Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

:) καλησπερα σας...

χαιρομαι που μπαινω στην παρεα σας ... =D>

αλλα ας περασω στο ζουμι...

εχω μια απορια για τα τηλεσκοπια και ελπιζω να μου τη λυσετε...

καταρχην διορθωστε με αν κανω λαθος αλλα το να παρακολουθεις την σεληνη μεσα απο ενα νορμαλ ερασιτεχνικο τηλεσκοπιο(π.χ 6 ιντσων)δεν προκαλει προβλημα στα ματια...ετσι δεν ειναι?

(σε αντιθεση βεβαια με τον ηλιο που κοιτωντας τον τυφλωνεσαι)

παμε ομως στην απορια μου...

λεμε οσο μεγαλυτερες ιντσες το τηλεσκοπιο τοσο μεγαλυτερος συλλεκτης φωτος ειναι αυτο..οκ μεχρι εδω κατανοητο...την ιδια ωρα καθε τηλεσκοπιο εχει συγκεκριμενο αριθμο ωφελιμων μεγεθυνσεων..το εξαρι π.χ αναλογικα με την εστιακη του αποσταση που εχει(το δικο μου δηλ το ex δικο μου πιο σωστα)δινει 300 μεγεθυνσεις...πολυ ωραια

με το ενα προσοφθαλμιο που ειχα επιανε αυτες τις μεγεθυνσεις..βαζοντας και το barlow πηγαιναμε στις 600!πολυ περα απο το ωφελιμο οριο...

και εδω ειναι η απορια μου..που ισως ειναι και χαζη(αυτο το λεω ως αμυνα ξερετε και καλα δεν ειμαι χαζος αλλα η απορια μου ειναι :roll: :lol: :P )

οταν μεγεθυνω στο τηλεσκοπιο το ειδωλο π.χ της σεληνης 600 φορες ας πουμε...αραγε αυτο δεν σημαινει πως την "βλεπω"πιο κοντινα και αρα πιο εντονα?δεν σημαινει πως το φως της ειναι εντονοτερο για μενα απ οτι αν ειχα μεγεθυνσεις π.χ 100?

οταν ζουμαρω με το 6ιντσο σε ενα σκοτεινο σημειο του ουρανου και με μεγεθυνσεις ξερω γω 100...αλλαζω προσοφθαλμιο και φτανω στο οριο 300....τωρα δεν συλλεγει περισσοτερο φως το τηλεσκοπιο και αρα ισως δω και καποιο αστρο που δεν εβλεπα πριν...?

θελω να πω πραγματι οσο μεγαλυτερες οι ιντσες τοσο μεγαλυτερος συλλεκτης φωτος ..αλλα σε χ μεγεθυνσεις ενος 10 ιντσου π.χ εχουμε ιδια αποδοση φωτος με Ψ πολλαπλασιες μεγεθυνσεις σε ενα 6ιντσο?

η απλα με την μεγεθυνση δεν αλλαζει το φως απλα εστιαζεις σε ενα σημειο?

πειτε γιατι μου φαινεται πνιγομαι σε μια κουταλια νερο! :wink:

αυτονοητα πραγματα μου φαινεται περιγραφω αλλα για πειτε ρε παιδια!!

Δημοσιεύτηκε

Χωρίς να έχω πολλές γνώσεις , ώς αρχάριος κι εγω, θα σου απαντήσω ότι βάζοντας μικρότερο προσοφθάλμιο βλέπεις το αντικείμενο μεγαλύτερο σε μέγεθος και όχι σε φωτεινότητα . Μάλιστα αντιθέτως βλεπεις το αντικείμενο πιο σκοτεινό, διότι βλέπεις μικρότερη περιοχή άρα λιγότερο φως φτάνει στομ αμφιβληστροειδή σου.

Αυτά από εμένα...περισσότερα από τους έμπειρους!

You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred.

Woody Allen

Δημοσιεύτηκε

ισως ειναι σαν να σου βαζουν μπροστα στο προσωπο εναν πινακα ζωγραφικης...ναι μεν μπορεις να δεις μια λεπτομερεια του πολυ μεγαλυτερη αλλα δεν σημαινει πως θα την δεις και φωτεινοτερη...

αν και η σεληνη αντανακλα πολυ μεγαλυτερες δοσεις φωτοςκαι ισως..μπλα μπλα

πειτε :lol:

οκ αλλη μερα διοτι αυριο εχει και πρωινο ξυπνημα...

την καλημερα μου να χετε κυριοι(και κυριες βεβαιως)

Δημοσιεύτηκε

μετα απο ενα σημειο και μετα το τηλεσκοπιο δεν εστιαζει αλλο.

εαν εχετε προσεξει οσο πιο πολυ ανεβαινουν οι μεγενθυσεις σε τοσο μικροτερο ευρος εστιαζει ο εστιαστης,αρα καποτε αυτο το ευρος θα γινει ανυπαρκτο!

ακομα οσο πιο πολλες μεγενθυσεις εχουμε τοσο μικροτερη περιοχη του ουρανου κοιταμε ,και αρα το τηλεσκοπιο προσλαμβανει λιγοτερο φως,εκει παιζουν ρολο οι ιντσες.

Δημοσιεύτηκε

Kαλώς όρισες ten ten. :D

Μην ανησυχείς για την τύφλωση, η μέθοδος Μπράιγ είναι πανεύκολη! :P

Αστειεύομαι. θεωρώ πως το μόνο πρόβλημα είναι πως το φως που αντανακλάται είναι κομματάκι ενοχλητικό για τα δικά μου μάτια, γι αυτό τις περισσότερες φορές χρησιμοποιώ φίλτρο.

Όπως είπε και ο DrChaos, η φωτοσυλλεκτική ικανότητα τού τηλεσκοπίου, εξαρτάται από τις ίντσες (διάμετρο).

Το ό,τι άλλαξες εσύ φακό (άρα μεγέθυνση) δεν σημαίνει πως θα "μαζεύεται" περισσότερο φως στο σωλήνα.

Τί συμβαίνει όμως πρακτικά με δύο τηλεσκόπια διαφορετικών ιντσών αλλά με την ίδια μεγέθυνση;

Αγνοόντας τις άλλες παραμέτρους που θα μας δώσουν καλύτερο είδωλο (π.χ καλύτερη ποιότητα προσοφθαλμίου, εστιακός λόγος τηλεσκοπίου κλπ), στο τηλεσκόπιο με τις περισσότερες ίντσες θα δεις το αντικείμενο με περισσότερες λεπτομέρειες.

Μην μπερδεύεσαι με τη σελήνη, παραείναι κοντά μας. Γιατί αν υποθέσουμε πως μια βραδυά που το φεγγάρι είναι "μικρό", κι έχεις τη μεγαλύτερη δυνατή μεγέθυνση στο τηλεσκόπιο σου, το ίδιο λαμπρό θα είναι στο μάτι σου αν εστιάσεις στη φωτεινή μεριά και αμέσως μετά εστιάσεις στη σκοτεινή;

Και η διάμετρος του τηλεσκοπίου και η μεγέθυνση που έχεις, εξακολουθούν να είναι ίδιες.

Δημοσιεύτηκε

Καλως ηρθες Ten ten!

Να πουμε οτι και για το θεμα του φεγγαριου δεν ειναι αναγκη να εχεις φιλτρο, απλα καλυπτεις ενα μερος του ανοιγματος(εγω τουλαχιστον το βρισκω πιο βοηθητικο γιατι αμα βαζω φιλτρο εχω μια "στανταρ" μειωση φωτεινοτητας αλλα με το να καλυπτεις μερος του ανοιγματος μπορεις να αυξομειωνεις την φωτεινοτητα)

Ακομη στο αρθρο του astrovox για τα τηλεσκοπια λεει οτι οταν πας σε υψηλες μεγενθυσεις χανεις φως υποθετω εχει να κανει με το exit pupil?

Περικλης

ΔS>0: A change we can believe in.

Δημοσιεύτηκε
Να πουμε οτι και για το θεμα του φεγγαριου δεν ειναι αναγκη να εχεις φιλτρο, απλα καλυπτεις ενα μερος του ανοιγματος(εγω τουλαχιστον το βρισκω πιο βοηθητικο γιατι αμα βαζω φιλτρο εχω μια "στανταρ" μειωση φωτεινοτητας αλλα με το να καλυπτεις μερος του ανοιγματος μπορεις να αυξομειωνεις την φωτεινοτητα)

Προφανώς μιλάς για κατοπτρικό

Δημοσιεύτηκε

οταν λες ενα μερος του ανοιγματος?εννοεις απο την μερια που κοιτας?προσοφθαλμιο?ή απο μπροστα?

δεν σε πιανω...

:)

ευχαριστω ολους για τις απαντησεις

Δημοσιεύτηκε

Ναι για κατοπτρικο εννοουσα!

Οταν λεμε ανοιγμα αναφερομαστε στην διαμετρο του κυριου κατοπτρου (για τα κατοπτρικα-καταδιοπτρικα) ή του φακου(για τα διοπτρικα).Αυτην την διαμετρο εννουμε οταν λεμε οτι ενα τηλεσκοπιο ειναι Χ ιντσων. Οποτε στην ουσια αμα εμποδιζεις μερος απο το φως να φτασει στο κατοπτρο η εικονα γινεται λιγοτερο φωτεινη.

Δες και αυτο http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11147&highlight=%EA%E1%F0%E1%EA%E9

Περικλης

ΔS>0: A change we can believe in.

Δημοσιεύτηκε

παντως παιδια το ματι δεν ειναι απο τιτανιο

:)

εννοω ουτε ενοχληση σηκωνει...καθως υπαρχουν και βαριες μακροπροθεσμες συνεπειες..

καλα η αποφυγη του ηλιου με ή χωρις τηλεσκοπιο ειναι το προφανες..δεν χρειαζεται συμβουλη για το θεμα ειναι αυτονοητο..

οπως και η παρατηρηση της φυσης με τηλεσκοπιο χρειαζεται λιγη προσοχη για να μην πεσουμε(απο περιεργεια ή οχι) σε τιποτα αντανακλασεις του ηλιου...

θεωρω πως απο την στιγμη που και η παρατηρηση της σεληνης με τηλεσκοπιο ενοχλει το ματι πως απαιτειται και στην περιπτωση αυτη φιλτρο(τα οποια αλλωστε ειναι και φτηνα)..

να στε καλα :)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης