Jump to content

Πως να βελτιώσετε τον GSO grayford για το νευτώνειό σας.


roryt

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω έναν κοντό GSO grayford στο dobs 8''. Είναι καλής κατασκευής, από χοντρό αλουμίνιο, και η κίνησή του είναι ομαλή. Με το 1:10 μάλιστα μπορεί κανείς να κάνει πολύ καλή ρύθμιση του focus. Αλλά ο σωλήνας έχει φοβερό τζόγο σε σχέση με τον άξονα, τουλάχιστον σε σχέση με έναν άλλον GSO που έχει περάσει από τα χέρια μου που δεν είχε καθόλου. Για να σας δώσω να καταλάβετε, αλλού πέφτει η δέσμη του λέϊζερ όταν ο σωλήνας είναι τελείως μέσα, αλλού όταν είναι έξω, αλλού όταν σφίξω λίγο τον ρυθμιστή της κίνησης και αλλού όταν σφίξω την βίδα συγκράτησης!!! Χαμός. Απαράδεκτο. [-X ](*,)'

 

Χτες το βράδυ λοιπόν αποφάσισα να δώσω μια και καλή λύση σε αυτό το πρόβλημα. Φαντάζομαι ότι και άλλοι φίλοι θα έχουν το ίδιο πρόβλημα, για αυτό ακολουθούν τα βήματα. ΠΡΟΣΟΧΗ, είναι λεπτοδουλειά, και μια απροσεξία μπορεί να σας καταστρέψει πολύ εύκολα τον focuser. Θα χρειαστούμε: 2-3 allen, ένα σταυροκατσάβιδο, πολύ υπομονή (μου πήρε 2 ώρες μιας και το πήγα βήμα βήμα).

 

 

Βήμα1: αφερόντας τον focuser από το όργανο.

 

Ητανε βράδυ, δεν είχα κλειδιά για παξιμάδια, και θυμόμουν πόσο βάσανο ήταν για εμένα να ξεβιδώσω και να ξανα-βιδώσω όλο τον focuser στην σωλήνα. Ασε που πρέπει να προσέχεις μην καταστρέψεις το κάτοπτρο, είναι πολύ εύκολο κάποιο παξιμάδι ή κάποιο γρέζι να ξεφύγει. Για αυτό αποφάσισα να αφήσω την βάση ως έχει και να ξεβιδώσω μόνο τον μηχανισμό. Αυτός στερεώνει στην βάση του focuser με δύο μικρές allen βίδες. Προσοχή να μην σας πέσουν, είναι πολύ μικρές και εύκολο να χαθούν. Δεν χρειάζεται να ξεβιδωθούν τελείως, αρκεί να λασκάρουν αρκετά για να βγει ο μηχανισμός. Επίσης προσοχή, όταν είναι αρκετά χαλαρές ο μηχανισμός φεύγει από την βάση πολύ εύκολα. Καλύπτουμε την τρύπα ώστε να μην έχουμε σκόνη στα κάτοπτρα όσο δεν θα έχουμε focuser πάνω στην σωλήνα.

pic01.thumb.jpg.b8e87952aa55a87e95cf0abac520dc63.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βήμα2: αφερόντας το 1:10

 

Στο κάτω μέρος υπάρχει μια βίδα σταυρού, ανάμεσα στις βίδες σύσφιξης του focuser που συγκρατεί το πλαστικό κάλυμα του μηχανισμού 1:10. Επίσης υπάρχει και μια μαύρη βίδα allen. Αυτη δεν είναι τόσο για να συγκρατεί, όσο για να καλύπτει την πραγματική βίδα που συγκρατεί το 1:10 στον άξονα. Παραδόξως αυτή ήτανε ένας από τους μεγαλύτερους πονοκέφαλους, μιας και δεν έχει standard διαστάσεις και τα allen μου δεν την πιάνανε. Τελικά την ξεβίδωσα προσεκτικά με ένα μικρό κατσαβίδι.

pic02.jpg.775ad0def8dd52f116d5bf6efa4cfa89.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γυρίζουμε τον μηχανισμό, μέχρι να δούμε την εσωτερική allen βίδα, και με ένα allen την χαλαρώνουμε τόσο όσο να μην ξεβιδωθεί από τον άξονα τελείως. Το κόλπο είναι να παραμείνει στην θέση της αλλά να μπορούμε να τραβίξουμε τον μηχανισμό 1:10 ΜΑΖΙ με το μαύρο προστατευτικό πλαστικό από τον άξονα.

 

Αν την ξεβιδώσαμε πολύ (ναι, είναι πολύ εύκολο) θα πέσει μέσα στην μηχανισμό. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να βγάλουμε το πλαστικό από τον μηχανισμό και να την βάλουμε χαλαρά στην θέση της.

 

pic05.jpg.03a477e1e8724544618806f21abcb4b9.jpg

Πως ξαναφιάχνουμε την μικρή βίδα αν πέσει μέσα στον μηχανισμό

pic03.jpg.fbab285672826136b9a4ae8c7e382af6.jpg

pic04.jpg.4f18de37a892486744f5ecaaa6efa19c.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βήμα3: αφερόντας τον άξονα και τον σωλήνα

 

Χωρίς τον μηχανισμό 1:10, και με τις βίδες σύσφιξης του focuser χαλαρές, μπορούμε να τραβήξουμε τον άξονα από το σώμα του focuser, και χωρίς τον άξονα είναι πολύ εύκολο να αφαιρέσουμε την σωλήνα από το σώμα του focuser.

pic06.jpg.e716842bd1bdfb981464ba6d191fbbe9.jpg

pic07.jpg.4babcea714065d9ad1244952c87827b1.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βήμα4: Βελτιώνοντας τον τζόγο

 

Και ιδού ο λόγος του πονοκέφαλου. Ο σωλήνας "πατάει" πάνω σε αυτά τα πλαϊνά ροδάκια, και αυτά είναι που πρέπει να τον συγκρατούν να μην έχει τζόγο. Σε εμένα ήταν κάπου ένα χιλιοστό ποιό μέσα από ότι θα έπρεπε.

Ξεβιδώνουμε λοιπόν όλο αυτο το κομμάτι (δύο βίδες σταυρού στην έξω μεριά) και το ξαναβιδώνουμε αφού έχουμε βάλει από κάτω κάτι για να ανασηκώσει λίγο όλο το μεταλικό κομμάτι με τα ροδάκια. Εγώ χρησιμοποίησα ένα κομμάτι χαρτόνι, θα μπορούσε να είναι και κάποιο αφρώδες υλικό, ή ότι άλλο κατάληλο.

 

Προσέξτε να μην σφίξετε τις βιδες ακόμη. Βιδώστε τις ίσα να κρατάνε το μέταλο στην θέση του, και ξανα-βάλτε τον σωλήνα μέσα, στην ποιό χαμηλή του θέση. Φροντίστε ώστε όταν θα σφύξετε τις βίδες ο σωλήνας να είναι παράλληλος με τον άξονα του focuser. Ισως θα ήτανε χρήσιμο να βάλετε και τον άξονα (μόνο το ένα κομμάτι) και να βεβαιωθήτε ότι στις διάφορες "κανονικές¨ θέσεις ο σωλήνας είναι παράλληλος με τον άξονα, και οτι οι "αποστάτες" που βάλατε (χαρτόνι κλπ) δεν εμποδίζουν την κίνηση του focuser. Οταν όλλα δείχνουν εντάξει τότε σφύγκουμε τις δύο βίδες που συγκρατούν τα ροδάκια.

pic08.jpg.1be2bee100019c67481fd42ed0d5e9c3.jpg

pic09.jpg.bd1a18df2fc8f06e5fe898505558ecb1.jpg

pic10.jpg.831ee73c65ffd556ec294f25deb312f1.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βήμα5: Βάζοντας τα όλα πίσω.

 

Η συναρμολόγηση γίνεται ανάποδα, δηλαδή, πρώτα τον σωλήνα, μετά τον άξονα, μετά τον μηχανισμό 1:10, σφύγκουμε την "κρυφή" allen βίδα, τέλος βιδώνουμε το πλαστικό πάνω στο σώμα και βιδώνουμε και

την περίεργη allen.

 

Βάζουμε προσεκτικά τον μηχανισμό στην βάση του και βιδώνουμε τις μικρές allen να μην κουνιέται. Προσοχή, πρέπει ο focuser να είναι κάθετος στον άξονα του σωλήνα και σωστά προσανατολισμένος ο άξονας κίνησης του. Εγώ (βράδυ γαρ) ΔΕΝ τον είχα βάλει σωστά, και πέρασα μια απελπισμένη ώρα (απ)ευθυγράμμισης, όπου "αυγά" έλεγε το λέϊζερ, "πασιφανώς πασχάλια" έλεγε το μάτι μου. Οταν με τα πολλά τον έβαλα σωστά στην θέση του το collimation είρθε στα ίσα του σχεδόν αμέσως.

 

Αποτελέσματα

 

Αλλά το αποτέλεσμα άξιζε: η κίνηση είναι ομαλότατη, και ο τζόγος εξαφανίστικε στο μεγαλύτερο μέρος του : υπάρχει ένας μικρός όταν βάζω την DSLR και βιδώνω το focus με την 2η βίδα, αλλά είναι αμελητέος σε σχέση με τα προηγούμενα χάλια.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης