Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

.... Πλανητικων νεφελοματων. Διαχυτων νεφελοματων.

 

 

Διαβασα απο γκουγκλ διαφορα αλλα εμεινα με αποριες. Μπορειτε εσεις με δυο τρια λογια να μου πειτε?

 

Ευχαριστω.

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Δημοσιεύτηκε

Απ' ότι έχω διαβασει έχουν κάποιες, όχι τερατώδης διαφορές. Δηλαδή:

Διάχυτο νεφέλωμα: ακανόνιστη δομή, χωρίς ευδιάκριτα όρια και έχουν τεράστια έκταση. Αποτελούνται απο υδρογόνο, άζωτο και σκόνη.Φωτίζονται απο άστρα στην περιοχή τους ή απο τον ιονισμό των αερίων τους λόγο των ακτινιβολιών αυτών. Στην 1η περίπτωση λέγονται νεφελώματα ανάκλασης, στη 2η περίπτωση νεφελώματα εκπομπής, και ανηκουν και τα 2 στην κατηγορία των φωτεινών νεφελωματων, αν δεν κάνω λάθος. Υπάρχουν και νεφελώματα που αποροφούν το φώς (σκοτεινάαααα νεφελώματα)

Πλανητικό νεφέλωμα: φωτεινά νεφελώματα μικρής έκτασης. Προέρχονται απο την έκρηξη των εξωτερικών στρωμάτων αστέρων(νόβα). τα αέρια αυτά στρώματα διαστέλονται και φαίνονται σαν δίσκοι που μοιάζουν με αυτούς των πλανητών(εξ ού και το όνομα). Τα νεφελώματα αυτά φαίνονται φωτεινά λόγο της ακτινοβολίας του αστέρα στο κέντρο τους, που ιονίζει τα αέρια του, με αποτέλεσμα να ακτινοβολούν. Έχω την αίσθηση οτι έχω ακούσει πως όλα τα πλανητικά νεφελώματα παρουσιάζουν κάποια συμμετρία, και όλα τους πάλι "ζούνε" για λίγο, καθώς είναι μικρά σε μέγεθως και διαστέλονται γρήγορα, με αποτέλεσμα να αραιώνουν τόσο, ώστε να χάνοντε.

 

Αυτά ήξερα να σου πώ. Ελπίζω οι φυσικοί του site να μας κατατοπίσουν περισσότερο!

C8-NGT
Δημοσιεύτηκε
Ωραιος!!!

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Δημοσιεύτηκε

Θα ήθελα να συμπληρώσω μια πιο σπάνια περίπτωση σε αυτά που πολύ σωστά ανέφερε ο φίλος Guardian.

 

Υπάρχει ένα ακόμα εναλλακτικό σενάριο που μπορεί να δώσει πλανητικό νεφέλωμα. Συγκεκριμένα αν έχουμε δύο αστέρια που το ένα είναι λευκός νάνος και το δεύτερο είναι αστέρι κύριας ακολουθίας που περνάει στο στάδιο του γίγαντα μπορεί το δεύτερο να διασταλλεί αρκετά γρήγορα με αποτέλεσμα να περάσει το υλικό στην περιοχή που η βαρύτητα του νανου είναι εντονότερη είναι ισχυρότερη από αυτήν του γίγαντα. Αυτό θα οδηγήσει στην μεταφορά υλικού στο δεύτερο με ταχύτατο ρυθμό, σε δυναμική κλίμακα χρόνου (απλοποιημένα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι δυναμική κλίμακα χρόνου είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένα σωμα να πέσει σε από την επιφάνεια του άστρου στο κέντρο του και είναι της κλίμακας μερικών ωρών). Το υλικό που θα φύγει από τον γίγαντα θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός κοινού περιβλήματος γύρω από τα δύο αστέρια. Τα αστέρια θα περιφέροντα ταχύτατα το ένα γύρω από το άλλο και το περίβλημα τους θα εκτοξευθεί δημιουργώνας ένα πλανητικό νεφέλωμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται Εξέλιξη Κοινού Περιβλήματος (Common Envelope Evolution).

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης