Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΧΩ ΕΝΑ DOB 12" ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΕΝΑ ΔΥΟΦΘΑΛΜΙΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ''ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟΣ''.ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΣΤΟ EBAY ΚΑΠΟΙΟ ΜΑΡΚΑΣ SEBEN ΜΕ 148$ ΕΝΑ ΤΗΣ ORION ΜΕ 169$ KAI EΝΑ ΤΗΣ CELESTRON ΜΕ 170$.ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΥΟΦΘΑΛΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ SEBEN ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ,Η ΕΣΤΩ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ?
Γνωθι σαυτον μηδεν αγαν
Δημοσιεύτηκε

Εδώ:

http://www.arcus-sa.gr/

πήρε το μάτι μου δυοφθάλμιο william optics + δύο προσοφθάλμιους φακούς + barlow nosepiece για 180 ευρώ που είναι καλή τιμή για Ελλάδα.

Γενικά, πάντως, τα φθηνά δυοφθάλμια είναι όλα κοντά μεταξύ τους (και συχνά τα ίδια με άλλη ετικέτα). Για να αλλάξεις κατηγορία πρέπει να πας στα ακριβά που είναι... πολύ ακριβά!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑ ΤΟ ΔΥΟΦΘΑΛΜΙΟ ΤΗΣ WILLIAMS EYXAΡΙΣΤΩ,ΑΠΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ?

ΠΑΝΤΩΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ

Γνωθι σαυτον μηδεν αγαν
Δημοσιεύτηκε

Τα πολύ φθηνά διοφθάλμια έχουν πολλά προβλήματα και πρέπει να αποφεύγονται γιατί τα ελαττώματά τους σχεδόν καταργούν τις ωφέλειες της παρατήρησης με δύο μάτια. Από τα οικονομικά, το πιο προσεγμένο απ΄όσα έχω δεί είναι μάλλον το Baader Maxbright, http://www.alpineastro.com/Binoviewers/binoviewers.htm#maxbright bino

http://www.telescope-service.com/baader/accessories/accessories.html#bino

το οποίο βρίσκει κανείς εύκολα και στην ελληνική αγορά σε τουλάχιστον δύο καταστήματα.

Για να πάει κανείς σε αισθητά καλύτερη ποιότητα απ' αυτό πρέπει να στραφεί σε διοφθάλμια που οι τιμές τους βρίσκονται στο εύρος 600-1000 ευρώ. Όμως τότε ξεδιπλώνονται οι ουσιαστικές αρετές της διόφθαλμης παρατήρησης.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Για να πάει κανείς σε αισθητά καλύτερη ποιότητα απ' αυτό πρέπει να στραφεί σε διοφθάλμια που οι τιμές τους βρίσκονται στο εύρος 600-1000 ευρώ. Όμως τότε ξεδιπλώνονται οι ουσιαστικές αρετές της διόφθαλμης παρατήρησης.

Και το καλύτερο value for money σ' αυτή την κατηγορία Στέφανε? Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα?

Ρωτάω γιατί το σκέφτομαι εδώ και καιρό, αλλά η αδυναμία δοκιμής με αποθαρρύνει.

Aut dosce, aut disce, aut discede

(Ή δίδαξε, ή μάθε, ή φύγε...)

Δημοσιεύτηκε

Το καλύτερο "value for money" εξαρτάται από το τηλεσκόπιο που έχεις αλλά και τη χρήση που προορίζεις στο διοφθάλμιο. Αν για παράδειγμα θέλεις να κάνεις σοβαρή, ή έστω λεπτομερή πλανητική παρατήρηση κι έχεις ένα μεγάλο τηλεσκόπιο με εξαιρετικά οπτικά, ίσως η σωστότερη επιλογή είναι το καλύτερο διοφθάλμιο που έχει φτιαχτεί μέχρι σήμερα, το Mark V της Baader Planetarium. Είναι σαν να μην υπάρχει στο οπτικό μονοπάτι, προσθέτει μόνο εντυπωσιακή αληθοφάνεια και λεπτομέρεια στην εικόνα. Μέχρι σήμερα δεν έχω βρει κανενός είδους οπτικό μειονέκτημα σ΄αυτό το διοφθάλμιο.

Πολύ καλό θεωρείται και το Denkmeier ΙΙ και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ευέλικτο λόγω του διορθωτή με μεταβλητή μεγέθυνση. Μ' αυτό δεν χρειάζεται να έχεις πολλά ζευγάρια προσοφθάλμιων φακών για να αλλάζεις τη μεγέθυνση.

To Binovue της Televue προσφέρει υψηλή οπτική ποιότητα και ταυτόχρονα απλότητα στη σχεδίαση και χρήση.

Για χρήση με νευτώνειο όλα τα παραπάνω θα δουλέψουν μόνο με τον δικό τους διορθωτή/barlow προκειμένου να επιτυγχάνεται εστίαση. Αυτό έχει βέβαια σαν συνέπεια να αυξάνεται πολύ το εστιακό μήκος του τηλεσκοπίου.

Βασική διαφορά των "μικρών" διοφθάλμιων από τα μεγάλα είναι το μέγεθος των πρισμάτων που χρησιμοποιούν. Έτσι, σχεδόν σε όλα τα μικρά, δεν έχει νόημα η χρήση μεγάλων φακών (>20~25mm) γιατί αρχίζουν να βινιετάρουν λόγω των μικρών πρισμάτων τους. Από την άλλη, το Mark V είναι εκείνο προσφέρει τη μέγιστη φωτεινότητα σε όλο το πεδίο για κάθε φακό 1,25", γιατί προσφέρει τη μεγαλύτερη διάμετρο στη διαδρομή του κώνου φωτός από μέσα του.

Πριν αγοράσω ένα ακριβό διοφθάλμιο πάντως, θα προσπαθούσα να δοκιμάσω και το Baader Maxbright (ευτυχώς ή δυστυχώς δεν υπήρχε όταν αγόρασα το Mark V). Καλοφτιαγμένο είναι κι αυτό της William Optics. Και στα δύο όμως έχω συναντήσει δείγματα με όχι και τόσο καλή ευθυγράμμιση των δύο σκελών.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης