Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Λουδοβίκε θα συμφωνήσω και εγώ με τους φίλους παραπάνω, πάρε πρώτα ένα ζευγάρι κυάλια και βάλε το Stellarium να μάθεις πέντε πράγματα από τους αστερισμούς!!

Μην ξεχνάς, επειδή ζεις στην Αθήνα όπως και εγώ και επειδή η φωτορύπανση είναι τρομερή (στην Αγία Παρασκευή που είσαι ειδικά, πάω συχνά και ξέρω) είναι τραγική η κατάσταση του ουρανού σε όλη την περιοχή. Αν δεν θα πηγαίνεις συχνά σε σκοτεινούς ουρανούς της επαρχίας με τους δικούς σου, ή αν δεν σκοπεύεις να πας σύντομα θα πρέπει να αρκεστείς στον ΑΘΛΙΟ ουρανό της Αθήνας που σημαίνει τα εξής:

Μπορείς να δεις εύκολα ΜΟΝΟ τα παρακάτω και στο λέω γιατί τα βλέπω καθημερινά (ισχύουν για αυτή την εποχή που διανύουμε!):

1. τον Δία με τους δορυφόρους του νωρίς

2. τον Άρη αργά μετά τα μεσάνυχτα

3. τον Ωρίωνα και το νεφέλωμά του όλο και πιο νωρίς όσο προχωράει ο καιρός, ακόμη βγαίνει σχετικά αργά! Επειδή θα έχεις σχολείο, δε θα μπορείς να ξενυχτάς! Πολύ σημαντικό!!

4. τις Πλειάδες στον Ταύρο

5. Τις Υάδες πάλι στον Ταύρο (δίπλα στον αστέρα Αλντεμπαράν)

οι υπόλοιποι πλανήτες (Κρόνος, Ερμής, Αφροδίτη) είναι πριν την Ανατολή, δεν ξέρω αν μπορείς τέτοιες ώρες να είσαι έξω...

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι ένας δύσκολος στόχος για σένα τώρα, μάθε πρώτα λίγο τους αστερισμούς και μετά τον κυνηγάς, άλλωστε δε θα δεις και τίποτα εντυπωσιακό μέσα στην Αθήνα, είναι ένα πολύ πολύ αμυδρό "συννεφάκι" ακόμη και με μέτρια τηλεσκόπια, πόσο μάλλον με τα κυάλια...εγώ φαντάσου έχω 12" τηλεσκόπιο και φαίνεται και πάλι άθλια η Ανδρομέδα λόγω φωτορύπανσης!! Το τηλεσκόπιο που σου πρότεινε ο Θέμης το έχω και αυτό, δεν είναι 6" είναι 5.1" (130mm κάτοπτρο) για την ακρίβεια και για αρχή δε θα στο πρότεινα τώρα, αλλά σε λίγο καιρό αφού μάθεις κάποια πράγματα.

Εδώ που μένουμε, αυτά μπορούμε να δούμε δυστυχώς, ξεκίνα λοιπόν από τα απλά και βλέπεις πως θα πάει...τη σπίθα την έχεις πάντως και μπράβο σου! Απλά στα λέω όλα αυτά για να μην απογοητευτείς!

Παρεπιπτοντως(συγγνωμη για την ορθογραφια)διαβασα στο wikipedia για καποιους αστερισμους και πως μπορω να τους βρω στον ουρανο ομως δεν καταλαβα που ακριβως ειναι γιατι οσες φορες κοιταω τα βραδια βλεπω μονο το φεγγαρι και καποια αστερια χωρις να μπορω να τα συνδεσω καπως

Λουδοβίκε μου έτσι έχουν τα πράγματα μέσα στην πόλη. Δεν θα μπορέσεις να δεις τους αστερισμούς παρά μόνο ορισμένες λίγο πιο καθαρές νύχτες και σε αυτές, μόνο τους πολύ εμφανείς όπως ο Ωρίωνας..ΔΕΝ φαίνεται στην Αθήνα μέσα ούτε ο Μεγάλος Κύων, ούτε ο Ταύρος, ούτε ο Ηνίοχος ολόκληροι!!! ΜΟΝΟ τα πιο φωτεινά αστέρια τους θα δεις και θα πάρεις έναν πρώτο μπούσουλα που λέμε, για να φανταστείς τις νοητές γραμμές τους και να τις επιβεβαιώσεις στο μυαλό σου με τη βοήθεια του Stellarium που και εύκολο είναι και έγκυρο.

Όταν με το καλό πας σε σκοτεινό ουρανό μακριά από φώτα πόλεων..θα δεις τους αστερισμούς σε όλο τους το μεγαλείο και τότε η πρώτη μελέτη που θα έχεις ήδη κάνει προηγουμένως με το Stellarium θα έχει πιάσει τόπο και θα τα δεις όλα μπροστά σου ολοζώντανα!

Τάσος

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

σχετικα με το 114/1000 το εχω και εγω και ειμαι ικανοποιημενος σχετικα με την αποδοση του στους στοχους που περιεγραψε ο τασος και σου το συστηνω ανεπιφυλακτα

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=532

απλα πριν προχωρησεις σε καποια αγορα αν μπορεσεις πηγαινε σε καποιο αστροπαρτυ ωστε να παρεις περισοτερες πληροφοριες και φυσικα παρε το nightwatch πρωτα και διαβασε το

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

1)Δηλαδη αυτο εδω http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1427 θα με βοηθησει λιγο;

2)οσο για τα κιαλια που μου ειπατε χωρις να με παραξηγησετε νομιζω πως δεν ειναι η καλυτερη λυση,δηλαδη,εννοω οτι η αγορα τους δεν ειναι απαρετητη μονο και μονο για να μπορω να βλεπω αστερισμους ωστε να τους μαθω.Αντιθετα μπορω μεσω του stellarium να μαθω καποια πραγματα βασικα για τον εντοπισμο τετοιων αστερων.Ετσι μολις παρω το πρωτο μου τηλεσκοπιο να μπορω με ευκολια να βρισκω νεφελωματα και πλανητες.Συμφωνειτε οι πιο εμπειροι;

3)Α!!!!Το Σαββατο μαλον θα παω να παρω το nightwatch το οποιο ελπιζω να με βοηθησει λιγο περισσοτερο.Παντως ειναι λιγο ακριβο!!!

4)Θα περιμενω συμβουλες

ΥΣ:Ευτυχως φτιαξανε τους Η/Υ στο σχολειο και μπορω σε κανενα διαλειμμα να μπαινω στο internet και να σας ρωταω καμια απορια που θα μου ερχετε την ωρα του μαθηματος ](*,)

Ο θεός και η φύσις μηδέν μάτην ποιούσιν.

Περί Ουρανού

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Λουδοβίκε θα συμφωνήσω και εγώ με τους φίλους παραπάνω, πάρε πρώτα ένα ζευγάρι κυάλια και βάλε το Stellarium να μάθεις πέντε πράγματα από τους αστερισμούς!!

Μην ξεχνάς, επειδή ζεις στην Αθήνα όπως και εγώ και επειδή η φωτορύπανση είναι τρομερή (στην Αγία Παρασκευή που είσαι ειδικά, πάω συχνά και ξέρω) είναι τραγική η κατάσταση του ουρανού σε όλη την περιοχή. Αν δεν θα πηγαίνεις συχνά σε σκοτεινούς ουρανούς της επαρχίας με τους δικούς σου, ή αν δεν σκοπεύεις να πας σύντομα θα πρέπει να αρκεστείς στον ΑΘΛΙΟ ουρανό της Αθήνας που σημαίνει τα εξής:

Μπορείς να δεις εύκολα ΜΟΝΟ τα παρακάτω και στο λέω γιατί τα βλέπω καθημερινά (ισχύουν για αυτή την εποχή που διανύουμε!):

1. τον Δία με τους δορυφόρους του νωρίς

2. τον Άρη αργά μετά τα μεσάνυχτα

3. τον Ωρίωνα και το νεφέλωμά του όλο και πιο νωρίς όσο προχωράει ο καιρός, ακόμη βγαίνει σχετικά αργά! Επειδή θα έχεις σχολείο, δε θα μπορείς να ξενυχτάς! Πολύ σημαντικό!!

4. τις Πλειάδες στον Ταύρο

5. Τις Υάδες πάλι στον Ταύρο (δίπλα στον αστέρα Αλντεμπαράν)

οι υπόλοιποι πλανήτες (Κρόνος, Ερμής, Αφροδίτη) είναι πριν την Ανατολή, δεν ξέρω αν μπορείς τέτοιες ώρες να είσαι έξω...

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι ένας δύσκολος στόχος για σένα τώρα, μάθε πρώτα λίγο τους αστερισμούς και μετά τον κυνηγάς, άλλωστε δε θα δεις και τίποτα εντυπωσιακό μέσα στην Αθήνα, είναι ένα πολύ πολύ αμυδρό "συννεφάκι" ακόμη και με μέτρια τηλεσκόπια, πόσο μάλλον με τα κυάλια...εγώ φαντάσου έχω 12" τηλεσκόπιο και φαίνεται και πάλι άθλια η Ανδρομέδα λόγω φωτορύπανσης!! Το τηλεσκόπιο που σου πρότεινε ο Θέμης το έχω και αυτό, δεν είναι 6" είναι 5.1" (130mm κάτοπτρο) για την ακρίβεια και για αρχή δε θα στο πρότεινα τώρα, αλλά σε λίγο καιρό αφού μάθεις κάποια πράγματα.

Εδώ που μένουμε, αυτά μπορούμε να δούμε δυστυχώς, ξεκίνα λοιπόν από τα απλά και βλέπεις πως θα πάει...τη σπίθα την έχεις πάντως και μπράβο σου! Απλά στα λέω όλα αυτά για να μην απογοητευτείς!

Παρεπιπτοντως(συγγνωμη για την ορθογραφια)διαβασα στο wikipedia για καποιους αστερισμους και πως μπορω να τους βρω στον ουρανο ομως δεν καταλαβα που ακριβως ειναι γιατι οσες φορες κοιταω τα βραδια βλεπω μονο το φεγγαρι και καποια αστερια χωρις να μπορω να τα συνδεσω καπως

Λουδοβίκε μου έτσι έχουν τα πράγματα μέσα στην πόλη. Δεν θα μπορέσεις να δεις τους αστερισμούς παρά μόνο ορισμένες λίγο πιο καθαρές νύχτες και σε αυτές, μόνο τους πολύ εμφανείς όπως ο Ωρίωνας..ΔΕΝ φαίνεται στην Αθήνα μέσα ούτε ο Μεγάλος Κύων, ούτε ο Ταύρος, ούτε ο Ηνίοχος ολόκληροι!!! ΜΟΝΟ τα πιο φωτεινά αστέρια τους θα δεις και θα πάρεις έναν πρώτο μπούσουλα που λέμε, για να φανταστείς τις νοητές γραμμές τους και να τις επιβεβαιώσεις στο μυαλό σου με τη βοήθεια του Stellarium που και εύκολο είναι και έγκυρο.

Όταν με το καλό πας σε σκοτεινό ουρανό μακριά από φώτα πόλεων..θα δεις τους αστερισμούς σε όλο τους το μεγαλείο και τότε η πρώτη μελέτη που θα έχεις ήδη κάνει προηγουμένως με το Stellarium θα έχει πιάσει τόπο και θα τα δεις όλα μπροστά σου ολοζώντανα!

Τάσος

Δεν θα το παιξω ειδικη πανω στο θεμα :cheesy: αλλα ασχολουμαι αρκετους μηνες με την αστρονομια και ξερω καποια πραγματα απο προσωπικη εμπειρια που πιστευω θα σε βοηθησουν..

Πρωτα απολα ο ουρανος της Ανατολικης Αττικης που μενεις κ εσυ αποτι καταλαβα ΔΕΝ ειναι τοσο αθλιος..οταν δεν εχει συννεφα ειναι πολυ καλος για την ακριβεια...νομιζω αναφερθηκε οτι μενεις στην Α.Παρασκευη..ε, λοιπον εγω μενω διπλα-στα γλυκα νερα και ο ουρανος ειναι πολυ πολυ ικανοποιητικος..

επισης αν ξερεις που να κοιταξεις φαινονται πολλοι αστερισμοι και,μαλιστα,ΟΛΟΚΛΗΡΟΤΑΤΟΙ!φαινονται και πλανητες,οπως ο Διας με γυμνο ματι(τιποτα μεγαλυτερο απο ενα πολυ φωτεινο αστερι βεβαια)

εγω βρισκω τον ουρανο της περιοχης μας πολυ καλο..

Μην σε παιρνει απο κατω,λοιπον το οτι μενεις σε σχετικα "κεντρικη" περιοχη..η φωτορυπανση δεν ειναι και τοσο τραγικη..εμενα προσωπικα δεν μου δημιουργει κανενα προβλημα..μονο στον βορειο οριζοντα λιγο αλλα ενταξει,συμβιβαζομαι..

Επισης ειπες πως τα κιαλια δεν σου φαινονται καλα.. εγω παντως απο την πρωτη κιολας μερα εντυπωσιαστηκα που κοιταξα μεσα απο κατι παλια κιαλια 10x50 που βρηκα στο υπογειο... φαινονται παρα πολλα αστερια και σαφως,οπως κ εσυ,δεν το περιμενα..αλλα εμεινα προ εκπληξεως...και η σεληνη φαινεται πανεεμορφη μεσα απο αυτα τα κοινα κιαλια..αρα μην τα απαξιωνεις!ειναι μια πολυ καλη αρχη και ισως καλυτερη απο ενα τηλεσκοπιο..αν πας κατευθειαν στα βαθια με ενα τηλεσκοπιο που δειχνει 1.000.000 αστερια το πιθανοτερο ειναι να χαθεις και να μην αναγνωριζεις τιποτα...

Προσωπικα οσους μηνες ασχολουμαι κανω την δουλεια μου με τα κιαλια,γιατι δεν θελω να βαζω και τους γονεις μου σε εξοδα,και ειμαι απολυτα ευχαριστημενη..

Α,και ειναι πολυ ευκολο να βρισκεις τους βασικους (και οχι μονο) αστερισμους,μην αγχωνεσαι :)

διαβασε το nightwatch και θα δεις..

Αυτα απο μενα.. :D

Καλη τυχη οτι και αν επιλεξεις!

If anybody ever had a heart,well.. He wouldnt be alone..

Matchbox 20, Hang

Δημοσιεύτηκε
Ιωάννα στα Γλυκά Νερά κόβει το βουνό κάποια από τη φωτορύπανση της Αθήνας γι αυτό και βλέπεις κάτι παραπάνω. Από την Αγία Παρασκευή όμως όχι.
starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Χμμ..ναι οντως..

και παλι ομως τοσο χαλια ειναι η κατασταση στην Αγια Παρασκευη;

κι αυτη διπλα στο βουνο ειναι..

If anybody ever had a heart,well.. He wouldnt be alone..

Matchbox 20, Hang

Δημοσιεύτηκε

Έτσι είναι Ιωάννα μου, όπως το λέει και ο Efstathios.

Κερδίζεις λίγους πόντους επειδή είναι το βουνό μπροστά.

Η Αγία Παρασκευή όμως ΔΕΝ είναι απομακρυσμένη Ανατολική Αττική που σημαίνει ότι είναι δέσμια της φωτοκόλασης της Αθήνας, μάλιστα βλέποντας και στο Google Earth, τα Γλυκά Νερά ούτε αυτά είναι πολύ ανατολικά, να μου πεις από το αεροδρόμιο και πέρα να το καταλάβω και σε όλη την πλευρά εκείνη, ναι κάτι λίιιγο καλύτερο ίσως να δεις. Και πάλι όμως σε πολύ μικρό βαθμό..στο Σούνιο νότια ξέρω ότι είναι αισθητά καλύτερα αν και άκουσα ότι τα πράγματα χαλάνε και εκεί γρήγορα.

Η κατάσταση στην Αγ. Παρασκευή (στο λέω εξακριβωμένα, πάω σχεδόν κάθε μέρα) είναι χάλια μαύρα! Είναι κοντά στο βουνό του Υμηττού αλλά από την πλευρά της Αθήνας και όχι από των Μεσογείων περιοχών, από πίσω δηλαδή. Οπότε τι συζητάμε τώρα.., άστα να πάνε!

Οι αστερισμοί Ιωάννα μου, (από την περιοχή λοιπόν του Λουδοβίκου) ΔΕΝ φαίνονται ολόκληροι [-X , μικρά κομμάτια τους μόνο, ακόμη και η Μεγάλη Άρκτος που βλέπεις εύκολα το "κατσαρόλι" της δεν είναι αυτό μόνο, έχει και άλλα ο αστερισμός που δεν φαίνονται, πάντα τμήματα βλέπουμε. Το ίδιο και με την Κασσιόπη, βλέπεις το W αλλά έχει και άλλα άστρα, αμυδρότερα ο αστερισμός που δεν τα βλέπεις. Απλώς με το τμήμα που βλέπεις, έχεις έναν μπούσουλα για προσανατολισμό και δημιουργία ιδεατών γραμμών. Ο Ωρίωνας, ο πιο εύκολος για μέσα στην πόλη, βλέπεις μόνο το σώμα και τη ζώνη του κυνηγού. Οκ, καμιά φορά είναι και αρκετό αυτό...απλώς όμως είναι παρηγοριά στον άρρωστο σε σχέση με τον σκοτεινό ουρανό! :cheesy:

Όλα αυτά στα λέω γιατί είναι κάπως άστοχο να λέμε πως βλέπουμε ΟΛΟΚΛΗΡΟΤΑΤΟΥΣ τους αστερισμούς από τα σημεία με τη χειρότερη/τραγικότερη φωτορύπανση της χώρας...δηλαδή τότε τι να πουν και οι φίλοι μας στην επαρχία!!! #-o

Επίσης δεν είχα καμία πρόθεση να στεναχωρήσω τον Λουδοβίκο μας, ίσα ίσα, θέλω να του πω από την αρχή τι θα αντιμετωπίσει πραγματικά για να μην απογοητευτεί το παιδί. Θα ήταν κρίμα..όσο για τα σχόλιά σου με τα κυάλια...συμφωνώ απολύτως μαζί σου!:D

Τάσος

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης