιό μεγάλη προσοχή στο alligment μετά.

Κάνε την εκπαίδευση με πιό χαμηλή ταχύτητα κίνησης.

δ) πάρε και το 141 τηλέφωνο για να έχεις ακριβή χρόνο

Δεν ξέρω τι άλλο να σκεφτώ αυτή τη στιγμή, μόλις μπορέσω να στήσω το τηλεσκόπιο εδώ στην παγωμένη Αλεξ/πολη, εδώ και 2 μήνες περίπου,

θα κοιτάξω να δώ τι ακρίβεια μου δίνει σε μένα.

Πάντως πληροφοριακά η ακρίβεια που έχεις αυτή τη στιγμή (δεδομένο ότι βλέπεις με το 26mm super Plossl και έχεις εστιακή απόσταση 1900 βλέπεις 0,7o μοίρες) είναι περίπου + - 0,35ο μοίρες ή 21' της μοίρας περίπου.

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Δημήτρη,

Είναι αλήθεια ότι με έβαλες σε σκέψη με την αρνητική τιμή στο location. Θα το διευκρινίσουμε όμως. Τα settings των γραναζιών δεν τα πείραξα γιατί παραδειγματίσθηκα από τα παθήματα των αμερικανών φίλων μας στο http://www.weasner.com/. Θα δοκιμάσω και με μεγαλύτερο προσοφθάλμιο μιας και έχω την προσφορά της Meade ,το βαλιτσάκι με τα 7 προσοφθάλμια. Ο υπολογισμός σου για το +-0,35 ο σημαίνει ότι, ακόμα και έτσι, είναι σε ανεκτά όρια;

Πάντως εγώ, μετά από τόσο καιρό και μετά τις υποδείξεις σου, εστιάζω το πρόβλημα σε κάποιο/α από τα παρακάτω :

-Ακριβής ώρα.(Μήπως καθυστερώ μέχρι το πρώτο goto)

-Σχολαστικό αλφάδιασμα τρίποδου και βάσης. Προσπαθώ αλλά το τέλειο είναι λίγο δύσκολο στο σκοτάδι.( Δεν μπορώ να το κάνω ημέρα λόγω περιβάλλοντος).

-Αποκλίσεις στο location

Oπως και εσύ έχω το ίδιο πρόβλημα με το κρύο και τον συννεφιασμένο ουρανό. Εγώ επιπλέον πρέπει να μετακινηθώ και 40χλμ μέχρι το εξοχικό. Οταν θα ξεπεράσω τα εμπόδια θα σου πω τη συνέχεια.

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης