Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πριν μερικά χρόνια το 2005? σε μια από τις επισκέψεις στον ΟΦΑ και μιλούσαμε με τον αγαπητό και σεβαστό κ. Παύλο Μωραίτη (τότε Πρόεδρο του ΟΦΑ και νυν Αντιπρόεδρο) για ένα θέμα που ήταν αναφερθεί στις εβδομαδιαίες παρουσιάσεις του ΟΦΑ, αφορούσε τους μικρομετεωρίτες και τους τρόπους που μπορούν να συλλέγουν (μέγεθος μερικά χιλιοστά, αν θυμάμαι καλά είχα δει και ένα δημοσίευμα σε εφημερίδα... ?)

Μου κίνησε το ενδιαφέρον το θέμα και ασχολήθηκα λίγο παραπάνω διαβάζοντας και αγοράζοντας 2 ξενόγλωσσα βιβλία για μετεωρίτες. Σε διακοπές επισκέφθηκα 2 μουσεία Φυσικής Ιστορίας (Λονδίνο και Βιέννη) που έχουν αρκετούς.

Πριν λίγες μέρες και στα κενά των "επαναλαμβανόμενων παρατηρήσεων" για Περσίδες (να 'ναι καλά μου έσπασε τα νεύρα η αναμονή μεγάλου ZHR !) θυμήθηκα πάλι το "φαινόμενο" και προσπάθησα να σκεφτώ τρόπους "συλλογής". Δεν βλέπεις τόσους όσους θέλεις - έ τότε μάζεψε από την ταράτσα σου.

Έπρεπε να βιαστώ, να έχει περάσει το μέγιστο και να μην έχει προλάβει να βρέξει, διότι θα "ταξίδευαν" για άλλους προορισμούς....

Χθές κατά την διάρκεια μερικών μεγάλων εκθέσεων στη φωτογραφική μηχανή και στα διαλείμματα με τα κιάλια, έκανα το εξής απλό και εύκολο.

1. Είχα δύο αρκετά δυνατούς μαγνήτες (ένα κυλινδρικό διαμέτρου 7cm και ύψους 1,5cm και ένα ...σαν φουρκέτα ?) τους έπλυνα καλά και ξέπλυνα με νερό.

2. διάλεξα καμιά 5-6 σημεία στην ταράτσα και τα "πέρασα" με τον μαγνήτη (στα πρόχειρα και κάπως τυχαία)

3. έκανα μερικές δοκιμές και διαπίστωσα ότι για μια άγνωστη ακόμα αιτία ο κυκλικός ήταν αποδοτικότερος (είχε πιάσει γρήγορα 1-2 κομματάκια) έτσι συνέχισα με τον κυλινδρικό.

Κατά την διάρκεια της ανίχνευσης προσπαθούσα με την αφή να διακρίνω αν υπάρχει κάτι επάνω τους (δεν χρησιμοποίησα φως διότι έβγαζα και φωτογραφίες) - στην αρχή νόμιζα ότι δεν είχαν κάτι αρκετά μεγάλο επάνω τους.

Τελικά σήμερα το πρωί καθάρισα τον μαγνήτη και βρέθηκαν πάνω του ένα κομμάτι περίπου 2 mm καθώς και 8 ακόμα 1-2 mm καθώς και πολλά άλλα μικρότερα.

Αν το νερό που πίνουμε περιέχει τέτοια κομμάτια (και κόλλησαν στον μαγνήτη κατά το ξέπλυμα καλύτερα να αλλάξουμε νερό και σωλήνες).

Το χρώμα τους κατά 95% μαύρο (κάποια στο χρώμα της στάχτης) και στον μεγενθυτικό φακό κυρίως ακανόνιστο ή σχετικά σφαιρικό.

Είχε αρκετή πλάκα το εγχείρημα .... δοκιμάστε το συστηματικά και ίσως εκπλαγείτε με το .... τι μας πέφτει στο κεφάλι εν αγνοία μας.

Παρατήρηση :

α) τα κομματάκια αφού μαγνητισθούν ενώνονται σε μεγαλύτερα χτυπήστε τα με ένα ξυλάκι για να διαχωριστούν.

β) ο μαγνήτης μπορεί να τα έλκει από απόσταση περίπου 10-12 εκατοστά.

γ) όταν τα φωτογραφίσω θα στείλω να τα δείτε.

Σκέψη :

θα απλώσω κόλλες Α4 πάνω σε ένα τραπέζι που έχω μόνιμα στην ταράτσα και δεν θα κάνω "ασκήσεις εδάφους" για να έχω πιο "καθαρό" δείγμα.

Ο κλασικότερος ίσως τρόπος αν θυμάμαι καλά είναι να συλλέξετε το νερό της βροχής από τα λούκια κατά την βροχή μετά περάστε ένα μαγνήτη και θα κολλήσουν όλα πάνω του.

Σίγουρα μπορούμε να σκαρφιστούμε μερικούς ακόμα.

Την καλημέρα μου σε όλους.

Φιλικά,

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη μια φορά δοκίμασα το κόλπο με το λούκι. Εβαλα ενα φιλτρο του καφε στην απόληξη μια μερα που έβρεχε. Αλλα δυστυχώς δεν καθάρισα πιο πριν τον μαγνήτη απο τα ρινίσματα και δεν μπόρεσα να βγάλω ακρη

Βοσινάκης Ανδρέας

Δημοσιεύτηκε

Πριν λίγο καιρό (απο τότε που μίλησες και εσύ με τον κύριο Παύλο) είχαμε την ίδια συζήτηση...

και εγώ είχα βρει...!!!

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=2125&highlight=%F3%EA%FC%ED%E7

Τώρα που έχω και δυνατότητα φωτογραφισης με το μικροσκόπιο δεν ξέρω που τους έχω.. :(

Δημοσιεύτηκε

μη έχοντας μικροσκόπιο θα προσπαθήσω με μάκρο - αν και τα αποτελέσματα δεν θα είναι τόσο καλά.

Πάντως σαν πρώτη σκέψη είναι ένας καλός μεγενθυτικός φακός

αύριο θα προσπαθήσω την φωτογράφηση - σήμερα η μέρα ήταν δύσκολη - αν και ξεκίνησε καλά.

Καλό το λινκ .... από τις παλιές εποχές !

Φιλικά,

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης