Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Βοηθεια γιατι χαθηκα.

Βλεπω στο βιβλιο του Covington (AP for the amateur, p. 82, fig 6.19) οτι ο υπολογισμος του συντελεστη μεγενθυνσης Μ ειναι M=(s2 - F2) / F2, οπου s2 η αποσταση απο τον αισθητηρα (φιλμ κοκ) και F2 η εστιακη του reducer. Ψαχνω στο Ιντερνετ και βρισκω οτι ο δικος μου (Celestron 6.3) εχει -απο καποιες χρονιες και μετα- εστιακη F2=240 χιλιοστα. Αρα με εναν απλο υπολογισμο το s2 βγαινει 88.8χιλιοστα. Ερωτησεις:

1) αυτη ειναι η θεση για να εχω 0.63 reduction ; ή/και

2) αυτη ειναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ θεση για να εχω το καλυτερο επιπεδο πεδιο με το SCT ;

3) γιατι αυτοι εδω μιλανε για 110 χιλιοστα; αυτο μου δινει Μ=0.54 :-s

4) γιατι η Celestron λεει "απλα βιδωσε τον στο τηλεσκοπιο και θα εισαι οκ" (και ο Covington και αλλοι αυτο λενε), αφου υπαρχει συγκεκριμενη αποσταση που πρεπει να ειναι ο αισθητηρας και η μεγενθυση μεταβαλεται με αυτην ; Εγω ας πουμε εχω παρεμβαλει ολοκληρο crayford focuser, οποτε τι ](*,) reduction εχω ; (οι τελευταιες φωτογραφιες μου παντως ΔΕΙΧΝΟΥΝ να ειναι οντως με 0.63, ετυχε ; ) 8-[

Κανονικα δεν θα επρεπε να στερεωνει ο reducer σε σταθερη αποσταση απο τον αισθητηρα ; :-k

Δημοσιεύτηκε
Κανονικα δεν θα επρεπε να στερεωνει ο reducer σε σταθερη αποσταση απο τον αισθητηρα ; :-k

Ποιον αισθητήρα όμως;; :-k :-k

Οι DSLR  έχουν άλλο βάθος, οι CCD άλλο κλπ... (αν κατάλαβα καλά το ερώτημα σου)

Άσε, μεγάλος πονοκέφαλος... #-o

Το ξέρω πως δεν έχεις χρόνο για διάβασμα, αλλά όποτε βρεις χρόνο τύπωσε και διάβασε αυτό http://www.skyandtelescope.com/howto/astrophotography/3304356.html θα σου λυθούν απορίες, είναι καταπληκτικό άρθρο. Εκεί θα δεις πως, όπως πολύ σωστά είπες, ο 0.63χ δουλεύει στα 110χιλ, ενώ μεταβάλλοντας την απόσταση αυτή μεταβάλλεται ο compression factor..

Τι θες και τα ψάχνεις;; :mrgreen: Βάλτον και όπου κάτσει, και αν δεν έχεις παραμόρφωση ούτε του παπά :cheesy:

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε

Τσκ, δεν παει ετσι, οπως λεει και ο Convington, oι ανοχες στην εστιακή αποσταση υπερκαλυπτουν τις μικροδιαφορες στο βαθος απο τον αισθητηρα. Συνηθως στiς (D)SLR μιλαμε για το επιπεδο που σημειωνεται με Ø , στις CCD το επιπεδο του αισθητηρα.

διάβασε αυτό http://www.skyandtelescope.com/howto/astrophotography/3304356.html, θα σου λυθούν απορίες, είναι καταπληκτικό άρθρο. Εκεί θα δεις πως, όπως πολύ σωστά είπες, ο 0.63χ δουλεύει στα 110χιλ, ενώ μεταβάλλοντας την απόσταση αυτή μεταβάλλεται ο compression factor..

Δεν μου βγαινει το λινκ Ηλια, μου λεει error και με γυριζει στην αρχικη σελιδα. Αλλα και παλι, δεν μου βγαινουν οι πραξεις γμτ, πως ειναι 110 ;

Τι θες και τα ψάχνεις;; :mrgreen: Βάλτον και όπου κάτσει, και αν δεν έχεις παραμόρφωση ούτε του παπά :cheesy:

Γιατι μου μπηκαν ψυλοι στα αυτια οτι υπαρχει η παραδοχη οτι θα βαλεις μετα το SCT -> reducer -> t-ring -> DSLR και αυτα εχουν λιγο ή πολύ συγκεκριμενη αποσταση, και εγω δεν κανω τιποτα απο αυτα !!!(εχω SCT -> reducer -> crayford -> 2" -> filter wheel -> CCD). Και αλλου ειδα οτι με OAG εχεις παραμορφωσεις με αυτους τους reducers

Ασε που σκεφτομουν να τον προσαρμωσω, αυτον ή εναν 2" Χ0.5 που εχω, στο 80ρι και εκει δεν υπαρχει συνταγη, πρεπει να δω πως θα τον βαλω. Μια αποψη ειναι δοκιμη και λαθος, αλλα ελεγα μπας και το εκανα λιγο ποιο σωστα αυτην την φορα......

Δημοσιεύτηκε

Τσκ, δεν παει ετσι, οπως λεει και ο Convington, oι ανοχες στην εστιακή αποσταση υπερκαλυπτουν τις μικροδιαφορες στο βαθος απο τον αισθητηρα. Συνηθως στiς (D)SLR μιλαμε για το επιπεδο που σημειωνεται με Ø , στις CCD το επιπεδο του αισθητηρα.

Ουπς! Δεν το ήξερα αυτό με τις DSLR.. Αλλά πάλι πως βγαίνει η απόσταση των 56χιλ για παράδειγμα που προτείνει η TV για τον δικό της 0.8χ, 56χιλ είναι ακριβώς η απόσταση του CMOS της canon από το γυαλί του reducer.. :-k

Δεν μου βγαινει το λινκ Ηλια, μου λεει error και με γυριζει στην αρχικη σελιδα.

:oops: Το διόρθωσα...

Γιατι μου μπηκαν ψυλοι στα αυτια οτι υπαρχει η παραδοχη οτι θα βαλεις μετα το SCT -> reducer -> t-ring -> DSLR και αυτα εχουν λιγο ή πολύ συγκεκριμενη αποσταση, και εγω δεν κανω τιποτα απο αυτα !!!(εχω SCT -> reducer -> crayford -> 2" -> filter wheel -> CCD). Και αλλου ειδα οτι με OAG εχεις παραμορφωσεις με αυτους τους reducers

Μπορείς να βάλεις τον reducer ανάμεσα στο 2" και το fw ?

Ασε που σκεφτομουν να τον προσαρμωσω, αυτον ή εναν 2" Χ0.5 που εχω, στο 80ρι και εκει δεν υπαρχει συνταγη, πρεπει να δω πως θα τον βαλω. Μια αποψη ειναι δοκιμη και λαθος, αλλα ελεγα μπας και το εκανα λιγο ποιο σωστα αυτην την φορα......

Με αυτή τη διάταξη http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=96080#96080 είναι περίπου 55χιλ η απόσταση και τα άστρα ήταν μούρλια σχεδόν σε όλο το πεδίο, το δε compression factor το είχα μετρήσει σε 0.67 περίπου.

Αν χρειάζεσαι τίποτα από αντάπτορες πες μου, τους έχω όλους στο συρτάρι, όποτε θες περνάω και στους αφήνω.

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε
Μπορείς να βάλεις τον reducer ανάμεσα στο 2" και το fw ?

δεν συμφερει, ο reducer ειναι SC to SC, o focuser SC to 2"

Λοιποοον, καπου τα βρηκα

ΛΑθος το 240, εδω το δινουν F2=285, οποτε με 285 εχω Μ=0.63 για s2=105.45 , οποτε false alarm :oops:

Αλλα ο συλογισμος μου τελικα ειναι σωστος, εχω μεγαλυτερη αποσταση απο το κανονικο:

focuser ~ 120mm

Atik filter wheel + adaprtors ~ 22mm

CCD space ~ 3 mm

συνολο 145 xιλιοστα, οποτε και καταληγω σε Μ=0.49!!!!! :-s :-s Πρεπει να κανω αστρομετρηση με τις φωτογραφιες μου να το επιβεβαιωσω.

Αν παρεμβαλω και εναν αλλο τροχο 2" που ειθελα θα εχω αλλα 20 χιλιοστα και θα παω στα 0.42!!! Ευτυχως που το CCD ειναι μικρο , αλλιως υποθετω θα εχω σοβαρο προβλημα στις ακρες, σωστα ;

Βρηκα και αυτα:

http://www.rc-astro.com/resources/reducer.html

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php?Cat=0&Number=3104562&page=0&view=collapsed&sb=5&o=all&vc=1

Ηλια για να εχει ο TV 56χιλ αυτο σημαινει οτι ειχει 31 χιλ εστιακη αποσταση, αλλα δεν βρησκω καμια πηγη να το επιβεβαιωσω (αν τον εχεις ξερεις, στο ηλιο και το χαρτακι)

Οποτε, για τον 0.5 και το 80ρι, αν ειναι GSO τοτε εχει F2 ~ 105mm , αν ειναι antares 158mm (και λεω αν , και γιατι δεν θυμαμαι και δεν τον εχω εδω, και γιατι νομιζω οτι δεν λεει - πρεπει να τον μετρησω). Αυτο σημαινει οτι με αυτον, filter wheel(s) και τους ανταπτορες καταληγω σε 0.5 με 0.75 , οποτε ειμαι οκ - υποθετω.

Ευχαριστω Ηλια για την προσφορα για τους ανταπτορες αλλα δεν νομιζω οτι θα χρειαστει - αν ειναι θα σου πω.

Δημοσιεύτηκε

focuser ~ 120mm

Atik filter wheel + adaprtors ~ 22mm

CCD space ~ 3 mm

συνολο 145 xιλιοστα, οποτε και καταληγω σε Μ=0.49!!!!! :-s :-s Πρεπει να κανω αστρομετρηση με τις φωτογραφιες μου να το επιβεβαιωσω.

Ποσο αξιοπιστη ειναι η αστρομετρηση του MaximDL ; Το εβαλα να κανει σε μια raw φωτογραφια μου με αυτο το setup, και μου εβγαλε οτι εχω Μ=0.65 , FL=975.4 και 1.38 arcs/pix , που κανονικα θα επρεπε να αντιστοιχουν σε αποσταση FR - > CCD περιπου 100χιλ :-s :-k

Αν ειναι αξιοπιστη, μηπως τελικα οι ανοχες σε θεματα FL του τηλεσκοπιου και του FR παρα ειναι μεγαλες , ή καπου παιζει καποιο μαγικο με αυτους τους reducers ;

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Να απαντησω στα ερωτηματα μου για να υπαρχει για οποιον ενδιαφερεται.

Το ποιο πανω αποτελεσμα βγαινει τελικα με αποσταση μειωτή-CCD περιπου 115 εκ., το μετρησα αντι να το υπολογιζω. Θε επρεπε να εχει βγει λιγο μιρκότερο απο 0.63, αλλα υποπτευομαι εδω οτι μιλαμε για κατασκευαστικες ανοχες, τοσο στο οργανο οσο και στον μειωτη. Καλα μεχρι εδω, ειμαστε μεσα στα ορια του κατασκευαστη.

Δοκιμασα το ΣΚ με επιπροσθετο τροχο φιλτρων. Το συνολικο μηκος (μαζι με ανταπτορες κλπ) πηγε περιπου στα 125 εκ. Η αστρομετρηση σε ενα raw που τραβηξα μου εδωσε : FL = 804 mm, 1.67"/pixel , M=0.536. Μην πω τι γινοτανε απο βινιεταρισμα, ακομη και στο CCD που ειναι μικρο !! Αλλα οχι κατι που δεν διορθωνεται με flats. Και τα αστερια στις ακρες ειναι ενταξει.

ΑΡΑ:

Ο κατασκευαστης λεει οτι τον βιδωνεις στην θεση του visual back και καθαρισες. Ο συγκεκριμενος εχει σχεδιαστει και σαν διορθωτης, και πιθανολογω οτι η συγκεκριμενη θεση εχει να κανει με την διορθωση, οχι με την μειωση της εστιακης. ΟΤαν λενε 0.63 εχουν κανει παραδοχη για τις αποστασεις στις οποιες θα βρεθει ο αισθητηρας, εχοντας αρκετο περιθωριο για ανοχες - αλλωστε υπαρχουν και κατασκευαστικες ανοχες στα ιδια τα οργανα. Αλλα αν αλλαξεις δραστικα την αποσταση FR - CCD τοτε ισχυουν οι τυποι υπολογισμου και ο FR ΔΕΝ δουλευει στην ονομαστική του συμπιεση. Οποτε θελει προσοχη για να μην εχουμε φαινομενα οπως βινιεταρισμα.

αυτα.......

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης