Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

... Ερατοσθένης ο Κυρηναίος

 

 

Ο Ερατοσθένης (Κυρήνη 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος. Θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς. Ακόμα κατασκεύασε ένα χάρτη του κόσμου όπως τον θεωρούσε.

 

Βιογραφία

Αν και ο Ερατοσθένης γεννήθηκε στην Κυρήνη (στη σημερινή Λιβύη), έζησε, εργάστηκε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια, πρωτεύουσα της πτολεμαϊκής Αιγύπτου.

 

Σπούδασε στην Αλεξάνδρεια και ισχυριζόταν ότι επίσης σπούδασε για κάποια χρόνια στην Αθήνα. Το 236 π.Χ. ορίστηκε από τον Πτολεμαίο τον Γ΄ τον Ευεργέτη βιβλιοθηκάριος της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, διαδεχόμενος τον Ζηνόδοτο.

 

Δεν παντρεύτηκε ποτέ (φαίνεται ότι ήταν σοφός ο άνθρωπος). Το 194 π.Χ. τυφλώθηκε και ένα χρόνο αργότερα σταμάτησε να τρώει και πέθανε.

 

Το έργο του

Έκανε αρκετές σημαντικές συνεισφορές στα Μαθηματικά και ήταν φίλος του σπουδαίου μαθηματικού Αρχιμήδη. Γύρω στο 225 π.Χ. εφηύρε τον σφαιρικό αστρολάβο, που τον χρησιμοποιούσαν ευρέως μέχρι την εφεύρεση του πλανηταρίου τον 18ο αιώνα. Αναφέρεται από τον Κλεομήδη στο Περί της κυκλικής κινήσεως των ουρανίων σωμάτων ότι γύρω στο 240 π.Χ. υπολόγισε την περιφέρεια της Γης χρησιμοποιώντας το ύψος του Ηλίου κατά την εαρινή ισημερία σε δύο διαφορετικά γεωγραφικά σημεία, που όμως βρίσκονταν στον ίδιο (περίπου) μεσημβρινό: κοντά στην Αλεξάνδρεια και στη νήσο Ελεφαντίνη -όπου ο Ήλιος ήταν στο ζενίθ του ουρανού- κοντά στη Συήνη (σημερινό Ασουάν, Αίγυπτος).

 

Ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης σε 252.000 στάδια. Δεν ξέρουμε όμως την ακρίβεια της μέτρησης, καθώς δεν ξέρουμε ποιο είδος σταδίου χρησιμοποίησε. Αν χρησιμοποίησε το αττικό στάδιο (184,98 μέτρα) τότε υπολόγισε την περιφέρεια σε 46.615 χιλιόμετρα. Αν χρησιμοποίησε το οδοιπορικό στάδιο (157,50 μέτρα) τότε την υπολόγισε σε 39.690 χιλιόμετρα που είναι αρκετά καλός υπολογισμός, με δεδομένο ότι σήμερα υπολογίζεται σε 40.007,86 χιλιόμετρα, ενώ στη Γαλλική Επανάσταση είχε οριστεί να είναι 40.000 χιλιόμετρα.

 

Επινόησε επίσης το σύστημα των γεωγραφικών παραλλήλων. Διατύπωσε δε την υπόθεση, ότι είναι δυνατόν να ταξιδέψουμε κατά μήκος μιας γεωγραφικής παράλληλου ξεκινώντας από την Ιβηρία και να φτάσουμε έως την Ινδία, διαπλέοντας τον Ατλαντικό ωκεανό. Ο Στράβων που διέσωσε και μας μετέφερε την θεωρία αυτή, προσέθεσε μάλιστα, ότι στο ταξίδι αυτό ίσως να συναντούσαμε νέα άγνωστα μέρη ξηράς.[1] Επίσης εφηύρε έναν τρόπο υπολογισμού των πρώτων αριθμών γνωστό ως το κόσκινο του Ερατοσθένη.

 

Ο όρος Γεωγραφία αποδίδεται στον Ερατοσθένη.

 

ΥΓ: Συγνώμη στον Δημήτρη που του είπα χτεςότι ήταν ο Εμπεδοκλής και αυτός μου είπε ότι ήταν ο Αναξίμανδρος..!!!!

Δημοσιεύτηκε

Το κείμενο αυτό προέρχεται από τη βικιπαίδεια.

 

Παρακαλώ να δίνουμε τις πηγές μας ακόμα και όταν πρόκειται για ελεύθερα διαθέσιμο υλικό.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν όλα αυτά είναι σίγουρα ? ... με μόνο μια πηγή και αυτή στα γερμανικά .

Γιατί δεν θεωρώ σωστό να ενστερνιζόμαστε ένα τόσο ελλιπές άρθρο τόσο εύκολα :-({|=

Αυτή η πηγή τα αποδεικνύει όλα αυτά ?

Και όταν λέω απόδειξη το εννοώ με την πραγματική του έννοια και όχι με αυτήν που χρησιμοποιούν κάποιοι .

Αν δεν καταλαβαίνετε ποια λανθασμένη έννοια εννοώ διαβάστε το παρακάτω παράδειγμα :

Αν αποδεχτούμε την λανθασμένη έννοια της λέξης απόδειξη τότε : απόδειξη του ότι χτες μας επισκέφτηκαν εξωγήινοι θα αποτελεί ένα άρθρο που αναφέρει " όπως μας είπε ο αγρότης που εργάζεται στο κτήμα όπου εμφανίστηκαν οι εξωγήινοι ο φίλος του του είχε αναφέρει ότι οι εξωγήινοι απειλούσαν ότι θα επισκεφτούν το κτήμα και θα τον απαγάγουν .Όντος την επόμενη μέρα ο φίλος του αγνοείται "

Στο παραπάνω παράδειγμα ο αρθρογράφος χρησιμοποιεί την μέθοδο "διαπλοκής του γεγονότος με το σχόλιο στην είδηση" με αποτέλεσμα να μας παραπλανεί ...

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης