Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Κάποιες απορίες μου έχουν δημιουργηθεί και θέλω τα φώτα σας :D

Πρώτο και κυριότερο είναι ένα περίεργο πρόβλημα ( :?: ) ευθυγράμμισης που έχω. Το θέμα αυτό υπήρχε από την αρχή αλλά επειδή οι εικόνες που έπαιρνα ήταν πολύ ικανοποιητικές δεν έδωσα σημασία. Τώρα τελευταία όμως κάποιες συνεχόμενες άσχημες εικόνες (που μάλλον οφείλονται στο seeing άλλα τέλος παντων) έφεραν το θέμα ξανά στην επιφάνεια.

Να διευκρινήσω ότι έχω chesire και ευτυχώς είχε μαζί του αναλυτικές οδηγίες τις οποίες και ακολούθησα. Ενώ λοιπόν όλα είναι θεωρητικά ευθυγραμισμένα, το είδωλο του chesire δεν βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του ειδώλου του δευτερεύοντος (μαύρου κύκλου) αλλά λίγο πιο πλάγια όπως στο παρακάτω σχέδιο.

C-Good.jpg

Ενώ έκανα άνω κάτω το τηλεσκόπιο πείραξα σχεδόν όποια βίδα υπήρχε, εστιαστή, αράχνη, δευτερεύον, πρωτεύον, δεν κατάφερα να το διορθώσω. Πάνω που άρχισα να εκνευρίζομαι βρήκα εναν τύπο στο Ίντερνετ που λέει ότι κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό και μπορεί να συμβεί στα "γρήγορα" τηλεσκόπια και ότι εφόσον το είδωλο του chesire είναι ευθυγραμισμένο η ευθυγράμμιση είναι σωστή, ανεξαρτήτως της θέσης του ειδώλου του δευτερεύοντος. http://www.propermotion.com/jwreed/ATM/Collimate/Chesire.htm

Είναι όντως έτσι :?: ή αυτός λέει ότι του κατέβει;

Δεύτερον σχετικά με εκείνες τις κακές εικόνες που ανέφερα πιο πάνω. Αρχικά το απέδωσα στο seeing και την φωτορύπανση αλλά όταν μου συμβαίνει 5-6 συνεχόμενες φορές άρχισα να προβληματίζομαι. Αυτό που βλέπω και με ενοχλεί είναι οτί όταν κεντράρω σε έναν αστέρα, όσο ανεβάζω μεγέθυνση το αστέρι μετατρέπεται σε μια θολή τρεμάμενη μπάλα. Αυτό είναι ένδειξη κακού seeing :?: ή μήπως τελικά υπάρχει θέμα ευθυγράμμισης;

Τρίτον τα κάτοπτρα έχουν αναπόφευκτα σκονιστεί. Στο Nightwatch ο Dickinson λέει ότι η σκόνη δεν επηρεάζει ουσιαστικά την απόδοση και ότι το συχνό καθάρισμα είναι μπορεί να αποδειχθεί πολύ χειρότερο. Καλά ως εδώ, όμως πού είναι τα όρια στα οποία πρέπει να καθαρίσουμε την σκόνη τελικά :?: Εσείς κάθε πότε καθαρίζεται τα κάτοπτρα; Για νευτώνεια μιλάμε πάντα.

ametop3a.jpg
Δημοσιεύτηκε

σχετικα με την ευθυγραμμιση κακο seeing εχω και εγω τις τελευταιες εβδομαδες λογω αερα και ειδικα χθες που δοκιμασα να κανω πλανητικη ο διας δεν φαινοταν με τιποτα.

οσο για την δοκιμη σε αστρο η ευθυγραμμιση ειναι σωστη εφοσον βλεπεις ομοκεντος κυκλους οταν κανεις δοκιμη σε αστρο. το ιδιο σκηνικο ισχυει και σε εμενα στην ρυθμιση των κατοπτρων αλλα αφου βλεπω ομοκεντους κυκλους το βραδυ δεν με νοιαζει.

αν το seeing ειναι κακο λογικο ειναι να βλεπεις και τους κυκλους σαν μια θολουρα. καλου κακου ομως ασε το τηλεσκοπιο να ελθει σε θερμικη ισοροπια πρωτα ωστε να μην εχεις αναταραξεις μεσα στον σωληνα οι οποιες θα επηρεασουν την δοκιμη σε αστρο. ψαξε στο youtube για star test αν θες να δεις κανα παραδειγμα ομοκεντρων κυκλων.

ενα κολπο που κανω συνηθως ειναι να εχω τον σωληνα καθετα στην αρχη ωστε ολος ο ζεστος αερας να φυγει καθως θα ανεβει επανω λογω μικρης πυκνοτητας και μετα εχω τον σωληνα ελαφρως πλαγια για να μην εχω αναταραξεις.

να θυμασαι ομως οτι οταν απεστιαζεις δεν απεστιαζεις τελειως αλλα ισα ισα να δεις τους κυκλους

οσο για το πλυσιμο των κατοπτρων η σκονη δεν επηρεαζει την πιοτητα της εικονας. το δικο μου το κατοπτρο δεν το εχω πλυνει ποτε και δεν εχω προβλημα. εαν ομως εισαι κοντα σε θαλασσα ή σε περιοχη με εντονη μολυνση αερα τοτε μια φορα στα δυο με τρια χρονια καλο ειναι να το πλυνεις. ομως αν κανεις το πλυσιμο συνεχεια π.χ. μια φορα το χρονο κιδυνευεις να χαλασεις τις στρωσεις του κατοπτρου.

ελπιζω να βοηθησα

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης