Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και καλή χρονιά!

Σας επισκέφτομαι εδώ και καιρό γιατί μου αρέσει πολύ η παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού και εδώ και ένα χρόνο που βρέθηκα λόγω δουλειάς σε νησί με τη βοήθεια του Cart du ciel στο PC μπορώ να πω ότι αναγνωρίζω αρκετούς αστερισμούς. Οπότε ήρθε η ώρα να αγοράσω και ένα τηλεσκόπιο!

Το ερώτημά μου είναι αν έχετε ακούσει τίποτα για τα:

-Zeus Κατοπτρικό D=150mm/F=750mm (http://www.northstarastronomy.gr/34464FE0.el.aspx)

-Skywatcher 150/750 EQ3-2 (http://www.aktistar.com/) Πολύ καλή η τιμή του για να είναι αληθινή;

Είμαι ανάμεσα σε αυτά γιατί το Dobsonian 8'' Pyrex Sky Watcher μου φαίνεται δυσκίνητο για τις ανάγκες μου. Αν και φοβάμαι, επειδή δεν έχω καμία επαφή με τηλεσκόπια μήπως βαρεθώ, αν με δυσκολεύει στην αστροπαρατήρηση, μήπως θα έπρεπε να πάρω Goto (σε 4,5΄όμως λόγω της τιμής). Ή (αυτή είναι η 2η ερώτηση) είναι άχρηστο αν έχει κανείς βασικές γνώσεις στο χάρτη του ουρανού;

Δημοσιεύτηκε

Καλώς ήρθες! για να μη τα ξαναλέμε...διάβασε εδώ... :D :D

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11324&highlight=

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Κοίτα, μούφα δε θα το έλεγα σε καμία περίπτωση.

Απλά έχει ισημερινή στήριξη που μπορεί να σε μπλέξει για αρχή, δε ξέρω πόσο θα μπορείς να τη φέρεις βόλτα, θέλει πολική ευθυγράμμιση και τέτοιες ιστορίες και εσύ δεν έχεις επαφή με τηλεσκόπια.

Είναι καλή σίγουρα αλλά όχι τόσο απλή και προσιτή όπως η υψαζιμουθιακή που έχει το κλασσικό 8ιντσο dob που λένε όλοι...

Μετά πιστεύω ελάχιστες ίντσες είναι οι 8..άλλος θα σου πει άλλα βέβαια...μη πέσεις κατά τη γνώμη μου κάτω από 8 ίντσες για αξιόλογη παρατήρηση, που θα σε εντυπωσιάσει δηλαδή!

Δεν νομίζω καθόλου πως είναι δυσκίνητο το 8 dob..δέστο και από κοντά και το ένα και το άλλο..

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Η λυση 6" σε EQ3 δεν ειναι ασχημη για αρχη. Θα διαφωνισω με το επιχειρημα του Τασου, δεν ειναι τοσο ποιο δυσκολη η ησημερινη. Για αυτο αλλωστε τα συγκεκριμενα μαγαζια τα προσφερουν σαν εναλλακτικες του ντοπς. Θελεις να κανουμε τον δικηγορο του διαβολου;

1) Τα αλουμινενια ποδια της βασης ειναι επιεικως απαραδεκτα. Δινουν ασταθεια στην κεφαλη (φτερο στον ανεμο). Τσιγκουνιες, ενας τριποδας με ατσαλι , εστω 1.75" αν οχι 2" δεν ειναι τοσο πολύ ποιο ακριβος !! Αλλα βλέπεις το κοστος πρεπει να κρατηθει χαμηλα ωστε το πακετο να ερθει στην κατηγορια "περιπου 300 ευρω" - τσιπιες [-X

2) Μεταξυ των δυο σωλήνων που αναφερεις εγω θα προτιμουσα το GSN 150 που δινει η Ακτις, πολυ ποιο ποιοτική και μοντερνα κατασκευη και με προβλεψη για αργοτερα : εστιαστης 2" , back focus (αλήθεια πόσο; ) , λιγο ποιο ελαφρυ.

3) στο f/5 το όργανο ειναι καλο για deep space (οχι τοσο καλό για πλανητες αλλα κατι γινεται και εκει) αλλα υποφερει απο μερικα ψιλο-ελατωματα: α) θέλει καλα (βλέπε ακριβα) προσοφθαλμια β) θελει πολύ καλή ευθυγραμμιση κατοπτρων, και γ) εχει κομη. Η κλασσική προταση για 6" νευτωνιο παλια ητανε για f/8 ακριβως για αυτους τους λογους. Τωρα θα μου πεις γιατι το δινουν ετσι τωρα; Απλα γιατι το f/8 παρα ειναι μακρυ για την EQ3 και δεν θα το πολυαντεχε (πολλές ροπες λόγο μηκους, μεγαλύτερο βαρος).

4) Προσοχη στην ησημερινη κεφαλή. Ηδη η EQ3 ειναι λίγο οριακη για αυτες τις σωλήνες (εγω θα προτιμουσα ενα C5 ή C6 να σου πω με αυτην την κεφαλή, οχι ενα νευτωνιο). Αν η κεφαλή δεν ειναι ακριβως αυτο που λεμε EQ3-2 (προδιαγραφες SW δηλαδη), αλλα καποιο παλιοτερο μοντελο, ή κάτι που φερνει λιγακι απο EQ3, ή/και κατι που το βαφτίσαμε κατι-κατι-3 ;) , ε τοτε μαλλον θα εχεις προβλημα.

5) Η κεφαλή οπωσδηποτε να εχει φωτιζομενο polarscope (και αλλες τσιπιες εδω )

6) Η κεφαλη να εχει οπωσδηποτε προβλεψη για μοτερ και χειριστηριο - δεν ειναι αναγκη να τα βαλεις απο την αρχη, αλλα καλο να ξερεις οτι μπορεις να αναβαθμίσεις και με ποσα. Εγω θα προσθετα και τροπο να ελεγχεις το χειριστηριο απο Η/Υ πχ ST4 ή σειριακή ή οτιδηποτε, αλλα εσενα ισως δεν σε πολυνοιαζει, αυτα ειναι για την φωτογραφιση (αλλα -προσεξε- μπορουν να δωσουν και GOTO). Τουλαχιστον σε αυτον το τομεα υπαρχουν και αλλες εναλακτικες, τουλαχιστον μια απο αυτες φτηνη και αξιοπιστη αρκει να εχεις κουραγιο να τα ψαξεις.

7) οι ερευνητες σε ολες τις περιπτωσεις ειναι λιγο μικροι και αστειοι, ιδιως για αρχαριο

8 ) τα "μαμισια" προσοφθαλμια συνηθως ειναι μονο για να κανεις αρχη, τιποτα αλλο.

9) οτι πληρωνεις παιρνεις, το ξερεις αυτο, ε;

Αν κολλησεις στο αθλημα να ξερεις οτι δεν τελειωνουν τα εξοδα στο οργανο, τα (καλα) παρελκομενα ερχονται ποιο ακριβα

Καλή συνεχεια

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα φίλε και καλή αρχή σε αυτό το ωραίο αλλά απαιτητικό από θέμα κόστους και μερικές φορές χρόνου χόμπυ.

Κατ' εμέ ξεκίνα με Dob 8" τουλάχιστον. Εφόσων έχεις προσανατολιστεί με τον ουρανό, θα το απολαύσεις να βλέπεις στόχους με το Dob και θα έχεις και μια πολύ καλή εικόνα λόγω ιντσών. Αργότερα του κοτσάρεις μια ισημερινή, είτε απλή με μοτέρ με προοπτική αναβάθμισης σε goto είτε απευθείας goto. Βέβαια ανεβαίνεις σε κόστος και λάβε υπόψη σου ότι 8ιντσο και ισημερινή μερικές φορές είναι μανίκι (στήσε, προσανατόλισε με πολική ευθυγράμμιση κλπ). Εγώ θε΄λω ένα 40 λεπτο για να είμαι φουλ έτοιμος). Κάποια ζητήματα τώρα που ίσως σε βοηθήσουν:

1. Τα 8ιντσα dob είναι απόλυτα φορητά με ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο.

2. Μπορείς πάντα μετά το dob να πάρεις ένα goto με λιγότερες ίντσες (μεταχειρισμένα είναι ιδιαίτερα καλές τιμές) και να είναι ένα 2ο τηλεσκόπιο πιο φορητό και με γρήγορο στήσιμο και άλλου τύπου οπτικής διάταξης, πχ Maskutov. Εγώ αυτό έκανα πάντας με ένα 2ο SW 127mm Maskutov σε goto, απλά δε μπορώ να σου πώ ακόμα άποψη περί οπτικής γιατί έχει συννεφιά εδώ που είμαι. ](*,) ](*,)

3. Τα προσοφθάλμια είναι αυτά που θα αποδώσουν τις πλήρεις δυνατότητες ενός τηλεσκοπίου ή θα τις θάψουν. Τα μαμίσια συνήθως είναι απλά αποδεκτά.

4. Το χόμπυ έχει έξοδα και θέλει χρόνο.

5. Αξίζει κάθε ευρώ και λεπτό που δίνεις (με ορθολογισμό και σωστές επιλογές φυσικά) όταν δείς τον πρώτο σου Κρόνο ή τον πρώτο γαλαξία ή νεφέλωμα κλπ.

Εύχομαι καλή επιλογή και καλώς να έρθεις στην παρέα, τηλεσκοπιούχος.

Φιλικά

Κυριάκος

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα και καλώς ήρθες στο χώρο μας!

Έχω το δεύτερο τηλεσκόπιο και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Η αστάθεια που περιγράφει ένας φίλος δεν είναι τόσο μεγάλη. Ούτε χρειάζεται τόσο ακριβής πολική ευθυγράμμιση. Μια απλή δίλεπτη διαδικασία. Πιστεύω ότι τα λεφτά του τ αξίζει και με το παραπάνω.

Το πρόβλημα είναι οι μικρές ίντσες όπως είπαν κι άλλοι φίλοι. Κι εγώ ακόμα θα σου συνιστούσα την αγορά DOB 8". Οι ίντσες είναι μεγάλος νταλκάς όπως θα δεις και πιο μετά γι αυτό το σωστό ξεκίνημα άσχετα από τον τύπο τηλεσκοπίου, είναι ένα 8".

Καλό ξεκίνημα!!

Φιλικά,

Λεωνίδας

• 1 μήνα αργότερα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης