Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
καλησπέρα σε ολους,θα μπορούσε κάποιος να μου πει πως μπορώ να βρω την θέση ενός αστεριού;;έχω τις συντεταγμένες,ειμαι από τους καινούριους...από τους πολύ καινούριους!!!

www.soleftwords.com

www.lmoutsa.wordpress.com

Δημοσιεύτηκε

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα Λευτερη, καλωσορισες στο Astrovox :D

Το να βρεις εναν αστερισμο ειναι ευκολο...

αλλα μεσα απο την Αθηνα δεν ειμαι και τοσο σιγουρος :(

Καταρχας χρειαζεσαι εναν Χαρτη του Ουρανου (εντυπο ή ηλεκτρονικο) αν δεν εχεις καποιο εντυπο υπαρχουν και τα ηλεκτρονικα Πλανηταρια,

δες εδω: http://www.astrovox.gr/software.html

Προσπαθησε να βρεις που ειναι τα σημεια του βορρα την περιοχη σου, Ακριβος στον βορα ειναι η Μικρη Αρκτος κανε μια συγκριση με τον Ατλα και ειμαι σιγουρος οτι θα βρεις τον Polaris(α) και τον Kochab (β)

αυτη την εποχη προς τα δυτικα (πανω και δυτικα) ειναι το Θερινο Τριγωνο, Deneb, Vega, Altair (ο Vega ειναι ο πιο φωτεινος, τος γαλαζιο) βρες τον στον Ατλα και σιγουρα θα βρεις τον Αστερισμο του Κυκνου (σαν Σταυρος), την Λυρα (Vega) και τον Αετο (Altair) δεν νομιζω να μπορεις να τους δεις μεσα απο την Αθηνα αλλα κανε μια προσπαθεια.

Στα Νοτια βρισκεται ο Διας (ενα πολυ φωτεινο πορτοκαλί "Αστερι", το πιο φωτεινο του ουρανου) βρισκεται στον Αστερισμο του Αιγόκερως, (ισως διπλα του μπορεσεις να δεις τον Deneb Algiebi - διπλα στον Δια)

Αργα το βραδυ ανεβαινουν οι Πλειαδες, δες πχ στο Cartes de Ciel τι ωρα θα ειναι ψηλα και προσπαθισε να τις εντοπισεις στα Ανατολικα, λιγο πιο κατω ειναι ο Aldebaran του Ταυρου, Αριστερα τους ο Περσεας.

Βρες το Μεγαλο W ή Μ ή Σ ειναι ο Αστερισμος της Κασσιωπης (βρες τον και στον Ατλα)

Προσπαθησε τωρα να κανεις νοητα προεκτασεις των γραμμων του Αστερισμου ουτος ωστε να βρεις εναν αλλο Αστερισμο.

Ελπιζω να βοηθισα λιγο, οτι αλλο θες εδω ειμαστε :wink:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

oops τωρα ειδα οτι λες Αστεριου...και οχι Αστερισμου :oops:

Any way εαν ψαχνεις για καποιον γνωστο - φωτεινο Αστερα δεν εχεις παρα να ακολουθισεις τα παραπανω βηματα* δηλαδη να βρεις τον Αστερισμο στον ουρανο ή τον διπλανο αστερισμο και να κανεις Αστροαλμα.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Καταρχας χρειαζεσαι εναν Χαρτη του Ουρανου (εντυπο ή ηλεκτρονικο)

είτε αστερισμός, είτε αστέρι, μέσα είσαι Bi2L :mrgreen:

καλησπέρα σε ολους,θα μπορούσε κάποιος να μου πει πως μπορώ να βρω την θέση ενός αστεριού;;έχω τις συντεταγμένες,ειμαι από τους καινούριους...από τους πολύ καινούριους!!!

Λευτέρη καλώς ήρθες.

Έχεις κάποιο αστέρι κατά νου? Μιλάμε για συγκεκριμένο αστέρι ή γενικά ρωτάς?

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε

Καλώς ήλθες φίλε!

Οι συντεταγμένες που αναφέρεις είναι για στηρίξεις με μεγάλη ακρίβεια στην οδήγηση και στους δίσκους ορθής αναφ. και απόκλισης ή με goto. Εάν η στήριξή σου είναι τόσο ακριβής (και ακριβή!!) τότε έχουν χρήση. Εάν όχι, που είναι και το πιο πιθανό, ξέχασέ τες και ακολούθησε τα βήματα που γράφει ο φίλος Bil2.

Μονόδρομος είναι να ξέρεις σε ποιον αστερισμό βρίσκεται το αστέρι που σε ενδιαφέρει και να γνωρίζεις τους βασικούς αστερισμούς και τα "ορόσημα" στον ουρανο.

Καταλαβαίνεις οτι χρειάζεται υπομονή και εξασκηση. Πάρε έναν χάρτη (http://www.bookdepository.com/book/9781931559317/Sky-and-Telescopes-Pocket-Sky-Atlas) και βγές έξω χωρίς τηλεσκόπιο, μόνο με τα μάτια σου.. Πίστεψέ μας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται..

Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ το τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο του Nightwatch.. (http://www.bookdepository.com/book/9781554071470/Nightwatch υπάρχει και στα Ελληνικά από το Πλανητάριο http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1598 στη διπλάσια, σχεδόν, τιμή όμως)

Aut dosce, aut disce, aut discede

(Ή δίδαξε, ή μάθε, ή φύγε...)

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Λευτέρη καλώς ήρθες!!

Καταρχήν να προσθέσω σε κάτι που είπε ο φίλος Βασίλης πιο πάνω (Bi2L), το καλοκαιρινό τρίγωνο (Vega, Deneb, Altair) φαίνεται πολύ άνετα μέσα στην Αθήνα, οπότε μπορείς να το πάρεις σαν σημείο αναφοράς.

Τον Βόρειο Σταυρό που ξεκινάει από τον Deneb θα τον δεις, αλλά με επίμονη ματιά στην περιοχή του και χωρίς να πέφτουν φώτα πάνω στα μάτια σου από τα πλάγια...

Ξέρεις και εγώ στην Αθήνα ζω και είμαι στην μόνιμη προσπάθεια να κοιτάω πόσα από τα άστρα φαίνονται σε σχέση με τον σκοτεινό ουρανό...οι διαφορές είναι φυσικά γιγαντιαίες αλλά έχοντας το Stellarium μπορείς να προσανατολιστείς και να μάθεις τις θέσεις τους πολύ εύκολα. Κατέβασέ το από www.stellarium.org

Δείχνει σε πραγματικό χρόνο τι φαίνεται από πάνω σου και μπορείς να εξομοιώσεις και την φωτορύπανση μέσα οπότε η εικόνα που θα έχεις δεν θα διαφέρει και πολύ! Θα σου δείξει/μάθει τα πάντα!

Ο Δίας φαίνεται απολύτως μόνος του στον Νότο και προς τα ανατολικά αλλά μην περιμένεις να δεις κανένα άστρο γύρω του [-X από τον αστερισμό του Αιγόκερου από τον οποίο περνάει αυτά τα χρόνια.

Πλειάδες και Κασσιόπη θα τα δεις με σχετική άνεση..

Φίλε deepblue συμφωνώ και εγώ με την αγορά του Pocket Sky Atlas αλλά όχι για μέσα στην Αθήνα και σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσει κάποιον αρχάριο όπως ο Λευτέρης να μάθει τον ουρανό μέσα στην φωτορύπανση!! Είναι όπως ξέρεις χάρτης για deep space και για άνθρωπο με τηλεσκόπιο κάτω από σκοτεινό ουρανό που γνωρίζει ΗΔΗ κάπως τον ουρανό, τα διάφορα σχήματα και μοτίβα, και θα αναζητήσει αντικείμενα βαθέως δαστήματος μέσα τους. Έχει άπειρα υπομνήματα και σημειολογία η οποία θα τον μπερδέψει πιο πολύ!

Επίσης όλα τα αντικείμενα που δείχνει είναι αόρατα στην Αθήνα!! Άσε που δεν θα τον μάθει την γεωμετρική απεικόνιση των αστερισμών και το πως τοποθετούνται χωροταξικά στον ουρανό. Η απεικόνισή του είναι πολύ λεπτομερής για αρχάριους, καλύτερα θα βοηθήσει ενα επιπεδόσφαιρο όπως αυτό του Πλανηταρίου http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1231

ή απλά το περίφημο Stellarium...:cheesy:

Λευτέρη καλή εκμάθηση και κράτα ζωντανή τη φλόγα που μόλις άναψες για το χόμπυ... :wink:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Την θέση ενός αστεριού μπορούμε να την βρούμε και από την παράλλαξη...?Αν δεν κάνω λάθος... :-k :-k

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
παντως σιγουρα τα προγραμματα του υπολογιστη ειναι φοβερα και σε βοηθουν πολυ! εγω πχ με το stellarium εχω βρει και εχω σιγουρευτει για πολλα πραγματα :mrgreen: ειδικα αν εχεις laptop και εισαι σε ανοικτο ουρανο και το παρακολουθεις ή στη βεραντα και διπλα ειναι το δωματιο που εχεις το pc ειναι το οτι καλυτερο! :cheesy:
Τα παντα ρει... :wink:
Δημοσιεύτηκε

Φίλε deepblue συμφωνώ και εγώ με την αγορά του Pocket Sky Atlas αλλά όχι για μέσα στην Αθήνα και σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσει κάποιον αρχάριο όπως ο Λευτέρης να μάθει τον ουρανό μέσα στην φωτορύπανση!! Είναι όπως ξέρεις χάρτης για deep space και για άνθρωπο με τηλεσκόπιο κάτω από σκοτεινό ουρανό που γνωρίζει ΗΔΗ κάπως τον ουρανό, τα διάφορα σχήματα και μοτίβα, και θα αναζητήσει αντικείμενα βαθέως δαστήματος μέσα τους. Έχει άπειρα υπομνήματα και σημειολογία η οποία θα τον μπερδέψει πιο πολύ!

Επίσης όλα τα αντικείμενα που δείχνει είναι αόρατα στην Αθήνα!! Άσε που δεν θα τον μάθει την γεωμετρική απεικόνιση των αστερισμών και το πως τοποθετούνται χωροταξικά στον ουρανό. Η απεικόνισή του είναι πολύ λεπτομερής για αρχάριους, καλύτερα θα βοηθήσει ενα επιπεδόσφαιρο όπως αυτό του Πλανηταρίου http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1231

Τάσο, παράλειψή μου που δεν ανάφερα το επιπεδόσφαιρο. Πράγματι θα βοηθήσει πολύ τον φίλο μας.. Όσο για τον PSA δεν ειναι και τόσο deep sky και τον πρότεινα έχοντας υπ οψη οτι σε λίγο διάστημα που θα είναι εξοικειωμένος με τον ουρανό θα τον καλύπτει πλέον για αρκετό καιρό.

Τέλος, όπως έχουμε πει πολλές φορές εδώ μέσα, ουρανογραφία ΔΕΝ μαθαίνουμε μέσα σε φωτορρύπανση. Μας αρέσει ή όχι, η αστρονομία είναι χόμπυ σκοτεινού ουρανού άρα όσοι έχετε την ατυχία να ζείτε σε φωτορρυπασμένες περιοχές, δεν αποφεύγετε το.. ταξίδι! (Αυτό που για εμάς είναι εξόρμηση 15 λεπτών, για εσάς ειναι.. αποστολή!) Σε τέτοιο ουρανό ο PSA είναι καλός εισαγωγικός χάρτης. Ακόμα καλύτερα σε συνδυασμό με ένα καλό επιπεδόσφαιρο..

Φιλικά Γιωργος

Δημοσιεύτηκε
Ακούω συνεχώς για το stellarium.. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει και δεν μπορώ να το κρίνω. Έχω δει όμως σε φίλο, το https://download.redshift-live.com/en/redshift-7/redshift-7-launcher.html που για free προγραμμα, μου άρεσε πολύ. Μπορεί κάποιος που γνωρίζει και τα δύο να κάνει σύγκριση?

Δημοσιεύτηκε
Φαινέται καλό..Αλλά μόνο αν το κατέβασεις και το βάζεις καταλαβαίνεις διαφορά.. :wink:

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

Δημοσιεύτηκε

Ένας καλός οδηγός είναι το προγραμμα stellarium ή ένας έντυπος χάρτης

ουρανού τον οποίο μπορείς να προμηθευτείς από το υποκατάστημα του

Πλανηταρίιου Θεσαλονίκης.

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Δημοσιεύτηκε

Δημοσιεύτηκε
Ακούω συνεχώς για το stellarium.. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει και δεν μπορώ να το κρίνω. Έχω δει όμως σε φίλο, το https://download.redshift-live.com/en/redshift-7/redshift-7-launcher.html που για free προγραμμα, μου άρεσε πολύ. Μπορεί κάποιος που γνωρίζει και τα δύο να κάνει σύγκριση?
\

κατεβασα το redshift και μπορω να πω ειναι παρα πολυ καλο (ισως καλυτερο και απο το stellarium)προσφερει πολλα και εχει περισσοτερες δυνατοτητες!

ο καθενας βεβαια τι ψαχνει και τι θελει να βρει! :mrgreen:

Τα παντα ρει... :wink:
Δημοσιεύτηκε
Εγώ είδα τις προδιαγραφές του προγραμμάτος αυτού..και δυστηχώς ο υπολογιστής μου δεν μπορεί να το ''σηκώσει'' το εν λόγω πρόγραμμα...Τον έχω και 10 χρόνια τον υπόλογιστή βλέπετε.. :roll: :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Το περιβάλλον του Stellarium είναι πολύ πιο φιλικό.

Οι δυνατότητες ωστόσο στο Redshift είναι πολύ μεγαλύτερες.

Όταν θέλω να αναζητήσω κάτι απλό χρησιμοποιώ το Stellarium.

Όταν ετοιμάζω πρόγραμμα για παρατήρηση ...Redshift.

Έχει αρκετές ελλείψεις το Stellarium (πχ δεν έχει μετρητή μοιρών, και έχει λιγότερα αντικείμενα από το Redshift.).

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

Μ.Χ.

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης