kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 μιας και δεν εχω μεγαλη πειρα με αστρονομικες ccd καμερες θα ηθελα μερικες ακομα πληροφοριες. την παρασκευη το βραδυ μιας και μου εκανε το χατιρι ο καιρος για λιγο καταφερα επιτελους να δοκιμασω για πρωτη φορα τον εξοπλισμο με την atik 16ic colour πριν βγω στα χωραφια μακρυα απο τα φωτα και μολις προλαβα να βγαλω μια 5λεπτη φωτο του m31 με ir cut φιλτρο πρωτου ξανακλεισει παλι ο καιρος και παρατηρησα οτι στο artemis η φωτο ειχε μια πρασινη αποχρωση στην προεπισκοπιση του RGB. συνεχισα με το nebulosity 2 οπου και επιασα την μοναδικη 5λεπτη φωτο. επισης προλαβα να παρω ενα 5λεπτο dark και ενα flat των 2-3 sec περιπου στα 22000 adu μεσο ορο με την μεθοδο του t-shirt προτου κλεισει ο καιρος και αρχισει να βρεχει. μια σημειωση, στα 10 μετρα ειχα μια κολωνα φωτισμου της οποιας η ενταση και χροια του φωτος ηταν σαν την πανσεληνο. κανοντας την επεξεργασια του m31 στο εγχρωμο ειδα οτι η εικονα ειχε παλι πρασινη αποχρωση. Εχθες μιας και εβρεχε εκανα δοκιμαστικες ληψεις σε επιγειο στοχο με την καμερα και διαπιστωσα οτι και στο dob 8'' και στο 70/500 με το ir cut φιλτρο με χρονο εκθεσης 0.006 sec, οι εικονες ειχαν μια πρασινη αποχωση ενω χωρις το ir cut ηταν προς το καφε. τελικα μετα απο επεξεργασια στο photoshop με την επιλογη auto colors η εικονα ερχεται στα ισια της απο αποψη χρωματων μονο οταν εχω επανω στην καμερα το ir cut φιλτρο. στην συνεχεια εκανα μια δοκιμη με το flat της παρασκευης στα auto colours και ειδα οτι δεν ειναι ασπρο αλλα εχει πρασινη αποχρωση και το adu ανεβαινει στα 33000. εαν κανω auto levels τοτε ερχεται καπως στα ισια του απο αποψη χρωματος αλλα και παλι το adu ειναι στα 33000. εαν το σωσω σε μορφη jpg παλι το adu ειναι στα 33000. εκανα μια δοκιμη με το white και black balance στο nebulosity 2 αλλα η εικονα χανει τα χαρακτηριστικα που εχει (''βρωμιες απο σκονη'', κτλ.). θα ηθελα λοιπον να ρωτησω εαν ειναι φυσικο να εχουμε διαφορετικο χρωμα στην ληψη της εικονας σε τετοιο βαθμο. ξερω οτι πρεπει να γινει και καποια επεξεργασια μετα την ληψη για να αναδειχθουν οι λεπτομεριες και το χρωμα στην εικονα αλλα απο οτι εχω διαβασει κανενας δεν αναφερει τετοια διαφορα στο χρωμα. χρηστο μιας και ειχες την καμερα εσυ πριν, παρατηρησες τιποτα παρομοιο; επισης δοκιμασα με την spc900nc με τους ιδιους συνδιασμους αλλα δεν παρατηρησα τιποτα. επισης θα ηθελα να ρωτησω για το deep sky stacker τα εξης. δοκιμαζω να κανω stack το fits απο την εικονα, το dark και το flat που επιασα και οταν παω να κανω register μου πεταει ενα μυνημα οτι οι εικονες δεν ταιριαζουν. δοκιμασα με τα αρχικα fits αλλα και με τα fits που βγαινουν απο το image -> demosaic raw (best quality) + square αλλα εχω το ιδιο μυνημα. το ιδιο προβλημα ειχα και με την μορφη TIFF ή JPG. τελικα την επεξεργασια την εκανα με το nebulosity 2 απο το batch -> pre-process b&w/raw images με τα αρχικα fits αρχεια. πως θα κανω την ιδια δουλεια με το DSS; σαν συμπερασμα η τελικη διαδικασια που εκανα στην εικονα ηταν τα εξης στην αρχη εκανα επεξεργασια με το dark, flat και light frames απο το nebulosity 2 απο το μενου batch -> pre-process b&w/raw images με τα αρχικα fits που τραβηξε η καμερα χωρις να τα πειραξω καθολου. μετα την εικονα που προεκυψε την πειραξα απο το μενου image -> demosaic raw (best quality) + square ωστε να βγει το χρωμα και την εσωσα σαν tiff με το ps cs3 επαιξα με τα curves και τα levels αφου εκανα πρωτα auto colors και auto levels. δυστυχως τις επομενες δυο ημερες θα ειμαι χωρις internet οποτε ο,τι απαντησεις μου δωσετε θα τις δω την τεταρτη. σας ευχαριστω για τον χρονο σας. απλα ανεβασα την φωτεινοτητα και το κοντραστ για να φανει η πρασινη αποχρωση τελικη εικονα μετα απο την επεξεργασια Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
ASTROC Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Κωστα σου εστειλα μερικες φωτο . επισης και τον τροπο επεξεργασιας που χρησιμοποιουσα εγω.Πιστευω την πρασινη αποχρωση την δημιουργει το ir cut filter. γενικα δεν πιστευω οτι θα εχεις προβλημα μ αυτην την καμερα. ειναι παρα πολύ αξιοπιστη. http//www.ethaleia.gr/ , http//astrochania.blogspot.gr/
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2009 χρηστο απ'οτι φαινεται ειχες δικιο εκανα μια γρηγορη φωτογραφιση στον ωριονα χωρις το φιλτρο και δεν ειχα καθολου πρασινο χρωμα. δυστυχως ομως καποια μικρα προβληματα στην οδηγηση καθως και ο καιρος δεν μου επετρεψαν να παρω μια καλη φωτογραφια. μολις φτιαξει ο καιρος θα επανελθω δρυμητερος. Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα