Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα

Είμαι ένας noob στην Παρατηρησιακή Αστρονομία. Με ενδιαφέρει να αγοράσω ένα οικονομικό κιτ από προσοφθάλμια. Έχω δει αυτό της Celestron που έχει εκτός των άλλων τα φίλτρα και τον barlow

http://www.astroshop.de/en/celestron-eyepiece-and-filter-set-1-25-/p,7976

Επειδή προς το παρόν δεν μπορώ να μεταφέρω το τηλεσκόπιο εκτός Αθηνών θα επικεντρωθώ σε παρατηρήσεις πλανητών και της Σελήνης.

Το έχει κανένας αυτό το σετάκι για να μου πει αν αξίζει από θέμα ποιότητας ή αν κάποιος έχει να προτείνει κάποια εναλλακτική λύση; Επίσης, γνωρίζει κάποιος αν ο barlow στο συγκεκριμένο σετ είναι αποχρωματικός;

Ευχαριστώ

:cheesy:

Skywatcher 8" DOB Pyrex
Δημοσιεύτηκε

Καλώς ήρθες!

Δεν αναφέρεις τι τηλεσκόπιο έχεις, θα βοηθούσε. Επίσης χαρακτηριστικά (διάμετρο, εστιακή απόσταση, εστιακό λόγο)

Στην θέση σου (όπως και έκανα τελικά, όταν ήμουν στην αρχή και εγώ) ΔΕΝ θα αγόραζα τέτοιου τύπου φθηνά σετ!!

Είναι χιλιοειπωμένο εδώ μέσα αυτό που θα σου πω. Αν ψάξεις σε πιο παλιές ενότητες, θα το δεις να το λέει κόσμος συνέχεια.

Καλύτερα να πάρεις ποιοτικά προσοφθάλμια και μεμονωμένα, φτιάχνοντας σιγά σιγά μια συλλογή αξιόπιστη με υψηλής κλάσεως φακούς που θα σου μείνουν μια ζωή, όποιο τηλεσκόπιο και να έχεις στο μέλλον. Φθήνια και ποιότητα στην αστρονομία δεν πάνε πάντα μαζί (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, σε τηλεσκόπια και προσοφθάλμια) και μια υψηλής κλάσεως συλλογή φτάνει τις περισσότερες φορές να κοστίζει πολύ περισσότερο από το ίδιο το τηλεσκόπιο.

Από τις πολύ λίγες περιπτώσεις (η εξαίρεση στον κανόνα!) π.χ. ποιοτικότατου προσοφθαλμίου με φανταστική τιμή είναι αυτή http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1516 αν και δεν αναφέρει τιμή λόγω προσωρινής έλλειψης, σου λέω ότι είναι κάτω από 200 περίπου ευρώ.

Επίσης λαμπρό παράδειγμα αποτελεί και το 8ιντσο best-seller dob της SkyWatcher.

Είναι οι 2 παραπάνω, από τις λιγοστές φορές που θα πάρεις ποιότητα σε προσιτή τιμή. Μην κυνηγάς τα φθηνά λοιπόν, μάζευε σιγά σιγά χρήματα και αγόραζε μεμονωμένα και premium κομμάτια εξοπλισμού, ειδικά όταν πρόκειται για προσοφθάλμιους φακούς!!! Όταν προχωρήσεις στο χόμπυ, στο εγγυώμαι, θα τους πετάξεις (πουλήσεις) τους φθηνούς φακούς...εκτός αν δεν έχεις σκοπό να ασχοληθείς σοβαρά και θες απλά να κάνεις την πλάκα σου που λέμε...άλλο τότε..

Για τον Barlow νομίζω πως ο Televue 2x ή 3x είναι η καλύτερη επιλογή..τώρα, αυτός που έχει το σετ που λες...δεν συγκρίνεται ούτε για αστείο με τον Televue σε επιδόσεις!!! Καταλήγουμε όπως βλέπεις στα προαναφερόμενα περί ποιότητας και τιμής...

Κοίτα πόσο έχει, στο ίδιο site, ένα πολύ ποιοτικότερο (έτη φωτός μπροστά σε ποιότητα!) set από την Baader! http://www.astroshop.de/en/baader-planetarium-complete-set-of-hyperion-of-eyepieces-3-5-5-8-13-17-21-mm/p,8627

Αν ασχοληθείς σοβαρά, κράτα τα χρήματά σου για καλύτερα κομμάτια..

Φιλικά

Τάσος

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Τάσο σε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και για την απάντηση. Και εγώ με την σειρά μου να πω Καλώς σας βρήκα!

Ναι, ξέχασα να πω πως έχω ένα SkyWatcher 8" DOB Pyrex που έχει 1200mm εστιακή απόσταση πρωτεύοντος και έρχεται με προσοφθάλμια Super Plossl των 10mm & 25mm. Για κάποιο λόγο νόμιζα ότι το είχα βάλει στην υπογραφή αλλά μάλλον δεν πάτησα την "Υποβολή" για να αποθηκευθεί.

Τις μεγεθύνσεις και τα λοιπά μπορώ να τα υπολογίσω αλλά το κύριο θέμα είναι αν θα έχω καθαρή εικόνα. Δηλαδή προτείνεις είτε τα προσοφθάλμια της Vixen είτε το σετάκι της Baader ως καλές λύσεις από άποψη των οπτικών τους. Θα τις λάβω υπόψιν τις προτάσεις σου. Ίσως να συμφέρει να επενδύσω στα προσοφθάλμια γιατί έτσι και αλλιώς μελλοντικά με βλέπω να οδεύω σε αγορά καλύτερου τηλεσκοπίου, οπότε αυτά θα παραμείνουν χρήσιμα.

Από θέμα barlow οι Televue Powermate με τους 4 φακούς είναι όντως καλύτεροι ή δεν αξίζει το extra κόστος;

Πάντως έβλεπα χθες το βράδυ τον Δία και τους δορυφόρους του στην σειρά και να μην το κρύψω, πωρώθηκα άσχημα με το άθλημα. Κρίμα που δεν έχω τα extra αξεσουάρ για να τον δω μεγαλύτερο και με λεπτομέρειες :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Skywatcher 8" DOB Pyrex
Δημοσιεύτηκε

To σετάκι της Baader στο έφερα ως παράδειγμα για να δεις τη σχέση ποιότητας-τιμής.

Προσωπικά είμαι οπαδός προσοφθαλμίων της Televue τα οποία τα μαζεύεις μεν σιγά σιγά λόγω κόστους, αξίζουν όμως τον κόπο ασυζητητί!! Είμαι πάντα όμως ανοικτός σε εφάμιλλες και πολλές φορές ιδίων επιπέδων προτάσεις από άλλους κατασκευαστές για τους οποίους θα ακούσεις μόνο τα καλύτερα! Παράδειγμα; Pentax! Δεν παίζονται φίλε μου, ξεκούραστοι, οπτικά άψογοι φακοί αλλά...επίπεδα κόστους...όπως η Televue περίπου...

Αναφέρομαι στην σειρά Pentax XW για να μην παρεξηγηθώ...

Vixen..

Ο Vixen LVW 22mm είναι ένας καταπληκτικός φακός, έχω κοιτάξει από μέσα του και έχω ενθουσιαστεί. Σκοπεύω να τον πάρω σύντομα. Ο ορισμός του καλού λόγου τιμής προς απόδοση. Διάβασε να δεις πόσο καλές κριτικές έχει και στα διεθνή forums.

Τα αρχικά προσοφθάλμια είναι ικανοποιητικά για αρχή και θα σε καλύψουν για τις πρώτες σου αναζητήσεις μια χαρά. Δεν θα τα έλεγα σε καμία περίπτωση για πέταμα, άλλωστε μέχρι πριν λίγο καιρό και εγώ αυτά είχα (με το SW 12" Flextube), αλλά ως εκεί. Για την αρχή. Τα συνδυάζεις με έναν άριστο barlow όπως αυτός της Televue και μέχρι να μάθεις ουρανό και starhopping κάτι θα κάνεις.

Φυσικά και συμφέρει να επενδύσεις σε premium άριστα προσοφθάλμια. Δεν το συζητώωω!!! :mrgreen:

Μην σε μπερδεύει το θέμα "καθαρή εικόνα". Ειδικά στην Πλανητική παρατήρηση εξαρτάται άρρηκτα από τις διαταραχές της ατμόσφαιρας, δηλαδή το seeing, πόσο τυρβώδης είναι την εκάστοτε στιγμή.

Μέχρι τις 300 μεγεθύνσεις θα μπορείς κάθε φορά να δεις κάτι αξιοπρεπές, και αυτό όμως πάντα θα εξαρτάται από την διαταραχή της ατμόσφαιρας.

Για τους powemate δεν έχω άποψη έγκυρη, ας απαντήσει κάποιος άλλος, εγώ έχω τον Televue Barlow 2x και απλώς έχω διαβάσει σε βιβλίο ξένο πως ουσιαστικές διαφορές με τον powermate δεν υπάρχουν. Δεν το πολυπιστεύω όμως, κάτι παραπάνω θα δικαιολογεί τη διαφορά κόστους. Δεν γνωρίζω όμως και δεν σου απαντώ έτσι.

Επαναλαμβάνω πως για όλα τα παραπάνω έχουν γραφτεί πολλά στο astrovox και από πολύ πιο έμπειρους από μένα. Κάνε και μια αναζήτηση, κάποιες απαντήσεις θα βρεις στα περισσότερα ερωτήματά σου.

Φιλικά,

Τάσος

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα

Είμαι ένας noob στην Παρατηρησιακή Αστρονομία. Με ενδιαφέρει να αγοράσω ένα οικονομικό κιτ από προσοφθάλμια. Έχω δει αυτό της Celestron που έχει εκτός των άλλων τα φίλτρα και τον barlow

http://www.astroshop.de/en/celestron-eyepiece-and-filter-set-1-25-/p,7976

:cheesy:

Όντως αυτά τα σετάκια δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Μία καλή επιλογή είναι να παίρνεις σιγά σιγά καλά προσοφθάλμια (από Vixen LVW και πάνω). Μια άλλη καλή επιλογή είναι να πάρεις έναν καλό zoom για αρχή για να έχεις ικανοποιητικές εικόνες, πολλές διαθέσιμες μεγεθύνσεις και βέβαια μεγάλη ευχρηστία. Μετά μαζεύεις χρήματα και χτυπάς στοχευμένα τα καλά προσοφθάλμια σιγά σιγά.

ametop3a.jpg
Δημοσιεύτηκε
Σας ευχαριστώ πολύ Τάσο και Βοώτης. Θα ακολουθήσω την συμβουλή σας και θα φτιάξω σιγά-σιγά τη συλλογή και μάλλον θα κοιτάξω προς Televue και Vixen! Καλή και η ιδέα για αρχική αγορά ενός zoom προσοφθάλμιου. Η εμπειρία είναι καλύτερος σύμβουλος από την βιασύνη, και ευτυχώς υπάρχει και αυτό το, πραγματικά, χρήσιμο φόρουμ και μπόρεσα και ζήτησα γνώμες από έμπειρα άτομα! Να είστε καλά και καλές παρατηρήσεις! :D
Skywatcher 8" DOB Pyrex
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Παιδιά ευχαριστώ! =D>

Μετά από πολύ σκέψη, μελέτη και συνεχή χρήση του τηλεσκοπίου κατέληξα σε αγορά ενός Nagler 9mm και σε έναν Powermate 2.5x, γιατί, να πω την αλήθεια, με το ζόρι προλαβαίνω να ακολουθήσω τα αντικείμενα του ενδιαφέροντος, οπότε πήρα την απόφαση να επενδύσω σε μεγάλο FOV. Τα έχω παραγγείλει από Γερμανία και τα περιμένω μέσα στην άλλη βδομάδα. Πάντως η επόμενη αγορά προσοφθάλμιου μάλλον θα είναι Vixen γιατί διάβασα τα καλύτερα, όχι μόνο σε αυτό το φόρουμ, αλλά και σε άλλα. Να είστε καλά και καλές παρατηρήσεις!

8)

ΥΓ:

Μέχρι τώρα έχω παρατηρήσει τον Δία (με τον S.Plossl 10mm ίσα ίσα διακρίνονται οι ζώνες του, ενώ φαίνονται και οι δορυφόροι του), την Σελήνη, πέτυχα τον Άρη (αν και με τα προσοφθάλμια που έχω μου φαίνεται σαν κάτι μεγαλύτερο από ένα κοκκινοκαφέ σημείο) και με το ζόρι φαίνεται και ο πυρήνας του γαλαξία της Ανδρομέδας (σαν ένα τελείως αμυδρό σύννεφο). Μπορώ να πω πως έχω ενθουσιαστεί έστω και με αυτά τα λίγα που είναι παρατηρήσιμα μέσα από την Αθήνα.

Skywatcher 8" DOB Pyrex
Δημοσιεύτηκε
Παιδιά ευχαριστώ! =D> και σε έναν Powermate 2.5x,

Ton power mate τι τον θέλεις?Τι θα βάλεις επάνω του?Τον 9mm ?Νομίζω πως είναι άστοχη αγορά.Αν προλαβαίνεις να τον αλλάξεις με κάποιο προσοφθάλμιο άλλαξε τον. Εκτός κ αν δε σε φτάνουν τα χρήματα οπότε τον κρατάς για το μέλλον.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Παιδιά ευχαριστώ! =D> και σε έναν Powermate 2.5x,

Ton power mate τι τον θέλεις?Τι θα βάλεις επάνω του?Τον 9mm ?Νομίζω πως είναι άστοχη αγορά.Αν προλαβαίνεις να τον αλλάξεις με κάποιο προσοφθάλμιο άλλαξε τον. Εκτός κ αν δε σε φτάνουν τα χρήματα οπότε τον κρατάς για το μέλλον.

Καλημέρα,

Θα τον χρησιμοποιήσω για πλανητική παρατήρηση. Βέβαια δεν θα μείνω μόνο στον 9mm, ούτε μόνο σε Televue. Θα αγοράσω κάποια από τα Vixen VLW όπως προτείνατε όλοι εδώ στο φόρουμ αλλά εννοείται σε ποιο μεγάλα focal lengths για να έχω και χαμηλές και μεσαίες μεγεθύνσεις μέσω του powermate.

Skywatcher 8" DOB Pyrex
Δημοσιεύτηκε

Φίλε καλώς ήλθες κι από μένα! Ο Παναγιώτης έχει δίκιο. Από τη στιγμή που άρχισες από τα 9μμ η αγορά του 2.5Χ powermate είναι άστοχη. Μια πιθανή επόμενη αγορά σου θα πρέπει να είναι (αν μείνεις στο βαρελάκι 1.25") ένας 24άρης panoptic (χαμηλή μεγέθυνση - μέγιστο πεδίο στο φορμά 1.25"). Αν χρησιμοποιήσεις τον 24άρη με τον barlow θα πάρεις το ισοδύναμο ενός προσοφθαλμίου 9.6μμ ... Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τον συνδυασμό του 25άρη (που ήδη έχεις) με τον powermate. Αν από την άλλη πας σε συνδυασμό του powermate με τον 9άρη nagler θα ανέβεις στις 333Χ, μεγέθυνση που δεν θα χρησιμοποιήσεις συχνά με το 8ιντσο dob που έχεις... Αν προλαβαίνεις άλλαξε την παραγγελία σου ή αν πρέπει σώνει και καλά να πάρεις κάποιον barlow/powermate προτίμησε για αρχή τον κλασικό 2Χ barlow. Θα σου δώσει πολύ πιο χρήσιμη γκάμα μεγεθύνσεων για το συνδυασμό τηλεσκοπίου και προσοφθαλμίων που έχεις.

Καλώς να τα δεχθείς!

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα Ηλία και καλώς σας βρήκα! Η παραγγελία είχε φύγει για το ταχυδρομείο μέσα σε μια ώρα από την στιγμή που την κατέθεσα και το πιθανότερο είναι να τα παραλάβω την Δευτέρα. Καταλαβαίνω πως μεγεθύνσεις μεγαλύτερες των 300x και ιδιαίτερα σε DOB δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες (πάλι θα πρέπει να ρυθμίζω για να ακολουθήσω τον στόχο μου και, υποθέτω, με το άσχημο seeing θα τα βλέπω όλα θολά) αλλά θα αγοράσω και άλλα προσοφθάλμια στο εγγύς μέλλον. Μάλιστα σκεφτόμουν για ένα Vixen LVW στα 17mm (οπότε θα μου έδινε 176x με τον powermate) αλλά το eshop που αγόρασα φτηνά τον nagler είχε κατά 50€ ακριβότερα τον Vixen από ένα άλλο eshop οπότε προτίμησα να περιμένω και να τον αγοράσω από το άλλο συν κάποιο φίλτρο για παρατήρηση της Σελήνης. Μελλοντικά θέλω να αγοράσω ισημερινή στήριξη με αστροστάτη, αλλά αυτό ίσως αργήσει λίγο.
Skywatcher 8" DOB Pyrex
Δημοσιεύτηκε

Φιλε μου ακου να σου πω κατι, το να παρεις televue η powermate κτλ για μενα ειναι πεταμενα λεφτα, το λεω αυτο γιατι εχεις μπει νωρις στο χομπυ και δεν ξερεις ακριβως ακομα στο τι θελεις να παρατηρεις... εχεις κοιταξει γαλαξιες ? νεγφελωματα ? σμυνη κτλ ?

Μια που λες παραπανω - >Πάντως έβλεπα χθες το βράδυ τον Δία και τους δορυφόρους του στην σειρά και να μην το κρύψω, πωρώθηκα άσχημα με το άθλημα. Κρίμα που δεν έχω τα extra αξεσουάρ για να τον δω μεγαλύτερο και με λεπτομέρειες

θα σου ελεγα τοτε με 100% σιγουρια οτι αν σαρεσει τελικα πιο πολυ η πλανητικη παρατηρηση να παρεις ενα ζευγαρι ορθοσκοπικα προσοφθαλμια, χαριζουν την πιο ευκρινη εικονα, και μετα αφου κατασταλαξεις καπου ψαχνεσαι και βλεπεις.

Να σου δωσω ενα παραδειγμα η NLV της vixen βλεπουν λιγο καλυτερα γαλαξιες παρα η nagler (εχουν λιγο καλυτερη φωτεινοτητα απο οσο γνωριζω) κατσε σκεψου και μετα αποφασισε για τι ακριβως θελεις να παρατηρεις.

Οσο για σενα Τασο να σου πω κατι που ετυχε σε μενα, οταν πηγα στην πρωτη μου παρατηρηση περσυ με πολλα παιδια κτλ, κοιταξα μεσα απο ενα nagler 13 , πιστευα οτι θα εβλεπα πολυ πιο καλα..... το μονο που μπορεσα να ποω ηταν οτι ειχε σαφως μεγσλυτερο πεδιο και δεν εκανε κομη στα ακρα, μετα ξανακοιταξα απο ενα baader, ε μαρεσε πιο πολυ.. θελω να σου πω οτι ο καθε ενας εχει δικο του γουστο στο ματι... ο φιλος μας θα μπορουσε να ερθει σε μια παρατηρηση ΠΡΩΤΑ να δει απο αρκετα προσοφθαλμια και μετα να κανει την αγορα του.

Φιλικα Τασο. :D

82758172.gif
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα Blackholesun

Το τηλεσκόπιο το έχω προς το παρόν στην Αθήνα οπότε δεν μπορώ να δω αμυδρά αντικείμενα και γενικότερα DSO. Ακόμα και από τον γαλαξία της Ανδρομέδας βλέπω μόνο τμήμα του πυρήνα του, και αυτό σαν ένα πολύ αμυδρό συννεφάκι. Οπότε προς το παρόν θα επικεντρωθώ σε πλανήτες και Σελήνη. Η αλήθεια όμως είναι αυτή που λες. Δεν ξέρω τι με ενδιαφέρει περισσότερο να παρατηρήσω, ακριβώς επειδή δεν έχω τη δυνατότητα να δω και άλλα αντικείμενα και σίγουρα πρέπει να βγάλω το τηλεσκόπιο εκτός Αθηνών για να δω, επιτέλους, καθαρό (κατάμαυρο και αστεράτο :mrgreen: ) ουρανό.

Skywatcher 8" DOB Pyrex
Δημοσιεύτηκε
Φιλε μου ακου να σου πω κατι, το να παρεις televue η powermate κτλ για μενα ειναι πεταμενα λεφτα...

...Να σου δωσω ενα παραδειγμα η NLV της vixen βλεπουν λιγο καλυτερα γαλαξιες παρα η nagler (εχουν λιγο καλυτερη φωτεινοτητα απο οσο γνωριζω)...

Λυπάμαι που το λέω αλλά αυτοί οι δύο ισχυρισμοί είναι λανθασμένοι. Στην πραγματικότητα ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα. Οι Nagler και οι Powermate είναι κορυφαίοι φακοί, ότι καλύτερο υπάρχει μαζί με τους Pentax ΧW κι όχι επειδή είναι πανάκριβοι, αλλά επειδή τη διαφορά τιμής τη βλέπεις άμεσα στην παρατήρηση, ακόμα και με ένα μέτριο τηλεσκόπιο (πόσο μάλλον με ένα πολύ αξιόλογο). Επιπλέον οι Nagler (όπως κάθε φακός της Tele Vue) έχουν τη μέγιστη δυνατή φωτεινότητα (διαφάνεια οπτικών στοιχείων) γιατί χρησιμοποιούν πλήρεις, ακριβές επιστρώσεις, σε κάθε οπτική επιφάνεια. Τη φωτεινότητά τους και το κοντράστ δεν τα ξεπερνούν οι NLV της Vixen που αναφέρθηκαν, (και πως θα μπορούσαν άλλωστε στο 1/3 της τιμής) ωστόσο είναι και αυτοί αξιόλογοι φακοί.

Σχετικά με την πλανητική παρατήρηση ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Ένα νευτώνειο τηλεσκόπιο 200mm μπορεί μεν να χρησιμοποιηθεί σε μεγεθύνσεις πάνω από 300Χ αλλά μόνο για πολύ ειδικούς λόγους, όπως η παρατήρηση κάποιου πολύ αμυδρού αστέρα (στα όρια του τηλεσκοπίου) ή για το διαχωρισμό πολύ κοντινών διπλών αστέρων (απόσταση μικρότερη από 1 ή 1.5 arcsec) και μόνο με άριστο seeing.

Για πλανητική και σεληνιακή παρατήρηση το 8ιντσο θα δώσει τις καλύτερες εικόνες του (τη μέγιστη λεπτομέρεια) σε μεγέθυνση γύρω στα 200Χ με 240Χ. Πάνω από εκεί η εικόνα θα χάσει πολύ σε κοντράστ και τελικά σε λεπτομέρεια γιατί μπαίνουμε στην περιοχή της «άδειας» μεγέθυνσης (όπου δηλ. η λεπτομέρεια δεν αυξάνεται άλλο με τη μεγέθυνση και η εικόνα χειροτερεύει ακόμα και με άριστο seeing.) Αυτά προβλέπονται από τη θεωρία, αυτά διαπιστώνονται και στην πράξη. Ο συνδιασμός του (εξαιρετικού) Tele Vue Nagler 9mm με τον (ασύγκριτο) Powermate 2.5Χ θα δώσει μεγέθυνση 333Χ, υπερβολική για παρατήρηση πλανητών με 8ιντσο νευτώνειο.

Επειδή ο Powermate 2.5Χ είναι ίσως ο καλύτερος "barlow" που φτιάχτηκε μέχρι σήμερα, (αφού την κορυφαία εικόνα του τη δίνει μέχρι τα άκρα του πεδίου και αυτή είναι η κύρια διαφορά των Powermate από τους barlow), κράτησέ τον για κάθε μελλοντική χρήση. Όμως για πλανητική παρατήρηση με το τηλεσκόπιό σου πρέπει να τον συνδυάσεις με έναν Nagler 13 mm κι όχι με τον 9 mm. Ανάποδα, αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τον 9 mm, πρέπει να βάλεις ένα barlow 2Χ κι όχι 2.5Χ. Και φυσικά ακόμη καλύτερη λύση θα ήταν ένας σκέτος Nagler 5mm. Όλες αυτές οι λύσεις κρατούν τη μεγέθυνση κάτω από 250Χ προσφέροντας ταυτόχρονα μεγάλο οπτικό πεδίο 82°. Η απόλυτη λύση θα ήταν ένα καλό πλανητικό προσοφθάλμιο στα 5 ή 6mm (π.χ. ορθοσκοπικό) αλλά το οπτικό πεδίο θα ήταν πολύ μικρότερο και ίσως σε δυσκόλευε με τη βάση dobsonian.

Σε κάθε περίπτωση οι φακοί που παρήγγειλες θα χρησιμοποιηθούν πολύ και με το τωρινό σου τηλεσκόπιο αλλά όχι ιδιαίτερα σε συνδιασμό μεταξύ τους. Ο 9ης Nagler μόνος του σου δίνει ιδανική μεγέθυνση για πάρα πολλά αντικείμενα deep-sky. Θα τον αγαπήσεις. Ο Powermate 2.5X μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλους μεγαλύτερους φακούς ή όποτε θέλεις πολύ αυξημένη μεγέθυνση για τις εφαρμογές που αναφέρθηκαν πιό πάνω.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης