Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα παιδια,

Νομιζω οτι απο τιτλο θα καταλαβατε οτι μπηκα σε Βαθεια Νερα...

Μου ανατεθηκε μια δυσκολη πλην ευχαριστη "Δουλεια"

να χρεισιμοποιησω το TOA-130 & EM-200 για Αστροφωτογραφιση!!!!

και ΟΧΙ δεν αγορασα νεο Εξοπλισμο!! Ειναι ο εξοπλισμος της Εταιριας (δυστυχως)

Ειπαμε να κανουμε προσπαθεις να εκμεταλλευτούμε το τηλεσκοπιο εκει που πραγματικα μπορει να αποδισει τα Μεγιστα!!

Το προβλημα ειναι οτι δεν εχω ξανασχολιθει με Deepsky φωτογραφιση οποτε θελω λιγο τα φωτα σας!

Λοιπον εχουμε και λεμε...

Με πιο προγραμμα ειναι καλυτερα να ξεκινησω ;;

το Takahashi εχει καποια συνοδευτικα προγραμματα αξιζουν να ασχολιθεις με αυτα ή να παω κατευθειαν σε προγραμματα που ξερουμε (ξερετε γιατι εγω δεν ξερω) οτι κανουν σωστα την δουλεια τους.

(Εννοω προγραματα για οδηγιση αλλα και για φωτογραφιση) <πχ MaximDL, K3CCDTools>

για CCD πιο μοντελο μου προτεινεται μεχρι 1.000ευρώ (αν ειναι και λιγο παραπανω δεν εχω προβλημα)

για φιλτρα τι εχετε να μου προτεινεται;;; (εννοειτε οτι θα χρειαστω Hα και Ir-cut)

(προς το παρον θελω απλα να κανω δοκιμες. Μην φανταστειτε τιποτε Τρελο :lol:)

Σας ευχαριστω εκτον προτερον!!

Οτιδηποτε αλλο ειναι μην διστάσετε...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Γεια Βασίλη,

Σε πρώτη φάση θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με DSLR που ήδη έχεις.Για την DSLR θα χρειαστείς μόνο ένα declaser για αρχή και στην συνέχεια εφόσον θέλεις πλήρη έλεγχο της κάμερας μέσω λογισμικού προτείνω το maxim DL είναι πολύ καλό και υποστηρίζει και DSLR αλλά θα χρειαστείς και hardware για τον έλεγχο του shutter στην λειτουργία bulb για εκθέσεις πάνω από 30 sec.

Απαραίτητος επιπλέον εξοπλισμός είναι ένα μικρό φτηνό διοπτρικό (π.χ. το Bresser 70/700 ) για οδήγηση και μία οδηγητική κάμερα (ρίξε μια ματιά στις αγγελίες) . Εγώ έχω την QΗY5 που κάνει περίπου 200€ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Για πρόγραμμα οδήγησης σου προτείνω το PHD guide που είναι το δημοφιλέστερο και είναι και δωρεάν.

Καλή επιτυχία

Υ.Γ. Τα πράγματα ιδίως στην αρχή δεν θα είναι πάντα εύκολα, θα χρειαστείς υπομονή και επιμονή.

Δημοσιεύτηκε

Αντωνη σε ευχαριστω!

Το σκεφτηκα να βαλω την Canon πανω στο τηλεσκοπιο αλλα...χωρις τροποποιημενη DSLR δεν θα παρω το επιθυμητο αποτελεσμα (αλλα δεν θελω να τροποποιησω την canon μου).

Ενταξει... για αρχη πιστευω οτι καλη ειναι και αυτη που εχω αλλα μετα;

Παντως εχω και declaser με shutter οποτε μεχρι τωρα ειμαστε ΟΚ!!

Οσο για οδηγητικο τηλεσκοπιο εχω το ED80 και νομιζω οτι θα κανει καλα την δουλεια του.

Θα δουμε τι θα κανουμε....

Ευχαριστω!!!

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Η τροποποιηση της Canon δεν ειναι must, οχι στην αρχη, και σίγουρα όχι για ολους τους στοχους - ανετα μπορεις να την χρησιμοποιησεις πχ για γαλαξιες και ας σου κοβει λιγο Ηα - δεν χαθηκε ο κοσμος. Κατα τα αλλα μεχρι 1000(+λιγο ακομη) ευρω εγω πιστευω οτι αυτην την στιγμη παιζουν τα εξης CCD , κατα σειρα προτερεοτητας (και παντα ΙΜΗΟ):

1) QHY2Pro (mono cooled)

2) QHY8 (color 6Mpxl)

3) Orion Starshoot Pro (color 6Mpxl)

4) DSI III (mono uncooled)

Υπαρχουν και ποιο φτηνα (και φυσικα και ποιο ακριβα). Αν θες ποιοτητα θα ελεγα κανε One-shoot με την Canon και mono με CCD (και φιλτρα). Για τα προγραμματα δεν ξερω τι εχει η TAK αλλα φυσικα τα γνωστα παντα παιζουν (PHD, MaximDL, προσφατα παρελαβα το nebulosity2 και δειχνει καλο)

just my 2 cents

Αντε τυχερακια , τετοιος λουκουμας δεν βρισκεται ευκολα, ακους εκει ΤΑΚ 130 και ΕΜ200, που ειπαμε δουλευεις, να αλαξω επαγγελμα :)

Δημοσιεύτηκε
Η τροποποιηση της Canon δεν ειναι must, οχι στην αρχη, και σίγουρα όχι για ολους τους στοχους - ανετα μπορεις να την χρησιμοποιησεις πχ για γαλαξιες και ας σου κοβει λιγο Ηα - δεν χαθηκε ο κοσμος. [/size]
Θα κανω δοκιμες στους Γαλαξιες...και μετα βλεπουμε. Αφου πρεπει να μαθω και την οδηγηση και την φωτογραφηση και το τηλεσκοπιο....

Οποτε την Αγορα ακριβης CCD την αφηνουμε στην ακρη για τωρα.

Βεβαια η αγορα οδηγητικης καμερας πρεπει να γινει.

Αν θες ποιοτητα θα ελεγα κανε One-shoot με την Canon...

One-Shot εννοεις απλα μια ληψη, μια(1) φωτογραφια;; :roll:

Αν παρω πολλες ληψης και τις κανω Stack δεν θα παρω καλο αποτελεσμα;

Για τα προγραμματα δεν ξερω τι εχει η TAK αλλα φυσικα τα γνωστα παντα παιζουν (PHD, MaximDL)

Μαλλον με αυτα τα δυο θα ξεκινησω...τα αλλα αστα για το μελλον :)

το MaximDL υποστηριζει τις Canon Eos 30D - 40D και 50D;;

ή θα χρειαστω το Maxim DSLR;;

just my 2 cents

Αντε τυχερακια , τετοιος λουκουμας δεν βρισκεται ευκολα, ακους εκει ΤΑΚ 130 και ΕΜ200, που ειπαμε δουλευεις, να αλαξω επαγγελμα :)

:lol: :lol:

Η δουλεια μου ειναι ασχετη με αστρονομια. Το ΤΑΚ ανηκει στην Αστρονομικη Εταιρια Κερκυρας :wink: οποτε απλα θα βγαζω φωτογραφιες για την Αστρονομικη και οχι για εμενα.

Και βεβαια μετα το υλικο θα το χρησιμοποιουμε στις Διαλεξεις που κανουμε.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Εχω μια NextImage της Celestron,

Μπορω να την χρησιμοποιησω για οδηγητικη κάμερα;; Θα κανει δουλεια ή θα με δυσκολεψει;

(το προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχουν drivers για 64bit windows :roll:, ευτυχως υπαρχουν laptop με 32bit win :| αλλα με χαμηλοτερη αποδοση :(

Οι υπολοιπες CCD που αναφερατε ή που εχετε... δουλευουν με 64bit windows;;;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Bi2L, χρησιμοποιώ την ίδια webcamera για οδήγηση και δε με δυσκολεύει καθόλου.

Αρκεί να σου πώ οτι μέσα απο μια χωριό 4000 κατοίκων (το λέω για να σχηματίσεις εικόνα φωτορύπανσης) και απο το πίσω μπαλκόνι του σπιτιού μου κάνω οδήγηση με αστέρι mag 4 αρκετά εύκολα.

Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι τo frame rate να είναι γύρω στο 15 fps, το brightness να είναι 100% και το gain όχι μεγλύτερο απο 85%, μπορεί να υπάρχει και καλύτερος συνδυασμός, απλώς αυτό το συμπέρασμα έχω εξάγει απο τη μικρή μου εμπειρία.

Όσον αφορά τους οδηγύς, εγώ δουλεύω σε 32μπιτα vista, οποτε για εκδόσεις 64bit δεν μποτώ να ξέρω.

Ελπίζω να βοήθησα...

Φιλικά Κώστας!

The Truth Is Out There... 8-[ 8-[ 8-[
Δημοσιεύτηκε

Κώστα σε Ευχαριστω :D

αρα δεν υπαρχει λογος για αγορα νεας CCD για οδηγηση αφου και αυτη που εχω κανει την δουλεια της :wink:

(αρα για αστροφωτογραφιση θα περνω μαζι το laptop με τα 32bitα Windows αφου η Celestron δεν εχει βγαλει drivers για 64bit :( )

Ποιος ειναι ο τροπος που λειτουργει η Οδηγηση με την Nextimage;;

Δηλαδη...βαζω την Nextimage στο ED80 και αυτο με την σειρα του πανω απο TOA-130 το οποιο θα εχει πανω την Canon. (ωραια ως εδω)

Το MaximDL συνδεμενο με την Canon κανει τις ληψης (ή με το Declaser)

Και το Phd Guider συνδεμενο στην NextImage (ελπιζω να ειμαστε ωραια ως εδω)

Το Phd Guider πως συνδεεται με την Em-200... μεσω του σειριακου καλωδιου της βασης <λογικα>

και με ποιον τροπο( ?? ) με ASCOM Platform;; <μαλλον>

Και θα δουλεψει ολο αυτο ΣΩΣΤΑ;;;;

<μην με παρεξηγείτε ειμαι ασχετος σε αυτο το θεμα>

Επισης θα χρειαστω καποιον Flattener ή καποιον Reducer;;;;

Γιατι κοιτοντας στο site της Takahashi ειδα αυτα:

Standard

Focal length 1000mm

Focal ratio F/7.7

Image circle NA

Photo field NA

With TOA-FL35 flattener

Focal length 980mm

Focal ratio F/7.5

Image circle 40mm

Photo field 2.3°

Photo format DSR/DSLR 35mm camera

With TOA-FL67 flattener

Focal length - 1000mm

Focal ratio - F/7.7

Image circle - 88mm (60% non-vignetted)

Photo field - 5.3°

Photo format - 6x7 camera

With TOA-RD reducer

Focal length 750mm

Focal ratio F/5.8

Image circle 50mm 45mm (60% non-vignetted)

Photo field 3.8°

καμια ιδέα;; Τι προτείνετε;

Ευχαριστω :D

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν:

Η NexImage πάνω στο 80άρι, αφορά το PHD και μόνο.

Στο PHD τώρα, στο εικονίδιο που έχει μια καμερούλα, επιλέγεις ώς κάμερα την WINDOWS WDM-style webcam camera

και στη συνέχεια επιλέγεις ώς format εισόδου Ι420 640*480.

Μέχρις εδώ έχεις κάνει το PHD να συνεργάζεται με την οδηγητική σου κάμερα.

Στη συνέχεια, πρέπει να ορίσεις και τηλεσκόπιο.

Αυτό το κάνεις πατώντας στο εικονίδιο με το τηλεσκοπιάκι και εμφανιζόμενη η πλατφόρμα της ASCOM επιλέγεις την κατάλληλη στήριξη.

Εννοείται οτι πρέπει να υπάρχει εγκατεστημένη η πλατφόρμα της ASCOM και οι οδηγοί της Temma

το λογισμικό της ASCOM εδώ:

http://ascom-standards.org/Downloads/Index.htm

οι οδηγοί πρέπει για την ΕΜ200 να βρίσκονται εδώ:

http://ccdastro.net/temma.html

Τέλος για την οδήγηση, απο το κουμπί CAM DIALOG του PHD ρυθμίζεις τις παραμέτρους της κάμερας οδήγησης.

Για την Canon, είμαι σχεδόν σίγουρος οτι το MaximDL δεν επιτρέπει εκθέσεις πάνω απο 30" ( για την ακρίβεια η Canon δεν αφήνει μέσω USB μεγαλύτερες εκθέσεις των 30"), άρα πάμε στη λύση του ντεκλασέρ ή ένός ειδικού προγράμματος για τον χειρισμό της έκθεσης μέσω σειριακής θύρας όπως DSLR FOCUS κλπ (δεν τα πολυκατέχω αυτά, αφου χρησιμοποιώ ντεκλασέρ).

Όσον αφορά σε flatteners κλπ, δεν μπορώ να βοηθήσω γιατί δεν τα έχω ψάξει ακόμα πολύ ώς αρχάριος στην αστροφωτογραφία!

Συγνώμη για την πολυλογία κ καλή επιτυχία!

Δημοσιεύτηκε
Οχι DSLRFocus, αυτο ειναι για να κανεις εστιαση (και με μια Bahtinov , + πιθανο line preview -αν εχει η καμερα σου- δεν χρειαζεται). Θες ενα προγραμμα που να σου ελεγχει το "ηλεκτρονικο ντεκλασερ", πχ DSLR Shutter (απο stark-labs.com). Ουτε ντε και καλα MaximDL. Τις φωτο τις κρατας στο chip και μετα μπορεις να τις επεξεργαστεις με πολλα προγραμματα (πχ IRIS)
Δημοσιεύτηκε

Για την Canon, είμαι σχεδόν σίγουρος οτι το MaximDL δεν επιτρέπει εκθέσεις πάνω απο 30" ( για την ακρίβεια η Canon δεν αφήνει μέσω USB μεγαλύτερες εκθέσεις των 30"), άρα πάμε στη λύση του ντεκλασέρ ή ένός ειδικού προγράμματος για τον χειρισμό της έκθεσης μέσω σειριακής θύρας όπως DSLR FOCUS κλπ (δεν τα πολυκατέχω αυτά, αφου χρησιμοποιώ ντεκλασέρ).

Μια χαρά αφήνει!

Δημοσιεύτηκε

Α, σορρυ αν κανω λάθος κ καλώς με διορθώνετε:oops: , απλώς όταν προσπάθησα με την 350D και το MaximDL, ενώ όριζες έκθεση οποιουδήποτε χρόνου, το κλείστρο της κάμερας έκλεινε μετά απο 30" και δεν το έψαξα παραπάνω...κάνε μου μια υπόδειξη σε παρακαλώ για το πώς μπορώ να το κάνω, γιατί ακούγεται χρήσιμο .

Ναι, όσον αφορά το "ηλεκτρονικό ντεκλασέρ" προφανώς εννούσα κατάλληλο λογισμικό που βρίσκει κανείς με ένα googlάρισμα και χειρίζεται το κλείστρο της κάμερας.

Δημοσιεύτηκε

Μια χαρά αφήνει!

Άμα δεν είμαστε σίγουροι για κάτι, καλό θα είναι να μην μπερδεύουμε τον κόσμο.

Όπως έγραψα και στην αρχή του post χωρίς ειδικό hardware για τον έλεγχο του shutter στην ρύθμιση bulb δεν μπορείς να κάνεις λήψεις πάνω από 30" από λογισμικό .

Υπάρχει αυτό από τον Μαρίνο http://uk.geocities.com/starguider1/digital_shutter_controller.htm

Δημοσιεύτηκε

Παιδια σας Ευχαριστω για την βοηθεια σας! ηταν πολυ χρεισιμα ολα οσα μου ειπαμε :D

Κωστα (blase) η πέριγραφη σου ηταν πολυ καλη! Thanks :wink:

Τελικα μαλλον θα αγορασω τον TOA-FL35 flattener

αν και η φωτογραφικη μηχανη μου δεν εχει chip 35mm αλλα δεν πειραζει θα δουλεψει Χ1.6

With TOA-FL35 flattener

Focal length 980mm

Focal ratio F/7.5

Image circle 40mm

Photo field 2.3°

Βεβαια μια αλλη επιλογη ειναι ο Reducer...αλλα θα δουμε τελικα ποιον απο τους δυο θα αγορασω.

With TOA-RD reducer

Focal length 750mm

Focal ratio F/5.8

Image circle 50mm 45mm (60% non-vignetted)

Photo field 3.8°

Μπορω να κανω ληψης με την Canon σε B&W ωστε να μπορεσω να βαλω κανενα φιλτρο πανω;;; (λ.χ Hα, Sii, Oiii ή RBG κτλ)

Γινεται κατι τετοιο ή ζηταω πολλα;;;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Μπορω να κανω ληψης με την Canon σε B&W ωστε να μπορεσω να βαλω κανενα φιλτρο πανω;;; (λ.χ Hα, Sii, Oiii ή RBG κτλ)

Γινεται κατι τετοιο ή ζηταω πολλα;;;

Περιπου ;)

Φυσικα και μπορεις να βαλεις φιλτρα (κοιτα στις αστροφωτογραφιες , ιδιως στα νεφελωματα, πολύς κοσμος το κανει ιδιως με Ηα), αλλα δεν μπορεις να βγαλεις B&W οπως το ενοεις. Το bayer mask ειναι παντα εκει και το χασιμο σε αναλυση και ευαισθησια σε σχεση με ενα ασπρομαυρο CCD δεν το γλυτωνεις.

Αλλα βιαζεσαι. Ξεκινα ετσι και οταν φτασεις εκει τα βλεπεις. Εχεις αρκετα να περασεις πριν φτασεις στο σημειο να μην σε ικανοποιει η DSLR.

Δημοσιεύτηκε

Αν αυτο το Canon EOS 40d που γραφεις στον εξοπλισμο σου ισχυει, τοτε για μακρας διαρκειας εκθεσεις δε χρειαζεται ουτε προγραμμα χειρισμου, ουτε τσαμασουδακια ιδιοκατασκευες. Το προγραμμα της ιδιας της καμερας, το Canon EOS Utility μπορει να τραβηξει σειρα εκθεσεων, οσες θες, για οση διαρκεια θες.

Σχετικα με την οδηγηση, να ξερεις πως καποιοι τα καταφερνουν μια χαρα με webcams, για πολυ κοσμο ομως, η οδηγηση με τετοιες καμερες αποδεικνυεται μαρτυριο. Πρωτου υποφερεις, σκεψου σοβαρα μια πιο ευαισθητη καμερα, μια Orion Starshoot, η και ATIK 16. Δουλευουν με ST4 (το ΑSCOM ειναι αναποτελεσματικο και ενδεχεται να σου βγαλει το λαδι, χωρια που θα χρειαστεις καλωδιο RS232 και μετατροπεα απο σειριακη σε USB).

Αν στην εταιρια που δουλειεις ψαχνουν για ταλαντουχα ατομα (σαν κι εμενα), ενημερωσε... Κανω και υπερωριες αν χρειαστει...

Δημοσιεύτηκε
Νομίζω ότι ο Βασίλης όταν είπε εταιρεία εννοούσε την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης