Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πολλές φορές που βγάζω κάποια καρέ χωρίς οδήγηση για δοκιμή κτλ, μου βγαίνουν κουνημένα σαν η στήριξη να έκανε κούνια-μπέλα. Το θέμα είναι πως με το ίδιο ζύγισμα, ίδια ευθυγράμμιση κτλ κάποια καρέ βγαίνουν καλά και κάποια κουνημένα όπως στη φώτο που επισυνάπτω. Εντωμεταξύ και όταν κάνω πιο μεγάλες εκθέσεις με οδήγηση, βλέπω τα καρέ να μεκινούνται λιγάκι σιγά σιγά και όχι δεν είναι περιστροφή πεδίου, (μήπως δεν έχω στηρίξει καλά το οδηγητικό και κουνάει; ) Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την παρακάτω φώτο έτσι κι αλλιώς.

Μπορείτε να μου πείτε γιατί το κάνει αυτό; Μπορεί να είναι κακό ζύγισμα, κακά γράσσα ή δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο; Η λήψη αυτή είναι γύρω στα 3 λεπτά στα 480mm.

ngc891.thumb.JPG.b3ef3cf9554dbff80c771d6e3b52918d.JPG

Δημοσιεύτηκε
Πολλές φορές που βγάζω κάποια καρέ χωρίς οδήγηση για δοκιμή κτλ, μου βγαίνουν κουνημένα σαν η στήριξη να έκανε κούνια-μπέλα. Το θέμα είναι πως με το ίδιο ζύγισμα, ίδια ευθυγράμμιση κτλ κάποια καρέ βγαίνουν καλά και κάποια κουνημένα όπως στη φώτο που επισυνάπτω. Εντωμεταξύ και όταν κάνω πιο μεγάλες εκθέσεις με οδήγηση, βλέπω τα καρέ να μεκινούνται λιγάκι σιγά σιγά και όχι δεν είναι περιστροφή πεδίου, (μήπως δεν έχω στηρίξει καλά το οδηγητικό και κουνάει; ) Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την παρακάτω φώτο έτσι κι αλλιώς.

Μπορείτε να μου πείτε γιατί το κάνει αυτό; Μπορεί να είναι κακό ζύγισμα, κακά γράσσα ή δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο; Η λήψη αυτή είναι γύρω στα 3 λεπτά στα 480mm.

Μάνο είναι αρκετές οι πιθανές αιτίες που θα πρέπει να

αποκλείεις σιγά σιγά κάποιες, με συστηματική δουλειά για να βρεις τελικά τι σου φταίει..

Φαίνεται ότι κάποια στιγμή κάνει ένα πήδημα (Gap) και μετακινείται...

Εννοείται ότι το πρώτο που κοιτάς είναι να έχουν στηριχτεί πολύ καλά όλα..

Μετά από αυτό που είναι αυτονόητο και είναι εύκολο να το βρεις κοίτα και...

Πήδημα λόγω αλλαγής φορτίου σε συνδυασμό RA backlash.

Κακή ρύθμιση PEC λίγο πριν ολοκληρώσει τον κύκλο..

Σφικτή σύνδεση Ατέρμονα - γραναζιού που το ζορίζει και μετά το κλοτσάει απότομα...

ή αντίστοιχα χαλαρή σύνδεση ατέρμονα - γραναζιού με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να πηδάει γρανάζι..

Αυτά μπόρεσα να σκεφτώ αλά πιθανό να υπάρχουν και άλλα ...

Καλή τύχη

Υ.Γ Κοίτα αν ακούς ανεπιθύμητους θορύβους στο tracking ή στο Slew...

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε
Έχω προσέξει ότι πολλοί τις ανοίγουν τις κεφαλές και αλλάζουν γράσσα, κάποιοι και ρουλεμάν. Όλοι λένε πως αλλάζει αρκετά η συμπεριφορά της και πως η κίνησή της γίνεται πιο ομαλή. Είναι εύκολο γενικά; Να το κάνω; Έχουμε κάποιον οδηγό; Για πείτε! :-k
Δημοσιεύτηκε
Κοίτα να δεις Μάνο σίγουρα μια αλλαγή γράσων και ρουλεμάν μόνο καλό θα κάνει στην βάση και όχι το αντίθετο.Τώρα όσον αφορά το πρόβλημα θα συμφωνήσω με τον Γιώργο.Να τα ψάξεις ένα προς ένα ώστε να αρχίζεις να αποκλείεις πιθανότητες.Νομίζω ότι στο τέλος θα την βρεις την λύση.Ένα παρόμοιο πρόβλημα με την EQ 6 είχα και εγώ αλλά όταν έσφιξα σωστά το οδηγητικό με τα δακτυλίδια πρόσεξα παραπάνω την πολική ευθυγράμμιση και έκανα καλύτερο ζύγισμα το πρόβλημα λύθηκε.
Δημοσιεύτηκε

Μανο, πριν περασεις σε τοσο δραστική λυση, θα ελεγα να δοκιμασεις πρωτα τους εξωτερικους παραγοντες που σου λεει ο Γιωργος. Ειναι πολύ ποιο πιθανο το προβλημά σου να ειναι απο εκει παρα απο μικροατελιες στην κεφαλή. Και κατι αλλο, εχω δει να αναφερεται στο Ιντερνετ (και εχω και σε μια περιπτωση ιδια εμπειρια σε εστιαστη) οτι το "γρασσο" που βαζουν ειναι επιτηδες τοσο πηχτο για να καλυψει τις κατασκευαστικες ατελιες και τις μεγαλες ανοχες. Στην περιπτωση μου το γρασσο λιθιου δεν μου εδωσε αμεση λύση, ισως θα ελεγα τα εκανε χειροτερα, μεχρι που βρηκα τροπο να "σφιξω" τον μηχανισμο - και παλι δεν ημουν απολυτα ικανοποιημενος.

just my 2 cents

Δημοσιεύτηκε

Eγω θελω να κανεις το αλλο.

Αφου λοιπον λες πως μπορει να ειναι ζυγισμα και στο κανει παντα δοκιμασε το εξης.

Βγαλε τα παντα απο πανω και ασε μονο το οδηγητικο με την καμερα του.

Οποτε απο βαρος τιποτα και κατσε και οδηγησε κανονικα και κοιτα το γραφημα στο Phd και ανεβασε και εδω να δουμε και εμεις τις καμπυλες του ra και του dec.Εμενα η neq6 ποτε δεν δουλεψε σωστα απο την πρωτη κι' ολας

βδομαδα την ανοιξα για να αλλαξω ρουλεμαν γιατι ηταν για πεταμα ουτε 3 λεπτα οδηγηση δεν εκανε και τωρα βαραω 15λεπτες 20λεπτες για πλακα.

Δημοσιεύτηκε

Εκτός από το να δω αν όλα είναι στηριγμένα καλά, όλα τα άλλα προϋποθέτουν να ανοίξω την κεφαλή, έτσι δεν είναι; Τί άλλο μπορώ να κάνω;

edit: Οκ, αφήστε να το ψάξω λιγάκι παραπάνω.

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν φίλε και εμένα μου το έκανε αυτό κάποιες φορές και διαπίστωσα ότι ήταν από κακό σφίξιμο του σφιχτήρα ορθής αναφοράς. Μόλις τον έσφιξα καλά όλα πήγαν ρολόι. Τώρα πρέπει να δείς πιό γρανάζι είναι αυτό που κάνει το πήδημα, της ορθής αναφοράς η της απόκλισης. Μπορείς από το PHD να απενεργοποιήσεις την απόκλιση και να δοκιμάσεις.

Πάντως γνώμη μου είναι μήν ανοίξεις τη βάση και προχωρήσεις σε αυτά που λές γιατί μάλλον (δεν είμαι απόλυτα σίγουρος) πιστεύω ότι κάτι παίζεται με τους κοχλίες σφιξίματος. Ασε που οι Κινέζοι ξέρουν γιατί βάζουν βαζελίνη αντί για γράσσο. Τώρα αν είναι ρουλεμάν τι να πώ...

Καινούρια βάση και χτύπησε ρουλεμάν?

Δημοσιεύτηκε

Εχτές έκανα δοκιμές, είχα τον Δία και τον Ουρανό σε τρελές μεγεθύνσεις στην οθόνη του laptop και ούτε που κουνούσαν ακόμη και με το 8ιντσο πάνω και με πρόχειρο ζύγισμα δεν είχα φαινόμενα τραμπάλας ή κουνήματος ή πηδήματος τέλοσπάντων. Έβγαλα και φωτογραφία με την dslr για δοκιμή και δεν είχα το φαινόμενο αυτό.

Τί να πω; Θα δείξει και η επόμενη δοκιμή.

Δημοσιεύτηκε

Ξαναέστησα και μου το ξαναέκανε. Δοκίμασα διαφορετικό ζύγισμα, σφύξιμο, ξεσφύξιμο αλλά δεν έβγαλα άκρη.

Μήπως είναι περιοδικό σφάλμα και τα αστέρια πάνε αριστερά δεξιά με αργό ρυθμό και γι'αυτό βγαίνουν έτσι οι φωτογραφίες; Εξηγείται και με το γεγονός ότι με οδήγηση διορθώνεται και δεν έχω πρόβλημα. Εσάς δεν σας το κάνει;

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης