DistalPsalm Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 Υπάρχει σκέψη να τσεκάρουμε σήμερα το βράδυ το μέρος που βρήκε ο Papabiris. http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=38.104661,23.814818&daddr=%CE%86%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82+%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82&hl=el&geocode=%3BFTwMRwIdnBBrAQ&mra=mi&mrsp=0,1&sz=18&sll=38.104816,23.814642&sspn=0.002081,0.004823&ie=UTF8&z=17 Το τηλεσκόπιο που θα παίζει είναι το Orion 10" dob, καθώς το δικό μου 8άρι "λιάζεται" στην Κορινθία. 1) Όποιοι ξέρουν καλύτερα την περιοχή ας δώσουν τα φώτα τους.2) Όσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς... Μ.Χ.
Papabiris Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 την διαδρομη την ξερω καλα. αν διναμε πχ ραντεβου γεφυρα βαρυμπομπης μπορω να μας οδηγησω εκει. η τοποθεσια βρισκεται μεταξυ μαλακασας και αγιου μερκουριου http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10290εδω το θρεντ που εχω δωσει καποιες πληροφοριες για το πως ειναι το μερος I will bring my needle just in case...
babgia Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2009 Για μένα είναι δύσκολο σήμερα να βγώ για παρατήρηση.Απλά να σας θυμήσω ότι ξεχάσατε να βάλετε ώρα συνάντησης στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης μήπως έρθει & κάποιος άλλος. Αν μπορέσετε βρήτε πρόσβαση από Αφίδνες (Κιούρκα) στο σημείο παρατήρησης για μελλοντική προσέλευσή μου. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
Papabiris Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2009 badgia αν μενεις κιουρκα εισαι τυχερος γιατι εισαι διπλα Οριστε το λινκ σου στο γοογλη μαπς:http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=38.20569,23.836071&daddr=%CE%86%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82+%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82&geocode=%3BFTwMRwIdnBBrAQ&hl=el&mra=mi&mrsp=0&sz=17&sll=38.205274,23.834828&sspn=0.004156,0.009645&ie=UTF8&ll=38.193807,23.838272&spn=0.066512,0.154324&z=13 <---this is afidnes route Την συναντηση την κανονισαμε με τον distal χθες λιγο πριν τα μεσανυχτα (οσο εγω ημουν εκει και παρατηρουσα) μεσω κινητου. Την ωρα την αφησαμε για σημερα.Εγω προτεινω να συναντηθουμε 9 στην γεφυρα βαρυμποπης μιας και μεχρι να φτασουμε και να στησουμε θα ειναι σκοταδι τελειως. Το φεγγαρι χθες ξεπροβαλε στις 1.30. Αν θελετε να παμε οσο εχει ακομα φως και παλι δεν εχω προβλημα.Γιαυτους που ερχονται απο αθηνα πλευρα αφου βγειτε απτην εθνικη στην γεφυρα στριβετε αριστεραΓιαυτους που ερχονται απτην αντιθετη μερια(λαμια) μολις ανεβετε στριβετε δεξιαΤο πρωτο λινκ που εδωσε ο distal ειναι αυτο για την γεφυρα της βαρυμπομπης. Θα περιμενω σε ενα κοκκινο αυτοκινητακι στο σημειο Α του λινκ για οποιον ερθει μαζι μας.νομιζω οτι αυτα φτανουν για οποιον θελει να σκασει μυτη εκει χωρις να χρειαστει να επικοινωνησει με μενα η τον κωστα I will bring my needle just in case...
Papabiris Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2009 Το χθεσινο βραδυ περασαμε ανελπιστα καλα με τον distal. To τι ειδαν τα ματια μας δεν λεγεται! Δεν το περιμενε ο Κωστας οτι θα βλεπαμε τοσο καλα 20 λεπτακια μακρια απο αθηνα. Βοηθησαν βεβαια και τα καλα οπτικα του τηλεσκοπιου πιστευω. Επηξε το ματι μας στο Messier και ΝGC!!!! Κωστα αναμενω το ποστ σου για το τι και πως ειδαμε!καλυτερα να τα περιγραψεις εσυ που εχεις μεγαλυτερη εμπειρια απο μενα I will bring my needle just in case...
DistalPsalm Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2009 Ο χαρακτηρισμός του Ανδρέα "ανέλπιστα καλά" ισχύει. Φοβάμαι ότι ο χάρτης φωτορύπανσης πρέπει να αλλάξει, ή για να το θέσω πιο σωστά, να γίνει πιο αναλυτικός. Αν μπορούσα να βάλω ένα τίτλο στη χθεσινή εξόρμηση θα ήταν "ίσως να υπάρχει ελπίδα για εμάς τους Αθηναίους". 1) Πρώτα απ' όλα πρέπει να επισημάνω ότι η διαδρομή προς το εν λόγω μέρος είναι υπέροχη! Πανύψηλα και πάμπολλα δένδρα, ζωάκια (ο ανδρέας έχει την τύχη να του ποζάρουν ελάφια!), overdose οξυγόνου! Ομολογώ ότι προς εκείνη την πλευρά της Πάρνηθας (ουσιαστικά είναι οι προ - προποδες) δεν είχα ξαναπάει και ενθουσιάστηκα. Επαναλαμβάνω με τη σειρά μου: Πρόκειται για 20-25 λεπτά διαδρομή από Κηφισιά. 2) Ουρανός. Όχι σε καμμία περίπτωση δεν πρόκειται για τον ουρανό που βλέπεις από νησιά, από Κιθαιρώνα κλπ Ο "κάμπος" της πρωτεύουσας κάνει αισθητή την - ανεπιθύμητη - παρουσία του, καθώς και από την άλλη πλευρά η φωτορύπανση της Βοιωτίας "προσβάλλει" τον ορίζοντα (χαμηλά μόνο). Γυρίζοντας το κεφάλι ψηλά ωστόσο βλέπεις έναν ουρανό λίαν ικανοποιητικό, απροσδόκητα καλό για την Αττική γη. Ακόμη και όταν ήταν χαμηλά στην Κασσιόπη διέκρινες 7 - 8 αστέρια, ενώ διακρινόταν και η Ανδρομέδα με γυμνό μάτι. Αντιθέτως δεν έβλεπες τίποτα από το διπλό σμήνος του Περσέα με γυμνό μάτι (ήταν ωστόσο χαμηλά). Ο Τοξότης "φλεγόταν" στη φωτορύπανση της πρωτεύουσας, όπως και ο Σκορπιός. Το πεδίο ωστόσο προς Κηφέα, Περσέα κλπ ήταν πάρα πολύ καθαρό. Ζενίθ: Πάρα πολύ καλά. Φαινόταν αμυδρά ακόμα και η Αλεπού. Θα μπορούσα να συνεχίσω. Πάμε στο κυρίως πιάτο. 3)Αντικείμενα Θα αρχίσω με ένα "μπράβο" προς τον seti, που παρέδωσε ένα άρτια προσεγμένο και μάλιστα με βελτιώσεις τηλεσκόπιο στον Ανδρέα. Για να "κριθούν" αναλόγως τα λεγόμενά μου, σημειώνω ότι από 10ιντσο νευτώνειο δεν έχω ξαναδεί. Η εμπειρία μου περιορίζεται σε 6"- 8" κατοπτρικά, και περιστασιακά σε μικρά διοπτρικά. 10άρι Orion Optics λοιπόν στην deluxe version του. (f/4..Προσοφθάλμια: ΜΕΑDE σειρά 5000, 5,5mm - 9mm - 14mm - 20mm. Και για να μη μακρυγορώ: Μ57: Ξεκάθαρο σχήμα, διακρινόταν το σκοτεινό του εσωτερικό, όχι φυσικά ο νάνος. Κάποια στιγμή ο Ανδρέας είπε να δοκιμάσουμε πιο μεγάλες μεγεθύνσεις (ομολογώ ότι σκέφτηκα "χμμμ χαμένος χρόνος"). Κατεβήκαμε λοιπόν από 14 στα 5,5 mm δηλαδή 255x!Ε εντάξει. Έπαθα σοκ. Στα 255 φαινόταν κανονικά το ring, σίγουρα πιο αμυδρό, αλλά πολύ πιο φωτεινό απ' ό,τι περίμενα! "Ωπ, οι ίντσες δείχνουν τα δόντια τους", σκέφτηκα, με ποσά ευρώ να περνούν από το μυαλό μου και κάτι εικόνες από 12ιντσα να με στοιχειώνουν M27Με το βέλος να διακρίνεται καθαρά, και η αλεπού να μη μπορεί να κρυφτεί τελειώς, είπαμε να πάμε εκεί. Παρά το γεγονός ότι μόλις αυτό το καλοκαίρι έμαθα να εντοπίζω το νεφέλωμα (με είχε ταλαιπωρήσει αρκετά, οδηγώντας με στην αγορά telrad), σε 2 λεπτά ήταν εκεί! Ναι καλά σκεφτήκατε. Βάλαμε και σ'αυτό 250x μεγέθυνση Και μάλιστα "σκοτεινιάσαμε" την εικόνα και με φίλτρο (uhc). Ναι χωρούσε στο 60 fov του Meade ΟΛΟ! Αυτό μου φάνηκε έως περίεργο γιατί είναι μεγάλο "αντικείμενο". Μ31 Πολύ καλές εικόνες. Θα έλεγα όχι διαφορετική από αυτή μου δίνει σε ανάλογο ουρανό το 8άρι SW μου. Ξέχασα να πω όμως το πιο σοκιν της ιστορίας. Από νωρίς ο Ηρακλής είχε σκαρφαλώσει στο ζενίθ. Βάζουμε το 20mm πάνω, και το Μ13 μια χαρά (δεν είδα διαφορά από το 8"). Τότε (για πρώτη φορά μες τη βραδυά) ο Ανδρέας είπε να δοκιμάσουμε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις. Πραγματικά δεν το πίστευα! Με το 9mm το σμήνος έσπαγε άψογα σε καθαρούς αστέρες! Και δεν ήταν διόλου αμυδρό! Δεν το χω ξαναδεί ποτέ τόσο όμορφο! Τέλος πάντων , ήδη έγραψα ...κατεβατό. Είδαμε παράλληλα διπλό σμήνος Περσέα, Πλειάδες και άλλα ανοικτά σμήνη. Μια πολύ ωραία βραδυά. Το μέρος, εν κατακλείδι, είναι πολύ καλό για τα μέτρα της Αττικής. Με ενδιαφέρον θα ήθελα να ακούσω άλλες "ανταγωνιστικές" προτάσεις. Την επόμενη φορά που θα πάμε εκεί σκεφτείτε το. Εκτός αν βρούμε κάτι άλλο εξίσου καλό σε απόσταση 20 λεπτών. Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς... Μ.Χ.
Papabiris Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2009 Κωστα σευχαριστω για την πολυ ωραια περιγραφη της χθεσινης βραδιας! Εγω σημερα μαλλον θα ξαναπαω αλλα η παρατηρηση θα εξαρτηθει κυριως απτον καιρο. Φαινεται οτι φυσαει πολυ σημερα και στο μερος αυτο αν και θαχει καθαρο ουρανο προβλεπονται το βραδακι ανεμοι 6-7 μποφορ νουμερα οχι και τοσο βολικα για παρατηρηση... Ομως μιας και ειναι κοντα θα πεταχτω μηπως γυρισει η τυχη με το μερος μου I will bring my needle just in case...
seti Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2009 DistaPsalm έγραψε-Θα αρχίσω με ένα "μπράβο" προς τον seti, που παρέδωσε ένα άρτια προσεγμένο και μάλιστα με βελτιώσεις τηλεσκόπιο στον Ανδρέα.Σ'ευχαριστώ distaPsalm για τα καλά σου λόγια!!χαίρομαι που περάσατε καλά,σας εύχομαι πάντα τέτοια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα