Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ειμαστε σε τροχια συγκρουσης? σημερα τα διαβασα...

 

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, ο πλησιέστερος γείτονας του δικού μας Μίλκι Ουέι, είναι τρεις φορές μεγαλύτερος σε πλάτος από ό,τι εκτιμούσαν οι αστρονόμοι, προκύπτει από νέες, ακριβέστερες μετρήσεις.

 

Παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη, το μεγαλύτερο του Κόσμου, δείχνουν ότι η σπειροειδής Ανδρομέδα έχει πλάτος 220.000 έτη φωτός, αντί για τα 70.000 με 80.000 έτη φωτός της προηγούμενης εκτίμησης.

 

Ερευνητές από ιδρύματα της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι το «φωτοστέφανο» από αραιά άστρα στην περιφέρεια του γαλαξία περιστρέφεται συγχρονισμένα μαζί με τους βραχίονες του γαλαξία γύρω από το κέντρο του. Αυτό σημαίνει ότι τα άστρα αυτά αποτελούν τμήμα του δίσκου του γαλαξία και όχι ανεξάρτητη δομή.

 

Όπως ανακοίνωσαν οι αστρονόμοι σε συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στη Μινεάπολις, η περιφέρεια της Ανδρομέδας παρουσιάσει ασυνήθιστη, ανώμαλη δομή και πιθανότατα προήλθε από συγκρούσεις μικρότερων γαλαξιών.

 

«Η ανακάλυψη του γιγάντιου δίσκου θα είναι πολύ δύσκολο να συμφιλιωθεί με τις υπολογιστικές προσομειώσεις του σχηματισμού γαλαξιών. Δεν σχηματίζονται τεράστιοι περιστρεφόμενοι δίσκοι από τη συσσώρευση μικρών γαλαξιακών θραύσματα» δήλωσε στο Reuters μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, με μάζα περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερη από του Γαλαξία, βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο εκατ. ετών φωτός και σε μια καθαρή νύχτα είναι ορατός με γυμνό μάτι.

 

Πλησιάζει τον Μίλκι Ουέι με ταχύτητα 140 χλμ το δευτερόλεπτο και αναμένεται να συγκρουστεί μαζί του σε τρία δισεκατομμύρια χρόνια.

 

news.in.gr

=====

 

Ο γαλαξίας μας βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με το γαλαξία της Ανδρομέδας, μία σύγκρουση που ευτυχώς για μας θα λάβει χώρα ύστερα από τρία δισεκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, αστροφυσικοί από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο μπόρεσαν να υπολογίσουν το αποτέλεσμα αυτής της κοσμικής σύγκρουσης.

 

Σύμφωνα με το καθηγητή αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Τζον Ντουμπίνσκι, βρισκόμαστε σε πορεία σύγκρουσης με το γαλαξία της Ανδρομέδας και η απόσταση που μας χωρίζει -πρόκειται για 22 εκατομμύρια έτη φωτός- μειώνεται με ρυθμό 500.000 χιλιομέτρων την ώρα.

 

Η συγχώνευση γαλαξιών δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, αλλά αντίθετα παίζει σε κοσμική κλίμακα το ρόλο του σχηματισμού μεγαλύτερων γαλαξιών και δομών στο σύμπαν.

 

Ο Ντουμπίνσκι κατόρθωσε να προσομοιώσει τη σύγκρουση παρακολουθώντας την πορεία περισσότερων των 100 εκατομμυρίων αστέρων.

 

Οπως ανέφερε το Science Daily την Τρίτη, η προσομοίωση ήταν ένα κατόρθωμα παράλληλης επεξεργασίας δεδομένων με έναν υπερυπολογιστή της ΙΒΜ με 1.152 επεξεργαστές, ο οποίος μπορεί να εκτελέσει περισσότερες από ένα τρισεκατομμύριο πράξεις το δευτερόλεπτο. Με ένα απλό workstation θα χρειαζόταν κανείς τρία χρόνια αντί για τις τέσσερις μέρες που χρειάστηκαν με τον υπερυπολογιστή SP3 "Blue Horizon" της IBM.

 

Το αποτέλεσμα της προσομοίωσης αυτής ήταν μία υψηλής ανάλυσης αναπαράσταση της σύγκρουσης και της συγχώνευσης των γαλαξιών. Ο Ντουμπίνσκι τόνισε ότι η προσομοίωση της σύγκρουσης αυτής ήταν ουσιαστικά μία δοκιμή με την οποία θα γίνει δυνατό στο μέλλον να βελτιωθεί η ποιότητα αντίστοιχων προσπαθειών.

 

Οσον αφορά το μέλλον του ηλιακού μας συστήματος, θα είναι οπωσδήποτε καταστροφικό, αφού είτε θα εκτιναχθεί προς τον κενό διαγαλαξιακό χώρο είτε θα οδηγηθεί προς το κέντρο της συγχώνευσης.

 

news.in.gr

=======================

 

Τελος το σαιτ του Ντουμπινσκι που εχει τις προσομοιωσεις.

http://www.cita.utoronto.ca/~dubinski/tflops/

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Δημοσιεύτηκε
Ναι ισχύει απ' όσο γνωρίζω. Στο DVD για τα 15 χρόνια του Hubble, γίνεται εκτενής αναφορά. Αν και απ' όσο θυμάμαι ανάφερε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα από τη σύγκρουση στο δικό μας ηλιακό σύστημα.
"Δύο πιθανότητες υπάρχουν: Είτε είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν είτε δεν είμαστε. Και οι δύο είναι εξίσου τρομακτικές." — Arthur C. Clarke
Δημοσιεύτηκε

καποτε διαβασα οτι σε περιπτωση συγχωνευσης των δυο γαλαξιων δεν προκειται καν να παρουμε χαμπαρι διοτι οι αποστασεις ειναι τεραστιες...

εκτος των αλλων εκεινη την εποχη που εικαζετε οτι θα γινει η συγκρουση ο καλος μας ηλιος θα ειναι στα τελευταια του...

edit

σημερα απο το in.gr

Πασαντίνα, Καλιφόρνια

 

 

Ένας κομήτης που ανακαλύφθηκε στις 6 Μαΐου προστέθηκε στη λίστα της NASA με τα σώματα που θα μπορούσαν να συγκρουστούν με τη Γη. Η ανάλυση συνεχίζεται, αλλά η τρέχουσα εκτίμηση για τον κίνδυνο πρόσκρουσης τον ερχόμενο αιώνα είναι περίπου ένα στα 120 εκατομμύρια.

 

Όπως αναφέρει το New Scientist, ο κομήτης Καταλίνα 2005 JQ5, με διάμετρο σχεδόν ένα χιλιόμετρο, εντοπίστηκε από το πρόγραμμα Catalina, ένα από τα έξι αυτοματοποιημένα συστήματα που αναζητούν αστεροειδείς στη γειτονιά της Γης.

 

Την περασμένη εβδομάδα, το λογισμικό υπολογισμού τροχιών στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA εκτίμησε ότι υπήρχε πιθανότητα μία στις 300.000 το σώμα να διασταυρωθεί με την τροχιά της Γης και να χτυπήσει τον πλανήτη στις 11 Ιουνίου 2085.

 

Περαιτέρω αναλύσεις περιόρισαν αργότερα τον εκτιμώμενο κίνδυνο. Αν πάντως ο Καταλίνα χτυπούσε τη Γη, η πρόσκρουση θα απελευθέρωνε ενέργεια έξι γιγατόνων, το ισοδύναμο έξι δισ. τόνων TNT.

 

Οι κομήτες είναι γενικά πιο απρόβλεπτοι από τους αστεροειδείς, καθώς κινούνται συνήθως σε πολύ πεπλατυσμένες τροχιές και συχνά δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν προτού πλησιάσουν τη Γη. Επιπλέον, οι κομήτες είναι στην ουσία μια σαθρή μάζα από βράχους και πάγο, η κίνησή τους μπορεί να μεταβάλλεται καθώς ο πάγος εξαερώνεται από την ηλιακή ακτινοβολία.

 

Στη λίστα του JPL με τα σώματα που θα μπορούσαν να βρεθούν σε πορεία σύγκρουσης περιλαβάνεται μόνο ένας ακόμα αστεροειδής. Ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ αποκλείεται να πλησιάσει πολύ την τρέχουσα χιλιετία, ωστόσο η τροχιά του είναι τέτοια που σχεδόν σίγουρα θα τον οδηγήσει τελικά πάνω στη Γη ή τη Σελήνη.

news.in.gr

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε
Στράτο και εγώ το ίδιο ακριβώς πράγμα διάβασα για τις συγκρούσεις γαλαξιών στο βιβλίο Περί Αστέρων και Συμπάντων. Οι γαλαξίες είναι τόσο αραιοί που οι πιθανότητες να συγκρουστούν δύο αστέρια είναι απειροελάχιστες. Το θέμα είναι ότι λόγω της νέας βαρυτικής κατάστασης που θα επικρατεί στην περιοχή είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν πολλά στην περιοχή με καταστροφικές συνέπειες.
Δημοσιεύτηκε

Ακριβώς φίλε Σέργιε, αυτό είναι που έχει πολύ σημαντικές επιδράσεις σε όλη την ιστορία. Οταν έχουμε σύγκρουση ή κανιβαλλισμό γαλαξιών σπανιότατα αστέρια συγκρούονται μεταξύ τους, είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένος ο γαλαξίας μας. Είναι πολύ πετυχημένη μάλιστα η έκφραση έχουμε κοινωνικούς γαλαξίες και μοναχικά αστέρια, δηλαδή η μέση απόσταση ενός γαλαξία από έναν άλλο είναι συγκρίσιμη με τις διαστάσεις του γαλαξία, ενώ η μέση αποσταση των αστεριών είναι αρκετές φορές χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την ακτίνα τους. μακριά το ένα από το άλλο.

 

Το θέμα είναι ότι διαταράσσεται το δυναμικό του γαλαξία υπό τέτοιες συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι η δομή του αλλάζει. Επισης θα αλλάξει η κατανομή του γαλαξία σε αέριο, με ένα ντόμινο επιπλοκών στην αστρική εξέλιξη. Όλα αυτά τώρα κάνουν το σύστημα υπερβολικά περίπλοκο και μη προβλέψιμο. Οπότε όντως δεν θα κινδυνεύσει ο Ηλιος από κάποιο άλλο σώμα, αλλά όλος ο γαλαξίας θα υποστεί κατακλυσμιαίες αλλαγές και δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τίποτα.

 

Βέβαια σε 3 δις χρόνια ποιος ζει ποιος πεθαίνει, αλλά η κουβέντα ποτέ δεν έβλαψε... :P

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Ναι ισχύει απ' όσο γνωρίζω. Στο DVD για τα 15 χρόνια του Hubble, γίνεται εκτενής αναφορά. Αν και απ' όσο θυμάμαι ανάφερε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα από τη σύγκρουση στο δικό μας ηλιακό σύστημα.

 

Αναφέρει χαρακτηριστικά, οτι τα περισσότερα άστρα του γαλαξία δεν θα επηρρεαστούν, αν θυμάμαι κι εγώ καλά..

Δημοσιεύτηκε
Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, ο πλησιέστερος γείτονας του δικού μας Μίλκι Ουέι

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας νομίζω δεν είναι ο πλησιέστερος στον Milky Way, πιο κοντινοί π.χ. είναι τα Νέφη του Μαγελάνου, η Μικρή κ' Μεγάλη Άρκτος κ.ά.

 

είναι τρεις φορές μεγαλύτερος σε πλάτος από ό,τι εκτιμούσαν οι αστρονόμοι, προκύπτει από νέες, ακριβέστερες μετρήσεις.

Σε ένα βιβλίο του Ισ. Ασίμοφ που είχα διαβάσει πριν τουλάχιστον 8 χρόνια είχα διαβάσει ότι από τότε γνωρίζαμε ότι η διάμετρος του γαλαξία της Ανδρομέδας είναι περίπου 200.000 έ.φ. και περιλαμβάνει γύρω στους 800 δισ. :?: αστέρες. Αν θυμάμαι καλά, το ίδιο βιβλίο έγραφε και ότι βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τον Γαλαξία μας.

Αν το Ηλιακό Σύστημα είναι 900.000 φορές μεγαλύτερο από τη Γη, ο γαλαξίας μας 90.000.000 φορές μεγαλύτερος από το Ηλιακό Σύστημα και το Σύμπαν 300.000 φορές μεγαλύτερο από το γαλαξία μας, τότε ποιά η σημασία του ανθρώπου μέσα στο Σύμπαν;

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης