PaltaraTs Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2009 Χαιρετώ την παρέα των αστρόφιλων ! Παρά το γεγονός ότι είμαι παλιός στο πάθος αυτό, άρχισα από το 1976 με ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο 60 mm F/15, κοινώς της πλάκας, είχα βασικά περιοριστεί στην οπτική παρατήρηση. Συνέχισα δε αργότερα με το Celestron C8, που το έχω ακόμα, και έχω πιά αποκτήσει εσχάτως και ένα Celestron C11. Παρόλο που αγόρασα κάποτε την φημισμένη OM2, τα αποτελέσματα φωτογραφίας σε φίλμ ήταν απλά μέτρια. Εβγαλα βέβαια και μερικές υποφερτές, αλλά σχημάτισα τη γνώμη ότι είμαι ανεπίδεκτος μαθήσεως στο θέμα και το εγκατέλειψα. Πολύ πρόσφατα άρχισα να ασχολούμαι με φωτογράφιση με Webcam SPC900 και NIKON D90, αποκλειστικά ηλιακού συστήματος [ Μένω στη Θεσσαλονίκη σε μια περιοχή με μεγάλη οπτική μόλυνση ατμόσφαιρας, δεν βλέπω παρά τα μεγαλύτερα άστρα, 3-4 από αυτά ]. Ως Software χρησιμοποιώ το Images Plus του Mike Unsold , για έλεγχο της ΝΙΚΟΝ στον υπολογιστή, το πρόγραμμα της SPC900 και το Registax, και στο τέλος το Photoshop. Προς μεγάλη μου κατάπληξη έβγαλα μερικές αρκετά καλές φωτογραφίες σελήνης, και μερικές του Δία, που με το φίλμ ούτε να τις ονειρευτώ. Δεν συγκρίνονται βέβαια με αυτές που παρουσιάζετε εσείς στο Φόρουμ, αλλά για αρχή καλές τις βρίσκω ! Και αφού σας ζάλισα λίγο, ιδού τa ερωτήματα προς τους έμπειρους : 1) Ποιά μέθοδος φωτογράφισης με προβολή είναι καλύτερη, με Barlow ή με Eyepiece ? 2) Αν έχετε υπόψη σας, το Βaader Hyperion Zoom 8-24 μπορεί να θεωρηθεί από τα κατάλληλα Eyepiece για προβολή ή όχι ? 3) Εχω ένα Barlow 2x Coronado και ένα Powermate 2.5x Televue στο δρόμο (το περιμένω). Ποιό κατά τη γνώμη σας είναι καλύτερο για φωτογράφιση με προβολή ? Ευχαριστώ, και συγχωρέστε με για την φλυαρία μου !
roryt Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2009 1) Ποιά μέθοδος φωτογράφισης με προβολή είναι καλύτερη, με Barlow ή με Eyepiece ? Χμμ, δυσκολο, εξαρταται κυριως απο την ποιοτητα των Barlow/προσοφθαλμιων. Η θετικη προβολή με προσοφθαλμιο αυξανει την καμπυλωση (ενω ο barlow το αναποδο) αλλα φανταζομαι για πλανητικη δεν πειραζει. Με την θετικη προβολη μπορεις να πετυχεις ποιο ευκολα μεγαλες μεγενθυνσεις (ιδιως με κανενα καλο ορθοσκοπικο). Την αρνητική προβολή με ενα Powermate 5x την εχεις ακουσει (φτανει μεχρι 8χ) ; 2) Αν έχετε υπόψη σας, το Βaader Hyperion Zoom 8-24 μπορεί να θεωρηθεί από τα κατάλληλα Eyepiece για προβολή ή όχι ? Πζζτ, χασατε Και πολύ γιαλι και πολύ χοντρος, δεν χωραει μεσα στον σωλήνα προβολής. Γενικα ξεχνα τα περιπλοκα για προβολή, οσο λιγοτερο γιαλι, ακομη και με εξασθενιση ποιοτητας στα ακρα, αλωστε στην πλανητικη το κεντρο σε ενδιαφερει κυριως 3) Εχω ένα Barlow 2x Coronado και ένα Powermate 2.5x Televue στο δρόμο (το περιμένω). Ποιό κατά τη γνώμη σας είναι καλύτερο για φωτογράφιση με προβολή ? Χμμ, οι TV εχουν την καλυτερη φημη. Οταν λες με προβολή, δεν ενοεις αυτο που λεω ποιο πανω (ο 2.5Χ ειναι ο μονος που ΔΕΝ κανει για αυτο) , απλα μιλας να βαλεις τον barlow κανονικα, ετσι; Καλως μας βρηκες. Αφου εχεις εμπειρια και μερακι, γιατι δεν δοκιμαζεις τα δοντια σου και σε DSO ; Με ενα φιλτρο Ηα και μια DSLR ή ενα CCD, μπορεις να βγαλεις καλα πραγματα και απο φωτορυπανση. Εχεις γερμανικη βαση ή πιρουνι;
PaltaraTs Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2009 Φίλτατε roryt,Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση ! 1. Εχω τα δύο Celestron, το C8 αγορασμένο καινούργιο το 1980 και το C11 πρόσφατα το 2009. [ Βγήκα σε σύνταξη, βλέπεις !]. Αμφότερα με πηρούνι. Κατασκεύασα βάσεις με κλίση για την περιοχή μου, με ρόδες, όπου τα τοποθετώ, με δυνατότητα οριζοντίωσης της βάσης με αεροστάθμη. [ Μένω σε ρετιρέ]. Οταν δεν βαριέμαι και κάνω συστηματική τοποθέτηση προς Νότο [ τον Βορρά ΔΕΝ τον βλέπω ] και οριζοντίωση, κρατώ ένα άστρο στο κέντρο για ένα λεπτό το πολύ. «Κρατώ» εννοώ : με μικρή απόκλιση κατά Covington. Για ηλιακό σύστημα προφανώς αρκεί. 2. Επειδή έχω και ένα καλό teleconverter 2x για την ΝΙΚΟΝ, δοκίμασα τον συνδυασμό Coronado + Teleconverter. Εδωσε μεγέθυνση περίπου 4x με καλή εικόνα. Με τον συνδυασμό Powermate 2.5x + Teleconverter 2x προφανώς μπορώ να φθάσω στο 5x. Επειδή, όπως έγραψες και γενικά έχω διαβάσει, οι ΤV θεωρούνται καλοί, ο συνδυασμός (stacking) των δύο παραπάνω πρέπει να δώσει καλά αποτελέσματα. 3. Για τον Baader δεν χρησιμοποιώ σωλήνα προβολής, αλλά ένα σύστημα όπου το προσοφθάλμιο συνδέεται στην κορυφή του (έχει σπείρα) με ένα σωλήνα επέκτασης 40 mm που και αυτό με τη σειρά του συνδέεται με το Τ-ring της ΝΙΚΟΝ. Εχει το εξής πλεονέκτημα : Νετάρεις με το προσοφθάλμιο στα 24 mm ( είναι Ζούμ) και μετά αυξάνεις την μεγέθυνση κατά το δοκούν και κατά τις συνθηκες seeing που επικρατούν. Αλλά βέβαια, όπως ακριβώς έγραψες, με είχε προβληματίσει το γεγονός των πολλών φακών, στην κυριολεξία πολύ γυαλί. Εχω βέβαια και δύο παλιά προσοφθάλμια Πλόσλ της Televue, αγορασμένα το 1982 (!!!), αλλά σε άριστη κατάσταση. Αυτά τα δουλεύω με τον παλιό σωλήνα επέκτασης, όπου εισάγονται και σταθεροποιούνται, αγορασμένο το 1986 (!!). Η ποιότητα εικόνας δεν μπορώ να πώ ότι διαφέρει μεταξύ Televue και Baader. 4. Θα αναζητήσω λοιπόν, κατά την συμβουλή σου, και κανένα καλό ορθοσκοπικό μικρής διαμέτρου που να χωρά στον παλιό (αλλά αποτελεσματικό) σωλήνα επέκτασης. Από αυτά που μου έγραψες, καταλαβαίνω ότι η ποιότητα των μέσων παίζει τον κύριο ρόλο. 5. Oσο για την προτροπή σου για βαθύ ουρανό, το σκέφθηκα, αλλά είπα να αρχίσω από τα σχετικώς ευκολώτερα ! Φίλε, ευχαριστώ πολύ και πάλι !
konpan Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2009 Αυτά που αναφέρεις αφορούν μάλλον πλανητική φωτογράφιση, έτσι?Δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία σ' αυτό για να σε βοηθήσω όσον αφορά τις μεγενθύνσεις και τις προσαρμογές προσοφθαλμίων φακών.Εχω δοκιμάσει όμως με την web spc900 σε σελήνη με επεξεργασία registack και έμεινα πολύ ικανοποιημένος. Απ'ότι διαβάζω εδώ μέσα οι περισσότεροι που κάνουν πλανητική φωτογράφιση χρησιμοποιούν παρόμοιες κάμερες και επεξεργασίες. Αν θέλεις να φωτογραφίσεις dso με την Nikon τότε το πράγμα αλλάζει...
roryt Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2009 Βγήκα σε σύνταξη, βλέπεις ! Αμφότερα με πηρούνι.....κρατώ ένα άστρο στο κέντρο για ένα λεπτό το πολύ. Ναι, ετσι εχω ακουσει, με wedge και πιρουνι ειναι δυσκολο. Αλλα με μια EQ5 για το 8ρι ή καλυτερα με μια EQ6 να σηκωνει και το 11" μπορεις να κανεις θαυματα. Απλα σκεψεις για αργοτερα...... Με τον συνδυασμό Powermate 2.5x + Teleconverter 2x προφανώς μπορώ να φθάσω στο 5x. Επειδή, όπως έγραψες και γενικά έχω διαβάσει, οι ΤV θεωρούνται καλοί, ο συνδυασμός (stacking) των δύο παραπάνω πρέπει να δώσει καλά αποτελέσματα. Πολυ γιαλι και παλι, προτιμοτερο ενας powermate X5. Θυμησου οτι εδω προσπαθεις να πετυχεις οσο μπορεις καλυτερη ευκρινια, το πολυ γιαλι σε περιοριζει. Ψαξε παλιοτερα θεματα για την μεθοδο προβολής με Barlow 3. Για τον Baader δεν χρησιμοποιώ σωλήνα προβολής, αλλά ένα σύστημα όπου το προσοφθάλμιο συνδέεται στην κορυφή του (έχει σπείρα) με ένα σωλήνα επέκτασης 40 mm που και αυτό με τη σειρά του συνδέεται με το Τ-ring της ΝΙΚΟΝ. Το θυμομουνα οτι εχει κατι τετοιο στο κεφαλι, αλλα μου διευφευγε ο σωλήνα επέκτασης 40 mm. Και παλι, δεν πρεπει να κανεις κατι και στο κατω μερος; Στην θετική προβολή το προσοφθαλμιο δεν πρεπει να μπει μεσα στο εστιαστη, αλλα να ερθει λιγο ποιο πισω απο το focal plane (μαλλον βλακειες λεω, μπορεις να το βαλεις μεσα και να το φερεις ποιο πισω, εε; ) Αλλα σε γενικες γραμμες μην περιμενεις θαυματα σε πλανητικη με DSLR. Αφενος οι κραδασμοι (ενταξει, κανεις mirror lockup). Αφετερου, στην πλανητική και με τοσο μεγαλο f (και image scale που ειναι κατω απο 0.5 arcs / πιξελ), ο βασικος εχθρος σου ειναι το seeing που θα σου θωλωσει τα καρε. Για αυτο τραβας βιντεο με web camera. Το φως ειναι αρκετο. Την μεγενθυση και το κοντραστ τα ρυθμιζεις. Αυτο που πρεπει να κανεις ειναι να τραβηξεις πολλα καρε, οσο ποιο γρηγορα μπορεις (πχ 30 ή 60 frames per sec) , για να "παγωσεις" το seeing και να πετυχεις εκεινες τις λιγες στιγμες που θα σου δωσουν καθαρες εικονες, και αυτες να τις επεξεργαστεις στο registax. Δεν μιλαμε για πολυ, 1-2 λεπτα την φορα, πχ στον Δια ειναι 1 λεπτο μεγιστο την φορα, μετα η περιστροφη ειναι εμφανης. Και λιγο drifting βοηθαει, κανει dither μεταξυ των καρε. Ψαξε εδω μεσα (ισως αν το βρω και εγω να στο δωσω) για μια παλιοτερη αναφορα (2006 ? ) στο site στην μεθοδο επεξεργασιας του "δικου μας", του John Kazanas, που βγαζει απιθανες πλανητικες απο Αυστραλια (δες στις αστροφωτογραφιες, τους Διες του )Βασικα ειναι split τα χρωματα, επεξεργασια ξεχωριστα το καθενα, κεντραρισμα και βαθμολογιση των καρε, επεξεργασια στο registax, ενωση των χρωματων, παραπερα επεξεργασια σε πχ Photoshop. Λεξεις κλειδια : VirtualDub , RGBSplit, PCFE (οπως τα εχω κρατησει τα προγραμματα που χρησιμοποιει στο desktop). Κανει θαυματα. 5. Oσο για την προτροπή σου για βαθύ ουρανό, το σκέφθηκα, αλλά είπα να αρχίσω από τα σχετικώς ευκολώτερα ! Εχεις δικιο, αλλα μιας και σε βλεπω ενθουσιασμενο, σε περιμενω και εσενα να κολας Καλη συνεχεια
PaltaraTs Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2009 Αγαπητοί roryt και konpan,Ευχαριστώ και πάλι. Ελαβα υπόψη αυτά που μου γράψατε, και θα περιμένω να στρώσει ο καιρός και να αρχίσω τις δοκιμές. να είστε καλά !
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα