Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χαιρετώ το φορουμ!

Είμαι αρχάριος όπως αναφέρω όσον αφορά τα τηλεσκόπια (μάρκες, τιμές, χαρακτηριστικα κλπ) αλλά όχι εντελώς άσχετος από αστρονομία. Τα τελευταία χρόνια (να ναι καλά ένας καλός μου καθηγητής απ το λύκειο) παρατηρώ τον ουρανό και έχω χρησιμοποιήσει τηλεσκόπια φίλων και γνωστών κατα καιρούς. Κάποια στιγμή όμως θέλω να πάρω και κάτι δικό μου.

Έχω εμπειρία όσον αφορά την παρατήρηση (μπορώ να βρίσκω αρκετούς αστερισμόυς, αστερια, πλανήτες κλπ με το μάτι) και έχω διαβάσει (από προσωπικό ενδιαφέρον) αρκετά πράματα για την αστρονομία (παρατήρηση, όργανα κλπ).

Έρχομαι στο κυρίως θέμα. Βασικά είμαι κάπως χαμένος γιατί βλέπω τόσες διαφορετικές μάρκες/μοντέλα με διαφορετικά ανοίγματα/μήκη/βασεις κλπ. και δεν ξέρω που να αρχίσω να ψάχνω. Οι προβληματισμοί μου είναι κυρίως:

1) κατοπτρικό ή καταδιοπτρικό? (θέμα μεγέθους/κόστους)

2) Θα με ενδιέφερε (νταξ μάλλον στο μέλλον) και η αστρο-φωτογραφία

3) Μου φαίνεται απείρως πιο βολική η ισημερινή στήριξη αφού είναι πολύ ευκολότερο να ακολουθείς τα αστέρια κλπ

4) τι άνοιγμα?

Αν μπορείτε να μού δώσετε τα φώτα σας, καλό θα είναι γιατί ψάχνομαι. Επειδή δεν βιάζομαι για αγορά (μπορέι να γίνει πχ το καλοκαίρι) δν είναι ανάγκη να μου προτείνεται συγκεκριμένα μοντέλα. Αλλά ήθελα να δώ γενικά τι σκέφτεστε για τα παραπάνω.

Ευχαριστώ (και συγνώμη για το μεγάλο κείμενο)

Δημοσιεύτηκε

Καλως ηλθες :mrgreen:

Τι στοχους θες να φωτογραφιζεις κυριως ?

Απο περιοχη με φωτορρυπανση ?

Με τι ειδους καμερα?

Για αστροφωτογραφια σε ενδιαφερει και ο εστιακος λογος του σωληνα .

Καθε τυπος οπτικου σωληαν εχει τα υπερ και τα κατα του .

Διαβασε και ψαξε αρκετα κι αποφασισε τι ειδους τηλεσκοπιο θες και τι συμβιβασμους θα κανεις με αυτο. (Καποια μειονεκτηματα του που μπορεις να δεχτεις κ.λ.π. )

Αφου αποφασισεις κοιτας και για μαρκες . (Γνωμη μου )

Να 'σαι καλα και καλο διαβασμα

Αλέξανδρος

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

Για να μη σας παρασύρω πάντως, ξαναλέω ότι η φωτογραφία ειναι δευτερεύον για μένα τώρα. Με εναδιαφέρει πρώτα η παρατήρηση και μετά αυτό. Δηλαδή αν πάρω κάτι που θα μου κάνει για παρατήρηση και μπορώ με αυτό να βγάλω και φωτογραφίες (όχι κατ ανάγκη τις καλύτερες δυνατές) μου κάνει.

Αθήνα μένω δυστυχώς ναι. Αλλά γενικά έχω δυνατότητες για εξορμήσεις στο χωριό που, εκει που είναι, μόνο προβλημα φοτορύπανσης δεν έχει :P (εκεί κολλάει η φορητότητα)

Όσον αφορά τους στόχους που λές, όλα τα έχω στο μυαλό μου. Ίσως λίγο πιο πολύ deep sky, αλλά δεν είναι βέβαιο.

Και μια που ανέφερες το θέμα της κάμερας, είναι ανάγκη να έχεις dslr ώστε να βγάλεις το φακό και να την "βιδώσεις" στο τηλεσκόπιο? μπορεί αυτό να γίνει και με μία compact και κάποιον αντάπτορα? (για την canon sx120 λέω, λίγο προχωρημένη για compact αλλά καμία σχέση με dslr)

Δημοσιεύτηκε

Ποση ωρα εκθεση μπορει να κανει η compact που αναφερεις?

Καλυετρα ενα εχεις οσο λιγοτερο γυαλι γινεται μεταξυ τηλεσκοπιου και καμερας .

Τα Schmidt-Cassegrain ειναι μια ενδιαμεση λυση .Με εναν μειωτη εστιακου λογου θα αλλαζεις την εστιακη του αποσταση .

Πολλοι θα σου πουν αφους θες και παρατηρηση να παρεις το 8" Skywatcher Dobsonian .

Σιγουρα ειναι πολυ πιο φθηνο απο ενα 8" Schmidt-Cassegrain .Ειναι και θεμα κοστους , εξαρταται κι απο εσενα . Αργοτερα μπορεις να βαλεις το Dobsonian σε ισημερινη .

Δημοσιεύτηκε

Μεχρι 15'' παει η έκθεση και μεχρι 1600 το iso.

Το βασικό μου διλλημα για τα δύο είδη τηλεσκοπίων που αναφέρεις (το 8'' dob και κάποιο (μικρότερου ανοίγματος) Schmidt-Cassegrain) δεν είναι το κόστος αφού όπως είπα η αγορά δεν θα γίνει άμεσα και μπορώ να μαζέψω κάποια λεφτά. Είναι η φορητότητα. Αξίζει δηλαδή να πάρω ένα τεράστιο (κατα τη γνώμη μου) 8'' dob αλλα να μή μπορώ ουσιαστικά να το πάρω μαζί μου? Η να συμβιβαστώ με κάτι μικρότερο και ακριβότερο σε στύλ Schmidt-Cassegrain?

Δημοσιεύτηκε

Δε νομιζω οτι αξιζει να παρεις κατι που δε θα μπορεις να κουβαλας ή χρησιμοποιεις ευκολα .

Ισως καποιο 8 " Shmidt -Cassegrain .Σε ισημερινη παντα η οποια ετσι + αλλλιως "σπαει" σε κομματια .

Κοιτα αν σε truss tube dobsonian υπαρχει υποδοχη για να "καθεται"σε ισημερινη .

Με μια DSLR τα κανεις πολλη καλυτερη δουλεια .Ή καποια webcam αν μπορεις να εχεις και υπολογιστη κοντα σου .

Κοιτα και το 190mm Maksutov-Newtonian της Skywatcher

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης