bug Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2005 Είναι γνωστό ότι για να μη χαλάει η φωτοευαισθησία των ματιών στο σκοτάδι είναι καλό, όταν υπάρχει ανάγκη για φως, να χρησιμοποιούμε κόκκινο φως. Η ερώτησή μου είναι, υπάρχει κάποια απαίτηση ως προς αυτό; Δηλαδή είναι κάποιος ειδικός φακός που πρέπει κάποιος να αγοράσει, ή ένας απλός φακός με κόκκινο λαμπάκι (ή σελοφάν μπροστά) αρκεί; "Δύο πιθανότητες υπάρχουν: Είτε είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν είτε δεν είμαστε. Και οι δύο είναι εξίσου τρομακτικές." — Arthur C. Clarke
Heal Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2005 Ένας φακός με καλυμενος με κόκκινο σελοφαν φως είναι αρκετός. Πρέπει να προσέξεις επιπλέον το φώς να είναι αρκετά ασθενές και να μην υπαρχουν ακάλυπτα σημεια ώστε να μη βγαίνει λευκο φως.
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2005 Φίλε Bug, Ο φακός δεν χρειάζεται να είναι κάτι ειδικό, αρκεί να τηρούνται τα εξής: -Να μην είναι πολύ ισχυρός. Ένας μικρός φακός των 2x1.5 V ή το πολύ 4,5V αρκεί.-Το φίλτρο, έτοιμο ή χειροποίητο, πρέπει να έχει βαθύ κόκκινο χρώμα. Τα πιό ανοιχτόχρωμα φίλτρα αφήνουν να διέρχεται και μέρος από το υπόλοιπο φάσμα, κι ας φαίνεται κόκκινο το τελικό χρώμα.-Αν πρόκειται για ιδιοκατασκευή (που είναι συνήθως και καλύτερο), δεν πρέπει να ξεφεύγει καθόλου λευκό φως από τα πλάγια - συνηθισμένο φαινόμενο στις λίγες ομαδικές παρατητηρήσεις που έχω βρεθεί. Είχα την τύχη να βρώ ένα μικρό, βαθύ κόκκινο κάλυμα που κάλυψε τέλεια το λαμπάκι ενός μικρού φακού. Αν έφτιαχνα τώρα ένα τέτοιο φακό, θα χρησιμοποιούσα: -Ένα μικρό φακό 3 ή 4,5V με κοινό λαμπάκι (όχι krypton ή άλλο υψηλής κατανάλωσης)-Ένα βαθύ κόκκινο φωτογραφικό φίλτρο (φθηνό) με μέγεθος κατάλληλο να καλύψει εντελώς το τζαμάκι του φακού και να στηριχθεί/κολληθεί σωστά, χωρίς «διαρροές» φωτός.- Εναλλακτικά, φακός με κόκκινο/α led (φτιάχνεται εύκολα), αλλά με διάχυτο φώς, όχι σποτ. Υπάρχουν και φίλτρα σε μορφή πλαστικού φύλλου και αν χρειάζεται μπορούν να χρησιμοποιηθούν διπλά για μεγαλύτερη απορρόφηση. Πιθανώς κάποια μέλη της ΕΑΕ να έχουν απόθεμα σε ρολό. Χρησιμοποιούνται εύκολα και για τα φωτάκια των πορτ-μπαγκάζ. Αν αγοράσεις έτοιμο κόκκινο φακό, καλύτερα να μην έχει επιλογή λευκού φωτός, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά λάθος , και αν υπάρχουν συμπαρατηρητές (χωρίς χιούμορ ) δεν θα χαρούν καθόλου... Μετά τη λήξη των παρατηρήσεων είναι πολύ χρήσιμος ένας λευκός φακός . Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
bug Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2005 Ευχαριστώ για την άμεση βοήθεια. Θα δοκιμάσω αρχικά με κόκκινο λαμπάκι, και αν καταλάβω ότι δεν είναι αρκετά "σκούρο" κόκκινο, θα προχωρήσω στην τοποθέτηση φίλτρου στο τζάμι όπως είπε ο Στέφανος. "Δύο πιθανότητες υπάρχουν: Είτε είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν είτε δεν είμαστε. Και οι δύο είναι εξίσου τρομακτικές." — Arthur C. Clarke
Ιάκωβος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2005 Επίσης υπάρχει και ειδική μπόγια για να μην παιδεύεσαι να κόβεις.Βάφεις το λαμπάκι και τελείωσες
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2005 Εγώ έκανα την εξής πατέντα και νομίζω ότι έπιασε. Έχω ένα φακό από αυτούς που σχηματίζουν ορθή γωνία (στλελεχος με κεφαλή-λάμπα ) και έχουν ανταλακτικά "τζαμάκια" διαφόρων χρωμάτων. (PRAKTIKER 2,5 EYRΟ) Τοποθέτησα το κόκκινο το οποίο όμως αφήνει πάρα πολύ φως να περνάει, οπότε έβαλα το κόκκινο και το λευκό και μεταξύ τους κόκκινη ζελατίνα από συσκευασία ....φρυγανιών ! ! ! "ELITE". Το αποτέλεσμα, ...καταπληκτικό πολύ απαλό κόκκινο φως χωρίς να ενοχλεί την "νυχτερινή όραση" αρκετό όμως να διαβάσεις ένα χάρτη ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
Adam Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2005 Προσωπική εμπειρία.Απλό κόκκινο σελλοφάν από χαρτοπωλείο που το βάζεις μέχρι και 4πλό, αν ο φακός είναι δυνατός. Καλύπτεις όλη την κεφαλή μέχρι αρκετά πιο κάτω από αυτή και πιάνεις το σελλοφάν με πολλά σφιχτά λαστιχάκια.Απλό και ο φακός γρήγορα επανέρχεται στην φυσιολογική κατάσταση.Φιλικά Νίκος ΛαμπρίδηςEppur, si muoveGalileo Galilei (1564-1642)
Starguider Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2005 Καλημέρα, η χρήση κόκκινων led υψηλής φωτεινότητας είναι αρκετά συχνή λύση για φακούς κόκκινου φωτός όπως άλλωστε ανέφερε και σε προηγούμενο post o φίλος Στέφανος. Μια πρόταση κατασκευής ενός τέτοιου φακού προτείνω εδώ http://uk.geocities.com/starguider1/flashlight.htm Εγώ το έχω φτιάξει και με έχει βολέψει πολύ. Φιλικά, ΜαρίνοςAstrovox Starguider Φιλικά, Μαρίνος - Starguiderhttp://uk.geocities.com/starguider1/astro.htm
bug Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2005 Ωραία κατασκευή, αλλά πολύ βαβούρα για κάτι που μπορεί να γίνει πολύ πιο απλά. Ειδικά αν είσαι άσχετος με ηλεκτρολογικά όπως εγώ... Thanks για τη βοήθεια. "Δύο πιθανότητες υπάρχουν: Είτε είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν είτε δεν είμαστε. Και οι δύο είναι εξίσου τρομακτικές." — Arthur C. Clarke
takis63 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2005 Εγώ χρησιμοποιώ τον Rigel Skylite με διπλή δέσμη λευκού και κόκκινου φωτός (με led) και ρυθμιζόμενη ένταση. Απλά εξαιρετικός Τάκης Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα