Jump to content

Ελληνική διαστημική πρωτιά


Bi2L

Προτεινόμενες αναρτήσεις

πηγη«Eθνος.gr» 2/10

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

 

Εναν κρατήρα 2.000 χιλιομέτρων στο ανεξερεύνητο τμήμα του πλανήτη Ερμή ανακάλυψαν Ελληνες και Ρώσοι επιστήμονες από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στις κορυφές του Ψηλορείτη στην Κρήτη.

 

Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτιά του Κρητικού Αστεροσκοπείου «προσπερνώντας» τη NASA και η επιβεβαίωσή της έγινε από το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, το Avesido στο Πουέρτο Ρίκο.

 

Παράλληλα, κατοχυρώθηκε για τους παρατηρητές-ερευνητές του σύμπαντος ανά τον κόσμο, αλλά και στη διεθνή βιβλιογραφία η ονομασία του κρατήρα «ρήγματος» ως «skinakas basin», δηλαδή λεκάνη ή βαθύπεδο του Σκίνακα.

 

Την παρουσίαση της ανακάλυψης έκανε, χθες, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ο καθηγητής-διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, Γιάννης Παπαμαστοράκης, επισημαίνοντας ότι το μυστικό της επιτυχίας της ανακάλυψης οφείλεται στις ιδανικές συνθήκες ατμοσφαιρικής ευκρίνειας στον ουρανό πάνω από τον Ψηλορείτη αλλά και στην ελληνορωσική επιστημονική συνεργασία με την παρουσία τού ελληνικής καταγωγής Leonid Ksanfomality.

 

«Οι πρώτες παρατηρήσεις μας στην άγνωστη πλευρά του Ερμή άρχισαν το 2002 με μεγάλη επιτυχία εφαρμόζοντας τη μέθοδο του Lucky imaging», είπε ο Γ. Παπαμαστοράκης προσθέτοντας: «Με επικεφαλής τον κρητικής καταγωγής Ρώσο πλανητικό επιστήμονα Leonid Ksanfomality, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο των 1,3 μέτρων του Αστεροσκοπείου σε συνδυασμό με μια «Lucky camera» για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε στην επιφάνεια του Ερμή ένας τεράστιος σχηματισμός (κρατήρας) διαμέτρου 2.000 χλμ., που αντιστοιχεί στο 40% της διαμέτρου του πλανήτη.

 

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την παρουσία του «Βαθύπεδου του Σκίνακα» στον Ερμή, ενώ αν ο κρατήρας αυτός -όπως εικάζεται- είναι αποτέλεσμα πρόσκρουσης στον Ερμή ενός τεραστίου αστεροειδούς πριν από περίπου 4 δισ. χρόνια, τότε πρόκειται για έναν από τους τρεις μεγαλύτερους κρατήρες πρόσκρουσης που είναι γνωστοί στο ηλιακό μας σύστημα.

 

Φωτογραφίες

Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου είπε ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, αναμένονται με ιδιαίτερη ανυπομονησία οι πρώτες φωτογραφίες από το διαστημόπλοιο της NASA, που βρίσκεται «καθ οδόν» προς τον Ερμή και σύντομα θα ξεκινήσει διαδοχικές προσεγγίσεις.

 

Η πρώτη προσέγγιση θα γίνει στις 14 Ιανουαρίου του 2008 και κατόπιν στις 6 Οκτωβρίου και στις 29 Σεπτεμβρίου του 2009 πριν μπει σε τροχιά γύρω από τον Ερμή τη 18η Μαρτίου του 2011.

 

Ο Ερμής είναι ο λιγότερο εξερευνημένος πλανήτης με στερεό φλοιό στο ηλιακό μας σύστημα. Από την επιφάνειά του έχει φωτογραφηθεί μόνο το 45% από το διαστημόπλοιο της NASA, «Μariner». Το υπόλοιπο 55% της επιφάνειάς του παραμένει μέχρι σήμερα ανεξερεύνητο και σε αυτό εστιάστηκαν για πρώτη φορά οι παρατηρήσεις του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα.

default.jpeg.93b4416ad91df2e6d9a13af53c225263.jpeg

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν για αυτή την πρωτιά, και συγνώμη για τη διπλή καταχώρηση.... ](*,) ](*,)

Και αν δεν κάνω λάθος. Το ραδιοτηλεσκόπιο, λέγεται arecibo, και όχι avesido... :-)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Oυάου, μπράβο στα παλικάρια από την Κρήτη!! 2000 χιλιόμετρα, είναι πολύ μεγαλύτερος από το Caloris Basin και θα πιάνει περί το μισό πλανήτη!!!

 

Αλλά σε άλλο θέλω να σταθώ:

 

Την παρουσίαση της ανακάλυψης έκανε, χθες, στο

Πανεπιστήμιο Κρήτης ο καθηγητής-διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, Γιάννης Παπαμαστοράκης, επισημαίνοντας ότι το μυστικό της επιτυχίας της ανακάλυψης οφείλεται στις ιδανικές συνθήκες ατμοσφαιρικής ευκρίνειας στον ουρανό πάνω από τον Ψηλορείτη αλλά και στην ελληνορωσική επιστημονική συνεργασία με την παρουσία τού ελληνικής καταγωγής Leonid Ksanfomality.

 

Όταν εγώ λέω ότι η Κρήτη έχει τον καλύτερο ουρανό στην Ελλάδα, άλλοι μου λένε ότι είμαι κολλημένος, άλλοι ότι φέρνει υγρασία και αρμύρα στο Σκίνακα από τη θάλασσα μπλα μπλα μπλα μπλα. Τι έχουν να πουν τώρα??

 

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: \:D/

Σκόρπιες σκέψεις:

 

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης