raxxla Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Η χρήση ενός ποιοτικότερου καλωδίου USB μπορεί να βοηθήσει στην λήψη καθαρότερων εικόνων κατά τη φάση της ανάγνωσης από τις αγαπημένες μας CCD. Δείτε για παράδειγμα εδώ: http://www.ipshop.gr/product-id-32170.html Ένας φίλος μου το προμηθεύτηκε και είναι πολύ ευχαριστημένος, νομίζω πως κανείς μας δεν θα΄πρεπε να παραβλέψει αυτό τον "αδύναμο κρίκο" ειδικά όταν δίνουμε τόσα χρήματα για την αγορά μιας CCD. Θα προσπαθήσω σύντομα να έχω μετρήσιμα αποτελέσματα! Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Ενδιαφέρον το όλο θέμα Ηλία για κανε τις δοκιμές και τις μετρήσεις σου να μας πεις κι εμάς.Αν και από τα λίγα που ξέρω φίλε(περνώντας από εταιρία με καλώδια και συστήματα ήχου)το usb καλώδιο άνω των 3 μέτρων είτε είναι επιχρυσωμένο,είτε έχει φερίτες είτε οτιδήποτε άλλα θα έχει απώλειες.Οπότε μήπως είναι υπερβολή η αγορά ενός τέτοιου καλωδίου 5 μέτρων αξίας 14 ευρώ όταν απλά μιλάμε για την φάση της ανάγνωσης?Έτσι για να κάνω λίγο τον συνήγορο.... θέτω το ερώτημα http://www.astropixel.gr
raxxla Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2009 Ανδρέα, ευχαριστώ για την επισήμανση, έχεις δίκιο, εννοούσα το 2.5 μέτρα αλλά έβαλα λάθος λινκ, το διόρθωσα τώρα Όσο για το αν αξίζει, οι πληροφορίες που έχω είναι πως βοηθάει στη μείωση των bad pixels κατά την ανάγνωση, πάντως όπως και να'χει θα το πάρω και σύντομα θα προσπαθήσω να ανεβάσω και ένα συγκριτικό με ένα καλώδιο των 3 ευρώ. Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
dimkasta Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2009 Θα μπορούσες να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τις πηγές σου? Απ' όσο ξέρω, το usb στηρίζεται σε λογική με πακέτα και έχει και error detection και correction. Αλίμονο αν είχαμε απώλειες κατά τη μεταφορά...Φαντάζεσαι να μεταφέρεις τη δουλειά σου σε δίσκο usb και να έχεις σφάλματα ή απώλειες? Και δεν μιλάμε μόνο για φωτογραφίες, μιλάμε για κείμενα, έρευνες, βιβλιοθήκες προγραμμάτων και πολλά άλλα που δεν σηκώνουνε το παραμικρό σφάλμα στη δομή τους σαν αρχεία. Όπως το βλέπω, το μόνο που ίσως επηρρεάσει η καλή ποιότητα του καλωδίου, είναι η ταχύτητα, μιας και θα έχει λιγότερα λάθη να διορθώσει το πρωτόκολλο. Simple Photography
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2009 Θα μπορούσες να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τις πηγές σου? Απ' όσο ξέρω, το usb στηρίζεται σε λογική με πακέτα και έχει και error detection και correction.Αλίμονο αν είχαμε απώλειες κατά τη μεταφορά...Όπως το βλέπω, το μόνο που ίσως επηρρεάσει η καλή ποιότητα του καλωδίου, είναι η ταχύτητα, μιας και θα έχει λιγότερα λάθη να διορθώσει το πρωτόκολλο. Φίλε dimkasta από το να κάθεσαι να γράφεις τσάμπα,καλό θα ήτανε πριν τα γράψεις όλα αυτά να έκανες μια απλή ερωτησούλα....<<ΤΙ ΕΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ?>> και ευχαρίστως θα σου απαντούσαμε.Βλέπεις με τον Ηλία έχουμε άλλο κώδικα επικοινωνίας μιας και έχουμε βρεθεί και έχουμε συνομιλήσει αρκετές φορές από κοντά.Δεν απευθύνεσαι αν μη τι άλλο σε άσχετους,απευθύνεσαι σε άτομα που έστω τα βασικά τα γνωρίζουμε.Όταν λοιπόν αναφερόμουν σε απώλειες είχα κατά νου τις απώλειες ταχύτητας κατά την μεταφορά δεδομένων.Αλίμονο αν αναφερόμουν σε οτιδήποτε άλλες απώλειες που δεν υφίστανται σε ένα καλώδιο usb.Απλά ίσως θα έπρεπε να διευκρινίσω τι εννοούσα με τον όρο "απώλειες". http://www.astropixel.gr
dimkasta Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2009 Μα ζήτησα διευκρυνήσεις μήπως μου ξέφυγε κάτι... Όσο για το αν κατάλαβα καλά, μάλλον με μπέρδεψε αυτό... Η χρήση ενός ποιοτικότερου καλωδίου USB μπορεί να βοηθήσει στην λήψη καθαρότερων εικόνων κατά τη φάση της ανάγνωσης από τις αγαπημένες μας CCD. Ίσως πρέπει να βελτιώσετε λιγάκι τον κώδικα επικοινωνίας σας Simple Photography
geonik Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2009 Όσο για το αν αξίζει, οι πληροφορίες που έχω είναι πως βοηθάει στη μείωση των bad pixels κατά την ανάγνωση, πάντως όπως και να'χει θα το πάρω και σύντομα θα προσπαθήσω να ανεβάσω και ένα συγκριτικό με ένα καλώδιο των 3 ευρώ. Ηλία δεν νομίζω ότι θα έχεις λιγότερα bad pixels βάζοντας ένα καλό καλώδιοΌπως ο φίλος μας ο Καστανιώτης ανέφερε το πρωτόκολλο έχει διαδικασίες Error detection και error correction έτσι ώστε να εξασφαλίζεται αυτό που λέμεError free επικοινωνία end to end.Αυτό που έχω διαβάσει όμως είναι ότι αυξάνοντας την ταχύτητα που διαβάζεις δεδομένα από μια CCD αυξάνεται ο θόρυβος , αλά αυτό οφείλεται πιθανόν σε εσωτερικές διεργασίες της κάμερας και μάλλον πρόκειται για τον λεγόμενο ηλεκτρονικό θόρυβο που αυξάνει αυξάνοντας τον εσωτερικό χρονισμό στα κυκλώματα της κάμερας και όχι σε θόρυβο που προστίθεται από χρήση καλωδίων.Πάντως ένα απλό καλώδιο USB με φερίτες βοηθάει σε περιβάλλοντα με ηλεκτρομαγνητικούς θορύβους.Εδώ επιτρέψτε μου να σας πω μια ιστορία που με ταλαιπώρησε και που ίσως να είναι και χρήσιμη για μερικούς που ασχολούνται με κατασκευές.Για αυτοματισμό του παρατηρητηρίου μου χρησιμοποιώ μια interface εξωτερική κάρτα με ψηφιακές εισόδους και εξόδους που επικοινωνεί με τον υπολογιστή με USB. Όταν έφτιαξα την εφαρμογή για τον έλεγχο και το ανοιγόκλεισμα της σκεπής, την έλεγξα και έκανα προσομοίωση στο σπίτι μου και όλα πήγαν καλά. Όταν όμως την εγκατέστησα στο παρατηρητήριο και άρχιζαν να δουλεύουν τα μοτέρ για να ανοίγουν και να κλείνουν την σκεπή η εφαρμογή μετά από μερικά δευτερόλεπτα κρεμούσε.Είχα φαγωθεί να βρω τι φταίει, είχα αλλάξει και ελέγξει 10 φορές τον κώδικα χωρίς αποτέλεσμα. Η εφαρμογή όταν την δοκίμαζα σε πραγματικό περιβάλλον πάντα κρεμούσε.Απελπισμένος επικοινώνησα με την εταιρία που αγόρασα την κάρτα περιγράφοντάς τους το πρόβλημα. Η απάντησή τους ήταν ότι ήταν γνωστό το πρόβλημα σε περιβάλλοντα με ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο στην περίπτωσή μου από το μοτέρ της σκεπής.Το πρόβλημα λύθηκε ως δια μαγείας όπως μου πρότειναν, αντικαθιστώντας το απλό USB καλώδιο με ένα που είχε στο ένα άκρο φερίτη. Γιώργος Νικολιδάκης Μέλος ΕΑΕ.We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.http://geonik.homeip.nethttp://astronomia.org.gr
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2009 Η χρήση ενός ποιοτικότερου καλωδίου USB μπορεί να βοηθήσει στην λήψη καθαρότερων εικόνων κατά τη φάση της ανάγνωσης από τις αγαπημένες μας CCD. Γιατί σε μπέρδεψε?Γράφει ξεκάθαρα ο άνθρωπος "μπορεί να βοηθήσει"δεν έγραψε "θα βοηθήσει".Και για αυτό άλλωστε είπε να κάνει κάποιες δοκιμές-μετρήσεις για να δούμε αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο. Ίσως πρέπει να βελτιώσετε λιγάκι τον κώδικα επικοινωνίας σας Very Happy Δεν χρειάζεται αφού από την αρχή απευθύνθηκα στον Ηλία και αυτός κατάλαβε ειμαστε οκ.Αν δεν καταλάβαινε τότε ίσως θα έπρεπε να τον διορθώσουμε. http://www.astropixel.gr
dimkasta Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2009 Γι' αυτό ζήτησα κάποιο λίνκ με τις πηγές του και περισσότερες πληροφορίες...Η ένστασή μου ήτανε προς το raxxla και το ενδεχόμενο να χάνουμε πληροφορία, όχι προς τις απώλειες που ανέφερες εσύ. Για τους φερίτες είναι γεγονός.Είχα και γω παρόμοιο πρόβλημα με ένα FTDI αντάπτορα από σειριακή σε usb. Με φτηνιάρικο καλώδιο, τα windows μια τον βλέπανε και μια όχι. Ακόμα και σε καθαρό από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές περιβάλλον.Με το που έβαλα καλύτερο καλώδιο η συσκευή αναγνωρίστηκε αμέσως και μόνιμα. Αλλά αυτές είναι ακραίες περιπτώσεις που καταρρέει η ίδια η επικοινωνία. Anyway, εδώ θα πρέπει να θυμίσω ότι για να έχουμε αξιόπιστα δεδομένα από μια τέτοια σύγκριση, θα πρέπει η τροφοδοσία να είναι σταθερή και αξιόπιστη στο σημείο που φτάνει στις συσκευές μας. Κάτι που στο βουνό είναι λίγο αμφιλεγόμενο με την υγρασία, τα μακρυά χύμα καλώδια και με ενδεχομένως κοινή τροφοδοσία με τα μοτέρ τα οποία αποδεδειγμένα δημιουργούνε θόρυβο. Simple Photography
astrovox Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2009 Κι εμένα θα με ενδιέφερε μια δοκιμή γιατί το θέμα είναι (διαχρονικά) αμφιλεγόμενο. Αρχικά ας πάρουμε τις επιχρυσωμένες επαφές. Παλιά στις αναλογικές ημέρες οι επιχρυσωμένες επαφές ήταν "must" για τα high-end αναλογικά συστήματα ήχου και εικόνας κάτι το οποίο είναι λογικό (αν και επίσης αμφιλεγόμενο το μέγεθος της διαφοράς). Στην ψηφιακή εποχή, οι επιχρυσωμένες επαφές συνεχίζουν να υπάρχουν, άλλοι λένε γιατί παρουσιάζουν χαμηλή αντίσταση, άλλοι γιατί είναι ανθεκτικές στην οξείδωση και άρα διατηρούν περισσότερο την καλή απόδοση. Ας δεχτούμε ότι μόνο και μόνο το δεύτερο επιχείρημα είναι ένα καλό κινητρο για την αστροφωτογράφιση που γίνεται σε δύσκολες συνθήκες και σε εξωτερικό χώρο. Όσον αφορά τη θωράκιση, το παράδειγμα του geonik είναι πειστικό ότι, ακόμα και υπό ειδικές συνθήκες, κάνουν δουλειά στο να βοηθήσουν από τις παρεμβολές. Θεωρώντας όμως ότι η μετάδοση θα γίνει τελικά χωρίς λάθη, διότι θα διορθωθούν από το προτόκολο, τίθεται το ερώτημα αν ένα καλύτερο καλώδιο θα οδηγήσει σε καλύτερη ταχύτητα. Για να ισχύει αυτό θα πρέπει ο περιοριστικός παράγοντας στην επικοινωνία να είναι το καλώδιο. Δηλαδή ο ελεγκτής USB και η ροή δεδομένων να είναι γρήγορα αλλά να μην μπορούν να πιάσουν την καλύτερη δυνατή ταχύτητα λόγω απωλειών του καλωδίου. Πραγματικά είναι καλό ερώτημα, Ηλία, θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η δοκιμή όταν την πραγματοποιήσεις! «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
raxxla Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2009 Ίσως πρέπει να βελτιώσετε λιγάκι τον κώδικα επικοινωνίας σας Ευχαριστούμε! Γνωρίζω λιγότερα από όλους σας στο θέμα μετάδοσης σήματος/θορύβου και γενικότερα στα ηλεκτρονικά και, πράγματι, διαβάζοντας τα λεγόμενα σας, κατανοώ ότι το θέμα μπορεί να μην έχει να κάνει σε τίποτα με την ποιότητα της εικόνας. Δημήτρη, ευχαριστώ για την επισήμανση, όντως η καθημερινή χρήση του USB (εκτυπωτές, δίσκοι USB κλπ) δεν δείχνει τέτοια θέματα. Η σταθερότητα στην σύνδεση/μετάδοση καθώς και η απουσία λαθών (και συνεπαγόμενων επαναμεταδόσεων) είναι μια πιο ρεαλιστική πτυχή. Παλαιότερα, στην υπηρεσία μου, είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα στο LAN επειδή τα UTP καλώδια ήταν περασμένα μέσα από τα ίδια λούκια με τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Πλεονέκτημα υπάρχει (διότι αν δεν υπήρχε δεν θα υπήρχαν και τα καλώδια αυτά), μένει λοιπόν να δούμε πρακτικά αν είναι πλεονέκτημα για μας. Το κόστος είναι τέτοιο που άφοβα μπορώ να το δοκιμάσω και όποιον ενδιαφέρει να το κουβεντιάσουμε ξανά! Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα