orion Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2002 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2002 Γειά χαρά σε όλους! Μετά από μια όχι και ιδιαίτερα ευχάριστη εμειρία(για να το θέσω ευγενικά) με το photoCD της KODAK,δεν είχα βρει κάποιο κατάστημα που να σκανάρει φιλμκαι σε λογικές τιμές.Πριν από λίγο καιρό έμαθα ότι τα photo experts κάνουναυτή τη δουλειά και είπα να πάω ένα περσινό φιλμδοκιμαστικά. Μπορώ να πω ότι έμεινα αρκετά ευχαριστημένοςμε το αποτέλεσμα. Έχουμε και λέμε: 1. Τιμές α)Αν πάτε ένα φιλμ για εμφάνιση, σκανάρισμα και αποθήκευσησε CD σε φορμά tiff πληρώνετε 6euro για ανάλυση 1536x1024και 8euro για ανάλυση 3072x2048. Η διαφορά στην τιμή είναιμικρή για τη διπλάσια ανάλυση, την οποία και θα πρότεινα. β)Αν πάτε με διάφορα εμφανισμένα φιλμ, όπως εγώ, τότε έχει1euro η φωτό στη μικρή και 2euro στη μεγάλη ανάλυση.36 φωτό στη μεγάλη είναι δηλαδή 72euro! Άν λοιπόν έχετεέστω και 4 πιθανά καλές φωτό μέσα σε ένα ανεμφάνιστο φιλμ,συμφέρει ασύγκριτα το α).Εννοείται ότι δε χρειάζεται να πάτε 36 φωτό - εγώ π.χ.πήγα 10. 2. Ποιότητα Δεν ξέρω αν το μηχάνημα ήταν σε αυτόματη ρύθμιση ή αυτόςπου έκανε το σκανάρισμα έλαβε υπόψη του το είδος των φωτό,πάντως δεν έχω κανένα παράπονο. Τα αρνητικά βέβαια δεν ήτανκαι τρομερά "δύσκολα" για ένα scanner ποιότητας, μιλάμεαπλά για ένα kodak 100 φιλμ με star trails. Η ατυχία είναι ότι δεν τα είχα αποθηκεύσει σε καλέςσυνθήκες και ήταν γεμάτα γρατζουνιές και σκουπιδάκια ταοποία και φάνηκαν στο σκανάρισμα - αν και πριν τα δώσωτα είχα καθαρίσει κάπως... Υποθέτω ότι αν πάει το φιλμ κατευθείαν για εμφάνισηη ποιότητα θα είναι πάρα πολύ καλή. Το σιντάκι ήταν έτοιμο την επόμενη μέρα BTW. 3. Ανάλυση min max+---------------------------+-----------------+-----------------+|ανάλυση | 1536x1024 pixel | 3072x2048 pixel |+---------------------------+-----------------+-----------------+|ανάλυση στο φιλμ | 43 lines/mm | 85 lines/mm |+---------------------------+-----------------+-----------------+|μέγεθος | 5MB | 19ΜΒ |+---------------------------+-----------------+-----------------+|ανάλυση μέσου έγχρωμου φιλμ| 100 lines/mm |+---------------------------+-----------------------------------+|ανάλυση T-Max 100 | 200 lines/mm |+---------------------------+-----------------------------------+|ανάλυση Tech-Pan | 400 lines/mm |+---------------------------+-----------------------------------+[Αν ο πίνακας φαίνεται χάλια, κάνε τον copy-paste στο notepad.] Λάβετε υπόψη, ότι η τελική ανάλυση του φιλμ εξαρτάται από τονεστιακό λόγο(f/ratio), την ποιότητα του φακού και το είδοςτης εμφάνισης - δηλαδή είναι γενικά μικρότερη. Αυτό σημαίνει ότι τομεγάλο μέγεθος θα πιάνει όλες τις λεπτομέρειες ενός τυπικούέγχρωμου φιλμ με ένα όχι και τόσο ακριβό φακό. Άμα βέβαια δουλεύετε με Tech-Pan στα 200-300lpm,τότε χάνετε αρκετά σε ανάλυση... 4. Γενικά Συνήθως σε αστρονομικές φωτογραφίες το φιλμ δεν έχειμαυρίσει αρκετά και δεν είναι εύκολο να πει κανείς απόπου ξεκινάει η πρώτη φωτό. Ο φωτογράφος λοιπόν όταν τοκόβει δεν είναι απίθανο να κόψει τα καρέ στη μέση! Τοίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με το σκανάρισμα. Γι' αυτόκαλό είναι τα πρώτα 1-2 καρέ να τα υπερεκθέτουμε για ναμαυρίσει το φιλμ και να προειδοποιούμε και τον υπάλληλοότι θέλει προσοχή γιατί είναι υποεκτεθημένο. Στη σελίδα μου έχω βάλει τις 3 καλύτερες για να δείτε καιμόνοι σας. Από τη μεγάλη ανάλυση τις έκανα scale στα 1024x768,έσβησα τις γραμμές και σκουπιδάκια και άλλαξα λίγο το contrast.Αν προσέξετε πιξελάρισμα στις γραμμές των άστρων, δεν είναιαπό το σκανάρισμα αλλά από τον αλγόριθμο που μικραίνει την εικόνα. Όποιος θέλει παραπάνω πληροφορίες ή διευκρινίσεις ας μου πει. Φιλικά, Γιάννης Φιλικά,Γιάννης Μπελιάς In a world without fences who needs Gates?
Fred Ley Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 12, 2002 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 12, 2002 Hi Yiannis, I just read your posting. I too use a scanner to scan my slides and negatives. The scanner I have is a Polaroid Sprint Scan 35/LE. It offers a resolution of 72-1950 dpi (optical) and 72-3900 (interpolated). It has a few other features that also help out. Over the years I too have had the experience of the film developers cutting up my astrophotography negatives. I know of two persons in the Athens area that also do quite a bit of astrophotography. One is Dimiti Kolovos at 248-0807 and the person is George Nikolidakis at 613-4935. It just dawned on me that I am not aware if you read English, if so my apologies. My writing of Greek is rather poor. Clear Skies,Fred Leywww.instrumentsoflight.com www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.ukwww.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)www.imca.cc (#9181)www.alpo-astronomy.orgAstrovox Member #4.Doing astronomy since 1970Sky & Tel subscriber since 1971www.highdeserttelescopes.com
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα